Declaraţiile de duminică ale lui Traian Băsescu referitoare la Victor Ponta arată că preşedintele este decis să lichideze cât mai repede USL. Reacţiile slabe ale liderilor opoziţiei arată că, deocamdată, aceştia nu sunt capabili să-i ţină piept.
Aşa cum arată stenograma consultărilor care au avut loc la Cotroceni la începutul lui februarie, este clar că Băsescu a vrut să le întindă o capcană liderilor PSD, atunci când i-a propus funcţia de premier lui Victor Ponta. Trebuie să reamintim faptul că respectivele discuţii aveau loc după demisia lui Emil Boc şi în contextul protestelor de stradă din mai multe oraşe ale ţării, care cereau demisia preşedintelui şi a Guvernului. Intraţi pe poarta palatului Cotroceni ferm convinşi că Băsescu o să refuze din capul locului orice propunere ar face, Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au trezit în faţa unei variante cu care pur şi simplu nu au ştiut ce să facă.
„A fost o propunere neserioasă”, se apără acum cei doi după ce discuţiile au fost făcute publice de Băsescu. Da, sigur a fost o propunere neserioasă, numai că Ponta ar fi putut să spună atunci pe loc: „Da, accept să fiu premier!” Era dispus Băsescu să meargă mai departe în acest joc şi să-l lase pe unul din liderii opoziţiei să facă guvernul? Nu putem şti care era planul preşedintelui- probabil avea şi o variantă de rezervă- dar, cu siguranţă, dacă ar fi acceptat atunci propunerea, Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi evitat situaţia penibilă în care se află acum, în care trebuie să explice opiniei publice că deşi spun că au soluţii mai bune pentru guvernare decât PDL au refuzat să le pună în aplicare atunci când au avut prilejul. Pentru populaţia nemulţumită de actuala putere şi dornică de schimbare, argumentele invocate acum de Ponta şi Antonescu referitoare la neseriozitatea discuţiilor din februarie sunt deja subtilităţi.
Prin publicarea stenogramelor discuţiilor cu liderii opoziţiei, Băsescu a câştigat puncte şi pe plan extern. În condiţiile în care Crin Antonescu şi Victor Ponta se plâng la Bruxelles că în România este „dictatură” iar opoziţia este ignorată, preşedintele furnizează dovada că, dimpotrivă, este chiar dispus să dea guvernarea unui lider al USL.
Propunându-i lui Ponta să fie prim ministru este posibil ca Traian Băsescu să fi urmărit şi să afecteze relaţia ( sau rămăşiţele acesteia) dintre liderul PSD şi Crin Antonescu. De ce i-a propus funcţia lui Ponta şi nu lui Antonescu? Bună întrebare. Alegerea preşedintelui PSD poate alimenta astfel speculaţiile care deja există că Ponta a fost racolat (nu se ştie cu ce mijloace) de actuala guvernare (vezi schimbarea radicală de discurs a acestuia din ultimele luni) şi că ar fi posibilă ruperea alianţei USL imediat după alegerile generale, dacă nu chiar înainte.
Că totul face parte dintr-un plan mai elaborat al lui Băsescu o dovedesc şi reacţiile în rafală ale liderilor PDL, care după ce au tăcut mâlc aproape o lună şi jumătate, acum se întrec în a confirma faptul că ştiau încă de atunci că Băsescu i-ar fi oferit guvernarea lui Ponta dar acesta a refuzat.
Un lucru care este totuşi greu de descifrat la acest moment este agresivitatea atacului lui Băsescu împotriva lui Ponta în acelaşi interviu de duminică. „Este un bărbat lipsit de caracter pentru că se bate doar cu femeile”, încercarea de a sugera probleme în familia acestuia sau speculaţia că ” ar putea să aibă ceva pe conştiinţă, dacă a refuzat funcţia de premier”, sunt lovituri care pot stârni nedumerire în contextul în care liderul PSD s-a dovedit a fi destul de cooperant cu puterea în ultima perioadă. Dacă un adversar începe să se înmoaie, logic ar fi să-l încurajezi în această direcţie nu să-l înrăieşti cu atacuri sub centură.
În mod normal, în zilele următoare trebuie să ne aşteptăm şi la alte capcane întinse USL de către preşedinte. Iar ruperea opoziţiei pare doar prima etapă dintr-un plan mult mai elaborat. Paradoxal este că, în acest moment, nimeni nu arată că este hotărât să-i dea o ripostă pe măsură lui Băsescu. De fapt, am putea chiar să ne întrebăm: mai vrea USL, în actuala componenţă, să guverneze sau nu?