La sfârşitul săptămânii trecute, Victor Ponta a dovedit încă o dată că este un apărător vigilent al drepturilor cetăţeneşti: liderul PSD ne-a salvat CNP-ul de recenzorul cel viclean, care vroia să-l fure şi să-l ducă pe tavă hoţilor de alegeri de la PDL.
„Ce face concret opoziţia pentru electoratul pe care vrea să-l cucerească, în afară de participarea la talk-show-uri?”, l-a întrebat sâmbătă Adrian Ursu pe Victor Ponta într-o emisiune la Antena 3.
„Din opoziţie avem mijloace reduse, dar uneori mai reuşim să facem lucruri bune, cum este, de pildă, faptul că am obţinut de la INS dreptul ca la acest recensământ oamenii să nu mai fie obligaţi să-şi divulge CNP-ul”, a răspuns mândru liderul PSD.
Atât declaraţia lui Ponta, dar mai ales întregul demers al Partidului Social Democrat, care s-a panicat că CNP-urile cetăţenilor obţinute la recensământ vor fi folosite pentru fraudarea alegerilor (?) şi a cerut public oamenilor să nu divulge aceste date, sunt cât se poate de ridicole. Înregistrarea CNP-urilor nu este o invenţie a Guvernului Boc, ci o recomandare UE care s-a aplicat deja în celelalte ţări europene în care s-a efectuat recensământul în 2011 (Polonia, Cehia etc.). Chiar şi în condiţiile în care există suspiciuni întemeiate că la alegerile de anul viitor se va folosi votul multipu, actuala putere ar avea la dispoziţie suficiente mijloace pentru a obţine CNP-urile românilor (direcţiile de evidenţă a populaţiei, de pildă), astfel încât nu trebuie să organizeze un recensământ naţional pentru acest lucru.
Victor Ponta trăieşte însă într-o altă dimensiune politică. La fel ca el sunt cei mai mulţi dintre liderii USL, care, preocupaţi doar de ratingul făcut la televizor, au uitat cu totul de treburile serioase pentru care au fost trimişi în Parlament.
„Ce poate face opoziţia?”, se întreabă mereu, retoric, reprezentanţii USL, cu trimitere directă la aritmetica parlamentară.
Păi, de pildă, poate să voteze pentru interzicerea cămătăriei în România, chiar dacă iniţiativa aparţine, întâmplător, unui deputat din coaliţia de guvernare.
Săptămâna trecută, o lege în acest sens a trecut prin Camera Deputaţilor la limită din cauza opoziţiei a peste 100 de parlamentari, cei mai mulţi de la USL, printre care s-a numărat şi Victor Ponta. „Eu votez împotrivă la toate legile puterii”, şi-a explicat opţiunea liderul PSD. Un asemenea răspuns nu are decât două explicaţii: ori Ponta este incredibil de imatur politic, ori la mijloc este doar un calcul electoral incredibil de meschin, care arată că liderul PSD vrea să se folosească de reţelele de cămătărie din România pentru a mai aduna nişte voturi la alegerile din 2012.
Ce ar fi trebuit să facă opoziţia?
Dacă ar fi fost vorba de o lege prost construită, reprezentanţii USL ar fi trebuit să participe la îmbunătăţirea acesteia. Dacă ar fi fost bună, ar fi trebuit s-o voteze ca atare. În nici un caz nu ar fi avut dreptul s-o respingă pe motiv că aparţine actualei puteri.
Dincolo de calculele politice, trebuie să fii autist să nu ştii că în România cămătăria este în strânsă legătură cu clanurile interlope şi cu alte infracţiuni mult mai grave, cum ar fi vătămarea corporală, şantajul sau sechestrarea de persoane. Trebuie să fii autist ca să nu ştii că, în multe situaţii, cămătarii au băgat oameni în spital sau i-au lăsat pe drumuri pentru că aceştia nu au mai putut să-şi plătească datoriile.
Prin votul de săptămâna trecută, USL a mai ratat o şansă de a demonstra că este o construcţie politică responsabilă, care poate fi o alternativă serioasă la actuala putere, mult prea erodată şi blazată pentru a mai putea conduce România încă patru ani de acum înainte. Pentru a dovedi că ne merită voturile, opoziţia trebuie să fie preocupată de problemele importante din această ţară. De recenzori cred că ne putem apăra şi singuri.