Cum a căzut Statul de drept la pace cu infractorul Ghiță | OPINIE

de Silviu Sergiu , 31 iulie 2017 - stire actualizata la ora 20:03, 31 iulie 2017
Cum a căzut Statul de drept la pace cu infractorul Ghiță | OPINIE

Pe măsură ce lupta din interiorul DNA se acutizează și iese la iveală putreziciunea din pântecele principalei instituții anticorupție, pe măsură ce procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Iorga Moraru scot la iveală aspecte scandaloase pe care nu ni le imaginam, se naște o întrebare legitimă. Eterna întrebare a cetățeanului turmentat: „Eu cu cine votez?“. Cu variațiunile de rigoare: „Pe cine susțin?“, „Mai merită să susțin lupta anticorupție atâta vreme cât diferențele dintre tabere sunt minore?“. 

Despre tabăra politicienilor știm lucruri certe. Majoritatea sunt corupți, au furat și merită să meargă la pușcărie pentru asta. DNA este instituția care îi poate trimite în fața unui judecător, prin urmare DNA trebuie susținută. Raționamentul este corect. DNA nu înseamnă doar câteva persoane de la vârf asupra cărora se lasă umbre întunecoase, planează suspiciuni rezonabile. În DNA sunt și procurori care-și fac foarte bine treaba, care nu joacă politic, care au rate impresionante de condamnări în dosarele pe care le-au instrumentat, care trebuie lăsați să-și facă meseria departe de orice presiune, pentru că serviciul pe care-l fac societății este extrem de util.

Din păcate, după 12 ani de luptă cu corupția, segmente din Statul român sunt în continuare mafiotizate. Sau, mă rog, dispuse să negocieze cu băieții răi. Și să cadă la pace. Fuga lui Sebastian Ghiță în Serbia este hârtia de turnesol care demonstrează că în paradigma corupți-justițiari nu există personaje bune și personaje rele. Există doar personaje rele și mai rele. 

De mai bine de jumătate de an, oficialii din România nu vor să-l aducă pe Ghiță înapoi acasă. Agenția de presă Mediafax a întrebat care este stadiul procedurilor de extrădare a lui Sebastian Ghiță, iar Ministerul Justiţiei a răspuns că nu a fost informat de instituția omoloagă din Serbia. Cu alte cuvinte, așteptăm să ni-l trimită sârbii, noi nu facem nicio presiune să grăbim lucrurile. În cazul ăsta, vom aștepta mult și bine. Serbia e țara în care firmele lui Sebastian Ghiță au contracte grase cu statul, pe infrastructură IT strategică. E țara în care mogulul are mulți prieteni. 

Când a existat un interes politic sau economic,  fugarii au fost aduși la ordine. Statul a fost eficient. Jurnalista Sorina Matei a inventariat „succesurile“: „Nicolae Popa din Indonezia, Mihail Boldea din Kenya, Mihail Necolaiciuc, Radu Nemeş şi Nicuşor Constantinescu din SUA, Florian Walter din Dubai, Mohammad Munaf din Irak, iar la libanezul Said Baaklini au oprit chiar aeronava ca să nu părăsească teritoriul naţional“.

În privința lui Sebastian Ghiță statul este impotent. De ce? Pentru că este foarte periculos. Dacă povestește tot ce știe, Statul român va fi aruncat în aer. Au fost suficiente câteva facturi din concedii exotice ca să pice un prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea. Vă imaginați ce prejudicii poate aduce Sistemului? Dacă apar fotografiile din vie? E o veritabilă bombă nucleară. Nu se va întâmpla asta pentru că Ghiță nu va merge mai departe. Facturile din vacanțele cu Coldea au fost parte din procesul de negociere. Din păcate, Statul român a acceptat compromisul. A căzut la pace cu un infractor.

Comentarii

 • Mihai

  14 septembrie 2017 17:34

  Lasa tov-ule, ca tu nu votezi cu DNA, nici cu Kovesi, votezi cu puscariabilul Adamescu. Asa ca si hotii din Romania voteaza cu cine ii scapa de puscarie si ii lasa mai departe sa fure.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  01 august 2017 9:14

  Eu cu cine votez ?, eterna întrebare, în secolul XXI, când facebook- iști, tineri intre 16 și 22 de annisori, SCHIMBA FATA ÎNTREGII LUMI, ca de pilda MIȘCAREA SOROSISTA REZIST ori alegerea în USA, a lui Donald Trump . ,.Pai nu va este clar, eu mi-am pus pe masa cartea domnului Ghinea, pilda graitoare de POLITICIAN ROMAN, **Eu votez DNA**, cel mai sigur partidulet politic, unde se intra cu pile și se iese cu dosar nefinalizat, clar au ba ?

  raspunde comentariului
 • Simplu ;Statul de Drept nu este Drept.

  01 august 2017 6:40
 • Fane Macelaru

  01 august 2017 2:05

  asta-i statul mafiot unde purcelul ghitza in loc sa fie facut slana si caltabosi....zburda si rade de un popor intreg care tremura in loc sa puna mana pe topor.

  raspunde comentariului
 • ??????

  01 august 2017 0:30

  Ați putea explica de ce a renunțat Petere Mihai Băcanu să mai scrie alături de "editorialiștii" acestei gazete ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  01 august 2017 0:29

  Ați putea explica de ce a renunțat Petere Mihai Băcanu să mai scrie alături de "editorialiștii" acestei gazete ?

  raspunde comentariului
 • Luluta plus Cold... egal love ?!

  31 iulie 2017 17:32

  Cu o cenzura acerba, ma simt multumit macar cu atit - au fost cei doi intr-o ... relatie si pe persoanele lor fizice, sau ... biologice ?!

  raspunde comentariului
 • hector

  31 iulie 2017 9:00

  Statul mafiot a cazut la pace cu un infractor. Nimic nou. Viata merge inainte in acest mod binecunoscut romanilor. Dar pana cand ?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design