-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe vor americanii de la politicienii români

Ce vor americanii de la politicienii români

Întâlnirea dintre ambasadorul SUA, Hans Klemm, și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a atras atenția prin momentul și modul în care a fost organizată. De menționat că întâlnirea a fost programată înainte ca Valeriu Zgonea să fie exclus din PSD.

Întâlniri între ambasadorii occidentali și președinții celor două Camere au mai avut loc, dar în episoadele anterioare diplomații s-au ferit să dea declarații, lăsând această sarcină omologilor români. Numai un exemplu: după o întâlnire din 15 mai 2015 a șefilor celor două Camere, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu, cu  reprezentanții ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei și Olandei, s-a aflat, neoficial, despre preocuparea diplomaților occidentali pentru cele 23 de proiecte legislative de modificare a Codului Penal în favoarea inculpaților. Atunci, a devenit clar că există o ruptură la vârful Parlamentului, Tăriceanu promovând, în continuare, proiecte de modificare a legislației penale în Senat, în timp ce Valeriu Zgonea a blocat modificarea acestora de către Camera Deputaților. În acest fel s-a dat o lovitură grea tentativelor de modificare a legislației în materie penală. Potrivit Constituției, Camera Deputaților este for decizional într-o serie de domenii delicate precum statutul deputaților și senatorilor, infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora, acordarea amnistiei sau a grațierii, statutul funcționarilor publici. Adică, zonele de cel mai mare interes pentru parlamentarii PSD care vor schimbări. Comparativ, Senatul poate face mult mai puține modificări pe această zonă.

Practic, asta a fost dispunerea trupelor în ultimul an de zile, ceea ce a făcut ca legislația penală să nu sufere modificări substanțiale. Sigur, asta a generat numeroase semne de întrebare de ce se amestecă ambasadorii occidentali în astfel de subiecte. Răspunsul devine evident pentru cine face efortul de a se uita pe o hartă. România a ajuns un veritabil cap de pod al Occidentului, ne place să spunem că suntem la doar 400 de kilometri de Crimeea, dar nu conștientizăm acest lucru. Este clar că americanii sunt dornici de stabilitate în această zonă și de existența unor instituții puternice. Merită aici lărgită imaginea: joi, la Deveselu s-a inaugurat scutul antirachetă. Potrivit unor analiști, după un astfel de pas, România este mai sigură militar, dar și mai atractivă pentru investitori, datorită garanțiilor de securitate.

Atât siguranța, cât și atractivitatea pot fi, însă, date peste cap prin stoparea luptei anticorupție. Corupții nesancționați de societate devin șantajabili de către puteri străine, iar un climat îmbibat de corupție alungă investitorii.

Așa se explică, probabil, faptul că acum, după întâlnirea cu Zgonea, ambasadorul SUA a preferat declarațiile explicite, în contextul înmulțirii inițiativelor legislative controversate. „I-am mulțumit pentru modul în care a îndeplinit în ultimele săptămâni mai multe proiecte legislative importante pentru România și SUA și asta include și legea privind restituirea proprietăților, a exproprierii, legea conducerii întreprinderilor. Am discutat și alte legi care nu cred că ar fi benefice pentru România. Propunerile de modificare a (legii – n.r.) Agenției Naționale de Integritate și legea care oferă superimunitatea avocaților. În viziunea Statelor Unite, nu ar consolida instituțiile din domeniu și nici lupta împotriva corupției“, a declarat  Hans Klemm. Este clar că poziția ambasadorului nu are nicio legătură cu persoana lui Valeriu Zgonea, ci cu semnalele tot mai evidente că PSD vrea să îl debarce tocmai pentru a facilita modificarea legislației penale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, pare acum încurcat de ieșirea ambasadorului SUA.  „Nu știu să fie vreun membru al Ambasadei SUA membru al PSD”, a transmis el propriului electorat, plin de bărbăție politică. După care a adăugat, cu jumătate de gură,  că Zgonea va fi revocat după alegerile locale – o amânare față de planul inițial.

*Degeaba se supără fostul președinte Traian Băsescu și îl acuză pe ambasadorul SUA că „s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii” şi că acest lucru înseamnă în România trafic de influenţă. Băsescu a devenit un campion al ipocrizei, americanii erau buni când îl susțineau pe el ca președinte, din aceleași motive pentru care îl susțin acum pe Zgonea. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă