21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu isi masoara criza la toamna

Basescu isi masoara criza la toamna

Traian Basescu se ingrijoreaza, pe buna dreptate, pentru ziua de maine a tarii, fiindca Romania este afectata de criza ca un convalescent dupa o lunga suferinta, lovit brusc de o boala agresiva. Abia a inceput sa functioneze economia de piata, abia s-au terminat privatizarile, abia au mai crescut salariile si criza intoarce tara din drum. Deja Romania este pe primul loc in UE, cu cea mai mare rata a inflatiei: 5,9, semn ca leul devine din ce in ce mai slab in ciuda tratamentelor aplicate de Banca Nationala. In schimb, Romania este pe ultimul loc intre statele comunitare dupa criteriul competitivitate si a coborat noua locuri fata de anul trecut, potrivit Institutului International pentru Managementul Dezvoltarii din Elvetia. In privinta vulnerabilitatii  se afla insa pe primul loc in UE si pe locul 54 din cele 57 luate in calcul de specialistii elvetieni dupa Ucraina, Argentina si Venezuela. Un studiu al Comisiei Europene avertiza la sfarsitul anului trecut ca Romania ar putea sa nu faca fata atacurilor globalizarii din cauza slabiciunilor sale: fabrica produse cu valoare adaugata scazuta si are o forta de munca slab calificata.

De altfel, o cercetare recenta scoate la iveala ca Romania are mana de lucru cea mai ieftina din UE, iar un muncitor autohton castiga circa 5.000 de euro anual, fata de Germania, de pilda, care se afla la polul opus, iar un muncitor castiga acolo 30.000 de euro in fiecare an. Nu doar muncitorii romani sunt cei mai prost platiti de pe continent, ci si profesorii, doctorii, functionarii publici. In spatele Romaniei se afla uneori Bulgaria, tara pe care Adrian Nastase nu vroia in 2004 sa o ajute sa treaca strada, dar care acum atrage ca un magnet multe dintre firmele straine sau autohtone, care se grabesc sa-si mute pe malul celalalt al Dunarii sediile administrative. Romania are printre cele mai multe taxe si impozite din UE: 558, instituite prin 185 de acte normative.

Traian Basescu stie ca multe dintre performantele tarii sunt negative, stie ca in Romania se consuma mai mult decat se produce, stie ca bucuriile economice din ultimii doi ani s-au bazat mai mult pe iluzii decat pe certitudini, stie ca nici un partid nu are o strategie clara pentru dezvoltarea Romaniei. Traian Basescu stie ca Romania are cea mai slaba productie agricola din UE, stie ca Romania are cea mai slaba infrastructura si ca ministrul sau de resort nu stie ce sa faca pentru a depasi performanta Cabinetului Tariceanu, care a facut in mandatul sau 5 kilometri de autostrada.

Traian Basescu stie ca Romania are cel mai fragil si mai instabil sistem de invatamant din UE, stie ca cei mai multi doctori trebuie mituiti ca sa-si faca meseria cu interes, stie ca politicienii fac politica din interes, stie ca lucrurile nu pot merge mai bine in tara.  Traian Basescu stie ca in Romania nu muncesc prea multi oameni, iar cei care o fac nu produc intotdeauna cele mai bune marfuri. Traian Basescu stie mai ales ca cei mai multi oameni sunt saraci, ca alaturi de bulgari au cele mai mici economii din UE si ca daca raman someri, vor trai la limita de jos a saraciei. Traian Basescu stie ca nimic nu functioneaza normal in Romania si chiar mesajele sale realiste, dar alarmiste sunt ignorate: daca presedintele unui stat occidental ar fi iesit public spunand ca banca centrala a tarii este prea optimista si urmeaza o recesiune profunda, bursele ar fi cazut dramatic, moneda s-ar fi prabusit, investitorii ar fi reactionat.

Traian Basescu se ingrijoreaza insa nu doar pentru ziua de maine a tarii, ci si pentru propriul sau viitor, fiindca previziunile sumbre facute de organizatiile internationale si de marii analisti ai lumii sugereaza ca vremurile cele mai grele vor veni la toamna. Traian Basescu se ingrijoreaza nu doar din cauza ca Guvernul nu stie ce sa faca pentru a opri derapajul tarii, ci fiindca numarul somerilor va creste alarmant pana la toamna, cand sunt programate alegeri prezidentiale. Traian Basescu se ingrijoreaza public fiindca stie mai multe decat noi, fiindca ceea ce stie l-a speriat acum mai mult decat in alte dati, dar si fiindca stie ca nu poate face nimic pentru a opri scufundarea Romaniei chiar inainte de alegerile pe care in mod normal le-ar fi castigat fluierand.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Președintele PNL, sesizat să ofere explicații cu privire la averea unui parlamentar liberal

Grupul de Investigații Politice (GIP) a solicitat public președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să ofere explicații cu privire la situația averii deputatului PNL Daniel Constantin,...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...
Ultima oră
Pe aceeași temă