Dragnea, prea prost să fi furat singur | OPINIE

de Catalin Prisacariu , 25 iulie 2017 - stire actualizata la ora 18:58, 25 iulie 2017
Dragnea, prea prost să fi furat singur | OPINIE

Liviu Dragnea este prea prost să fi pus pe picioare de unul singur mecanismul financiar de tip matrioșka pe care-l cunoaștem ca „afacerea Tel Drum SA“.

De fapt, nivelul maxim de șmecherie la care poate ajunge șeful PSD este cel descris în dosarul DNA, cu angajările fictive ale unor pupeze de partid la stat (Protecția Copilului). Pentru Dragnea, ingineraș stagiar, fost repetent în facultate la București la sfârșitul anilor ’80, modelul de succes în viață este să furi de la statul care deține averea tuturor și să încerci să te „învârți“ mai bine decât alții. Model care nu a putut fi aplicat plenar decât după ’90, când o populație îndobitocită de 50 de ani de comunism a fost controlată încă măcar vreo zece ani de aceiași politruci și nomenclaturiști care executaseră ordine și înainte de ’90.

Cei care au trăit nămoloasa decadă postdecembristă își amintesc că marile tunuri se dădeau la vedere, fără rafinament, fără precauții, cu sprijinul diverșilor instalați în poziții publice. Era un rapt general, în văzul idiotizaților votanți de Iliescu. Atunci, de fapt, s-a desăvârșit Liviu Dragnea, în mintea lui nu încap farafastâcuri financiare complicate. De altfel, marele tun originar al șefului deputaților a fost o afacere imobiliară banală: politicianul a cumpărat firme de la stat pe doi lei, le-a deposedat de terenuri și clădiri (pe care și le-a însușit pe persoană fizică, vorba altor clasici), apoi a lichidat societățile comerciale devenite, oricum, niște conserve goale.

Ce distanță aproape ideologică între acest tip de furt grosolan și complicata mașinărie pusă în mișcare prin intermediul a zeci de firme teleormănene: Tel Drum ia contractele de stat, apoi transmite banii mai departe către rapacele Dragnea prin intermediul unor companii care funcționează în mod real; banii însă nu circulă prin operațiuni directe, ci prin garantări de credite bancare și nebancare, fiind disimulați, practic, dar asigurând nu doar funcționarea acelor firme, ci și profitabilitatea lor. Desigur, însă, acțiunile la purtător împiedică suprapunerea profitului peste imaginea lui Dragnea. Singura legătură a sistemului Tel Drum cu șeful PSD au fost executanții din companie, cunoscuți ca lachei ai lui Dragnea. De ceva vreme, însă, șeful PSD s-a relaxat și și-a implicat și fiul în această morișcă, drept beneficiar direct al Tel Drum SA.

În ciuda mustății lui de boiernaș care se visează vodă, Dragnea este un idiot în materie de inginerii financiare. Cei care au gândit mecanismul de îmbogățire au și asigurat funcționarea acestuia, inclusiv prin ungerea unor rotițe-cheie din instituții mai mult sau mai puțin obligate să fi oprit funcționarea sistemului de căpușat statul.  

Comentarii

 • ion ion

  02 august 2017 1:54

  articolul asta a patit ceva, gen i-a fost furata continuarea, finalul a fost cenzurat de dragnea sau poate chiar a fost rapit de ozenisti? ca nu prea are noima - cand sa prinda putina substanta si viteza, sa intelegem despre ce e vorba, hopa se opreste definitiv si abrupt

  raspunde comentariului
  • busuioc violeta

   14 august 2017 14:56

   ....suspansul este vinovatsa mai citim si,maine,peste o luna! -

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  27 iulie 2017 14:38

  INTREBARI DERANJANTE PENTRU DRAGNEA. In 1999, CJ Teleorman, devine stapanul firmei TD= Tel Drum. In vara lui 2000, LD= Liviu Dragnea este ales presed. al CJT. Imediat, in septembrie 2000, LD a intrat in Consiliul de Administratie al regiei Tel Drum. De ce a acordat CJT un contract de 1,6 milioane RON, in 2001, unei firme de drumuri din Giurgiu si de ce propria firma TD nu a castigat niciun contract de la CJT in 2001 ? Asta a facut-o LD cumva, ca sa o declare pe TD neproductiva si ca sa o cumpere apoi pe bani cat mai putini ? De ce la privatizarea TD din 25-04-2002 s-a prezentat doar finul lui LD, Marian Fiscuci ? De ce nu s-a facut licitatie publica ? Cumva, fiindca LD hotarase sa cumpere pentru sine TD, pe numele unui om de incredere, ca sa poata acorda TD cat mai multe contracte fara concurs sau cu licitatii masluite ? De ce Fiscuci a platit doar 4. 000.000.000 lei=400.000 RON pe TD, cand valora in actele contabile de cinci ori mai mult ? De ce Nitulescu sustine public, ca banii platiti de Fiscuci pt TD au fost delapidati de LD sau de sotia sa Bombonica de la Directia pt Protectia Copilului ? De ce TD a castigat toate licitatiile publice de la CJT, dupa privatizare, adica dupa ce TD a fost cumparat de Fiscuci ? De ce TD a castigat, de exemplu, intr-un singur an, 2009, aprox. 400 milioane de RON, cand a fost apreciata ca neproductiva la momentul privatizarii din 2002 ? Si cum a putut TD sa castige apoi in numai 3 ani 2012, 2013, 2014 o suma totala de 166 milioane de euro ? In 2000, dupa ce a intrat in Consiliul Administrativ al TD, LD a pus CJT sa cumpere un utilaj foarte scump, Trenul Reciclator, care a costat 15,4 miliarde de lei= 1,54 milioane RON, folosit la asfaltari. In 24-11-2005, CJT a scos la licitatie Trenul Reciclator=TR. Pretul minim de pornire a fost de 3.251.600 RON. Nu s-a prezentat nimeni sa cumpere TR atat de scump. In 31-7-2006, la a doua licitatie, s-a prezentat doar finul M. Fiscuci si a primit TR contra sumei de 1,9 mil.RON, adica jumatate din cat valora TR in iulie 2006. Sunt multe intrebari pe care asteptam ca DNA sa le puna lui LD in legatura cu Tel Drum, in care infractorul a sifonat sute de milioane de euro prin contracte fara concurs si contracte trucate de la CJ si Primarii catre Tel Drum.

  raspunde comentariului
 • ILEANA COSANZEANA

  26 iulie 2017 17:13

  Ziapistii de la romanuca libeuta si cei de la Zgandul se caca pe ei de ura fata de Dragnea si PSD! Luati FURAZOLIDON!

  raspunde comentariului
 • ILEANA COSANZEANA

  26 iulie 2017 17:13

  Ziapistii de la romanuca libeuta si cei de la Zgandul se caca pe ei de ura fata de Dragnea si PSD! Luati FURAZOLIDON!

  raspunde comentariului
 • ILEANA COSANZEANA

  26 iulie 2017 17:13

  Ziapistii de la romanuca libeuta si cei de la Zgandul se caca pe ei de ura fata de Dragnea si PSD! Luati FURAZOLIDON!

  raspunde comentariului
 • anatoyahu

  26 iulie 2017 10:57

  NATO e la mansa nu rusia omule si e bine asa..nerespectarea legilor e de la educatie si IQ f scazut pe medie al natiunii unul din cele mai mici din EUROPA - ROMANIA =91 fata de un urangutan antrenat KOKO =87 traim f bine fata de cum am merita ...ca mediavali ce suntem...cea mai mare investitie e in educatie la un POPOR vezi JAPONIA KOREA de sud SINGAPORE la noi se investeste in biserica intru prostirea maimutei analfabete functional.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  25 iulie 2017 15:27

  CUTIA MILEI ESTE PSD. Un partid politic este cu atat mai puternic, cu cat are mai multi membri si mai multi bani. PSD-ul are mai multi membri, fiindca a fost construit pe fundatia deja existenta a PCR si cu depozite impresionante de caramizi la dispozitie, constituite de toti profitorii fostului regim totalitar. Toti sefii de institutii si directorii de intreprinderi, toti specialistii din toate ramurile de productie, fusesera strans legati de PCR si au devenit strans legati de PSD. Ca nu puteau fostii detinuti politici, sau urmasi ai acestora, fara nici o experienta, sa preia conducerea in institutii si intreprinderi, in ministere, in primarii, in comertul extern si activitatea diplomatica, in armata si servicii secrete. Si astfel, am ramas pe cap tot cu cei dinainte, care ,vazandu-se la masa incarcata si fara stapan, au dat buzna cu lacomie pe bunatatile intinse, distrugand si tot ce nu au apucat. Avand grija totusi sa nu-si supere PSD-ul si nici pe securistii comunisti care comanda din umbra sau chiar din interiorul unor institutii fundamentale. Avand ca singur scop SA NU POATA FI INLATURATI DE LA BUCATE, jefuitorii au predat cu certitudine si PSD-ului cate o parte insemnata din ce au fost lasati sa fure. De aceea, sunt convins ca PSD-ul este principala pusculita a hotilor milionari in euro, cum este, de exemplu, Dragnea. Dragnea a fost lasat sa fure peste un miliard de euro de la statul roman, dar cred ca a dat si PSD-ului cel putin o suta de milioane de euro. Culita Tarata a exploatat intregul teren agricol foarte productiv din Insula Brailei, folosindu-se de fonduri europene si a uns si PSD-ul cu cat trebuia. Voiculescu a exploatat 4859 hectare de la ADS,incepand din 2001, si a varsat si el zece la suta din milioanele de euro furate in cutia milei. Si tot asa, s-au adunat milioanele de dolari si de euro la PSD, de la banditii care au vandut industria si resursele Romaniei pe spaga, de la benzina livrata Jugoslaviei peste embargou, de la bancile neantizate. De aceea cred ca PSD-ul detine prin banci straine, sume de bani uriase depuse sub conturi secrete. De aceea, Dragnea a furat fara frica si continua sa fure fara frica.De aceea PSD-ul l-a ales pe Dragnea ca sef, desi tara intreaga il stie ca unul din cei mai mari hoti.

  raspunde comentariului
 • Tolerant

  25 iulie 2017 15:04

  bon... omul nu e un specialist intr-ale furtului, dar sa fim seriosi ca nici teleormanul nu e vreun cazino din Las Vegas imposibil de spart... adica chia si un hot mediocru cu o minima pregatire, lasat nesupravegheat acolo ar fi putut pleca lesne cu vreo 2-3 CAP-uri mai acatari si vreo cateva intreprinderi mici de prelucrare materii prime... cat despre cladiri si hoteluri alea sunt bonus...

  raspunde comentariului
 • Adriana Negruti

  25 iulie 2017 14:42
 • Satra de la ... Dej

  25 iulie 2017 14:10

  Mai dragilor, ce se-ntimpla, bineinteles ca Livinho nu a fu... muncit singur, sunt niste retete clasice, brevetate, ia intrebatii pe bruneteii G.Funnar si Johann Stoicka, ce ei au clocit singuri ,,Circuitul'' - schema lui Ponzi cu oaresce consultanta ... Est, asta e varianta ... pe rosu, cu nash Nacealnick -tatucul infailibil, numai el stie programul ... stima noastra si mindria ...

  raspunde comentariului
 • Victor Goliac

  25 iulie 2017 9:54

  Asta da articol! Nu incape indoiala ca Dragnea a avut nevoie de ajutor pentru 'aranjamentul' financiar TelDrum ca si cele din Brazilia. In legatura cu actiunile la purtator trebuie sa se gaseasca ci primeste dividentele prntru 'purtator' daca se doreste...El a fost obisnuit sa aiba de-aface cu oameni ne-educati, stupizi, sau neinteresati in averile furate din Romania. De fapt nu este nici o fiferenta intre furturile organizate ale lui Dragnea cu 'platile' facute rusilor pentru ajutorul dat in 1989 ei au activat ca si consultanti. Printre 'darurile' primite a fost Lukoil, Fabrica de tevi din Bucuresti dupa ce au vandut fierul au pus in strada 5,000 de muncitori, Fabrica de masini grele din Targoviste, etc. Fiecare 'afacere' intre Iliescu fost prim-secretar judetean al PCR si Rusia a fost un 'tun' economic pentru Romania si poporul roman. Saracia Romaniei altminteri o tara bogata cu oameni harnici a devenit mai lucie decat oricand... Iliescu a devenit un 'consultant' pentru Dragnea si ai sai observati felul in care Dragnea a reactionat la miscarile de strada 'asta este o miscare platita si organizata de forte multinationale, etc. Seamana cu ce spunea Ceausescu in 1988-1989!Marea majoritate a ACTUALILOR CONDUCATORI sunt fosti membri ai PCR or SRi. Numai o alta nota Romania nu a putut pune sub acuzare cei care au comis crime impotriva populatiei in timpul mineriadei. Minerii au fost 'chemati' ca sa-i ajute pe noii comunisti sa stabilizeze guvernul... Fiecare conducator indiferent de afilierea politica a supt tot ce a putut din tara asta. Acum se fura padurile... Cu contracte, cu bande de luptatori cu topoare, rtc. Politia nu poate face prea mult, se pare. Se poate folosi Jamdarmeria si armata daca se doreste... Cunostintele economice si politice ale lui Dragnea s-au vazut cu "Programul de Guvernare" compus de un fost membru PDL dar Dragnea stia documentul 'din scoarta-n scoarta' !

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  25 iulie 2017 9:28

  Sa ne reamintim numai de numitul "Fratii Paunescu", Trita Fanita, Varanul, Copos, Dinu Patriciu si de toti ceilalti care au devalizat aceasta tara, Dragnea fiind doar un umil ucenic fata de acestia, dar care in schimb, "promitea" enorm.

  raspunde comentariului
 • Bucan

  25 iulie 2017 9:19

  Vedeti, voi, gazetarii lu' peste scorojit, cum va autoinvitati in procese ? Cum de a masurat acest gazetaras ca Dragnea e "prea prost" S-o fi masurat cu el si a ajuns la concluzia asta, el considerandu-se nu prost destul? Asadar, el, "gazetarul", participand la marea opera de "formare a opiniilor cititorilor" le indica cine este "prea prost" comparandu-se cu el dintre demnitarii tari, alesi - bineinteles - de catre cei de teapa lor, adica "prea prosti" Cine v-a invatat, ma, alfabetul? cine v-a dat, ma calificarea de ziarist ? Rusine pentru asemenea mentalitate de "...telectual jurnalist"! PS Ma astept sa fiu trimis la un aprobator de publicare a acestor randuri.

  raspunde comentariului
 • cristi

  25 iulie 2017 8:37

  Mecanismul trebuie cautat la cei care au cunoscut aceste sisteme de furat banii si care au putut instrumenta imbogatirea unora, atent selectati. Legea publicitatii imobiliare este de fapt o conspirare a informatiei cadastrale in cercul restrans al internelor si al primariilor. In aceste medii se invart si profesionistii mecanismelor de fraudare, de la functionari care asigura comisii de fond funciar cu tinte precise si pana la firme de contabilitate si avocati, notari, functionari publici, magistrati. Merita un studiu de caz cu felul in care s-au acumulat bani si cum au fost finantatati imbogatitii retelelor infractionale de tip mafiot. Asa poate intelege tot omul in ce tara traim si cine ne conduce, dar si cum o face.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design