16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBine ar fi sa avem Guvern

Bine ar fi sa avem Guvern

De doua saptamani, Romania se cufunda in instabilitate. Ministrii PDL, de la 1 octombrie titulari a cate doua ministere, incearca sa dea impresia ca guverneaza. Practic insa, cei mai influenti dintre ei, Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu, in frunte cu premierul Emil Boc, nu pot fi altfel decat foarte preocupati de soarta echipei de la Palatul Victoria. si cu siguranta acest lucru se intampla in dauna misiunii pentru care au fost investiti, aceea de a guverna, de a administra si de a reforma domeniile de care se ocupa. Cand esti implicat pana peste cap in negocieri cu UDMR, de care depinde inclusiv capacitatea Guvernului de a emite ordonante de urgenta, singura forma de legiferare de care esti in stare, e greu de crezut ca te poti concentra asupra treburilor concrete ale ministerelor de care te ocupi.

 

Cand stii ca de maiestria cu care tragi acum sforile in Parlament depinde inclusiv calendarul de instalare a noului Guvern dupa prezidentiale, e greu de crezut ca te pot preocupa ceea ce plicticosii ministri din alte tari europene numesc "politici publice". Doar ca, in vreme ce, la scara nationala, risipim energie, neuroni, bani, urmarind daca si in ce fel va cadea un Guvern care, dupa toate regulile democratice, nu mai are ce sa caute la Palatul Victoria, Romania piarde fiecare sansa de redresare economica ce i se ofera si dovedeste o consecventa masochista pentru mediocritate in context european. Atfel, bugetul pe 2010 ar putea fi o oportunitate de relansare economica daca ar fi coerent si orientat spre sustinerea afacerilor mici si mijlocii, principali angajatori in cele mai performante economii europene. Gheorghe Pogea, ferit de corvoada negocierilor politice, dar coplesit de cele cu sindicatele, a reusit sa incropeasca de bine, de rau, un proiect.

 

Mai degraba de rau, avand in vedere ca prevede sporirea incasarilor bugetare cu 6% cand afacerile private, motorul principal al economiei, sunt la pamant, iar cheltuielile publice de personal nu numai ca nu au scazut, ba chiar au sporit. In schimb, stim cu totii ca taxa de poluare li se va aplica tuturor, fara discriminare, si, din nefericire, nu ne putem baza pe vorbele lui Gheorghe Pogea ca nu va creste TVA, fapt ce va face ca puterea de cumparare sa intre si mai tare la apa. Pe scurt, de legea bugetului depinde daca intram sau nu pe lista restantierilor la banci, daca copilul va merge la o gradinita de stat sau la una privata, daca firmele vor avea sau nu parte de cofinantare pentru a putea folosi banii europeni sau daca managerii vor continua sau nu sa concedieze inclusiv angajati la care tin si care ar putea aduce profit. Dar, din cauza crizei politice, romanii nu pot negocia directia politicilor publice in Parlament, prin intermediul partidelor, asa cum ar fi normal in orice tara civilizata.

Nominalizarea lui Dacian Ciolos pentru postul de comisar european pentru Agricultura, in conditiile in care, initial, tari influente, precum Franta, isi manifestasera sprijinul, ar putea fi o extraordinara oportunitate de iesire din anonimat. Premierul Boc a anuntat ieri nominalizarea oficiala, dar ecuatia europeana este deja foarte complicata, iar lipsa de performanta de la Ministerul Agriculturii, problemele majore legate de administrarea fondurilor europene, schimbarea ministrului de Externe in toiul negocierilor reduc mult sansele fostului ministru neincadrat politic. In plus, lipsa de prevedere si lipsa de respect fata de cutuma celor trei propuneri ce ar fi trebuit sa fie transmise la Bruxelles (se pare ca autoritatile romane au trimis doar una) fac ca sansele lui Dacian Ciolos sa fie afectate suplimentar.

 

Avertismentele bietului Cristian Diaconescu, maturat de criza politica, care vorbea despre iresponsabilitate la Bucuresti, au in schimb toate sansele sa se indeplineasca. (Oh, scuze, domnule prim-ministru, am uitat ca in Romania disputele nu pot fi decat in alb/negru si ca spusele unui pesedist n-ar trebui luate in serios nici cand are dreptate!) Pe scurt, Romania risca din nou un portofoliu de vitrina, cum e cel al Extinderii cand nu se mai extinde nimic.
In acest timp, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, sustinut ulterior de premierul insusi, anunta in numele partidului cu ministri la Victoria ca Guvernul este preocupat de ajutoarele pentru incalzire, de banii pentru medicamente compensate, de platile subventiilor la hectar si pe cap de animal, mult ramase in urma. Cu alte cuvinte, Romania este fortata sa-si asume exclusiv perspectivele unei batrane pensionare de la tara, adusa la sapa de lemn de politici nebunesti si multumita de pachetele cu mancare si galeata de plastic, rosie, portocalie sau galbena, pe care le va primi in campania electorala.

 

Cine nu are de gand sa se consoleze cu asistenta de stat, cine are idei si vrea sa le si aplice, intretinand din ele si pe altii, cine are intrebari si cauta responsabili, cine stie ca negocierea nu inseamna neaparat compromis imoral, ci este cale de asumare a solutiilor pe termen lung, ei toti sa fie sanatosi!
Astazi Parlamentul urmeaza sa voteze motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR, asumata de PSD. Guvernul Boc isi poate prelungi insa interimatul la Palatul Victoria pana dupa prezidentiale. Legea bugetului nu va trece insa cu un Guvern interimar, PDL singur n-are oameni pentru functii inalte la Bruxelles. Toate deciziile importante ale Guvernului delegitimat de Parlament vor fi blocate. Politicienii n-ar trebui sa viseze. Cine si cum a declansat criza politica nu mai intereseaza pe nimeni. Intrebarea este cine, cand, cum si, mai ales, pentru cat timp o va stinge.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă