De mici, ca hoții | OPINIE

de Catalin Prisacariu , 26 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 20:26, 26 aprilie 2017
De mici, ca hoții | OPINIE

Că politicienii români fură „noaptea, ca hoții“ prin ordonanțe de urgență nu e tragic, e doar dramatic, ineficient pentru stat și obositor pentru cetățeni. Tragic, însă, e că politicienii români pregătesc o generație de urmași care fură de mici, ca hoții. Practic, vedem darwinism-ul la lucru în forma lui cea mai evidentă: pentru a prospera și a se feri de pericole, specia se adap­tează nu doar prin metode mai sofisticate de furt, ci și prin precocitate.

Exemplul cel mai vizibil de adaptare a speciei politicianului român este vârful piramidei de putere a Tineretului Social-Democrat (TSD), unde s-a cocoțat un fel de Dragnea în mic. Dar nu doar din punct de vedere al funcției politice, ci, așa cum a scris RL acum două zile, și din punct de vedere al lăcomiei și procede­elor de evitare a transparenței. Gabriel Petrea este, de doi ani, șeful TSD și, până să fie numit în Guvern pe poziția de ministru pentru Consultare Publică și Dialog Social, era un nimeni pentru public.

Pentru publicul nepartizan, desigur. Altfel, pesediștii de prin sectorul 6 al Bucureștiului erau destul de obișnuiți cu figura lui de șoarece speriat. O poză cum nu se poate mai falsă: în spatele acestei aluri de ochelarist timid se ascundea, de fapt, un arivist rapace. Adoptat încă din studenție de către Ecaterina Andronescu, doctorul în chimie care înțelegea că, în politică, poți fi „garantat Vanghelie“, Petrea s-a ridicat la înălțimea așteptărilor: a dovedit naturalețea nesimțită ce se așteaptă de la un politician „popular“ conducând Uniunea Națională a Studenților din România și a demonstrat tupeu acceptând ca, la doar 25 de ani, în 2009, să se ocupe de cheltuirea fondurilor europene de către ditamai Universitatea Politehnică București.

Din acel moment (ce coincidență!), sute de mii de lei au început să circule înspre și dinspre Petrea. În 2011, la 27 de ani, oferea două împrumuturi, de 500.000 de lei în total, cu lejeritatea cu care fumătorii de un pachet pe zi dau câte o țigară oricui cere. Veniturile oficiale ale actualului șef al TSD nu au acoperit niciodată acordarea acestor împrumuturi (să ne înțelegem: la vedere, Petrea nu a câștigat nici jumătate din banii pe care i-a dat cu împrumut!), așa cum returnarea unuia dintre ele de către o firmă nu poate fi explicată, veniturile acelei firme (deținută chiar de către Petrea și beneficiară a unor fonduri europene în parteneriat chiar cu Politehnica) fiind mult inferioare sumei înapoiate.

Pentru un ochi antrenat în a citi declarații de avere, Petrea a dat toate semnalele că sume mari, fără justificare, au fost fiscalizate, sau aparent fiscalizate, într-un timp scurt pentru a da impresia dobândirii legale. Dar, deși e numai o impresie, e una atent lucrată, cu migală, în ani. E rodul unei experiențe de aproape 30 de ani de luptă a politicianului român cu instituțiile anticorupție. Este, practic, răspunsul evoluției în numele furtului. Iar numele acestui răspuns, azi, e Gabriel Petrea, tânărul politician îmbogățit până să împlinească 30 de ani numai datorită politicii.

P.S.: Consultare publică? Dialog social? Unde a fost consultarea publică înainte de adoptarea „noaptea, ca hoții“ a OUG 13? Unde este dialogul social pentru noua lege-minune a salarizării?     

Loading...

Comentarii

 • nic

  29 aprilie 2017 8:21

  Aveti perfecta dreptate, noi ii invatam pe copiii nostri sa fie corecti, asa cum ne-au invatat parintii nostri, iar astia care ne conduc ii invata exact invers, culmea e ca celor invatati "rau" o sa le mearga bine si celor invatati "bine" o sa le mearga rau, cinstea nu mai e la moda cand atatia ticalosi ne conduc. Si le merge perfect pt ca ii lasam sa ne calce pe cap. Asa ca intreb si eu ca prostu, dar pana cand mai, pana cand? Cat aveti de gand sa-i mai duceti in spate pe paraziti, nu v-au ajuns 27 de ani, mai vreti sa distrugeti si alte generatii?

  raspunde comentariului
 • Alf

  28 aprilie 2017 4:37

  ET is from Uranus, dumbass! Get it? Your Anus!

  raspunde comentariului
 • r adu

  27 aprilie 2017 9:21

  Codul lui Hammurabi spune httpsro.wikipedia.orgwikiCodul_lui_Hammurabihttpsistoriiregasite.wordpress.com20120802codul-lui-hammurabi-infractiuni-si-pedepseDacă cineva acuză pe altcineva, fără să poată aduce vreo dovadă, acuzatorul va fi omorât. Dacă cineva acuză pe altcineva, și poate dovedi vina acestuia, el va fi răsplătit cu bani. Dacă un judecător ia o decizie într-un caz, iar apoi se dovedește că a greșit, va fi pus să plătească de douăsprezece ori cât a impus el acuzatului, și nu i se va permite să mai judece. Dacă un hoț este descoperit în timp ce fură, va fi omorât.

  raspunde comentariului
 • Ecce NOTW

  27 aprilie 2017 7:07

  ET are nevoie de un șut în kurcubeu să poată zbura până pe planeta lui natală în sistemul Arianus 17. A sunat acasă dar n-a răspuns nime iar propulsia anti gravitațională îi funcționează numai în Neverland

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  27 aprilie 2017 3:52

  Românii de mici trebuie duși frumos în miezul zilei la hotel unde gaura catifelată a kurcubeului tricolor să fie îngrijită cu dragoste. Apoi să primească și cei doi bănuți tradiționali să fie clar că străinul nu ecce fuhrerul hoților.

  raspunde comentariului
 • Iamata poola

  26 aprilie 2017 22:36

  Ce opozitie desteapte avem,vezi intelighentii astia de mai jos,viitor de aur tara noastra are...cine a zie asta desteptilor de mai jos ??? Da ,ati ghicit gigi becali.

  raspunde comentariului
 • Ioi

  26 aprilie 2017 21:26

  Nu-i bai , la viitoarele alegeri o sa-i votam mai vartos , iar Duminica o sa fim nelipsiti de la Sf Liturghie si ne vom ruga pentru Ei .

  raspunde comentariului
 • gancea

  26 aprilie 2017 19:45

  Politicienii din RRomanica,sint cei mai NEMERNICI EXTRATERISTI din toate timpurile. Nu stiu de unde ***** mame lor au venit si nici cine ia votat dar stiu doua lucruri de care sint foarte sigur. 1 - E ca ei traiesc in tara noastra dar numai IN LUMEA LOR si NUMAI PENTRU LUMEA LOR.....iar 2 este ca EI NU AU ABSOLUT NIMIC PENTRU TARA si POPORUL NOSTRU.

  raspunde comentariului
 • ion

  26 aprilie 2017 10:35

  asa e. daca esti hot de mic atunci cand esti mare numai te joci...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design