7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe caută politicienii în criza vaccinurilor? | OPINIE

Ce caută politicienii în criza vaccinurilor? | OPINIE

Ipocrizia politicienilor români nu mai are limite. În ciuda masivelor proteste de stradă din țară, în ciuda semnalelor din Occident, politicienii români – marea lor majoritate, cel puțin – nu arată că vor să se schimbe în bine măcar și cu un milimetru. Din contră, asistăm la o degradare a discursului și acțiunilor lor. Iar cele două partide mari, PSD și PNL, continuă să promoveze doar lideri politici cu probleme penale sau de caracter.

„România liberă“ a scris săptămâna trecută, de exemplu, că actualul șef al Tineretului Social Democrat, Gabriel Petrea, și-a permis, la numai 27 de ani, să ofere un împrumut de 500.000 de lei, deși modul cum acesta a obținut banii rămâne discutabil. La 30 de ani, tânărul politician, protejat al Ecaterinei Andronescu, făcea sute de mii de lei anual, aproape fără să cheltuiască nimic, iar nunta i-a mai adus un „dar“ de peste jumătate de milion de lei. Numai de la Uniunea Națională a Studenților din România tânărul pesedist a obținut un salariu anual de 165.000 de lei, fiind, practic, unul dintre cei mai bine plătiți studenți din România.

Nici de la partidul care ar trebui să facă opoziție veștile nu sunt cu mult mai bune. Hubert Thuma, fost deputat liberal, a fost ales vineri șeful organizației PNL Ilfov. Doar că, în 2014, noul lider județean a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Și, potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu pentru orice fel de fapte, ci tocmai pentru „folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani“.

Ipocrizia politicienilor nu are limite. Iar acest lucru nu e vizibil numai în chestiuni penalo-bănești. Ipocrizia funcționează și pe alte teme, cum ar fi, iată, scandalul vaccinurilor. După ce statul român, condus de ei, aproape a omorât Institutul Cantacuzino, cel care producea vaccinuri în România, după ce statul român, condus de ei, a eșuat în a asigura suficiente vaccinuri pentru boli grave, precum rujeola sau hepatita B, după ce tot ei au permis exportul paralel de medicamente, inclusiv prin ieftinirea populistă și nejustificată a medicamentelor, tot ei vin acum și ne dau lecții, și se ceartă pe sănătatea noastră.

Nu e clar încă în ce calitate a afirmat Liviu Dragnea că are rezerve față de vaccinarea obligatorie. S-a creat această obișnuință ca oamenii, fie că sunt ei politicieni sau simpli comentatori, să vorbească doar din auzite. „Eu cred că…“ a ajuns să țină loc de cercetare științifică sau de studii aprofundate. Dacă eu cred sau dacă mie mi s-a întâmplat asta, atunci așa trebuie că e pentru toată lumea.

Iar Raluca Turcan nu s-a lăsat mai prejos: „Abordarea lui Liviu Dragnea în chestiunea vaccinării e vecină cu crima. Aceşti inconștienţi conduc România în 2017?“, a scris cea care conduce un partid ce tocmai joia trecută și-a ales ca lider, la Ilfov, un condamnat penal.

Toți par să uite, de dragul spectacolului politic, că au condus sau au protejat partide, politicieni sau „specialiști“ care ar fi putut rezolva criza vaccinurilor înainte să moară 23 de persoane de rujeolă. Dar, mă rog, știm deja de la Călin Popescu Tăriceanu că „o naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia“ și nu contează cât timp locul din Parlament e suficient de cald.  


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă