Marele cutremur

de Dan Cristian Turturica , 22 septembrie 2014 - stire actualizata la ora 15:27, 25 septembrie 2014
Marele cutremur

Autodeconspirarea ca ofițer acoperit de armată a lui Robert Turcescu este doar ultimul dintr-o serie de evenimente care demonstrează că plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni va fi însoțită de un cutremur de proporții.

Citește si: Ponta: Nu sunt pisic, nici agent acoperit. Nu vorbim despre Securitatea la care Băsescu a scris tone de dosare

Ce nu știm încă este dacă gestul fără precedent și periculos al jurnalistului de la B1, dar mai ales celelalte întâmplări șocante din ultima vreme sunt doar începutul unui scandal care va schimba soarta alegerilor prezidențiale. Și dacă, în urma sa, țara va ieși întărită sau se va alege praful de tot ce s-a construit în ultimii ani.

Nu cred că Robert Turcescu este victima unei psihoze mistice și nici nu cred că și-a propus să se sinucidă profesional. Cred în autenticitatea dezvăluirilor pe care le-a lansat, dar și în apetența sa pentru teatralitate, care l-a făcut un moderat de mare succes. Sunt convins și că există riscuri majore pe care afirmațiile sale le proiectează asupra reputației unei instituții vitale. De aceea, înainte de a analiza motivele și consecințele deconspirării sale, voi aștepta să văd ce va face în continuare și cum vor răspunde cei implicați.

Până atunci, voi diseca un alt eveniment, mult mai grav, consumat săptămâna trecută și care indică riguros un potențial drum spre dezastru al României: a doua lovitură devastatoare dată de Curtea Constituțională, cu Daniel Morar vârf de lance, serviciilor de informații, parchetelor și poliției.

Citește si: Ce ascunde lipsa de reacție a lui Ponta?

Ce poate fi mai grav decât alegerea unui președinte precum Victor Ponta, care a demonstrat cu fapte că este dispus să demoleze statul de drept, încălcând brutal regulile democratice și punând în pericol parcursul prooccidental al României, dacă asta îi servește interesele politice? Alegerea unui astfel de președinte suprapusă pe distrugerea coaliției interinstituționale care a zădărnicit puciul parlamentar din 2012, care a împiedicat subjugarea DNA, care a deraiat complotul din „marțea neagră“ și care a început epurarea cu forța a clasei politice!

Consecințele unui derapaj electoral cataclismic pot fi atenuate doar de către un stat ferm, format din instituții puternice. Cu o singură condiție: instituțiile vitale să continue să fie la fel de angajate ca în ultimii ani, la fel de capabile și dornice să facă front comun împotriva asaltului neîntrerupt al politicienilor corupți împotriva statului de drept, a regulilor democratice, a economiei de piață și a orientării strategice transatlantice.

Venirea la putere a unui om politic care să manifeste un dispreț total față de acești parametri de normalitate ar fi un eveniment profund negativ. Dar nu fatal, câtă vreme vor exista coeziune și curaj printre cei care, folosind o gamă largă de instrumente și tactici, îi pot izola, pe el și pe aliații săi naturali, fie la Cotroceni, fie în poziții minore în PSD.

Citește si: VIDEO. Traian Băsescu: Ponta a ajuns la seminarii în străinătate cu SPRIJINUL SIE. Un fripturist. Nu i-am cerut nicio listă cu ofiţeri acoperiţi lui Meleșcanu

Dacă acest front defensiv interinstituțional, care a protejat și până acum statul, în bună măsură, de acțiunile tuturor politicienilor nocivi, nu doar de pesediști, se rupe, nu e nevoie neapărat de un Ponta la Cotroceni ca să facă țăndări fragilul echilibru câștigat în al doilea mandat al lui Traian Băsescu, uneori chiar și împotriva sa.

Sunt pline și PDL, și PNL, și UDMR de oameni cel puțin la fel de periculoși ca Ponta, dacă nu chiar mai periculoși, având în vedere că sunt mult mai profunzi și profesioniști în planurile lor de a conserva privilegiile clasei din care fac parte.

În mod straniu, dar cât se poate de evident, un semnal alarmant că frontul interinstituțional care a garantat până acum stabilitatea și evoluția României este pe cale să se destrame sub presiunea unei lupte politice paroxistice a fost dat de Curtea Constituțională, prin deciziile luate în iulie și săptămâna trecută împotriva Legii „Big Brother“ și a legii care instituia obligativitatea furnizării datelor de identificare pentru cumpărarea cartelelor telefonice preplătite.

Citește si: Furtuna perfectă

Aparent, verdictele de neconstituționalitate date de CCR în cazul celor două legi sunt victorii istorice pe frontul apărării libertății și drepturilor civile. Poate de aceea au fost salutate cu entuziasm egal de site-ul portavoce al mafiei din justiție („lovitură pentru statul polițienesc!“), de ONG-urile suspect de tolerante cu Antenele lui Voiculescu și de cele care girează protestele anti-gaze de șist, dar și de media care sprijină cu bună-credință lupta anticorupție și crede sincer că serviciile de informații reprezintă punți solide de legătură cu partenerii strategici.

În realitate, cele două verdicte ale CCR reprezintă, în primul rând, lovituri sub centură date ofițerilor de informații, procurorilor (unii dintre ei, foști colegi cu Daniel Morar) și polițiștilor. Atât de devastatoare sunt efectele deciziilor Curții asupra activității celor menționați mai sus, atât de disproporționată este duritatea soluției găsite în raport cu neajunsurile reale ale legilor desființate, atât de simplu era de evitat de către magistrații CCR blocarea totală, pe termen lung, a folosirii unor instrumente de lucru devenite vitale pentru investigatori ca urmare a progresului tehnologic, încât este imposibil ca la mijloc să fie vorba de o imensă eroare inocentă. Au fost decizii deliberat îndreptate împotriva serviciilor de informații, a procurorilor și a polițiștilor. Credeți că sunt cuvinte prea dure? Judecați faptele.

Consecințele. În primul rând, ele sunt legate de respingerea Legii „Big Brother“, cea care autoriza accesarea, în anumite condiții, bine specificate, a datelor de trafic vechi de cel mult șase luni – cine pe cine a apelat, durata convorbirii, locația. Doi: aceste date de trafic puteau fi cerute de la operatorii de telefonie mobilă atât de organele judiciare (procurori și polițiști), cât și de ofițerii de informații, pentru cazurile care vizau siguranța națională.

Citește si: Ponta: Maior ar trebui să se pronunțe cu privire la folosirea instituțiilor statului în campania electorală de către Băsescu

Declararea ca neconstituțională a Legii „Big Brother“ diminuează considerabil capacitatea ambelor categorii de a se achita de răspunderi. De ce? Pentru că investigarea a numeroase tipuri de infracțiuni și de amenințări teroriste începe fix cu analiza datelor de trafic ale suspecților sau ale victimelor. De ce? Pentru că este mult mai rapid să construiești o pistă de pornire prin îngustarea ariei de căutare sau prin formarea unui prim cerc de suspecți. Reiau ce am scris acum trei luni:

„(…) În Marea Britanie, de pildă, nu mai puțin de 93% din investigațiile curente ale instituțiilor care se ocupă de apărarea legii și de protejarea siguranței naționale includ și analize ale datelor de trafic privind comunicațiile electronice. De ce atât de mult? Pentru că, deși Legea «Big Brother» s-a născut ca răspuns la amenințarea teroristă, ea a devenit în timp un instrument eficient și în lupta cu formele grave ale criminalității cotidiene.

A devenit o practică de rutină ca un criminal, sau un hoț, sau un violator să fie prins cu ajutorul datelor de trafic. De multe ori este suficient să fie analizate listele cu convorbiri telefonice efectuate în intervalul de timp și din locul unde s-a produs fapta pentru a descoperi apelurile suspecte și, prin audierea persoanelor sunate, să se ajungă la infractor. Din păcate, fără termenul minim de șase luni impus de Directivă operatorilor de telefonie mobilă pentru a păstra aceste informații, mulți vinovați ar scăpa. De ce?

Citește si: CRONOLOGIE: Saga prezidențiabilului agent secret

Pentru că investigatorii nu știu întotdeauna din prima clipă, cu precizie, nici locul, nici momentul comiterii infracțiunii. De multe ori, acestea sunt cunoscute după luni de zile de investigații și doar atunci se pot căuta datele de trafic relevante. Iar acest lucru este valabil nu doar în Marea Britanie, ci și în România, unde mulți vinovați au ajuns după gratii, iar unele tentative de atacuri teroriste au fost dejucate cu ajutorul informațiilor furnizate, legal, de companiile de telecomunicații…“

Astăzi, din cauza verdictului CCR, investigatorul unui caz de dispariție, de exemplu, nu poate folosi o informație extrem de utilă, cum ar fi de unde și cui a dat persoana respectivă ultimul telefon înainte de a dispărea. Pentru că, incredibil, CCR a găsit de cuviință să menționeze explicit că nici măcar informațiile pe care compania de telefonie mobilă le ține pentru cazurile în care un abonat contestă factura nu pot fi furnizate celor ce investighează un caz de dispariție sau alte tipuri de infracțiuni.

„(…) Organele judiciare şi cele cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale nu au temei legal şi constituţional nici pentru accesarea şi utilizarea datelor reţinute de către furnizori pentru facturare, plăţi pentru interconectare ori în alte scopuri comerciale, pe care să le folosească în cadrul activităţilor de prevenire, de cercetare, de descoperire şi de urmărire penală a infracţiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane dispărute ori pentru punerea în executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei…“, se scrie la punctul 79 din motivarea Deciziei 440 din 8 iulie a Curții Constituționale, redactată de Daniel Morar, raportorul acestui caz.

Citește si: Iohannis vrea civili la conducerea serviciilor de informații

Am înțeles, Curtea are ce are cu suspiciunile privind potențialele abuzuri ale serviciilor de informații, dar care sunt riscurile cu investigațiile privind persoanele dispărute? Unde este încălcarea libertăților individuale aici? Cu atât mai mult cu cât, pentru a cere date de trafic într-un astfel de dosar, polițistul sau procurorul oricum trebuie să obțină aprobare de la un judecător, care poate stabili singur dacă informațiile ce se vor obținute de la compania de telefonie mobilă sunt relevante și importante pentru rezolvarea cazului!

Consecințele asupra serviciilor de informații, suspecții de serviciu în ochii apărătorii drepturilor omului, sunt la fel de drastice. Aproape toate investigațiile care țin de lupta antiteroristă folosesc la un moment dat și date de trafic.

Sigur că pentru adepții teoriei conspirației astfel de informații nu sunt decât minciuni și manipulări, dar cifrele prezentate de Georgian Pop, președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, sunt cât se poate de reale și edificatoare: „În momentul de faţă, în Orientul Apropiat, în aşa-zisul teritoriu islamic există milioane de cartele cumpărate cu sacoşa din România şi duse în acele teritorii. Deci grupările teroriste din Orientul Apropiat şi din nordul Africii utilizează cartele cumpărate din România pentru comunicaţii...“.

Citește si: Turcescu: Dacă va trebui să plătesc cu prețul libertății, mă voi supune

Ce înseamnă asta? Că dacă o asemenea cartelă este folosită în operațiuni teroriste și ni se solicită informații despre activitatea înregistrată pe ea, nu doar că SRI nu poate oferi numele cumpărătorului, dar nici măcar ce numere a apelat sau de pe care a fost apelat, sau locația apelurilor. Vi se pare un inconvenient minor? Nu este.

Laudele constante pe care serviciile românești le primesc de la partenerii străini se bazează masiv pe promptitudinea și eficiența unor asemenea comunicări. Schimbul permanent și consistent de informații cu aliații din NATO, dar nu numai, dă și el consistență apartenenței noastre la spațiul european și nord-atlantic. Iar astfel de informații vizează din ce în ce mai mult, din cauza evoluției tehnologice, comunicațiile electronice și traficul de date.

Același comentariu este valabil și când vine vorba de contraspionaj sau atacuri cibernetice. Un virus trimis de pe un telefon mobil, folosit o singură dată, cu o cartelă preplătită nouă, folosită și ea tot pentru un singur apel, din România, nu lasă astăzi nici o urmă, din cauza deciziei Curții Constituționale. De ce? Pentru că, prin verdictul Curții, operatorilor de telefonie mobilă nu li se interzice explicit doar oferirea accesului la datele păstrate până acum, ci și stocarea informațiilor de trafic precum locația, care nu ține de necesitățile comerciale ale companiei.

Citește si: Ce caută Turcescu în filmul despre moartea procurorului Panait

„(…) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului nu mai au nici obligaţia, dar nici posibilitatea legală de a reţine anumite date generate sau prelucrate în cadrul activităţii lor şi de a le pune la dispoziţia organelor judiciare şi ale celor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale…“

Foarte stranie inițiativa magistratului CCR care a avut scrupulozitatea de a specifica cât se poate de detaliat interdicțiile care decurg din această hotărâre! În aproape toate celelalte motivări date de-a lungul vremii de Curte, raportorii s-au mulțumit să spună că anumite articole, sau legea în întregul ei, nu sunt aliniate Constituției și că trebuie modificate, dar nu au găsit că este imperativ să sublinieze și consecințele ce decurg de aici, deoarece erau subînțelese, ca urmare a dispariției temeiului legal.

Duritatea nejustificată a verdictului CCR. Cel mai des argument invocat în motivarea deciziei de respingere a Legii „Big Brother“ este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene din 8 aprilie. Din păcate, CCR a trecut foarte rapid peste elementele din decizia CJUE care ar fi îndreptățit-o să dea un verdict mai nuanțat, care să nu afecteze activitatea ofițerilor de informații, a procurorilor și a polițiștilor.

Citește si: Macovei vrea ca șefii de servicii secrete să nu ocupe funcții de demnitate publică timp de cinci ani

Primul: decizia CJUE menționează clar că directiva europeană care a inspirat legile „Big Brother“ pe tot continentul nu este de natură să aducă atingere substanței dreptului fundamental la respectarea vieții private, deoarece nu permite cunoașterea conținutului convorbirilor. Al doilea: aceeași decizie recunoaște ceea ce detaliam mai sus – că răspunde nevoii de combatere a infracțiunilor grave.

Mai mult, la scurt timp după comunicarea deciziei CJUE, comisarul european Cecilia Malmström a venit cu precizarea că aceasta nu duce la invalidarea legilor naționale în materie, care pot rămâne în vigoare „în funcție de evaluarea națională“.

Acestea sunt, de fapt, și motivele pentru care premierul britanic, David Cameron, a ieșit la scurt timp după anunțarea deciziei și a declarat că pentru Marea Britanie stocarea datelor de trafic este vitală din perspectiva protejării siguranței cetățenilor din țara sa. Nu foarte voalat, a mai sugerat și un adevăr de bun-simț. Dacă în țara sa va mai avea loc un atentat precum cel de la Londra, din 2005, nu CJUE va fi socotit responsabil, ci el.

Citește si: Melșcanu, despre Robert Turcescu: Asemenea dezvăluiri nu aduc nimic bun pentru servicii, ci creează prejudicii

Din păcate, și CCR gândește la fel. Pentru orice efect negativ al deciziilor sale nu Daniel Morar sau ceilalți magistrați constituționali vor fi considerați responsabili, ci șefii instituțiilor de apărare a legii și a siguranței naționale. De aceea, probabil, în motivarea privind Legea „Big Brother“, CCR și-a trecut în palmares o premieră. După cum a remarcat șeful DNA, Laura Codruța Kövesi, „motivarea este extrem de amplă, merge foarte mult în detaliu, chiar până la elemente de cum magistrații trebuie sau nu să folosească probe“.

Practic, prin interzicerea folosirii datelor de trafic, CCR legiferează împotriva Codului de Procedură Penală, care permite administrarea oricărui tip de probă. Concret, în timp ce un procuror are voie să percheziționeze conținutul computerului unui suspect, adică să scotocească prin mii de fișiere personale, invadându-i total spațiul privat, CCR consideră că procurorul nu are voie să-i umble prin datele de trafic, deoarece îi încalcă dreptul la viață privată. Deși, la ambele nu ar avea acces decât după ce un judecător și-ar da aprobarea.

Cum puteau fi evitate efectele nedorite ale unei decizii de neconstituționalitate în integralitate? Foarte simplu! Declarând neconstituționale doar câteva articole din cele două legi, cele care cu adevărat ridică semne de întrebare și nu a legilor în integralitatea lor.

Citește si: Campanie cu și despre ofiţeri acoperiţi

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a spus săptămâna trecută un mare neadevăr. Căruia, dacă nu ar exista dubiul unei proaste informări, i-am putea spune direct o mare minciună. În răfuiala sa cu cei ce i-au spus că va trebui să-și asume consecințele deciziei Curții pe care o conduce, a declarat că Legea 82/2012 nu este cu nimic diferită de anterioara Lege „Big Brother“, prima care a fost declarată neconstituțională. Ceea ce nu este adevărat. Trecând peste faptul că Legea 82 nu ar fi primit avizul Consiliului Legislativ al Parlamentului dacă ar fi fost la fel cu cea declarată neconstituțională, iată două schimbări fundamentale introduse în a doua lege, în urma observațiilor Curții.

În prima variantă, organele judiciare putea obține date de trafic și cu aprobarea unui procuror, în anumite situații. În cea de-a doua lege, s-a introdus obligativitatea obținerii doar a unui mandat de la judecător, considerat ca fiind un magistrat cu adevărat independent. De asemenea, în a doua lege a fost introdus un alt element de siguranță extrem de important: semnătura electronică pe fluxul de aprobări. Poate domnul Zegrean a uitat. Sau poate s-a bazat prea mult pe ce i-a spus colegul care a condus ofensiva împotriva celor două legi.

CCR avea varianta de a cere schimbarea Legii „Big Brother“ în punctul ei cu adevărat nevralgic: serviciile de informații nu sunt obligate să ceară mandat de la judecător pentru a solicita datele de trafic, așa cum sunt obligate când cer mandate de ascultare. Dacă făcea acest lucru, declarând neconstituțională doar prevederea care nu impunea obligativitatea mandatului de la judecător, poate ar fi avut surpriza să constate că nici George Maior, șeful SRI, și poate nici un alt șef de instituție nu ar fi scos un cuvânt după decizia Curții.

Citește si: Cum comentează Adrian Năstase cazul Robert Turcescu

Care ar fi fost avantajul declarării ca neconstituțional a unui singur articol de lege? Unul imens. Parlamentul ar fi fost capabil să modifice acel articol în cele 45 de zile pe care Curtea le dă ca termen de grație pentru îndreptarea erorii. În plină campanie electorală, șansele de a trece o nouă lege, atât de controversată, erau din start zero. De aici vidul legislativ, de aici protestele apăsate ale SRI, DNA, MAI.

De aici și nota personală pe care au avut-o unele declarații referitoare la atitudinea lui Daniel Morar, fostul șef al DNA, un procuror de excepție, care știe precis ce efecte devastatoare va avea poziția sa ca raportor al CCR pe cele două legi asupra muncii unor oameni din SRI, DNA și poliție cu care, ani de-a rândul, a făcut echipă. Implicarea sa a fost interpretată personal pentru că pare să conțină sâmburele de frustrare și resentiment născut atunci când i s-a spus că nu poate fi susținut în poziția de procuror general.

Daniel Morar, un profesionist desăvârșit, ale cărui contribuții la lupta anticorupție sunt incontestabile, are numeroase motive să se uite înapoi cu mânie spre momentul ratării funcției de procuror general. Și la contextul politic care a generat acel eșec. Dar, după cum spunea Oana Schmidt-Hăineală, membru CSM, într-un interviu acordat recent „României libere“, „justiția nu trebuie privită într-o cheie politică pentru că nici judecătorii, nici procurorii nu gândesc în astfel de paradigmă atunci când iau decizii în dosarele pe care le au pe masă“. Și nici ofițerii de informații din noua generație, pentru care respectarea legii este o condiție esențială a muncii lor.

Citește si: Turcescu, pion în războiul dintre Palate și Servicii

Mulți dinte acești oameni sunt consternați de deciziile Curții Constituționale, care îi împiedică să folosească instrumentele tehnologice avansate pentru a-și face meseria. Mulți se simt pedepsiți și suspectați pe nedrept. Mulți știu că, indiferent dacă frustrările cuiva sunt sută la sută justificate, este inadmisibil ca ele să pună în pericol siguranța națională a României. Aceasta este o linie roșie cel puțin la fel de clară precum independența justiției. Cine o trece devine agresorul României, cu nimic mai bun decât Cătălin Voicu, Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Voiculescu, și ne periclitează viitorul.

Nu doar alianța interinstituțională riscă să se fisureze, ci și cea a jurnaliștilor care luptă de mult împreună împotriva abuzurilor politicienilor. Jurnaliști care au strigat ca din gură de șarpe, ca și mine, pe bună de dreptate, împotriva încercărilor de a bloca folosirea interceptărilor SRI în dosarele anticorupție acum spun că temerile CCR față de posibile abuzuri în colectarea datelor de trafic sunt justificate și ignoră complet efectele deciziilor Curții, ca și cum ar fi ceva irelevant.

Dacă sunt justificate, atunci să ceară rezolvarea problemelor esențiale și într-un mod care să nu creeze un vid legislativ fără precedent!

Citește si: VIDEO. Tiberiu Niţu: Parchetul evaluează situaţia în cazul lui Robert Turcescu

Aceiași jurnaliști au sesizat jocul periculos făcut de Traian Băsescu prin anunțul că va devoala ofițerii acoperiți și au argumentat, din nou pe bună dreptate, că asemenea declarații lovesc în credibilitatea serviciilor de informații, credibilitate construită cu greu și confirmată de parteneriatele externe. Nu cumva și aici e un pic de schizofrenie? Ori sunt de încredere, în ochii noștri, dar și ai partenerilor, și și-au dovedit eficiența în lupta anticorupție, ori sunt suspecte de abuz și trebuie luate măsuri drastice împotriva lor, inclusiv prin suspendarea folosirii unui instrument vital de culegere de informații și analiză.

Nu putem în același timp și să avem încredere în ele, dar și să le suspectăm că încalcă grav și repetat legea! Dacă avem încredere în ele și am acceptat ideea că prin obținerea de la judecător a mandatelor de interceptare se pot evita riscurile de abuz, atunci aceeași normă să li se impună și pentru datele de trafic.

Nu mă aștept de la Victor Ponta să își dovedească concret sprijinul pentru oamenii legii (ca fost procuror) și nici față de ofițerii de informații (ca beneficiar al muncii lor). Dacă s-ar fi simțit în mod real atașat de această comunitate, Guvernul său și-ar fi făcut treaba și ar fi trimis măcar un punct de vedere la CCR. Dacă s-ar simți obligat să îndrepte o eroare, și-ar pune partidul de marionete să voteze rapid o nouă lege. Nu o s-o facă, iar asta ar trebui să fie un avertisment serios pentru toți cei ce îl sprijină!

Citește si: 100% fără precedent. Deschide cazul Turcescu o cutie a Pandorei?

Mă aștept însă ca oamenii care au lucrat împreună în anii trecuți, ca o echipă, și chiar au lăsat ceva în urma lor să înțeleagă că România are nevoie mai mult ca niciodată de profesionalismul și buna lor credință. Fără efortul lor, statul nu va rezista nici asaltului politicienilor, nici amenințărilor externe. Un stat care va face implozie la scurt timp după alegerea noului președinte, sub presiunea conflictelor interne, ne garantează un viitor negru.

Comentarii

 • ardeleanu'

  05 octombrie 2014 20:15

  "bizoane", nemții - ca și ungurii, dar mai puțin mândri și mai puțin nervoși - au fost de la începuturi cetățeni loiali ai statului nevolnik artificial Rromînika. Spre deosebire de unguri, nemții au acceptat fără discuții unirea cu regatul nevolnik al Rrromînikăi proclamată de românii transilvăneni în decembrie 1918. Rezultatul - în numai 8 decenii nemții au fost TOȚI alungați de voi, regățenii, după ce au rezistat în Transilvania timp de 800 de ani, inclusiv în timpul invaziilor mongole, turcești, tătărești, și în timpul epidemiilor de ciumă ! Sunteți mai răi decât ciuma ! ...așa că FĂ CIOCU' MIC, fariseule...

  raspunde comentariului
 • tun

  27 septembrie 2014 18:56
 • bizon

  27 septembrie 2014 13:54

  Domnul HUNOR crede ca a venit timpul ca HUN_gurii sa aiba un presedinte HUN _ guresc in Romania.HUN _ gurii vor avea acest presedinte cand se vor comprta ca nemtzii din Romania. Nemtzii au demonstrat_o timp de un secol.Si HUN _ gurii sa o demonstreze tot un secol. si atunci vom vorbi.

  raspunde comentariului
 • Prof

  26 septembrie 2014 11:31

  Domnule Turturica, hotaraste-te, domnule! Curtea Constitutzionala e buna sau nu e buna. Banuiesc ca nu e buna daca si mata-un oarecare din pdv juridic- te pricepi asa de bine. Acum doi ani era buna, acum nu e buna!?

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  25 septembrie 2014 18:18

  Cuvântul cenzurat a fost c-u-r, cu inteles de posteriordospoponeț.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  25 septembrie 2014 18:16

  Si cu dosarul Flota, cum ramane ? Dar cu inregistrarile de la ALRO ? Dar cu casa din Mihaileanu ? Dar cu mosia de la Nana ? Dar cu Mirciulica ? Dar cu alealalte dosare ? Presedintele face, presedintele drege... Vorba lui Argetoianu n-are voda Carol un *** atat de mare, cati ar vrea sa-l pupe... Echidistanta, ai ? Dar cata cenzura a fost, pana sa vina guvernul USL, ai habar ? Aiaiaiiii...

  raspunde comentariului
 • Mesaj pentru AMP

  25 septembrie 2014 17:28

  Mesaj pentru AMP Este intolerabil ca Romania Libera permite ca, in paginile sale, AMP sa faca, de ani de zile, o propaganda desantata infractorilor din usl si atacuri nerusinate la adresa Presedintelui, care a salvat tara de la faliment, care a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica, care a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei. Este intolerabil ca Romania Libera nu permite postarea de comentarii la adresa articolelor mizerabile, manipulatoare, ale acestei likele abjecte, care ii sprijina pe fata pe marii corupti si marii infractori din usl, care au devalizat tara. Pe site-ul Romania Curata nu se poate posta, decit daca o lauzi pe AMP si il critici pe Presedinte. AMP a vazut ca toate lichelele, care au laudat usl-ul si au criticat PDL-ul si pe Presedinte, au fost promovate in guvern sau in functii inalte si probabil vrea sa se aboneze la o sinecura, din partea actualei puteri. Sa-i fie rusine. In articolul de astazi, AMP incearca din nou, cu tupeul sau binecunoscut, sa dezinformeze si sa manipuleze cititorii. Presedintele a dovedit ca a sustinut lupta impotriva coruptiei, ca nu a avut importanta impotriva cui aveau procurorii dovezi. Presedintele i-a sustinut permanent pe procurorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili. Bineinteles ca Presedintele s-a dus doar la emisiunile ziaristilor corecti, cinstiti, competenti, echidistanti, care isi fac meseria, respectind deontologia profesionala. Acesti ziaristi nu sunt agentii nimanui, iar daca sunt ofiterii vreunui serviciu, Presedintele nu stie acest lucru. Bineinteles ca Presedintele nu se duce la emisiunile likelelor platite de infractorii din usl, care il ataca, il insulta si il calomniza zilnic.In ciuda tuturor evidentelor, AMP continua manipularea ordinara. Nu exista presa basista, in sensul ca il lauda nemotivat pe Presedinte si ii critica nemotivat pe cei din usl. Exista o presa aservita coruptilor si infractorilor din usl care il injura, il ataca si il calomniaza zilnic pe Presedinte si o presa corecta, independenta, echidistanta, care respecta deontologia profesionala, presa care il lauda pe Presedinte daca are motive sa il laude, il critica daca are motive sa il critice, ii critica pe cei din usl, daca are motive sa ii critice si ii lauda, daca are motive sa ii laude. Este de neimaginat ca cineva cu mintea intreaga sa nu constientizeze ca acum a ajuns la putere un Grup Infractional Organizat, compus din cele mai murdare, cele mai toxice, cele mai nocive, cele mai corupte personaje. Este de neimaginat ca cineva cu mintea intreaga sa nu fie constient ca singurele preocupari ale actualei puteri sunt sa-si subordoneze justitia, sa fure si sa ramina nepedepsiti. In fruntea guvernului a ajuns printr-o campanie monstruoasa de minciuni, calomnii, dezinformari, intoxicari si manipulari si prin fraudarea alegerilor un Derbedeu, un plagiator, un mincinos, un incompetent, un neispravit, un individ care nu a facut niciodata nimic si care nu stie sa faca absolut nimic, in afara de a minti. In alegeri nu a cistigat Stinga, pentru ca nu a fost o lupta intre Stinga si Dreapta. A fost o lupta intre cei care au furat de au rupt, care au devalizat tara, care vor sa fure in continuare si sa scape de puscarie pe de-o parte si cei care vor democratie, stat de drept, libertate, respectarea legilor si pedepsirea infractorilor pe de alta parte. Cei din prima tabara, tabara coruptilor si infractorilor, dupa ce au furat miliarde de euro, cu spectrul puscriei in spate, si-au permis cele mai abjecte mijloace de propaganda si manipulare, cele mai perfectionate metode de fraudare a alegerilor. Citi oameni corecti, cinstiti, seriosi, competenti, incoruptibili, in afara oricaror banuieli pentru ca nu isi propuneau sa cistige alegerile ca sa fure si nu se simteau amenintati pentru acte de coruptie au fost dispusi sa candideze din partea Fortelor de Dreapta, pentru a fi atacati, calomniati, injurati, terfeliti, chiar agresati de derbedeii, huliganii, coruptii, infractorii, plagiatorii, repetentii si nulitatile care sustin usl-ul ? Locul Derbedeului plagiator, mincinos, incompetent si impertinent este la puscarie, pentru ca l-a favorizat pe infractorul Nas6case, prima data cu ajutorul lui Grajdan, iar a doua oara cu ajutorul lui Rus si Bradisteanu, pentru ca a uzurpat locul Presedintelui la CE de acum doi ani si l-a impiedicat pe Seful Statului sa-si indeplineasca atributiunile constitutionale, pentru ca a fost complice la lovitura de stat si la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, pentru ca a obstructionat justitia, pentru ca i-a favorizat pe infractorii din usl, pentru ca l-a favorizat pe plagiatorul Mang si s-a favorizat chiar pe el, schimbind comisiile care au constatat ca si el este un plagiator.Bineinteles ca AMP nu a vazut aceste grave infractiuni. Bineinteles ca AMP nu a constientizat ca prioritatea prioritatilor acum este sa scapam tara din ghearele Grupului Infractional Organizat usl, din ghearele mafiei, bineinteles ca nu a constientizat ca lupta impotriva Grupului Infractional Organizat usl trebuie sa devina lupta intregului popor. AMP are probabil sarcina de la infractorii din usl sa-l atace pe Presedinte, singurul care mai poate sustine lupta impotriva coruptiei, apararea statului de drept si independenta justitiei

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  25 septembrie 2014 14:31

  Afacerea Turcescu ,nu stim ce lovitura este ,dar punem niste intrebari Livretul militar se elibereaza si unui "apt necombatant", este in posesia lui ,asta nu are nici semnatura titularului si nici CNP ul corect, apare numai ultima avansare in grad dar acordarea primului grad ?, gen Oprea ce spune ?. Mai exista inca legea mobilizarii, specialitatea jurnalist , UM este biroul incorporare si mobilizare aprox de ce nu se explica lumii Legea Mobilizarii care este valabila in toata lumea , anual se intocmeste planul anual de mobilizare in care exista o schema de personal incadrare si mobilizata pe loc conducatori de intreprinderi ,posturi de radio TV ,spitale , etcetcdece nu se spune ca sunt trecuti ,de catre responsabilii intocmirii planului anual de mobilizare-gen Oprea la anul respectiv ?,toate persoanele potential apte de a prelua comanda institutiilor civile vitale mobilizati pe loc - in limbaj tehnic . Treaba cu statele de plata ori este o prostie ori poate a fost concentrat cateva luni sa fie instruit ,dar nu este secret militar asta .Dar ofiter acoperit nu poate fi vorba ,trebiua sa fie intr un serviciu secret ,dar nu avea livret militar .

  raspunde comentariului
 • c.g.

  24 septembrie 2014 13:02

  Pt.Cozmin.Domnule,in acord cu dumneata cu relele latrinelor propagate in populatia tarii,dar Turcescu indiferent in slujba cui este,indiferent unde duce lantul de la gatul lui,singur singurel s-a dat in primire ,personal nu am inteles ce isi reproseaza,trancaneste cu vinovatia numai el stie ce vrea sa spuna...,practic s-a bagat singur in seama,parca cineva a cerut sa faca mascarada asta,poate ca este p.r.o.s.t.,dar totusi ''nu suntem nascuti ieri'' ,in concluzie nu poti sa iti dai seama ce a vrut,ce vrea cu gestul asta colonelul Turcescu ,ce sa bate el ca sa se prinda cine ...?!Mai clar asa ticalosia unor sticle gen A3 nu justifica trancaneala asta de la b1 a unui Turcescu care poza in emotionat,cauta sa il taie o lacrima,ma scuzati precum ...treaba mica,in fond si la urma ,urmei ce vrea el de la cei care se zgaiesc la sticla unde lauzeste el si isi pune tarana in cap ca'' in nemernicia lui...'' a sifonat ,a facut oarece jocuri fiind apv-ist sub acoperire ,ca il mustra ...si alte iordane pentru gura casca ...!O zi cu bine !

  raspunde comentariului
 • Cozmin

  24 septembrie 2014 10:32

  Nu este niciun cutremur.Este de neinteles de ce se face atita caz de declaratiile lui Turcescu.Astazi, nu are absolut nicio importanta daca un ziarist este ofiter acoperit al unui serviciu secret.Daca vreun serviciu secret actioneaza impotriva intereselor statului, atunci existenta acelui serviciu secret este problema, nu daca are ofiteri acoperiti in presa.Serviciile secrete de astazi nu omoara pe nimeni, nu aresteaza pe nimeni, nu ii dau afa din serviciu pe cei care se opun conducerii de partid si de stat, nu santajeaza pe nimeni.Serviciile secrete de astazi culeg informatii despre persoane sau grupuri de persoane care pregatesc lovituri de stat, care vind sau consuma droguri, care fac trafic persoane, de arme, de narcotice, care comit acte de coruptie, trafic de influenta, spalare de bani etc, eventual ii descopera pe spionii straini din tara.Chiar daca Turcescu a fost ofiter acoperit, nu putea fi pus decit sa culeaga informatii pe aceste subiecte. Nu a facut niciun rau colegilor, nu i-a mintit cu nimic, nu i-a turnat nu avea ce sa toarne, nu avea cui sa toarne, pentru ca astazi parerile si simpatiile politice, pot fi spuse liber, fara pericolul de a fi pedepsit in vreun fel, nu s-a folosit cu nimic de calitatea de ofiter.Cine poate fi deranjat astazi de un ofiter acoperit al serviciilor secrete ?Doar hotii, coruptii, infractorii, cei care comit acte de coruptie la nivel inalt, cei care pregatesc lovituri de stat sau fraudarea alegerilor si sunt protejati de catre procurori si judecatori corupti.Turcescu, in emisiunile sale, nu a prezentat documente false, nu a incercat sa manipuleze opinia publica, nu a intoxicat telespectatorii cu minciuni, calomnii si dezinformari.Daca serviciile secrete i-au pus la dispozitie anumite informatii, privind acte de coruptie, pe care sefii serviciilor sau procurorii corupti incercau sa le ascunda, Turcescu a procedat foarte corect ca le-a facut publice.De condamnat sunt likelele de la Latrinele lui Felix si Guita pentru ca prezinta doar minciuni, calomnii, dezinformari si intoxicari, aflindu-se in solda unor infractori, care au devalizat tara.De condamnat este si CNA-ul pentru ca nu a inchis aceste televiziuni si nu a amendat cu milioane de euro, pe cei care se prostitueaza la aceste posturi.De condamnat este si CSAT-ul pentru ca nu a sesizat ca emisiunile de la Latrinele lui Felix, SOV, Guita si DDD reprezinta un mare pericol pentru siguranta nationala, inlesnind sa ajunga la putere cele mai corupte, cele mai murdare, cele mai toxice, cele mai abjecte forte politice, permitind ca cei mai mari corupti si infractori, care au devalizat tara, sa poata scapa de puscarie si sa poata ajunge, ei sau cozile lor de topor, in parlament, de unde sa voteze dezincriminarea faptelor de coruptie, traficul de influenta, spalarea de bani, fraudarea alegerilor, sa voteze amnistierea hotilor, sa voteze desfiintarea organismelor statului de autoaparare impotriva coruptiei DNA, ANI, CCR, sau popularea acestor institutii cu persoane corupte si incompetente, aflate in solda mafiei, asa cum este cazul CNA si Avocatul Poporului.

  raspunde comentariului
 • Solomon

  24 septembrie 2014 10:30

  Pentru aflarea adevarului ,propun aplicarea torturii !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  24 septembrie 2014 8:56

  Pt.ardeleanu'.Rusule ,vezi de drum lasa istoria ...,nu mai ne imputi de cap cu indicatiile astea de ''ochi albastrii'' din ...est,suntem satui de voi ca ''alba de ham'' ...VEZI DE DRUM ,mergi mai inspre Marea Nordului ,lasa Marea Neagra ca ne imputisi de cap cu garagara asta invatata langa,Moscova... !

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  23 septembrie 2014 23:01

  Ha,ha,ha ! Juvete "c.g.", vezi dacă îtzi recunoshti Uăltenia în ceea ce descrie recent "Profesorul distrat", regătzean de la "EvZ", într-un articolash - "Am avut un accident la picior. Eram la tzară, undeva în judetzul Ialomitza. M-am speriat. Am chemat salvarea. A venit Smurd-ul în 20 de minute. M-a sunat de pe drum shi l-am ghidat pentru că, în comuna unde eram, casele nu au numere shi reperele sunt un islaz, o moară cu cărămidă roshie sau shcoala. M-au dus la un spital din Urziceni. Nu mi-a plăcut de loc. Mă shi durea rău. Medicii sau ce-or fi fost ăia, mi-au spus...", etc, etc, etc. Eu recunosc yezakt Uăltenia ta, juvete, că am locuit acolo o perioada scurtă din viatză... E exact ceea ce am văzut eu la voi, cărămida e un material SF în Valahia, patria neolitică a kirpiciului. Shi nu-l potzi învinui pe omul ăla că ar fi rău-intentzionat, fiindcă nu-i ardelean ca mine, ci e regătzean de-al vostru... Ha,ha,ha ! ...urmashi nevolnici ai legiunilor palestiniene, CARE suntetzi... Vezi că Scotzia are trifoiul, îi doare la banană de prazul vostru ! Scotzia are legătură cu Transilvania, fiindcă soldatzi daci au fost statzionatzi la linia de demarcatzie din sudul Scotziei - "english-heritage.org.uk holding_the_fort". Voi juvetzii atzi alcătuit o parte din trupele de ieniceri ale Înaltei Portzi otomane, shi atzi fost aliatzii otomanilor musulmani împotriva Cetătzii ungureshti a Severinului la 1424, împotriva lui Ioan de Huniade în 1456 la Beograd, împotriva austriecilor la Viena în 1684, etc, etc, împotriva Europei creshtine timp de sute de ani... Dar avetzi falsa impresie că voi atzi apărat Europa de invaziile asiatice... Ha,ha,ha !

  raspunde comentariului
 • ioan dumitru

  23 septembrie 2014 22:24

  tov turturel, sunteți așteptat pe traseul lui turcescu

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 septembrie 2014 20:28

  Pt.ardeleanu'.Ma rusule ...,Imperiul Roman a colonizat zona Olteniei de azi ,dupa anul 106 e.n.,cu legiuni provenite din zona statului evreu de azi ...,cam la fel au facut in Scotia ...asa ca lasa vrajeala si hahaitul !P.S.-''juvetii'' au ...prazul ca lucru in comun ...si nu numai cu scotienii...!

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  23 septembrie 2014 20:10

  Turturica trista, tu ai cam acelasi profil cu turcescu. Ce te faci daca gasesti o pisica neagra acasa, tintuita in cuie, de usa de la intrare ?

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  23 septembrie 2014 20:09

  Mie imi miroase tare urmatoarea chestie. Turcescu n-a facut idiotenia aia in direct in virtutea unui rationament, a unui plan diabolic. Mai degraba, cevacineva, a stricat telecomandarea lui turcescu, agentul propagandei puturoase. Insul s-a speriat groaznic, crezând ca daca face publica povestea, n-o sa-i ia unii gatul. Cu ce l-or fi amenintat, himmmm. Putintica rabdare.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  23 septembrie 2014 20:02

  Am o idee. Trasnet. Ascultati aici ! Asta e o perdea de fum, ce fraiereli discuta astia, sa va induca in eroare. Sunt, pe lumea asta, in servicii, 2 categorii de oameni. Cadrele si agentii. turcescu NU este cadru al unui serviciu de informatii. turcescu e, adica a fost, AGENT. In tipologia agentilor, turcescu e AGENT DE INFUENTA. Are profilul necesar. Colonelia lui turcescu, alaturi de banii pe care cu siguranta i-a primit, sunt mici atentii, pentru serviciile prestate. Cine l-a manevrat pe turcescu ? Intrebare incorect formulata. Cine l-a manevrat pe turcescu din tara, ori din afara ei ? Simplu. Uitati-va la simpatiile lui basescu. Turcescu e subordonatul lui basescu, prin urmare face jocul lui basescu si al stapanilor lui basescu. Deci, butoanele de comanda nu-s la MApN. MApN a fost releul de transmisie, doar atat. Nu e clar ce sau CINE ANUME l-a speriat pe turcescu, sa faca ce a facut. Cert insa, l-a speriat de moarte. Undeva, ceva, a stricat telecomanda, ori canalul prin care turcescu era telecomandat. E singura chestie care mai ramane de lamurit. In tot cazul, retineti ca agentul e ustensila de care te folosesti. Când nu mai e buna...

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  23 septembrie 2014 19:52

  ..."rammstein", alt oltean păunescian... Ha,ha,ha !

  raspunde comentariului
 • rammstein

  23 septembrie 2014 19:44

  auzi ma turturica si alta pasare ?...nu erai tu ala care impreuna cu cacatulala de ***** faceati spume la gura si la *** cand venea unul care nu era din barca marinarului ?...sau din grupul de asistene ale terapeutei ?sa-ti fie rusine pui de naparca ca vi acum sa ne dai lecti !...ai sictir..

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  23 septembrie 2014 19:14

  Bă, juvete "c.g." - cu referire la 14_17 - tu nu deosebeshti mutrele arăboilor la tine în orash fiindcă arată YEZAKT ca ale oltenilor tăi ot Kraljevo ! ...ia, caută mutra lu' kumanu' dîn Karakăl care se crede "scriitor" shi care vrea să declare Valahya lu' Mircio Starîi întîiul, strămoshu' vostru kuman bulgarizat, vilayet independent ! ...să vezi dacă yegzistă vre-o diferentză între voi shi ei... Ha,ha,ha ! ...zici kă karakăleanu'-i Abu Bakr al-Baghdadi ăla de la Statul Islamic, care terorizează Irakul shi Siria... "YouTube" - "odT42hF37AA". ...se shtie că ceea ce e azi Oltenia a fost colonizată de Imperiul Roman cu colonishti adushi din provincia romană Syria. Uite, shi rochiile AUTENTICE ale oltenilor voshtri sunt ca ale arăboilor, pînă la glezne, în ciuda încercărilor timp de decenii ale lu' Ceashkă al vostru shi ale urmashilor lui juvetzi de azi de a modifica realitatea veche oltenească shi de a vă prezenta lumii înconjurătoare mai europenisatzi... Ha,ha,ha,ha,ha !

  raspunde comentariului
 • Dan

  23 septembrie 2014 19:02

  Cel mai mare cutremur este ca Turturica se va transforma in Sobolan, iar baseeeee o sa-l muste de coaiiiiiee ! Pentru evitarea acestui cutremur, Turturica va propune modificarea constitutiei si alegerea pe viata a "conducatorului iubit".

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 septembrie 2014 17:54

  Pt vero.Sper sa va ...inselati,iar dupa alegeri ...,sa se manifeste mai pregnant - STOP HOTIA ,JUSTITIE iar ''carlanul '' sa isi faca bagajele cu tot cu haita ... de la Putere !SPER ...!

  raspunde comentariului
 • vero

  23 septembrie 2014 16:41

  Eu cred ca legea va fi adoptata, dar dupa alegeri, eventual dupa ce Kovesi si alti incomozi ca ea vor fi indepartati si dosarele epurate. Aduceti-va aminte ca una din anchetele privind fraudarea referendumului a pornit de la niste inregistrari facute pentru un cu totul alt caz, SRI anuntandu-si colegii si punandu-le la dispozitie convorbirile. Ori, pana la alegeri, Dragnea si toata gruparea mafiota trebuie sa poata comunica liber. Dupa ce-si vor scoate si oamenii din inchisoare, vor adopta si legea, poate intr-o forma si mai dura. Nu uitati, Securitatea asculta pe toata lumea, toti stiam si asa stateam cuminti, iar cei care vor lua puterea nu cu doua, ci cu zece maini, sunt continuatorii sistemului comunist de jaf si oprimare. Si vor folosi toate mijloacele pentru a institui teroarea, ca sa-si consolideze pentru totdeauna puterea. Desigur, ceea ce am scris confirma temerile D-lui Turturica. As fi vrut sa fie altfel. Nu se poate. In ceea ce-l priveste pe Morar, care stie bine sistemul din interior iar acum il submineaza pe fata, ce sa mai zic inseamna ca Base a avut ocazia sa-l cunoasca mai bine decat noi.

  raspunde comentariului
 • bbbbb

  23 septembrie 2014 15:51

  Eu nu cred ca Turcescu este acoperit sau descoperit.Face doar misto de Ponta.

  raspunde comentariului
 • Ionut V

  23 septembrie 2014 14:25

  Nea Flutrica asta e gazetar sau purtatorul de cuvant al SRI?articolul pare livrat in plic direct de la servicii.e prima oara cand domnu ziarist acoperit sau descoperit,asta nu stiu ataca CCR si "varful de lance" Morar.maraie chiar si la sefu basescu. hmm,curios lucru!oricum,se pare ca aceste legi sunt foarte importante pentru unii,de a dat lumea drumul la caini.importante cred eu inclusiv pentru baietii din tara peste ocean,locul de unde vine lumina...si banutu probabil. la final as dori sa-l intreb pe purtatorul de vorbe Fluturica in cate state UE exista aceasta lege a cartelelor prepay si cum de au functionat institutiile statului atat de napastuite de decizia CCR pana la momentul cand cele 2 legi au produs efecte?

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 septembrie 2014 14:17

  Pt ardeleanu'.Rusule ...barsti! Inceteaza cu intrebari din astea ciudate ''DE CE nu sunt atentate in ROMANIA'' si explicatii ...kgb-iste ,fsb-iste ...!

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  23 septembrie 2014 13:18

  Terorism ? Komizia din Parlamentu' Rushinii pentru kontrolu' lu' "organili" - formată din foshti turnători la Secu' lu' Ceashkă ? POVESHTI ! ...câtă vreme nu ni se spune de la I.N.S.-ul plătit din banii noshtri nici măcar câtzi arăboi au fost primitzi shi trăiesc pe teritoriul Rrromînikăi - nici măcar nu sunt pomenitzi în rezultatele "recensământului" din 2011, de parcă nici n-ar exista comunitătzile lor compacte în marile orashe, deshi sunt peste 200 000 de persoane, deci aceshti imigrantzi depăshesc de 10 ori populatzia musulmană autohtonă recunoscută oficial ! - câtzi au primit cetătzenia ILEGAL, PE SHPĂGI LA M.A.I.-ul stalinist începând din 1992, shi câtzi stau ilegal aici, după ce au intrat pe teritoriul Rrromînikăi cu complicitatea lu' "organili", ce încredere pot avea eu, sau ce încredere poate avea Daniel Morar, în institutziili statului nevolnik cu kopitala la BukaIe ? Multe legături personale sunt între angajatzii de la "organili" shi arăboi, deja din vremurili lu' olteanu' Ceashkă Cel "Patriot" care-shi vindea diplomele universitare, onoarea ce n-a avut-o niciodată, shi fetele rrromînkutze, pe dolari, la arăboii musulmani, la fel ca în scandalul actual de la Rotherham shi probabil shi din multe alte părtzi din U.K. Episodul cu recuperarea din "răpirea jurnalishtilor" regizată de Professor "Felix", shi arestarea lui Omar Hayssam, au demonstrat puterea legăturilor personale dintre "cinstitzii" patrihotzi de aici shi destui arăboi de aici shi de dincolo... Shi totul implică mafiile arabe shi FOARTE MULTZI BANI NEGRI ! Nu există nici un atentat terorist ce să fi vizat Rrromînika. DE CE ? Datorită vijilentzei lejendare a lu' "organili" ? NU ! ...tocmai datorită acestor COMPLICITĂTZI la cel mai înalt nivel în institutziili statului miticesc ! ...faptul că Omar Hayssam călătorea cu Ilici în avionul prezidentzial nu spune CLAR asta ? Asha că, DE CE să am eu încredere în "organili" ? Bine a făcut Daniel Morar.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 septembrie 2014 8:53

  Pt sanis.Mananci ceva ...moderabil cu gura plina ,domnule ''sanis''!Esti unealta Rusiei,poporul roman nu este batran ,poporul roman merita sa traiasca ,deoarece fara noi,romanii si ROMANIA,voi Rusia va intindeati ca raia in Europa !Suntem ''rau asezati'' in calea voastra,numai ca asa vrea Dumnezeu si cu mila si speranta in Elputem sa fim protejati de lacomia voastra ruseasca de prietenii si aliatii nostrii SUAsi tarile U.E. ...!Jos labele de pe ROMANIA ba rusilor lacomi si imperialisti !

  raspunde comentariului
 • c.g.

  23 septembrie 2014 8:46

  Pt Sfarma Piatra.Da crestine ...,''turturelu' la baselu' ''asa cum il ''alinti'' dumneata pe domnul D.C.Turturica are dreptate in ce spune si afirma in articolul asta trebuie ascultat,filat,suspecata ...TOT ,TOT ,deoareeE suntem ''rau plasati'' in calea interselor Rusiei in tara asta ,Nastase Adrian cum a fost scoc din bulau,parnaie,cu o avere suspecta,suspecta de ...ILEGALITATI,Ion Iliescu dupa toate neneorocirile pierderile de vieti omenesti ...nu are un fir de par deranjat ,Petre Roman,dupa toata jalea din economie facuta de respectivul este liber ,''bine mersi'',s.a.m.d. toata HAITA ...,care a implementat capitalismul jegos de cumetrie,democratia originala,care isi trage radacinile din analfabetii satelor si oraselor instalati de rusii bolsevici dupa 30.dec.1947 la butoanele puterii centrale si locale in tara ROMANIA,CRIMINALI NOTORII CARE IMPREUNA CU RUSII BOLSEVICI AU ASASINAT ELITELE ROMANESTI SI AU PREDAT TARA SPRE JAF TIMP DE 20 DE ANI FOSTEI URSS....!ROMANIA PRIN APARTENENTA LA U.E.,N.A.T.O.,PARTENERIAT STRATEGIC CU SUA STA IN GATUL RUSIEI,TREBUIE SA SCAPAM DIN GHEARELE RUSIEI NUMAI SUB PROTECTIA ,INDRUMAREA SI AJUTORUL SUA SI U.E.,ALTFEL DISPAREM DE PE HARTA LUMII IAR POPORUL ROMAN ESTE RISIPIT IN ..LUME !Sa auzim si de mai bine !

  raspunde comentariului
  • Sfarma-Piatra

   23 septembrie 2014 14:30

   Pentru C. G Neica, cine promoveaza interesele Rusiei in Romania ??? CINE ??? Nu cumva Basescu ??? Cine a introdus GAZPROM pe piata Uniunii Europene ??? Nastase, Iliescu, Voiculescu sau Ponta ??? Nu !!! Basescu al vostru !!!Cu cine s-a intilnit in data de 18 Iunie 2013 pe sera Nikolai Platonovici Patrusev Presedintele Consiliului de Securitate a Federatiei Ruse ???? Cu Basescu !!! Stii ce face acest Consiliu de Securitate al Rusiei ??? COORDONEAZA TOATE SERVICIILE SPECIALE ALE RUSIEI, FSB, SVR, GRU !!! Basescu al tau n-a dat nici o explicatie despre vizita asta !!! Ce firma de avocatura din Romania reprezinta interesele Kremlinului aici ??? Firma lui Valeriu Stoica !!! Care reprezinta Administratia Afacerilor din Strainatate a Presedintelui Federatiei Ruse !!! Cine a scris o rezolutie pe cererea rusilor de la ALRO pentru energie ieftina in 2005 ??? Basescu !!! Asa ca mai usurel cu cine e ,,unealta Rusiei'', ca iesiti rau, rau de tot !!!

   raspunde comentariului
 • c.g.

  23 septembrie 2014 8:28

  Haita de hoti si banditi economici bine ancorati in PSD SI ''ASOCIATII''.LATURA CHIPURILE LIBERALA ,A LUI TARICEANU ,MULTE PRENUME,in fapt inaintarea intereselor Rusiei in ROMANIA,incerca sa se protejeze de JUSTITIE ,de serviciile speciale care asigura siguranta nationala !Avem economie subterana aprox 40 miliarde de euro pe an,avem minus 2000 de miliarde de dolari, prin jaful dec'89 ,post lovitura de stat ,care unii ii spun revolutie pana in anul...2011,avem circa 150 miliarde de euro datorie totala in tara asta stat si particulari..., suntem in ruina ...TOTALA,suntem o colonie jefuita salbatic de resursele solului si subsolului cu preturi si redevente bajocoritor de mici ca asa au vrut politicienii hoti si banditi in ultimii 25 de ani !Acum,acum,se deruleaza sub ochii nostrii un jaf de proportii produsele agricole-grau,orz,ovaz,floarea soarelui,porumb,..., sunt subevaluate de speculantii,hotii si banditii din domeniu,iar cei care produc sunt bajocoriti cu preturi de nimic sunt fortati sa isi vanda produsele la preturii derizorii unor ordinari sponsori ai haitei... din tara asta care au sa ne duca la desfiintare ca tara si popor,au sa faca pe plac Rusiei si intereselor ei !Cred ca prietenii nostrii,aliatii nostrii de baza SUA si tarile U.E. trebuie sa sustina instalrea unui REGIM AUTORITAR IN ROMANIA ,bazat pe STOP HOTIA JUSTITIE,numai ce spune domnul D.C.Turturica si ar trebui de maine sa avem ...''uniforme'' in cele doua palate Victoria si Cotroceni ,lumea civilizata trebuie sa sprijine ROMANIA in fata devalmasiei,hotiei,banditismului, absenteismuli inconstient la vot a romanilor ,inoculate de serviciile speciale de spionaj ale Rusiei

  raspunde comentariului
 • Sfarma-Piatra

  23 septembrie 2014 8:18

  Turturelu' lu' baselu' face aici o publicitate desantata noii Securitati, spunind ca ce bine e sa intercepteze, sa urmareasca si sa se inregistreze in draci TOTUL despre TOTI !!! Ce grad ai sub camasa turturele ???Sintem tara cu 7 Securitati !!! Una mai abuziva ca alta !!! Ba chiar 8 dace punem la socoteala si DNA-ul !!!

  raspunde comentariului
 • Sfarma-Piatra

  23 septembrie 2014 8:09

  ,,Folosind o gama larga de instrumente si tactici care il pot izola'' zice turturelu' lui baselu' !!! Pai cum vine asta coane cu ,,folosind o gama larga de mijloace si instrumente'' ????? Ce ,,instrumente'' si mai ales ce ,,mijloace'' ??? Adica asa-zisele ,,institutii'' supuse basaului sa-l trozneasca pe Ponta ca are 42 in sondaje, iar starleta basaului nu trece de 5 !!! Asta sugerezi turturelule ???? Va maninca soriciu' ala de pe spinare rau de tot !!!

  raspunde comentariului
 • Vasile Dumbrava

  23 septembrie 2014 0:55

  D-le Dan Cristian Turturica,felicitari pt. analiza facuta.Exprimarile,d-vastra,sunt pe intelesul tuturor,numai ca habaucii,sustinatori ai PSD si V.Ponta,sunt injectati si plini de ura,trasmisa de,dejectiile,lui Voiculescu,la A3,prin gurile=curul,celor mai nemernici reprezentanti ai antenelor.

  raspunde comentariului
 • Viorel Ilisoi

  23 septembrie 2014 0:19
 • Firul de praf

  22 septembrie 2014 23:08

  Bilantul operatiunii ? Iar v-ati dat autogol. Zice ca sa-l judece trebonalu` militar. Nuuuu, taticu. Aia ar putea avea ceva de cercetat, de la calcarea statutului cadrelor militare, la fals in acte -daca actul prezentat e fals. Are serie, data emiterii, stampile, semnaturi ? Specialitatea militara, trecuta acolo, e pe bune ? Coincid cu ce e in actele centrului militar ? Nu stiu, nu ma intereseaza. Insa, sa ceara expertiza psihiatrica a cetateanului. Daca se dovedeste ca e zuzuzuuu, nu poate fi judecat. Zuzuzuuuu . Pasari mici, agere, stol in jurul capului. Canta si ciripesc, vai de mine ce-i in capul lui.

  raspunde comentariului
 • sanis

  22 septembrie 2014 23:01

  Dle Turturica, de ce va strofocati? Chiar credeti ca Tomania trebuie sa existe? Sa aiba un viitor? Se pare ca insusi Boborul se veiseaza inapoi in epoca ceausescu. Daca tot e sa ne intoarcem in timp, hai sa ne intoarcem in 47. Vom avea prilejul sa facem Canalul Buc-Dunare, dar peste 20 de ani vom avea si o perioada de libertate controlata ca in anii 68-72. Si uite-asa construim, mereu, Coloana lui Brancusi ne mai stringe, ne mai da drumul... Privind in jur, imi dau seama ca poporul roman este atit de batrin, incit nu merita sa mai existe!

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  22 septembrie 2014 22:59

  Mi-am lasat la o parte bâta de baseball, nu bat tonomate. Pana acum am bajbait, acum devine clar. Colonelia lui turcescu e pe bune, insa contra legilor naturii si bunului simt. E o impostura, ca insasi basismul. Turcescu este, pana la urma, tot un tonomat obosit. I-a luat vantul cateva tigle de pe casa, i-a pluat in cap, i-a scurtcircuitat sinapsele si a incept sa zica. Acoperit sau neacoperit, un lucru ESTE CERT. Tonomat, nimic mai mult. Regimul basescu trosneste din toate incheieturile. Atentie pe unde circulati, cad caramizi de sus.

  raspunde comentariului
 • Mese

  22 septembrie 2014 22:15

  Sunt un roman plecat de mult. Va apreciez tare tare mult articolele si gandirea.

  raspunde comentariului
 • focuri de acoperire

  22 septembrie 2014 21:08

  Doctorul Tudose spune, sigur omul prezinta episoade de atacuri si panica, Dobritoiu recunoaste pe Generalul rezervist Gabriel Oprea l-ar fi ridicat in grad de Colonel dar soldele ar fi platite de opsoruri secrete neidentificate.

  raspunde comentariului
 • tun

  22 septembrie 2014 20:54
 • bizon

  22 septembrie 2014 20:34

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design