Înecați la mal, printre motociclete | OPINIE

de Mihai Duță , 01 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 09:00, 02 septembrie 2017
Înecați la mal, printre motociclete | OPINIE

Olguța visează să-i plătească pensia lui Zuckerberg, Raed Arafat inaugurează două motociclete, iar ministrul Genunche anunță că face manual de sport, deși el n-are celelalte manuale. În timpul ăsta, citim aproape zilnic despre câte un înecat pe litoral sau prin țară. Ce legătură au cei trei cu asta? Direct, pare să nu existe vreuna. Doar că niciunul dintre acești noi salvatori ai nației nu a propus ca lecțiile de înot să fie obligatorii și gratuite pentru copii, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene. La fel cum sunt și cursurile de prim-ajutor sau cele de circulație rutieră.

Prea-pricepuții noștri preferă să cumpere mijloace tehnice pentru a aduna victimele în loc să investească mai puțin, dar mult mai eficient în educație pentru a avea mai puține accidente.

Pe fundalul paginii de Facebook a Olguței Vasilescu e noul stadion de fotbal din Craiova, de zici că l-a făcut ea cu banii familiei. În schimb, Craiova nu are niciun bazin de înot. Nci acoperit, nici descoperit. Există vreo două-trei piscine private care pot fi folosite doar vara. E foarte bine că s-a făcut un stadion, așa greșit un pic cum e el, dar câți copii vor putea face sport acolo? Oare nu s-ar fi putut face și un bazin omologat pentru înot în ditamai orașul?

Înainte de a se gândi cineva să învețe copiii să înoate, și să prevină astfel posibile tragedii, a fost un calcul politic. Fotbalul nu salvează vieți, dar aduce multe voturi de la cei care se-nghesuie să-și înjure adversarii într-un campionat de doi lei.

În Germania, copiii din ciclul primar au cursurile de înot în programa școlară. La fel și în Olanda, unde, în plus, cei mici dau și o probă de înot îmbrăcați, tocmai pentru a fi simulată o situație reală. Abia după absolvirea acestor teste au voie, spre exemplu, să meargă neînsoțiți la piscină. Încă o dată, este vorba despre educație și grija față de oameni. Aici România are o mare problemă. Budapesta are peste o sută de bazine de înot, iar Bucureștiul – vreo 5. Un oraș precum Craiova – niciunul! Desigur, o echipă din Budapesta deține Cupa Campionilor Europeni la polo, iar Ungaria are mari campioni la înot. O țară care are jumătate din numărul de locuitori ai României.

Dar e bine că a făcut Liviu Pop manuale de sport. Dacă a inclus și un curs teoretic de înot, treaba e rezolvată. Copiii sunt ca și educați, de-acum e treaba lor dacă se îneacă.

Ultima dată când l-am criticat pe Raed Arafat, s-a înfoiat ca un
curcan la gard și m-a întrebat public cine sunt eu și ce-am făcut în viața mea ca să-mi permit să scriu despre el. Reacție tipică de personaj gonflat din bani publici. Deocamdată, noi îl plătim pe Arafat prin taxele și impozitele pe care le dăm statului. Așa că aș vrea, din când în când, să mai știu ce face cu banii mei, iar, ca jurnalist, am obligația să scriu și despre domnia sa atunci când dă semne că derapează. La vremea respectivă se întreba cine sunt, deși cu câteva luni înainte intra în direct la emisiunile pe care le realizam. Mult mai mieros a reacționat atunci când Liviu Dragnea s-a luat de el. Mai avea un pic și-i lăsa și maieul fără scame. Sigur, Liviu Dragnea a făcut multe în viață, e și infractor condamnat, nu ca mine.

Acum vreo două săptămâni, Arafat a fost la Constanța să inaugureze două motociclete. E foarte bine că au fost cumpărate, sper să salveze multe vieți de-acum înainte. Doar că, vorba cuiva pe Facebook, dacă erau cele două motociclete la accidentul de elicopter de la Siutghiol, se punea problema altfel?.

Dacă de la Olguța și de la Liviu Pop nu mă aștept la nimic, de la Raed Arafat aș fi vrut să insiste pe introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor și înot în școli, că doar el e, teoretic, profesionistul. Iar cursurile astea să fie făcute prin programă, nu prin fundațiile cine știe cui.

Acești prea-pricepuți sunt însă mult prea preocupați să-și salveze propriile scaune ca să mai aibă timp și pentru ceilalți. 

Comentarii

 • Costin Stefan

  10 septembrie 2017 11:23

  PSD ESTE ANTINATIONAL SI PRORUS. De aceea, razboiul romano-roman, dezlantuit de Ion Iliescu, prin doua lovituri de stat criminale si sangeroase, nu inceteaza de 28 de ani. Majoritatea cetatenilor romani ne vrem, cum este si firesc, cu tara in UE, fiindca suntem latini. Ne vrem laolalta cu tarile EUROPEI, deoarece sunt civilizate si respecta legile si drepturile omului. De Rusia ne temem, fiindca este hulpava, ne-a inghitit Basarabia si Nordul Bucovinei si musca, de cateori poate, teritorii din tarile vecine. Datorita bogatiilor si a pozitiei geografice, tarii noastre nu i se va ingadui niciodata sa fie neutra si izolata. Si, dintre Europa si Rusia, este firesc sa ne lipim de Europa, unde suntem, in siguranta, langa fratii latini. Pesedistii si indeosebi liderii PSD-ului, incepand cu cei care l-au sprijinit pe Ion Iliesc si terminand cu cei din jurul lui Dragnea, au fost cu totii, chiar in mod fatis, prorusi si antioccidentali. De aici ni se trag toate necazurile. Fiindca ne spioneaza, pregatesc terenul si ajuta pe unde pot, cat pot, sa vina rusii, cum asteptam noi sa vina americanii sa ne elibereze. Aceasta este convingerea mea. Rusia a urat Romania mereu si PSD o serveste. De aceea PSD=FSN=PCR ne-a inecat de doua ori tara in sange, de aceea a distrus economia, de aceea a vandut industria pe spaga, de aceea ne tin de 28 de ani in pragul unui razboi civil. Fiindca Rusia ne vrea tara slabita. De aceea au jefuit Dragnea si Tariceanu tara, de aceea sunt sefi ai Camerelor Parlamentului Romaniei, de aceea ataca Justitia fara rusine si fara frica, FIINDCA PSD-ul SE SPRIJINA PE RUSI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 septembrie 2017 0:03

  TREZITI-VA ROMANI ! Dragnea creeaza ARMATA PSD, paralela si total independenta de ARMATA NATIONALA, pentru ocuparea militara a ROMANIEI de catre partidul lui Ion Iliescu. Nu este o gluma aceasta atentionare disperata pe care o fac. Carmuitorii pesedisti au anuntat public, ca vor crea O ARMATA DE VOLUNTARI, CARE VA EXECUTA NUMAI ACTIUNI ORDONATE DE PREFECTII DE JUDETE. Am sa prescurtez cu APSD=ARMATA PSD. Guvernantii lui Dragnea si Tariceanu au dat urmatoarele lamuriri 1. Ca noua armata se va numi GARDA CIVILA 2. Ca GC=GARDA CIVILA, va fi constituita numai din voluntari 3. Ca voluntarii din GC vor fi militari, cu grade si cu livrete militare 4. Ca militarii din GC vor executa numai ordinele emise de prefecti 5. Ca militarii din GC vor fi folositi in cazuri de calamitati incendii mari, inundatii mari, alunecari de teren deosebite, cutremure mari cu consecinte deosebite 6. Ca militarii din GC vor primi salarii. Dar si un copil stie ca prefectii sunt toti din PSD si din ALDE si, ca urmare, GC urmeaza sa execute numai ordine emise de PSD. Rezulta,in mod f. clar, ca GARDA CIVILA este, de fapt, ARMATA PSD, ca GC=APSD, fiindca si voluntarii, care se vor inscrie in GC, vor fi recrutati, marea lor majoritate, dintre membrii si simpatizantii PSD. Pai, isi inchipuie cineva, ca vom mai putea organiza macar un protest de strada, sau ca va mai putea fi scos de la guvernare PSD, dupa ce APSD va ocupa toate judetele, toata tara ? PSD, singur, va carmui tara dupa bunul plac. Si va chema rusii ! TREZITI-VA ROMANI SI NU-I PERMITETI LUI DRAGNEA SA INFIINTEZE ARMATA PSD. Trebuie sa avem numai o singura armata- ARMATA NATIONALA si orice militar se supune numai COMANDANTULUI ARMATEI NATIONALE si ordinile sunt emise numai de MARELE STAT MAJOR AL ROMANIEI. Sa reintroduca MSM serviciul militar obligatoriu si sa organizeze si GARZI JUDETENE supuse MSM, pentru interventii in cazuri de calamitati. Numai MSM poate emite ordine.

  raspunde comentariului
 • daniel

  05 septembrie 2017 9:26

  stimate domnule Duta,cine este acest Raed Arafat, pana la urma ? O persoana care a studiat intr-un domeniu iar apoi a initiat un program inovator pentru o tara ca Romania, ca in Germania nu ajungea nici sef de sectie la un spital, dupa cum se poarta si vorbeste... intr-o tara fara infrastructura, deci a adus ceva din afara nu ideea lui si acum cam atata poate vezi motocicletele si altele.... Ati ajuns in Romania atat de jos, incat va minunati de cineva care isi face treba pentru care e platit vezi primari, etc....Nimic mai banal sa construiesti un stadion sau locuri de parcare ca primar....Pacat ca nu il cunosc pe acest domn pentru ca i-as arata ce inseamna sa construiesti ceva, in fiecare an, sa inveti si sa aplici tehnologii, sa ai idei si sa te lupti pentru ele, nu pentru orgoliu sau altceva....Persoana ca Dvs. ar trebui sa le inlocuiasca pe cele ca domnul Arafat si compania, deoarece mai bine un om care vrea sa faca treaba dar nu este neaparat de specialitate decat cineva "cu studii" insa fara aplomb si altruism. Acolo am ajuns.....

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design