4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialÎntre Crucea Bucureştiului şi şansa unui nou început

Între Crucea Bucureştiului şi şansa unui nou început

La ora la care scriu acest text, traficul în Bucureşti s-a blocat din cauza ploii, primarul e în puşcărie, consilierii generali ai Capitalei nu au nici un gând să dezmintă public acuzaţiile DNA că ar fi şpăgari, iar un senator vrea să ridice în centrul oraşului o cruce înaltă de 25 de metri. Imposibil să nu vezi legătura dintre toate aceste evenimente.

Dacă nu ar fi intervenit procurorii anticorupţie, Sorin Oprescu mai câştiga, în mod sigur, un nou mandat la Primăria Capitalei, Apa Nova ar fi continuat să ne fure, umflând factura la apă, consilierii şi-ar fi rotunjit veniturile din şpăgi, lanţurile de hipermarket-uri şi-ar fi plătit în continuare taxele de protecţie. Toată lumea ar fi fost fericită. Mai puţin cele 2 milioane de locuitori ai Bucureştiului sau, în fine, acel procent din populaţie care realizează că oraşul a ajuns, sub actuala administraţie, o mizerie.

Pentru că, din fericire, nu toţi oamenii din Capitală au căzut pe spate la miştocărelile de 2 lei ale fostului chirurg, ori s-au lăsat prostiţi de propaganda sponsorizată cu bani grei (şi probabil furaţi, dar asta e treaba procurorilor să dovedească) făcută primarului general de televiziunile lui de casă. Mulţi dintre noi s-au întrebat ce se întâmplă, an de an, cu miliardul de euro pe care primăria îl are la dispoziţie în bugetul local, în condiţiile în care lipsesc marile lucrări de infrastructură, iar subvenţiile pentru RADET şi RATB se dau de fiecare dată cu scandal. Unii nu s-au mulţumit doar să-şi strige supărarea pe facebook sau prin ziare şi au ieşit în stradă să ceară administraţiei locale să-şi respecte promisiunile, cum au fost locuitorii din Prelungirea Ghencea.

Mulţi dintre noi poate intuiam răspunsurile la întrebări, dar dosarele penale lucrate anul acesta de DNA ne arată şi dovezile: un grup mafiot s-a instalat la conducerea acestui oraş şi-şi urmărea exclusiv propriile interese. Un grup mafiot transpartinic, să fim bine înţeleşi. Procurorii care se ocupă de cazul Apa Nova spun, nici mai mult nici mai puţin, că 55 de consilieri generali iau mită pentru a vota într-un anumit fel la proiectele „cu miză patrimonială”! Este o acuzaţie halucinantă, dar mai grav este că până în acest moment nu există o dezminţire publică a Consiliului General al Capitalei. Mai curând ar trebui să ne gândim că întrebarea care-i macină acum pe consilieri este : „oare despre mine ce ştiu procurorii?”. Cine ar mai risca să nege public acuzaţiile- repet, înfiorătoare- într-o asemenea situaţie?

Nu trebuie să fii analist politic ca să înţelegi şi stânjeneala opoziţiei pe acest subiect. PNL a organizat azi un miting anemic la Palatul Parlamentului în sprijinul unei moţiuni de cenzură fără nici o şansă. Nu ar fi fost însă mai bine să vedem ce facem totuşi cu grupul infracţional organizat (o expresie dragă liberalilor) de la Capitală, alcătuit şi din pesedişti, liberali, oameni de afaceri sau directori de multinaţională? Decât să adune oamenii aiurea să stea în ploaie, doar pentru a câştiga trei minute la ştirile tv de diseară, nu ar fi fost mai bine pentru Alina Gorghiu şi Vasile Blaga să-i cheme pe toţi consilierii PNL şi să le cerem public să-şi explice poziţia faţă de acuzaţiile procurorilor?

Ne-am lămurit demult cum stau lucrurile cu principalele partide politice din România. Nu mai avem aşteptări. Întrebarea mai importantă este ce facem acum? Pentru că lucrurile nu pot rămâne aşa. Ştim că Apa Nova ne-a umflat facturile la apă cu acordul consilierilor generali. Sigur, ancheta nu e finalizată, deocamdată sunt doar acuzaţiile procurorilor, dar cineva ar trebui să ceară şi o investigaţie administrativă în cazul contractului încheiat cu firma franceză. Cu un primar băgat la puşcărie şi cu un întreg consiliu general acuzat de corupţie, nu mai există nimeni, nici măcar teoretic, care să apere interesele bucureştenilor.

Capitala se află într-o situaţie unică în lumea civilizată, dar aş încerca să văd şi partea pozitivă a problemei. Acesta este cel mai potrivit moment în care un candidat din afara sistemului mafiot să vină şi să preia ştafeta de la politicienii compromişti. Este acel moment T0 care nu trebuie ratat. Cineva credibil care să facă un pas în faţă şi să-i convingă pe bucureşteni că le va apăra drepturile, mai întâi în faţa abuzurilor Apa Nova şi apoi, pe termen lung, din scaunul de primar general. Eu, unul, aştept în zilele următoare să văd un astfel de personaj. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci nu mai am chiar nici o problemă cu crucea pe care senatorul Ilieşiu vrea să o înalţe în centrul Bucureştiului. Ar fi un gest simbolic potrivit pentru o capitală fără viitor.

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...
Ultima oră
Pe aceeași temă