5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCapcana lui Băsescu

Capcana lui Băsescu

De fiecare dată când sugerează că nu va ţine cont de rezultatul votului popular de pe 9 decembrie atunci când îl va desemna pe viitorul premier, Traian Băsescu nu face altceva decât să le întindă o capcană lui Victor Ponta şi, mai ales, lui Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Aproape mecanic, cei trei intră în jocul preşedintelui şi reacţionează exact aşa cum îşi doreşte acesta. Care este miza acestui meci politic?

Dacă USL va obţine majoritatea în Parlament după scrutinul de duminica viitoare şi va merge la Cotroceni cu o propunere de premier bătută în cuie – şi anume Victor Ponta -, preşedintele nu are la dispoziţie nici o altă variantă decât desemnarea liderului PSD pentru formarea guvernului. Asta bineînţeles dacă între timp, în urma unor jocuri de culise, nu se formează în interiorul USL un alt centru de putere, apropiat preşedintelui, care să promoveze un alt premier. Este exact lucrul de care se teme cel mai tare Dan Voiculescu, după cum singur a avertizat într-o emisiune la Antena 3, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Dacă ordinea în USL rămâne cea stabilită în acest moment, Băsescu nu poate încălca Constituţia, care spune totuşi suficient de explicit cum se desemnează premierul. Chiar dacă în ieşirile publice o interpretează în fel şi chip, Băsescu ştie mai bine ca oricine că nu are dreptul legal să refuze nominalizarea majorităţii parlamentare. O eventuală încălcare a legii fundamentale i-ar aduce, inevitabil, o nouă suspendare şi de data aceasta, pe bună dreptate, nu va mai fi sprijinit de nici un reprezentant al lumii civilizate, din SUA sau Uniunea Europeană.  Lumea occidentală se supune de obicei regulilor jocului democratic, motiv pentru care nu ar sprijini niciodată încălcarea rezultatului unui vot popular.

„Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul prim-ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională”, a declarat preşedintele într-un interviu acordat Evenimentului Zilei şi publicat luni.

De ce promite totuşi Băsescu, de fiecare dată când e întrebat, că nu va ţine seama de decizia majorităţii parlamentare?

Primul răspuns plauzibil este acela că preşedintele vrea să măsoare din când în când gradul de coeziune al forţelor politice care compun USL. Atunci când a ieşit public şi a spus că se aşteaptă la trădări atât din PSD, cât şi din PNL după 9 decembrie, Dan Voiculescu a dat semnale clare, atât preşedintelui, cât mai ales electoratului, că Uniunea Social Liberală nu este chiar atât de solidă pe cât sugerează liderii acesteia. Voiculescu a făcut mai mult decât atât, a indicat care sunt marile slăbiciuni ale alianţei, cea mai evidentă fiind dorinţa de putere a unor lideri care nu sunt deocamdată în prim-plan.

Al doilea efect al declaraţiilor preşedintelui îl reprezintă poziţionările imediate ale liderilor USL. Astfel, spre exemplu, de fiecare dată când Băsescu vorbeşte despre desemnarea viitorului premier, Crin Antonescu ameninţă automat cu demararea procedurilor de suspendare, imediat după 9 decembrie, lucru care a început să-i irite deja pe mulţi dintre oamenii importanţi din USL, cum ar fi, de pildă, Călin Popescu Tăriceanu. Cu cât sunt mai mulţi cei care nu-l suportă pe Antonescu, cu atât scaunul acestuia este mai ameninţat.

Prin declaraţiile sale, Traian Băsescu vizează o reacţie directă şi în rândul electoratului. Pentru alegătorii USL mesajul subliminal poate fi acela că „degeaba votaţi USL, pentru că oricum numirea guvernului este responsabilitatea mea”. Având în vedere precedentele, cu desemnarea lui Emil Boc chiar şi atunci când PDL nu deţinea majoritatea, mulţi alegători USL ar putea fi descurajaţi să mai meargă la urne pe 9 decembrie. De asemenea, Traian Băsescu se adresează şi electoratului ARD, care, în condiţiile slăbiciunii evidente a liderilor acestei alianţe, văd în Traian Băsescu singura salvare pentru întoarcerea rezultatului alegerilor.    

Nu în ultimul rând, preşedintele vizează ecourile în plan extern ale ameninţărilor făcute de liderii USL. Deja, unul dintre aceştia, Crin Antonescu, a devenit aproape nefrecventabil de către cancelariile occidentale, având în vedere dispreţul cu care vorbeşte despre „prietenii occidentali ai lui Băsescu” care l-ar putea salva de o nouă suspendare, dar şi faptul că singurul proiect politic serios de care şi-a legat numele până acum este încercarea de demitere a preşedintelui.  

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă