3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se foloseşte Ponta de Monica Macovei şi cine-l salvează pe Năstase

Cum se foloseşte Ponta de Monica Macovei şi cine-l salvează pe Năstase

Fostul premier se aşteaptă să fie achitat în dosarul Mătuşa Tamara şi consideră amânarea dată ieri de Înalta Curte ca pe un semn bun. Pentru fostul său protejat Victor Ponta, semnul nu este însă deloc bun, fiindcă planul lui era să scape de Adrian Năstase: cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Optimismul lui Adrian Năstase face parte din strategia sa de apărare, juridică şi politică, dar fostul premier ştie că nu se mai poate baza pe sprijin din zona politică, aşa că mizează pe inabilitatea procurorilor şi pe firele reţelei ţesute pe dedesubt de sistemul de putere postdecembrist. Năstase a văzut însă că această reţea se clatină, după ce a fost folosită prea mult pentru îmbogăţirea unor judecători fără dileme morale şi a unor personaje ca senatorul PSD Cătălin Voicu. Totuşi, unele noduri ale vechii plase de siguranţă au rămas neatinse şi există încă judecători care le spun în discuţii private experţilor de la Bruxelles, care monitorizează progresele justiţiei autohtone, că Adrian Năstase va fi achitat.

Amânarea soluţiei pe care Înalta Curte ar fi trebuit să o dea ieri pentru moştenirea de un milion de dolari lăsată de mătuşa Tamara familiei Năstase este un prim semn că lucrurile decurg aşa cum se aşteaptă fostul premier. Această filozofie a amânării a fost explicată de senatorul PSD Cătălin Voicu pentru clienţii cărora le facilita intervenţii la judecători importanţi de la Curtea Supremă, după cum rezultă din stenogramele convorbirilor sale. „Amânarea este extrem de importantă”, îi spunea Cătălin Voicu senatorului PSD Alexandru Mazăre, fratele celebrului primar din Constanţa, după ce îi dădea ordine precise judecătorului Cristian Jipa.

Adrian Năstase nu are nevoie de astfel de discuţii, fiindcă oamenii care îl pot ajuta o vor face fie pentru că sunt angrenaţi în reţeaua puterii, construită pe conexiunea de păcate comune, fie pentru că legăturile dintre cei care fac parte din sistem se bazează pe greşeli sau ilegalităţi, iar ceilalţi deţin dovezile privitoare la acţiunile lor. Şantajul – şi mai puţin recunoştinţa – îi animă pe oamenii vechii reţele, care funcţionează pe reguli nescrise, dar ferme, care pornesc de la principiul întrajutorării reciproce.

Tânărul şef al PSD, Victor Ponta, s-a grăbit să lanseze mesajul abandonării lui Năstase înaintea oricărui verdict, lăsând să se înţeleagă că partidul nu mai vrea să poarte povara corupţilor. Ponta ar vrea să aplice standardele Monicăi Macovei pentru Năstase, dar nu şi pentru prietenul său Dan Şova, cel care a fost descoperit că în relaţiile sale cu diverse companii de stat le-a tăiat acestora facturi pentru zile de muncă de 27 de ore.

Adrian Năstase a devenit incomod pentru protejatul său de odinioară fiindcă Victor Ponta şi-a dat seama că va fi recunoscut înăuntru şi în afară ca Líder Máximo al PSD doar dacă scapă de mentorul său şi de părintele partidului. Pentru început, Ponta ar vrea să-l facă pe fostul său părinte politic să aibă senzaţia că se află într-un loc fără întoarcere, iar apoi să-i dea lovitura de graţie. Cu Ion Iliescu nu are încă nici un plan, dar poate că până la urmă justiţia autohtonă va găsi probe care să-l facă pe fostul artizan al Revoluţiei din 1989 responsabil pentru moartea celor peste o mie de oameni. Doar verdictele justiţiei îl vor ajuta pe Victor Ponta să scape de cei doi lideri neoficiali ai PSD.

Victor Ponta devine astfel nu doar un trădător al tovarăşilor care l-au ajutat să fie ceea ce este, ci şi un epigon al Monicăi Macovei: sub pretextul aplicării criteriilor etice, şeful PSD vrea să-i execute pe cei care îi fac umbră şi nu-l lasă să-şi atingă potenţialul.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă