3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce l-ar susține Băsescu pe Daniel Morar la prezidențiale?

De ce l-ar susține Băsescu pe Daniel Morar la prezidențiale?

Aliații României au nevoie la București de un interlocutor cinstit, care se ține de cuvânt și care vrea să renunțe la balcanism în favoarea europenismului. Favoritul lor ar putea fi Daniel Morar, fostul procuror-șef anticorupție, înjurat și criticat de toți liderii politici, inclusiv de Traian Băsescu, scos din sărite că fruntașii partidului său erau vânați de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Președintele nu-l place în mod deosebit, mai ales că Daniel Morar a avut curajul să-l critice pe Traian Băsescu după ce acesta a negociat cu Victor Ponta funcțiile de procurori-șefi, iar în perioada mandatelor sale din fruntea DNA nu a menajat pe nimeni, nici măcar pe șeful statului.

Daniel Morar face parte din categoria foarte rară a oamenilor pentru care principiile nu sunt negociabile. Era încă un tânăr procuror la Cluj când ancheta la care lucra îl incrimina pe unul dintre amicii lui, judecătorul Viorel Burzo, pe care l-a și trimis la închisoare, fără nici un fel de remușcări, cu toate că cele două familii își petreceau vacanțele și sărbătorile împreună. „Copiii noștri au fost în tabere împreună, am fost la schi, am băut șampanie cu acest om și cu soția lui“, mărturisește Daniel Morar în interviul-fluviu realizat de Dan Tăpălagă (D. Tăpălagă, „Prețul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul“, București, Humanitas, 2012, p. 97). Fostul șef al DNA spune că i-a părut rău de familia prietenului său, dar nu și de judecătorul corupt care s-a dovedit a fi. Putea să închidă ochii în cazul acestui prieten de dragul familiei? Nu, răspunde Daniel Morar, „pentru că el era cel responsabil, cel care trebuia să-și protejeze familia de eventualele consecințe“.
 
Portretul lui Daniel Morar pornește de la acest exemplu în care mai presus de prietenie este legea. Ar putea fi Morar un model pentru români? Într-o țară în care lumea a învățat să se descurce, în orice situație, apelând la rude, cunoscuți, amici sau cadouri sub formă de bacșiș, ar putea fi ales un președinte care disprețuiește micile și marile aranjamente la limita legii?  

În sondajele de opinie, românii pun ca prim criteriu de alegere a unui candidat cinstea, apoi partidul din care face parte și în cele din urmă promisiunile și programul (IRES, noiembrie 2012). În realitate, la ultimele alegeri generale un deputat a fost ales în vreme ce era în arestul Poliției (Virgil Pop, ulterior condamnat definitiv), iar la scrutinul local un primar și-a câștigat mandatul din închisoare. Ar putea fi vorba despre excepții, deși aparatul de partid, propaganda și mita electorală joacă roluri decisive în orice campanie electorală.

Spre deosebire de candidații la prezidențiale cunoscuți până acum, Daniel Morar are propria sa concepție despre cum ar trebui să arate societatea și propriul său program despre cum ar putea fi asanată corupția, pentru ca țara să poată fi modernizată. Discursul său nu este retoric, iar rezultatele sale sunt recunoscute prin documentele publice ale Comisiei Europene.

Fostul șef al DNA ar avea toate calitățile necesare pentru un șef de stat. Nu va putea fi intimidat de „sistem“, ca Emil Constantinescu, nu va apăra clicile de partid, ca Ion Iliescu, nu va avea excese verbale și tendințe de răzbunare, ca Traian Băsescu.

Dacă românii și-ar dori un președinte credibil și serios, care, în loc să-și facă vacanțele în Dubai pe banii mogulilor-clienți, merge în Germania să studieze cum funcționează birocrația și ordinea, l-ar alege pe Daniel Morar. Dacă fostul procuror-șef anticorupție, acum judecător la Curtea Constituțională, ar intra în cursa prezidențialelor, i-ar putea atrage inclusiv pe cei care nu vor să voteze, plictisiți de mersul în gol și de scandalurile perpetue din politica autohtonă.

Traian Băsescu a aruncat în joc numele lui Daniel Morar nu doar fiindcă ar avea datoria morală să găsească un prezidențiabil de dreapta căruia să nu i se poată reproșa nimic, care să fie onest, vertical și care să poată să-i țină piept lui Victor Ponta, ci și fiindcă a primit destule semnale dinspre cancelariile occidentale, îngrijorate de actuala configurație politică de la București.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă