-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialColdea, în concediu cu girul lui Maior | OPINIE

Coldea, în concediu cu girul lui Maior | OPINIE

Ca să meargă în concedii cu Ghiță, Coldea fie a mințit că merge singur, fie a avut aprobarea scrisă a lui George Maior, șeful SRI. Multe surse, însă, spun că prim-adjunctul Coldea nu a mințit nici măcar prin omisiune.

Legea siguranței naționale, aprobată în 1991 cu numărul 51, este în vigoare și astăzi. Sigur, a suferit niște modificări între timp, dar esența sovietică a legii a rămas (însă despre asta, într-un episod viitor). Articolul 29 din Legea 51 din 1991 delimitează clar limitele activității ofițerilor SRI: „(1) Personalul Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Protecţie şi Pază se compune din cadre militare permanente şi salariaţi civili; (2) Cadrele militare ale organelor prevăzute în alin. 1 au drepturile şi obligaţiile prevăzute pentru militarii armatei române“.

„Drepturile şi obligaţiile prevăzute pentru militarii armatei române“ sunt prevăzute în Statutul cadrelor militare, aprobat prin Legea 80 din 1995. Cu modificări, și Legea 80 din 1995 este în vigoare. Printre prevederile încă actuale este și cea de la punctul h) al articolului 29: „Cadrele militare în activitate se pot deplasa în străinătate în condiţiile ce se stabilesc prin ordin al ministrului Apărării Naţionale“. Când Statutul cadrelor militare se aplică ofițerilor SRI, locul „ministrului Apărării Naţionale“ este luat de șeful Serviciului Român de Informații, adică de numărul 1 din instituție.

Așadar, ca să se poată „deplasa în străinătate“, „cadrul militar în activitate“ trebuie să respecte „condiţiile ce se stabilesc prin ordin“ al șefului SRI. Ce nu mai spune Statutul cadrelor militare este că atât înainte, cât și după deplasarea în străinătate „cadrul militar în activitate“ era obligat să raporteze cu cine, unde și cum și-a petrecut timpul în străinătate.

Cu alte cuvinte, când a petrecut timp în vacanțe prin Seychelles, Toscana sau Paris cu Ghiță, Coldea fie a mințit că e cu un văr de la țară din județul Arad, în loc de Ghiță, fie a avut aprobarea scrisă sau măcar acceptul tacit al lui George Maior, șef al SRI până la începutul lui 2015. Dar chiar dacă, cumva, Maior a încercat să evite partea asta birocratică referitoare la aprobarea vacanțelor prim-adjunctului său, relația sa personală cu fostul parlamentar era atât de apropiată încât e imposibil de crezut că Maior nu știa pe unde-l plimbă Ghiță pe numărul 2 din SRI (asta dacă nu cumva șeful SRI participa direct la șezătorile intelectuale de pe nisipul fierbinte din Seychelles).

Pe scurt, două concluzii: 1. Coldea era obligat să evite să se afle în contexte personale cu Ghiță; 2. Maior, însă, nu doar că a știut de concediile binomului Coldea–Ghiță, dar n-a făcut nimic să le împiedice și, poate chiar mai mult, e posibil să fi participat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă