Olguța visează să-i plătească pensia lui Zuckerberg, Raed Arafat inaugurează două motociclete, iar ministrul Genunche anunță că face manual de sport, deși el n-are celelalte manuale. În timpul ăsta, citim aproape zilnic despre câte un înecat pe litoral sau prin țară. Ce legătură au cei trei cu asta? Direct, pare să nu existe vreuna. Doar că niciunul dintre acești noi salvatori ai nației nu a propus ca lecțiile de înot să fie obligatorii și gratuite pentru copii, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene. La fel cum sunt și cursurile de prim-ajutor sau cele de circulație rutieră.
Prea-pricepuții noștri preferă să cumpere mijloace tehnice pentru a aduna victimele în loc să investească mai puțin, dar mult mai eficient în educație pentru a avea mai puține accidente.
Pe fundalul paginii de Facebook a Olguței Vasilescu e noul stadion de fotbal din Craiova, de zici că l-a făcut ea cu banii familiei. În schimb, Craiova nu are niciun bazin de înot. Nci acoperit, nici descoperit. Există vreo două-trei piscine private care pot fi folosite doar vara. E foarte bine că s-a făcut un stadion, așa greșit un pic cum e el, dar câți copii vor putea face sport acolo? Oare nu s-ar fi putut face și un bazin omologat pentru înot în ditamai orașul?
Înainte de a se gândi cineva să învețe copiii să înoate, și să prevină astfel posibile tragedii, a fost un calcul politic. Fotbalul nu salvează vieți, dar aduce multe voturi de la cei care se-nghesuie să-și înjure adversarii într-un campionat de doi lei.
În Germania, copiii din ciclul primar au cursurile de înot în programa școlară. La fel și în Olanda, unde, în plus, cei mici dau și o probă de înot îmbrăcați, tocmai pentru a fi simulată o situație reală. Abia după absolvirea acestor teste au voie, spre exemplu, să meargă neînsoțiți la piscină. Încă o dată, este vorba despre educație și grija față de oameni. Aici România are o mare problemă. Budapesta are peste o sută de bazine de înot, iar Bucureștiul – vreo 5. Un oraș precum Craiova – niciunul! Desigur, o echipă din Budapesta deține Cupa Campionilor Europeni la polo, iar Ungaria are mari campioni la înot. O țară care are jumătate din numărul de locuitori ai României.
Dar e bine că a făcut Liviu Pop manuale de sport. Dacă a inclus și un curs teoretic de înot, treaba e rezolvată. Copiii sunt ca și educați, de-acum e treaba lor dacă se îneacă.
Ultima dată când l-am criticat pe Raed Arafat, s-a înfoiat ca un
curcan la gard și m-a întrebat public cine sunt eu și ce-am făcut în viața mea ca să-mi permit să scriu despre el. Reacție tipică de personaj gonflat din bani publici. Deocamdată, noi îl plătim pe Arafat prin taxele și impozitele pe care le dăm statului. Așa că aș vrea, din când în când, să mai știu ce face cu banii mei, iar, ca jurnalist, am obligația să scriu și despre domnia sa atunci când dă semne că derapează. La vremea respectivă se întreba cine sunt, deși cu câteva luni înainte intra în direct la emisiunile pe care le realizam. Mult mai mieros a reacționat atunci când Liviu Dragnea s-a luat de el. Mai avea un pic și-i lăsa și maieul fără scame. Sigur, Liviu Dragnea a făcut multe în viață, e și infractor condamnat, nu ca mine.
Acum vreo două săptămâni, Arafat a fost la Constanța să inaugureze două motociclete. E foarte bine că au fost cumpărate, sper să salveze multe vieți de-acum înainte. Doar că, vorba cuiva pe Facebook, dacă erau cele două motociclete la accidentul de elicopter de la Siutghiol, se punea problema altfel?.
Dacă de la Olguța și de la Liviu Pop nu mă aștept la nimic, de la Raed Arafat aș fi vrut să insiste pe introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor și înot în școli, că doar el e, teoretic, profesionistul. Iar cursurile astea să fie făcute prin programă, nu prin fundațiile cine știe cui.
Acești prea-pricepuți sunt însă mult prea preocupați să-și salveze propriile scaune ca să mai aibă timp și pentru ceilalți.