De ce nu mai privește România spre Europa: de frică să nu devină o colonie? | OPINIE

de Sabina Fati , 18 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:05, 18 septembrie 2017
De ce nu mai privește România spre Europa: de frică să nu devină o colonie? | OPINIE

Europenii s-au săturat să tragă de România, să o țină pe drumul drept, să-i tot spună care sunt regulile de bună purtare și care sunt lucrurile reprobabile pe care n-ar trebui să le facă niciodată. Uneori, prieteni izolați ai țării, cum e actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încearcă să deschidă culoare pentru noi, dar elitele noastre politice fie nu sunt pregătite, fie sunt doar indiferente, așa că, în afară de efuziunile de mulțumire, n-au nimic de adăugat.

Nu există planuri despre ce vrea să facă România pentru a se înfige în miezul chestiunii europene și nici despre cum se va descurca dacă va fi lăsată să aștepte sine die la ușile Spațiului Schengen sau la porțile Zonei Euro. Uniunea Europeană va funcționa cu mai multe viteze, după cum sugerează destule evenimente și luări de poziție, în vreme ce România stă înțepenită, incapabilă să ia decizii și să se miște în ritmul alert al lumii din jurul ei. Bucureștiului i s-a oferit ocazia să joace o carte importantă în UE, dar a refuzat-o sau nu poate face nimic, fiindcă guvernul e, la rândul lui, gripat de tot felul de interese de grup.

Când a venit președintele Franței în România, cu propunerile lui privind modificarea Directivei UE referitoare la muncitorii detașați, nici președintele, nici ministrul de Externe n-au știut cum să-l ajute, pentru a cere ceva important în schimb, cum este primirea țării în Spațiul de Liberă Circulație. Sau măcar o soluție de viitor în acest sens. Cu toate că a avut multe oportunități, Bucureștiul nu și-a găsit niciun susținător puternic printre marile puteri europene. E, poate, pentru prima dată în istorie când România nu se poate baza pe niciuna dintre țările care contează în Europa.

Aderarea la Schengen e importantă nu doar pe teren, ci și din punct de vedere simbolic, pentru că va contura în viitor granițele Europei.

Primirea țării în acest spațiu e dificilă, fiindcă România e în tandem cu Bulgaria, iar Sofia nu e prea interesată. O ieșire din acest cuplu ar fi în favoarea Bucureștiului, dar nu există încă o ipoteză de lucru pentru o astfel de variantă. Apoi, cu toate că din punct de vedere tehnic țara și-a asigurat granițele, încercările PSD de modificare a legilor anticorupție creează neîncredere. „Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția“, a răspuns premierul olandez, Mark Rutte, propunerii președintelui Comisiei Europene cu privire la lărgirea spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cele două țări „mai au un drum lung de parcurs“, a adăugat și ministrul german de Interne, Thomas de Maizière. Dincolo de mizele electorale ale declarațiilor celor doi, există o realitate imediată, pentru că un vameș corupt poate oricând permite intrarea în spațiul european a unor transporturi care se dovedesc periculoase sau poate închide ochii pentru persoane cu legături în grupări teroriste, de aceea România trebuie să‑și mențină legislația și bunele practici în domeniul anticorupției.

România nu se află în cea mai bună formă: obiectivele de politică externă sunt neclare, guvernului PSD nu-i pasă de cerințele UE în domeniul Justiției pentru o integrare completă și nu există nicio strategie care să repoziționeze Bucureștiul în UE, în așa fel încât să profite de căderea în dizgrație a Poloniei și Ungariei.

De ce nu privește România spre Europa? Uneori, Liviu Dragnea, creierul coaliției de guvernământ, explică mai mult sau mai puțin direct acest lucru: pentru că țara nu e o colonie.

E felul liderului român de a ataca UE, fără să aibă curajul fruntașilor de la Budapesta și Varșovia, de a spune lucrurilor pe nume, și nici capacitatea celor două țări de a profita de fondurile europene sau de a se poziționa cu forță la Bruxelles.

Comentarii

 • Stoian

  24 septembrie 2017 17:00

  Domnilor Parlamentari,cum a-ti fost in stare ,sa alegeti la conducerea Parlamentului Romaniei, 2 fosti repetenti ?Vreti sa tranformati Romania,intr-o tara de repetenti ?

  raspunde comentariului
 • cib

  24 septembrie 2017 8:43

  Nu va suparati, asta e un text scris pentru...naivi ca sa nu spun retardati? Cam toata lumea cu ceva in tartacuta s-a cam lamurit ce si cum si ce hram poarta aceasta UE .

  raspunde comentariului
 • merkel este coada de topor a lui putin - distruge europa .

  23 septembrie 2017 19:36

  Asta face merkel a Germaniei - distruge europa - a dat afara din EU prin politica ei pe englezi - NEMTII SUNT VINOVATI CA BRITANICII AU PLECAT DIN EUROPA - MERKEL VREA SA CONDUCA UE DE LA BERLIN CU UN MORAL NEMTESC UNDE SUNT DISTRUSE TOATE TARILE DIN SUD SI ESTUL EUROPEI NU VREM EUROPA NEMTEASCA

  raspunde comentariului
 • NU VREM MOHAMEDANI IN ROMANIA - ASTA A FACUT SCHULZ JUNKERS SI MERKEL - AU DISTRUS EUROPA

  23 septembrie 2017 19:28

  EUROPA ESTE DISTRUSA DE MERKEL- SCHULTZ- JUNKERS ACESTIA DUC EUROPA IN PRAPASTIE .

  raspunde comentariului
 • NU VREM MOHAMEDANI IN ROMANIA - ASTA A FACUT SCHULZ JUNKERS SI MERKEL - AU DISTRUS EUROPA

  23 septembrie 2017 19:28

  EUROPA ESTE DISTRUSA DE MERKEL- SCHULTZ- JUNKERS ACESTIA DUC EUROPA IN PRAPASTIE .

  raspunde comentariului
 • Adi

  20 septembrie 2017 12:46

  Suntem un popor care exista acum ca natiune pt. ca a avut o generatie ce a stiut sa profite de momentele istorice favorabile insa au fost scanteieri ce nu ne caracterizeaza ca si caracter. Intotdeauna romanii au fost un popor de executanti ce nu a inceput si nu va incepe nimic, niciodata "de jos", ce a depins de conducatori, fara initiativa la nivel individual, o majoritate pasiva care a acceptatefectuat ce i s-a spus "de sus", in bine sau in rau. Un popor cu o religie moarta, ce se multumeste cu indestularea burtilor si pupatul de oase, de peste 60 la suta mamaligari pasivi patetici. Vom fi natiunea cu cea mai scurta existenta din istoria umanitatii, ce va disparea fara a fi influentata de cauze externe, doar din proprie prostie, delasare si fatalismul caracteristic.Democratia este sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam.

  raspunde comentariului
 • Constantin Berghiu

  20 septembrie 2017 12:40

  Romania este o colonie, stapinita de o banda se securisti in beneficiul stapinilor de afara. Sau voi nu stiti? Apropo, unii spun ca ati fi o anexa a Securitatii?

  raspunde comentariului
 • hai sa vedem care dipare mai repede din Europa germanoidule satanic si pervers!

  20 septembrie 2017 12:19

  Romania poate raspunde austro-ungarilor si nemtzilor, la fel cum a facut in WW1, azi nalizandu-le proprietatile si alungasu-i din Romania = sa se duca in izdele mumelor lor cu UEa lor cu tot., rasa de salbatici neeuropeni pripasiti pe aici de 1000 de ani intzesatzi de paduchi islamici, negri si mongoli. Daca pamintul tzarii noastre a reusit sa sustina o populatie de 20 de milioane aproape in totalitate agrara, traind dintr-o agricultura de subzistenta, de ce nu ar putea face sa subraietuiasca o populatie de 16 milioane cu toate resursele solului si subsolului in mainile sale si o cooperare stransa cu EURASIA ori cu Americanii?

  raspunde comentariului
  • de cand am ajuns noi colonia germanoidului uraloaltaic pripasit prin Europa de 1000 de ani, futul in limba lui spurcata plina de sunete ciudate uralo-altaice!

   20 septembrie 2017 12:29

   Schegen NU, Euro la pashtele cailor, investitii minuscule, sabotarea statului din interior si impingand in frunte niste gunoaie ca iohannis care cand vorbeste, doar el se aude - nu nici macar cine sa-l ingane! - in schimb, vor PROFITURI cat mai mari pe seama noastra, inclusiv geopolitice cand se vut cu rushii pe spinarea noastra. Rasa spurcata fara viitor in Europa care viseaza, ca si frantzuzul mafiot, alienat si debil, la EURASIA! pe ascuns scuipand seminte pe angloamericani.

   raspunde comentariului
   • De ce oare UE si EURO incep sa puta a GOLANEALA geopolitica?

    20 septembrie 2017 12:51

    Incaltea URSS a fost o SUPERPUTERE, luindu-si foarte in serios rolul sau pe lume, NU o strutzocamila inventata de germanoizi francii sunt ca si frizzii din olanda tot germanoizi primitivi, degenerati, alienati cu grave probleme psihice si mintale de raportare la realitatile inconjuratoare care te trateaza din start ca fiindu-le inferior.

    raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  19 septembrie 2017 15:34

  Uauaaaaa! Da parca Olanda isi creste proprii ei teroristi , nu? Asa ca poate mai bine impunem un control al cetatenilor olandezi !

  raspunde comentariului
 • Mirela

  19 septembrie 2017 10:14

  Ah, si as mai avea o adaugire la articolul de mai sus ! Tara noastra Romania nu e totuna cu statul roman si asta e valabil pentru orice stat. Caci statul roman a fost democrat-burghez, apoi a avut dictatura carlista, apoi legionara, apoi a fost stat fascist si apoi national comunist, Iar dupa 1989 a fost VOPSIT- DEMOCRAT, mai exact spus elitele comuniste si licchele hoatze care s-au dat cica `de dreapta` au privatizat ` comunismul in interesul lor, deci au furat tot. Iar tara Romania e compusa din cetatenii sai, rauri, paduri, fructe, vaci si boi - reale ca animale sau cu doua picioare aflati in politica - munti s.a. Iar cetatenii romani din tara Romania - fie ei romani, maghiari, sasi, sarbi, armeni, evrei, romi - si-au cam facut datoria, macar o data la 4 ani, pasnic, democratic, votand fie asa zisa stanga fie asa zisa dreapta, aprox, alternativ. Nu scria niciunde mare pe cer ca era musai ca regimul Iliescu sau regimul Constantinescu sau regimul Nastase sau regimul Basescu vor minti in asa hal promitand lucruri frumoase, oneste, bune in campaniile electorale pentru ca mai apoi sa dezlantuie furtul din averea si banul public manifestand o indiferenta sinistra in raport cu milioanele de someri !! Asa ca, dna Fati foarte corect atribuie `elitelor noastre politice` responsabilitatea a ce s-a facut pana acum si a ce ar trebui facut in viitor. Caci, romanii au dovedit in istorie faptul ca atunci cand au fost condusi de un om corect - ma refer la fostul rege Carol I - au contribuit activ la ridicarea tarii. Romanii nu sunt lenesi sau hotzi, majoritatea dintre ei. Iar aceia care sunt, sunt asa pentru ca LI SE PERMITE sa fure si sa leneveasca DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA celor ce au condus si conduc destinele politice si implicit administrative nu nuami ale statului roman ci si ale tarii Romania. Acum, trebuie sa recunosc ca romanii au fost mai intotdeauna SUB ISTORIE si SUB VREMURI - cum spunea un cronicar sau istoric de mai demult - si nu prea au fost FACATORI de istorie , dupa cum justificat se plangea marele filosof roman Emil Cioran ce reclama ce noi nu suntem atinsi de gratzia istoriei. Exista insa o observatie privitoare la rolul activ pe care l-ar putea juca romanii in raport cu istoria ! In vremurile vechi, romanii au fost mai virili in aceasta chestiune pentru ca in acele vremuri arma luata in mana era calea rezolvarii conflictelor majore, fie ele de sorginte interna fie externa. Dar in actualitate, perversa `democratie` originala si vopsita si putreda romaneasca a promis atasamentul la popor prin guritza tuturor `politicienilor` ! Ia amintiti-va, dragi cititori, de `ghiersul` dulce si pervers al tovarasilor si tovaraselor ion Iliescu, Emil Constantinescu, Adrian Nastase, Mischie, Vacaroiu, hrebenciuc, Corina Cretu, Norica Nicolai, Basescu, Alina Gorghiu Burghiu Dej, Ecaterina Andronescu, Darius Valcov, Sorin Oprescu, Elena Udrea, Rovana Pluimb, liviu Dragnea s.a. !!! Ce mai tirade sforaitoare despre atasamentul lor la popor ! Ei promiteau ca vor fi `dintre noi, cu noi, pentru noi` ei mancasera salam cu soia, ei au pupat moaste sistematic si pervers, ei s-au inchinat si si-au facut cruci din frunte pana in zona genitala, au vorbit elevilor despre `cinste, munca, dreptate`, au promis locuri de munca si, dupa caz, tzepe justitiare in Piata Universitatii , fiecare s-a zvarcolit in campanii electorale pentru captatio benevolentiae periind electoratul mai ceva ca mirele mireasa in luna de miere !! Eheeeei, dar dupa ce au fost alesi - si `stanga` si `dreapta` - si-au bagat mana pana la umar in banul si averea publica ! Au furat intr-o dementza ! Au devalizat tara mai ceva ca hoardele tataresti care au fost aici doar 2-3 ani pe cand `politicienii` postdecembristi ...nu violeaza precum tatarii ci FURA in liniste si pace, cu legea si puterea in mana ! Iar cand sunt prinsi de vian sunt fie ....gasca Iliescu - asta daca e prins vreun fost PDL-ist sau vreun PNL-ist - fie gasca Basescu - asta daca e prinsa, de ex, Ecaterina Andronescu ca isi dirijeaza fonduri europene , din postura de decident, catre propria familie ,,,sau daca exista suspiciuni ca gireaza direct sau indirect achizitia de licente informatice la suprapret, contribuind astfel la paguba calculata de Procuratura Romnaiei ca fiind de peste 700.000.000 euro ! Tare, nu ? Alternanta la guvernare si principiul pluripartidismului, in loc sa duca la dezbatere de idei si progres general i nfolosul tarii si cetateilor , serveste politicienilor pentru acuze reciproce de .....`persecutie` manca-le-as gura lor de persecutati politic ce sunt ! Iar daca nu tzine cu acuzele reciproce in caz de nerealizari sau cand sunt prinsi ca au furat, atunci musai de vina sunt Ministerul Public - y compris DNA si musai-musai unguroaica Kovesi- care de fapt e romanca - - Ministerul de Interne, ambasadele occidentale la Bucuresti, democratia vestica, agenturilii, ungurii care sapa la temelia tarii, rusii care nu mai stiu ce fac, romii, marea finanta internationala, iudeo=masoneria, ambasadorul SUA, popoarele anglo-saxone, Presedintele tarii care e de etnei germana si musai musai inteles cu dna Merkel sa compromita virginii nostri politicieni care ascund bani in saltele, dormeze - vezi Oprescu - cimitire si pereti dubli si vile prin Elvetia si Franta si seifuri cu lingouri de aur - vezi Valcov - sau in general in struti, in rochii de mireasa, vile , terenuri multe multe, ranch-uri gen cel din serialul Dallas, conturi bancare umflate cu milioane si zeci de milioane de euro, apartamente cu nemiluita, vacante scumpe in locuri exotice, masini de lux - si asta e valabil pentur toti politicienii romani care au furat ! Si cati dintre ei au furat ? aproape toti de la partidele mai mari si mai vechi, mai mult sau mai putin, dar AU FURAT si NE-AU furat cu o perseverenta diabolica ce duce spre ideea ca ar fi bolnavi psihic de sindromul compulsiv obsesiv combinat cu paranoia puterii politice si materiale. Revenind la ideea initiala, nu se poate spune deci ca poporul roman poarta raspunderea atragerii statului roman in aceasta deliranta situatie in care el, statul a fost si este SABOTAT din interior. Poporul roman a actionat pasnic, democratic, nu cu furca. Poporul roman a votat, pe rand, si cu stanga si cu dreapta politica, crezand in promisiunile fruntasilor partidelor. Iar situatia jalnica in care suntem - cu datorii externe uriase, bani furati si risipiti, distrugerea industriei nationale si ne-relansarea productiei nationale, exodul imens de roamni in afara tarii ,saracie, somaj, disperare, salarii si pensii de kakao - a fost creeata - cum bine remarca dna Fati si in alte articole - nu de popor ci de politicienii romani. Tragedia cea mare este insa ca de suferit, suferim noi amarastenii - mai putin Ilie Mihalteanu, Ubafca, Dumitru, Murietta, Firul de praf care sunt oamenii de serviciu ai hotilor din Romania - iar mizeriiel facute de politicieni, din pacate, se reflecta negativ, ca vrem ca nu vrem, asupra statului, tarii si poporului. Pentru ca unii cetateni din alte tari, neinformati fiind, vor crede ca toti suntem lenesi, hotzi, incapabili sau macar culpabili ca rabdam regimuri politice gen Dragnea. Iar noi romani, cuminti si palizi, nu facem altceva decat sa ne supunem regulilor democratiei, care vin ca o manusa hotzilor din politica. Asadar, o mai fi buna democratia cand ea putrezeste, sau mai degraba ar fi mai bun un regim militar sever, de dreapta cu interzicerea oricarei activitati politice - dovedite ca mastur.bante si hoatze in 28 de ani postdecembristi ?!

  raspunde comentariului
  • Adi

   20 septembrie 2017 12:45

   Suntem un popor care exista acum ca natiune pt. ca a avut o generatie ce a stiut sa profite de momentele istorice favorabile insa au fost scanteieri ce nu ne caracterizeaza ca si caracter. Intotdeauna romanii au fost un popor de executanti ce nu a inceput si nu va incepe nimic, niciodata "de jos", ce a depins de conducatori, fara initiativa la nivel individual, o majoritate pasiva care a acceptatefectuat ce i s-a spus "de sus", in bine sau in rau. Un popor cu o religie moarta, ce se multumeste cu indestularea burtilor si pupatul de oase, de peste 60 la suta mamaligari pasivi patetici. Vom fi natiunea cu cea mai scurta existenta din istoria umanitatii, ce va disparea fara a fi influentata de cauze externe, doar din proprie prostie, delasare si fatalismul caracteristic.Democratia este sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam.

   raspunde comentariului
   • Mirela

    20 septembrie 2017 14:04

    m-a amuzat chestia cu `pupatori de oase` si mamaligari pasiv patetici` .....pentru ca am simtul umorului si va inteleg supararea. chestiunea este insa ca sunt mult mai in varsta decat dvs, am trait si am vazut mai multe, iar tatal meu care a fost medic militar in armata fascista a tarii si a trait aproape 100 de ani mi-a povestit multe. si doresc sa va spun ca romanii nu sufera din pricina ca sunt religiosi si eu ma inclin i nfatza credintei lor si consider ca le face bine . printre altele, credinta este si o reactie fireasca de refugiu si cerere de ajutor divin atunci cand vezi ca viata iti e saraca si disperata. iar in legatura cu mamaliga, doresc sa va spun ca aceasta a fost `importata` dupa C. Columb in Europa, deci nu e chiar ....milenar-daco-getica !!! Si in timpul razboaielor romano-turce romanii nu fost deloc ..mamaligari si cu nimic mai prejos ca secuii ce erau cunoscuti ca cei mai bravi luptatori, fiind mercenari de elita. Si nici in 1907 nu s-ar spune ca romanii n-au avut sange in instalatie ! Si nici in razboiul din rasarit n-am fost lasi, in timpul marelui comandant Antonescu. Problema e cu totul alta ! Eu cred ca actuala stare de pasivitate si luarile de atitudine fatza de cei ce fura sunt mai rare - de ex, miscarea Rezist de azi iarna - pentru ca foarte multi cetateni au mostenit o stare de frica indusa de regimul comunist si pentru ca provocarie lacestor vremuri si gradul inalt de ocupare a timpului datorita muncii intense plus sansa de a pleca in Occident la munca--- toate acestea fac ca multi din cetateni sa fie mai domoli. Plus ca avem multi cetateni i nvarsta si multi oameni la tara care nu sunt racordati la realitati politice si se lasa mintiti si ....dus icu zaharelul ajutoarelor sociale si materiale care in fond nu fac decat sa le prelungeasca agonia. Dar , draga Adi, nu uita ca romanii -as acu mspuneam in comentariul meu - SI_AU INDEPLINIT sarcina democratica si au votat SI DREAPTA SI STANGA politica romaneasca. Asa ca, eu cred ca romanii nu sunt cu nimic inferiori altor popoare, iar raul provine preponderent din cauze interne si preponderent DE SUS IN JOS si nu invers. Caci, draga ADI, CINE ARE AVERI IMENSE SI NEJUSTIFICATE, romanii de rand sau politicienii si inaltii functionari promovati tot de partide si politicieni ?! Si, in contextul actualei si cabotinei dispute provocate de doua posturi tv ce par `lipite` de KGB si de PSD, cine are averi imense, politicienii sau procurorii ce sunt acuzati de politicienii prinsi cu ocaua mare a furtului din banul public ca ....i-ar ,,persecuta..pe ei, pe ...`bietii si virginii` politicieni ?! avem oare un stat politienesc, o `republica a procurorilor` ?! Avem o `tara intreaga ` arestata , cum se plangeau Adrian Nastase si Elena Udrea cand au fost prinsi cu mizerii ?! Nu ! Nimeni din Ministerul Public nu are nimic cu romanii cinstiti ci doar cu hotzii ce au devalizat averea si banii tarii si ai cetatenilor ! Dovada ca imensa mare majoritate a dosarelor deschise sunt pe numele unora care au fost conectati cu buzitele la bugetul de stat si l-au supt cu frenezie punad in pericol existenta statului . De altfel, dl. Klaus Johannis a fost primul politician roman care a atras atentia ca furtul din banul public a capatat o asemnea amploare incat devine o problema de securitate nationala. In jurul lui Klaus Johannis trebuie romanii sa isi reconstruiasca soarta exact precum in secolul XIX au facut-o in jurul marelui Rege Carol I. Asta ne trebuie ! O tara, un guvern militar si un rege. Partidele romanesti trebuiesc desfiintate iar politicienii trimesi sa munceasca in tabere de munca, la muls vaca si cules cartofi in genunchi. Ia imagineaza-ti, draga Adi, cum Ecaterian Andronescu, Corina Cretu, Rovana Plumb, Gabi Pandele, Norica Nicolai, Alina Gorghiu si Elena Udrea , echipate cu sorturi si cizme, mulg fiecare cate o vaca, intr-o fratie ce transcende `stanga` si `dreapta` ?! E ? Ai vazut ca pot exista momente de fericire, macar in imaginatia noastra ?!

    raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  19 septembrie 2017 0:36

  Articol mincinos care creaza iluzii periculoase. Occidentalii urasc Romanii numiti de ei "inferiori" de "rasa Latina". Orice ar face Romanii si oricat s-ar umili ei la picioarele Occidentalilor "superiori" de "rasa Germanica" numita incorect de ei "Ariana" tot nu vor fi primiti in UE nici ca o colonie nici ca sclavi, in nici un fel. Politica externa a Romaniei trebue bazata pe acest adevar nu pe minciuni si iluzii. Rushii si numai Rushii sunt singurii prieteni pe care Romania ii are. Rushii au ajutat Romania la 1877 si doar Rushii pot ajuta si azi la dezvoltarea Romaniei si refacerea Romaniei Mari.

  raspunde comentariului
  • ZDREANTZA BOLSEVIKO-KGB-ista

   20 septembrie 2017 8:30

   este adevarat ca faci parte din CLANUL gheneralilor si coloneilor de tinichea Abraham-ham-ham, Pricina, Doaga Dogaru, Harnagea,Coarna------????

   raspunde comentariului
 • Suntem o colonie costisitoare pentru vest ? Sau suntem loc de manevre politice de tot felul. pina la ... plasament pentru mohamedani - fireste pentru bani.

  18 septembrie 2017 22:56

  Si ce a dus invatatura din ultimii 50 de ani ? Se schimba si in Romania cite ceva dar nu mereu pe gustul alegatorilor ....care aleg tot comunismul - ceea ce stiu ei alegatorii mai bine . Sa vedem cum se va schimba Europa de duminica 24. 9. 2017 dupa alegerile din Germania . SA FIM BUCUROSI CA PUTEM INCHIDE SPATIUL NATIONAL DACA DORIM CHIAR SI FARA CEREM VOIE DE LA BRUXELES . Romania va fi dupa alegrile din Germania calcata de mohamedani sub forme de horde de transfugi . psd-ul ii va folosi pentru a face rost de bani din vest . psd-ul nu este pro - roman ci numai sustine coruptia din Romania .

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  18 septembrie 2017 21:20

  Foarte bun comentariul dnei Fati, ca de altfel toate articolele dsale din ultima perioada. Am vazut-o nu de mult timp intr-un interviu la tv si am realizat ca e o persoana plina de farmec si inteligentza. Vorbeste fermecator si e extrem de empatica in ce expune. As dori, totusi, cu acordul dsale sa adaug cateva lucruri care, in mod paradoxal, confirma si infirma simultan cate ceva din ce scrie dansa. Deci, Da, e adevarat ca marii vinovati pentru ce s-a intamplat negativ in ultimii 28 de ani in Romania sunt INAUNTRUL tarii si nu inafara ei, cum evident ar sustine tovarasii Mihalteanu, Murietta, Ubafca, Firul de praf, Dumitru care citesc ziarul Romania Libera cu un masochism dem nde o cauza mai buna si apoi rabufnesc conspirationist, vulgar si violent contra Vestului Europei, Occidentului ,tarilor capitaliste cu democratie viabila, anglo-saxonilor, dne iMerkel, agenturilor straine - ?! - evreilor, romilor, iudeo-masoneriei, bancilor straine, FMI-ului, lumii capitaliste in general, democratieide tip vestic sau american, USR-ului, fostilor guvernanti apolitici si tehnocrati, Presedintelui tarii, DNA-ului, Justititei in general, ambasadelor de la Bucuresti ...ce mai, o `conspiratie mondiala` ..... contra averilor obtinute prin furt de politicieni gen Dragnea, Udrea, Valcov, Mischie, Hrebenciuc, Ioan Oltean, Fenechiu, dragi tovarasi !! Da, e adevarat ca UE a fost binevoitoare cand ne-a primit inchizand ochii la niste lipsuri generate, in fond, mai mult de politicienii romani decat de poporul nostru. da, e adevarat ca banii veniti de la UE au fost mult mai multi decat cei cu care am contribuit noi. Da, e adevarat ca UE ne-a atras atentia de multe ori asupra unor derapaje in politica si administratie ! DAR - si acest DAR ramane ca cititorii ziarului si dna Fati sa aprecieze daca e important sau nu ! - la fel de averat este ca UE a parut destul de insensibila la modul practic in ce priveste marea coruptie din Romania si efectele ei devastatoare asupra tarii ! Si la fel si multe din autoritatile din Europa si SUA ! Caci, atunci cand fostul Presedinte SUA a venit la Bucuresti, e la jucat tensi de camp cu .....Nicolae Vacaroiu ! Adica cu cel acuzat de Curtea de Conturi a Romaniei - de PDSR numita !!!! - de ...tineti-va tare, dragi cititori, `implicare in contrabanda internationala cu combustibili` si `constituirea unui grup infractional organizat in scopul contrabandei, incalcarii Rezolutiei ONU si sustinerii unui regim politic criminal de la Belgrad `. Iar ambasadorii occidentali au fost neobisnuit de blanzi cu politicienii si inaltii functionari romani car au distrus intreaga industrie, au devalizat banci mari, au furat din averea publica si banul public si s-au constituit in ...`partide` adica in ceea ce dl. Catarama numea `cele mai redutabile organizatii mafiote din Romania` si ne-au `imbucurat ` vederea noastra de amarasteni cu muianul lor bine hranit de la inaltimea `Parlamentului` expunandu-si public unii suncile - precum Mischie falcile tremurande si Norica Nicolai care inota precum o balena, in culmea buieciei, intr-un jacuzzi cu bule albastre intr-o emisiune tv in vazul natiunii flamande si somere - altii averile uriase, gen Vlasov, Hrebenciuc, Udrea, Nastase, ioan Oltean, Dragnea s.a. Cu alte cuvinte, nu am asistat la actiuni de boicotare publica a climatului politic si administrativ de la noi din partea unor primari din vestul Europei car sa refuze sa se infrateasca cu primari hotzi din Romania, din partea mai multor ambasadori , din partea autoritatilr UE care putea bloca pur si simplu fondurile europene pe vremea, de ex, a tovarasei Udrea care si-a batut joc ca o adevarata PSd-ista de acestea ! La fel, autoritatile UE n uau verificat mai profund cam ce `soi` sunt unii dintre cei pe care `partidele` romanesti i-au trimes ca europarlamentari la Bruxelles. Caci au fost cazuri cand asupra unora dintre romanii ajunsi europarlamentari au planat suspiciuni grave - anchete DNA sau ale altor instante ale Procuraturii Romaniei privitoare la deturnare de fonduri publice sau bani europeni , implicare in contrabanda de armament - !! tare, nu ?! -, trafic de influenta, coruptie, acriminalitate economica, averi uriase si nejustificate . Si a mai fost o a doua categorie de `europarlamentari` romani dubiosi, imorali si suspecti , gen Corina Cretu, o imorala de clasa mare care s-a culcat cu o gramada de ofiteri SPP in timpul domniei tov Iliescu, facand din imoralitate o trambulina de ascensiune publica. Exista marturii i nacest sens sens, publice, si exista chiar si declaratia ei personala intr-un interviu public cum ca ` si-a abandonat prietenul ce-o astepta acasa flamand` deoarece acesta o ruga sa-i faca si lui o supa ...ehei, dar ea i-a urlat ` ca ea nu poate da cu piciorul la oportunitatie l` ce i se ivesc dupa program ,seara si noaptea, la Cotroceni !!! Plus scandalul cu tentativa de corupere a celu imai inalt demnitar al NATO caruai ii trimetea fotografii indecente si propuneri libidinoase !!! - de asa maniera incat dl. Pacepa a ajuns sa afirme `Corina Cretu este agenta KGB` ...Aceasta atitudine de expectativa a Vestului, a UE, a SUA, a unora dintre ambasadele la Bucuresti , in raport cu jaful fulminant al banului si a averii publice `executate` cu `succesuri` de `partidele` mai mari romanesti - si de `stanga` si de `dreapta` - si in special de catre fruntasii lor, adica parlamentari si sefii de organizatii de partid si inalti administratori publice si guverne politice ale acestor `partide`, aceasta incredere copilareasca a UE cum ca democratia va invinge de la sine si lucrurile se vor indrepta pe parcurs, NU A FOST DE BUN AUGUR , ba chiar a fost toxica ! Romania trebuia supravegheata si monitorizata zilnic iar daca fenomenul coruptiei la nivel inalt nu putea fi stavilit, Romania trebuia condusa doar de un guvern de ministri proveniti din toate tarile UE iar activitatea partidelor trebuia suspendata pe termen nelimitat. Pentru ca exact partidele si Parlamentul tarii au facut cel mai mare rau cetatenilor, statului roman si tarii Romania. `Partidele` romanesti sunt cea mai imunda cloaca infractionala pe care a cunoscut-o tara noastra in istoria ei. Iar UE trebuia sa opreasca la timp asta, cu orice pret.

  raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  18 septembrie 2017 17:05

  Tocmai am terminat de citit o declaratie scrisa a lui George Calinescu de dinainte de razboi, care scrie despre cat de balcanici suntem iar asta este in sangele si venele noastre de peste 2000 de ani. Nu ne vom schimba NICIODATA. De aceea intervine Germania, Austria si Olanda pentru ca Romania sa nu faca parte din Schengen. O situ si alte tari dar NU O PSUN TARE. Aud din Canada ca exista regrete la Ottawa ca suntem acceptati fara vize, desi regulamentul pentru romani pentru a fi acceptati pe teritoriu ei, este foarte DUR. Privind articolul D-nei Sabina Fati, Romania nu a decis despre viitorul ei. Merge spre Vest sau spre Est. Si nici nu va decide in urmatorii 1000 de ani. Am dori spre Vest dar exigentele sunt mult prea mari pentru noi. Doar sa acceptam nivelul de munca bruta, pe care majoritatea occidentalilor si americanilor nu o mai fac. Am dori sa traim ca cei din Est pentru ca se muncetse mai putin sau de loc, se poate bea mult alcool, suntem ortodocsi, mergem la biserica iar dupa aia ne imbatam, ne batem la Tv si in public, ne injuram oriunde, acasa, pe strada, vorbim tare peste tot unde suntem, si ne spunem unul altuia ca "noi suntem cei mai...!". Ei, nu suntem. Din contra. Urasc pe fostii securisti si informatori pentru ca ei nu au aparat pe nimeni. Vom fi ceea ce am fost si mai mult decat atat. Adica NIMIC. Prof. Emil Aluas, Activist Politic Columnist, Presedinte Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog emilaluas.blogspot.com

  raspunde comentariului
  • Nesimtire si batjocora fata de romani reese din porcaria ta de commet.

   18 septembrie 2017 17:31

   .

   raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  18 septembrie 2017 17:03

  Sorin Asa ***** esti, incit inca nu ai inteles ca Romania este o colonie? De ce crezi tu, dementule, ca este rau numai daca Romania este colonie sovietica si ca este bine daca Romania este colonie americana?

  raspunde comentariului
 • Granicerul PricePut

  18 septembrie 2017 14:38

  Nu-si controleaza Romania frontiera de stat? Hai, ca asta-i chiar 9!

  raspunde comentariului
 • costica

  18 septembrie 2017 13:59

  FI INTELIGENT SI GANDESTE PENTRU VIITOR SANSA TA ESTE AICI!INTRA SI VEZI!CAND AFACEREA VA AJUNGE DEPARTE O SA REGRETI!AI SCAPAT TRENUL SI NU STI CAND VINE ALTUL!?Te provoc sa testezi rapid acest sistem cu totul revolutionar de lucru acasa! Fa bani din confortul casei si bucura-te de prosperitate! LINK httpswww.youtube.comwatch?v=l423jWxz6t8Noi iti oferim toate instrumentele de care ai nevoie! Fa bani si in timpul liber! Sistemul lucreaza automat 24 din 24!Suntem o echipa de viitor!Cea mai mare provocare te asteapta cu aceasta afacere la domiciliu, simpla dar de mare viitor! IN CURAND NE EXTINDEM CU SISTEMUL SI PE PIATA MONDIALA!?httpimdsistem.rowp-login.php?action=registerref=40INFO LA pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Gigi

  18 septembrie 2017 13:24

  Doamna Fati, dupa dvs., daca privim spre Europa inseamna ca vom deveni o colonie? Intreb si eu ca un nestiutor.

  raspunde comentariului
 • GOLBANU

  18 septembrie 2017 11:15

  Prosti mai sunt romanii daca au ajuns dupa 1866 fie condusi de un neamt..ca si azi, dealtfel... Si Soros e neamt ma gandesc...sau ungur, ce-o fi. Dar ce, nu aveam noi pe atunci o clasa politica adevarata ca si acum? De ce a trebuit sa fie adus un flamand sau un german? Nu se gasea pe atunci un Liviu Dragnea al acelor vremuri care sa duca Romania pe inalte culmi? Azi, aidoma...in loc sa inchidem granitele si sa fim neinfluentati de alte popoare...stam in bratele occidentalilor ca mandruta in bratele badelui. Halal tara. Fratii rusi nu ne-au cotropit cu Coca-Cola si cu blugi cum au facut americanii astia parsivi. Rusii ne-au dat gaze si petrol tot timpul. Armata sovietica ne-a eliberat tara de sub imperialisti. Au murit cot la cot cu ostasii nostri. Ne-au ocrotit din 1947 pana in 1989 ca sa fim independenti si un popor mandru, neatarnat. Iar acum vin americanii care ne-au bombardat pe 4 aprilie 1944 ca sa ne subjuge iar noi, in loc sa ne aliem ca Republica Moldova cu cine ne este mai aproape si mai de incredere cu fratele cel mare de la Rasarit...lasam pasarea din mana pe cioara de peste ocean.

  raspunde comentariului
 • ho,ho,ho...

  18 septembrie 2017 11:02

  Ătia de o tot inei cu colonia... Suntem pe picior de a ajunge gubernie iar voi o inei pe lângă cu colonia...

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  18 septembrie 2017 10:26

  Stimata ziarista Alina Fati chiar nu ati realizat ca Romania este deja o colonoie? si saracita si cu trupe de ocupatie si cu sansa reala de a fi deznmembrata in loc de a fi REINTREGITA SI A REDEVENI STAT SUVERAN SI INDEPENDENT?Observ ca aveti si sustinatori ai temerii Domniei Voastre! care nu stiu ca trupele rusesti au parasit Romania in 1958 fapt unic in istoria "Tratatului de la Varsovia" si cu ele a fost eliminat total si statutul de colonie ruseasca! inlocuit dupa lovitura de stat din decembrie 1989 cu statutul de colonie americana!Nici ambasadorii rusi cat erau ei de" bolsevici" nu si-au permis sa "cheme la ordin" -chiar si fara stiinta sefului statului, un neamt!- conducatorii principalelor institutii din Romania asa cum fac ambasadorii, si reprezentantii speciali -CIA- ai Americii!Virgil CiucaBucuresti18 septembrie 2017

  raspunde comentariului
  • Domnul

   18 septembrie 2017 11:03

   Tovarasul, daca tu crezi ca din 1958 pana in 1989 Romania nu a ramas o colonie sovietica, inseamna ca esti dus rau. Halal libertate si independenta in Epoca de Aur...dar daca a fost de aur, cum sa n-o regreti. De fapt, cred ca cel mai colonizat ai fost in primii ani de viata cand nu puteai face nimic fara sa stie mama si tata. Pana la urma, colonizat, colonizat...dar cumparaturile tot de la multinationalele astea desantate ti le faci...iar faptul ca ai telefon mobil ma gandesc ca e o corvoada pentru tine in loc sa fim un stat de sine statator ca Corea de Nord unde chiar ca nu se implica nimeni in politicile lor interne macar ca rod coaja de copaci. DE FAPT , AI DREPTATE, DOMNUL PRESEDINTE LIVIU DRAGNEA CHIAR A SPUS CA EL E IMPOTRIVA AMBASADORILOR OCCIDENTALI, A FIRMELOR STRAINE SI-I PLAC IN MOD DEOSEBIT ROSIILE SI PORCII ROMANESTI...PE CAND CEI STRAINI DEJA AU DEPASIT LINIA ROSIE. Apropo, ar trebui impuscati toti romanii care sunt tradatori de tara incat muncesc prin Italia, Spania, Anglia, Germania in loc sa lucreze aici, pe pamantul stramosesc...MAI DAR BUNA POLITICA MAI AVETI...DA-MI VOIE SA GHICESC...ESTI PARLAMENTAR...HAI, RECUNOASTE!

   raspunde comentariului
   • Gandesc altii in locul nostru

    18 septembrie 2017 17:24

    Adica suntem atat de prosti incat ne vindem tara plina cu de toate ca sa avem ce manca,logic pt un manipulator.

    raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  18 septembrie 2017 9:59

  Cucoana, Romana este deja o COLONIE, inca n-ai aflat?

  raspunde comentariului
 • cib

  18 septembrie 2017 8:44

  Vrajeala cu justitia e deja fumata. Altele sunt interesele occidentului. Lasati TFL-ismele ptr naivi!

  raspunde comentariului
 • Garmada

  18 septembrie 2017 8:17

  Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani....De invidiat Corea de Nord in a carei politica interna nu se baga nici Corea de Sud, nici America, nici vreaun stat european puternic...Independentza este cel mai important lucru...pentru ea au murit toti eroii nostri...si-au varsat sangele tinerii de la Revolutie... Nu vrem sa devenim colonie a altor tari, nu vrem sa ne conduca multinationalele si ambasadorii straini. Noi insine stim cum sa ne conducem prin reprezentantii alesi cu cinste. Avem constitutie, avem legi, avem ministru al justitiei, avem presedinte al camerei deputatilor...Cu acestia vom invinge. Cu ei Romania va fi autonoma si de sine statatoare! Istoria se scrie cu astfel de personalitati!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design