Imaginaţi-vă un jucător slab de poker care vine şi se aşează la o masă la care stau numai profesionişti. Deşi, în mod normal, nu ar avea nici o şansă să le ia banii rechinilor cu care joacă, omul nostru mizează pe un singur lucru: să-i intre chintă royală. Cu alte cuvinte, să aibă un noroc chior, care să compenseze diferenţa uriaşă de valoare dintre el şi ceilalţi jucători. Această situaţie pe care, de regulă, nu prea o întâlnim într-un cazinou, din motive lesne de înţeles, o găsim acum, culmea, în politică. Iar jucătorul naiv nu este altul decât proaspătul preşedinte interimar, Crin Antonescu. Cel despre care, în mod inexplicabil, s-a spus până acum că ar fi un bun jucător de cărţi.
După presiunile uriaşe care au venit de pe plan extern, Victor Ponta s-a văzut nevoit să facă un pas înapoi, iar ieri a anunţat că referendumul pentru suspendarea preşedintelui va fi organizat în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale, fiind validat doar dacă la vot se prezintă jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. În aceste condiţii, deşi săptămâna trecută păreau a avea un avantaj liniştitor, liderii USL constată acum că situaţia s-a echilibrat neaşteptat. Toate speranţele PSD şi PNL se leagă acum doar de disponibilitatea pe care o vor avea românii, într-o lună în care de regulă oamenii preferă piscina şi plaja, să meargă să voteze. Experienţele anteriore ne arată că şansele ca 9 milioane de români să facă acest „efort” (pe care nu l-au făcut nici cu ocazii mai importante) sunt minime.
În aceste condiţii, nu trebuie să fii geniu ca să înţelegi că zilele acestea se joacă şi viitorul politic al Crin Antonescu . Iată câteva argumente.
În primul rând să ne amintim că preşedintele interimar s-a angajat în faţa unei ţări întregi că dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum se va retrage din viaţa polică. O promisiune extrem de riscantă, pe care, de altfel, nu i-a cerut-o nimeni, dar a fost speculată abil de Traian Băsescu.”Vă las aici o foaie ca să vă scrieţi demisia „, i-a strigat preşedintele suspendat la sfârşitul discursului ţinut în Parlament. Imposibil pentru Antonescu să mai dea înapoi în aceste condiţii.
În aceste zile s-ar putea spune că se joacă şi viitorul politic al alianţei USL. Confruntat cu unele critici din sânul propriului partid referitoare la renunţarea de a avea un candidat propriu la preşedinţie, Victor Ponta are acum şansa de a scăpa, cât se poate de onorabil, din această încurcătură. Nu se poate spune că nu şi-a respectat partea de înţelegere cu Antonescu. A mers până în pânzele albe pentru a-şi vedea partenerul politic la Cotroceni, deşi nu avea un interes direct în acest demers. Ponta putea să mai aştepte cu debarcarea lui Băsescu, cei care fremătau de nerăbdare fiind doar Dan Voiculescu şi Crin Antonescu. În cazul în care preşedintele este confirmat prin votul românilor, sau chiar prin absenteismul acestora, USL are acum toate şansele să se dezmembreze. Asta pentru că una din părţi nu mai are ce să primească.
Chiar dacă nu-şi va da demisia, în cazul unui eşec, Crin Antonescu nu-şi va reveni niciodată din punct de vedere politic. Imaginea sa va fi serios afectată pe plan intern, cum deja a fost afectată aproape iremediabil pe plan extern din cauza gafelor făcute în timpul procedurilor de suspendare. Am putea asista probabil la cea mai spectaculoasă cădere a unui politician de numai 50 de ani, cotat la un moment dat cu şanse reale de a deveni preşedinte.
De ce a jucat totuşi Crin Antonescu pe o sigură carte? Nu putea să mai aştepte, măcar până în toamnă când alegerile parlamentare ar fi legitimat probabil actuala guvernare şi ar fi confirmat scăderea de popularitate a lui Traian Băsescu? Greu de răspuns. Un politician adevărat ar refuza pur şi simplu să intre într-un astfel de joc.
La fel cum un jucător de poker profesionist nu se aşează niciodată la masă cu gândul că norocul îi va compensaun joc prost. Niciodată.
Aşadar, nu avem decât să aşteptăm răspunsul la întrebarea: îi va intra într-adevăr lui Antonescu pe 29 iulie chintă royală?