6.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialCoalitia lui Basescu joaca teatru peste vietile noastre

Coalitia lui Basescu joaca teatru peste vietile noastre

PDL si PSD au urlat din nou unul la celalalt. Au urlat cinci zile si cinci nopti pana au fost siguri ca i-a auzit toata tara, toate agentiile internationale de rating si toti investitorii straini de anvergura care nu se hotarau inca daca sa plece sau nu din Romania. Dupa ce "liderii politici" au fost siguri ca au asurzit pe toata lumea, PDL si PSD s-au oprit brusc si s-au impacat. "Nu avem nevoie sa suprapunem peste o criza economica si o criza politica", "Romania nu isi poate permite o criza de guvernare si experimente politice", ci trebuie "sa eliminam obstacolele din calea functionarii coalitiei", au declarat doi mari lideri politici PDL, respectiv PSD, stergandu-si cu miscari aplicate spumele de la gura.

Ce a provocat insa criza de nervi? Politic vorbind, saptamana trecuta s-au intamplat doua lucruri importante. Misiunea de evaluare a FMI le-a inghetat sangele in vine expertilor de la Ministerul de Finante. In timp ce alte economii din regiune dau semne usoare de convalescenta, prapastia in care se rostogoleste Romania se casca de cel putin doua ori mai adanca: -8% cadere economica si deficit bugetar, fata de circa -4% preconizate. si oricat de concentrat s-a uitat domnul Pogea la cifrele sarmanei economii romanesti, prin si pe deasupra ochelarilor, alta solutie decat reducerea cheltuielilor publice n-a avut cum sa gaseasca. Asa ca valul de frig a ajuns rapid la Palatul Cotroceni. Si cum Traian Basescu are o pasiune nebuna pentru solutii rapide pe care altii trebuie sa le puna in practica, cei peste un milion de functionari din Romania s-au simtit in secunda doi cu sabia deasupra capului: "Fratilor, luati numarul de functionari de acum si reduceti-l cu 20%", a sintetizat el esenta vizitei FMI, adresandu-se ministrilor.

 

Nici presedintele, nici premierul nu au precizat insa care sunt cele in jur de 300.000 de slujbe de care statul trebuie sa se lipseasca. Prin urmare, e usor de presupus ca toti functionarii – eficienti sau ineficienti – au avut cel putin o strangere de inima si multe zile proaste dupa atat de categorica declaratie prezidentiala. Mari motive de ingrijorare a avut si PSD – traditional aliat al statului degeaba si al proliferarii asistentei sociale cu carte de munca pe perioada nedeterminata.
Celalalt eveniment important, generator de iritare politica, este votul din Parlament pentru cercetarea modului in care Elena Udrea intelege sa cheltuiasca banii Ministerului Turismului. Potrivit relatarilor aparute in presa, si aici e vorba de o scena supraevaluata (65.000 de euro fata de cei 75.000 cheltuiti sub semnatura Monicai Iacob Ridzi pentru aceeasi achizitie), dar sumele vehiculate in general sunt nu de ordinul a sute de mii de euro ca in mandatul fostului ministru de la MTS, ci de ordinul catorva milioane de euro. Daca Ludovic Orban va conduce comisia Udrea la fel de transparent cum Alina Gorghiu a condus comisia Ridzi – si are toate motivele sa se concentreze si sa faca acest lucru –, PDL se va simti din ce in ce mai stanjenit de vehicularea unor sume atat de mari pentru contracte inoportune in vreme de criza.

 

Daca prin scandalul Ridzi PDL a pierdut imaginea de partid anticoruptie, prin eventuala extindere a scandalului Udrea PDL risca sa piarda si dreptul de a clama "Ei cu ei si noi cu voi!". Pentru ca Elena Udrea poate avea justificari avocatesti temeinice, dar nu poate inchide gura lumii. Oamenii simpli cu viata simpla, "vaduvele si orfanii" acestei tari spun ca e indecent sa cheltuiesti sute de mii de euro pe spoturi publicitare cand ei ajung sa plateasca inca o data asistenta medicala despre care Constitutia pretinde ca e garantata. Ca e indecent sa aloci 75.000 de euro pentru jaluzele cand Guvernul tau cere Ministerului Educatiei sa reduca posturile de suplinitori (prea multe, pentru ca profesorii calificati au parasit meseria), uitand ca si aici umila Constitutie spune ceva despre garantii si drepturi. Ca e indecent sa te plimbi nonstop prin tara si in afara ei cand Guvernul tau a pus taxa chiar si pe singura bucata de autostrada terminata in 20 de ani, platita si rasplatita de contribuabili.

 

Mai simplu spus, este indecent sa ceri dreptul la existenta pentru Ministerul Turismului doar pentru ca Elena Udrea se vede in postura de "grande madame" a Romaniei, desi toata lumea ii spune "duduie". Iar toate aceste indecente vor fi expuse pe larg si insistent incepand de azi, prin comisia Udrea. Motiv de ingrijorare, asadar, pentru PDL, care a vorbit in replica despre restructurarea Guvernului, cu trimitere directa catre ministrii PSD si chiar eventuala lor aruncare peste bord.
Dincolo de aceste doua mari aspecte "conjuncturale" si agravante in materie de decibeli, replicile din ultimele zile se inscriu si in nevoia reflexa a celor doua partide de a se deosebi unul de celalalt. Daca nu ar face acest lucru, logic ar fi sa sprijine acelasi candidat la presedintie (sic!). Astfel, ca si in episoadele precendente, criza de nervi s-a incheiat cu PDL jucand rolul celui responsabil, preocupat de "gestionarea crizei" si de "reformarea statului" – vezi declaratiile sfatoase ale lui Adriean Videanu, proaspat intors din concediu de odihna: "nu raspundem la provocari", ne intereseaza "cheltuirea mai atenta a banilor publici" etc.

 

Si cu PSD, care a imbratisat rolul celui grijuliu sa corecteze politicile asa-zis agresive ale ministerelor PDL: "situatia actuala este paguboasa", "guvernarea este ineficienta si divizata" din perspectiva lui Mircea Geoana. Pe scurt, o piesa de teatru prost si cinic, pe care am vazut-o jucata pana la virgula si inainte de europarlamentare si pe care o vom revedea in diverse tonalitati, cel putin pana la prezidentiale. Nici PSD, nici PDL nu pot juca unul fara celalalt. Ca si pana acum, sondajele indica egalitatea aproape perfecta – potential de santaj reciproc. Pe de alta parte, oricat si-ar dori si oricat zgomot ar face, Traian Basescu nu va reusi sa se dezica de faptul ca a cautionat un spectacol de marionete jucat cu atata iresponsabilitate. Nici nu mai conteaza daca va candida sau nu. Dezastrul e oricum complet. Am insa o curiozitate. Cu cine o sa voteze Traian Basescu si ce vede acum, cand se uita in oglinda?

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

Cristina Cioran, în vârstă de 47 de ani, însărcinată din nou cu Alex Dobrescu

Cristina Cioran, fosta prezentatoare TV în vârstă de 47 de ani, a surprins pe toată lumea anunțând că este din nou însărcinată, de data...

Surprize în Champions League! Primele 9 echipe calificate în faza eliminatorie și un nume neașteptat pe listă

După meciurile spectaculoase de marți seară din UEFA Champions League, nouă echipe au obținut calificarea în fazele eliminatorii, iar Brest, o formație surpriză din...
Ultima oră
Pe aceeași temă