Aroganța medicilor de la București

de Petrica Rachita , 11 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 14:13, 11 ianuarie 2016
Aroganța medicilor de la București

Trei dintre cele mai importante ministere din România - al Sănătății, al Apărării și al Internelor - au apărut în mod rușinos și nefiresc în ultimele două zile în presa românească pentru a ne arăta cum salvează trei pacienți care au suferit arsuri în explozia ce a avut loc în weekend la Chișinău. 

SMURD, aeronave militare, medici de la Spitalul de Arși din București și oficiali români au mers la frații noștri moldoveni să evalueze starea pacienților și au dat zeci de interviuri despre aum ar trebui să fie organizate lucrurile. Numai că personajele de acum sunt aceleași care în urmă cu două luni s-au dovedit neputincioase atunci când au primit victimele de la Colectiv. Tinerii pacienți au murit pe capete fie din cauza lipsurilor materiale din spitalele românești, fie din pricina infecțiilor pe care le-au căpătat când au ajuns în locul unde ar fi trebuit să se trateze. În primele zile ale tragediei de la Colectiv, ministrul Sănătății de la acea vreme declara că „medicii nostri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit (din străinătate – n.m.) și medicii de aici”. Doar că în numai șase zile, aeronavele MAPN au transferat zecile de răniţi în spitale din Europa de Vest, la presiunea publică. Sistemul atât de mult lăudat de autorităţi începuse să îşi arate adevărata natură şi să cedeze. În loc să vină în faţa oamenilor cu capul plecat şi să îşi recunoască neputinţa, şefii sistemului sanitar au ales să îşi facă în continuare imagine chiar şi din transferul pacienţilor către alte ţări.

Dar tinerii au plecat din România cu infecţii nosocomiale căpătate în spitale, deşi transportul lor spre spitalele din străinătate s-a făcut și cu aeronave ale Ministerului Apărării Naționale, transferul a fost asigurat de către Ministerul Afacerilor de Interne, iar criza medicală a fost gestionată de Ministerul Sănătății. Iar acum niciunul dintre oficialii de la cele trei ministere nu îşi asumă vreo vină. Nici măcar noul ministru al Sănătății, Patriciu-Achimaș Cadariu, nu se obosește să răspundă opiniei publice, deși România liberă i-a adresat de o lună o solicitare în acest sens. A invocat că este ocupat cu realizarea bugetului.

Practic tot ce îi interesează pe foştii, actualii şi probabil viitorii demnitari este bugetul. Banul public care trebuie direcţionat spre firmele de casă ale partidelor sau clientelei politice bine înrădăcinată în sistem. În ultimii două zeci şi cinci de ani, deşi au avut la dispoziţie sute de miliarde de lei, cei care s-au perindat pe la Ministerul Sănătăţii nu au reuşit să construiască prea multe spitale noi, la standarde occidentale. Au preferat să cârpească fostele clădiri centenare şi să modernizeze anumite secţii în funcţie de influenţa politică pe care o aveau directorii respectivelor spitale.

Toate aceste cârpeli au fost făcute la preţuri uriaşe și inaugurate cu mare fast. Numai că milioanele de euro investite în clinica de arşi de la Spitalul Floreasca au fost practic aruncate pe fereastră, dacă ne gândim că acolo nu a fost tratat nici un pacient timp de un an.

În ceea ce priveşte eficienţa managementului de la Spitalul de Arşi din București, am înţeles de la oficiali că s-a făcut totul în ultimi ani, dar din lipsa fondurilor, infecţiile nosocomiale şi alte probleme persistă. Ce uită să spună mai marii sănătăţii, mult prea ocupaţi de bugetul pe 2016, este faptul că zeci de medici de la Spitalul de Arşi au tocat ani buni banii publici punând silicoane, la propriu, din banul public. Nu mai puţin de 60 de persoane implicate în scandalul silicoanelor de anul trecut au fost trimise în judecată, prejudiciul adus de acestea bugetului spitalului fiind de ordinul milioanelor de euro.

S-au scris mii de pagini în presă despre achiziţiile aberante din spitale şi multe dintre articole au rămas doar la stadiul de anchete de presă. Cu toate acestea, miniştrii, secretarii de stat sau managerii diverselor spitale, în foamea lor după o imagine cât mai bună, ies la televizor să se laude că au adus trei pacienţi cu arsuri din Moldova. Asta în timp ce unele dintre victimele tragediei de la Colectiv au supravieţuit doar pentru că au fost transferate către alte ţări şi mii de pacienţi români mor cu zile anual din cauza mizeriei pe care autorităţile o tolerează în sistemul de sănătate din România. Toate acestea se întâmplă şi în prezent, sub privirile unui ministru al Sănătăţii care nu are timp să răspundă unor solicitări despre spitale fiind ocupat cu bugetul. 

Comentarii

 • Dinu

  12 ianuarie 2016 13:08

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • M.

  12 ianuarie 2016 12:55

  D-le Rachita. Sant dezamagit de analiza dv. foarte slaba si de lipsa de argumente convingatoare, care sa suporte titlul. "Un trecator" v-a explicat destul de elocvent de ce nu este neaparat vina doctorilor, daca au existat infectii nosocomiale. Ati dat exemple de coruptie si aroganta, care se refera mai mult la administratorii spitaleleor si politicienilor, dar intitulati articolol "Aroganta Medicilor din Bucuresti". Or fi si medici aroganti printre medicii din Bucuresti, cum sant oameni aroganti in toate profesiile, insa asta nu va scuza de o lipsa de documentatie si informatie in ceea ce scrieti si de un vadit "bias" sau dorinta de senzationalizare. Cred ca "Ignoranta Jurnalistilor din Bucuresti" este un titlu mult mai potrivit.

  raspunde comentariului
 • un trecator

  12 ianuarie 2016 9:59

  Daca cineva capata o infectie intraspitaliceasca nozocomiala cum se tot spune insistent acum nu inseamna ca in spital au o crescatorie oficiala sau neoficiala de bacterii, virusi, paraziti. Inseamna doar ca ea incepe sa se manifeste dupa ce pacientul a fost luat deja in ingrijire pentru o cauza diferita. De cele mei multe ori pacientul vine cu agentul patogen de acasa. De cele mai multe ori agentul patogen este inofensiv pentru persoana respectiva. Pacientul aflat in suferita extrema isi pierde capacitatea de aparare si infectia apare si se exacerbeaza. Lucrul e atat de frecvent incat, stiind ca nu se poate face nimic, medicii nici nu le mai raporteaza. Pielea e un organ de protectie impotriva infectiilor. Deteriorarea pielii conduce inevitabil la infectii chiar sub antibiotice. Sa spui ca cineva a murit din cauza infectiei intraspitalicesti cand acel cineva era prajit la foc iute si ars pe 60-80la suta din corp extern si intern e deja inconstienta, reavointa si interes meschin. Mai bine ati face toate presiunile posibile ca procurorii sa inceapa sa ia in calcul mana criminala la Colectiv. Faptul ca de la inceput s-a spus ca nu poate fi, faptul ca de la inceput se impus suprapunerea act criminal = terorism a facut ca sa nu fie cautate eventuale probe ce ar fi putut confirma sau sustine o astfel de ipoteza, probe care in timp s-au pierdut si nu mai pot fi recuperate. Nici nu se stinsesera flacarile si deja anchetatorii stiau ca era din cauza coruptiei si ca sub nicio forma focul nu a fost pus intentionat.

  raspunde comentariului
 • sistemul medical national

  11 ianuarie 2016 21:39

  Daca la Bucuresti e aroganta in restul tarii e nesimtire ordinara.

  raspunde comentariului
 • rody

  11 ianuarie 2016 21:10

  Oferta accesibilă de lucru. Ai timp liber și vrei să ciștigi bani? Compania RomânăePublishers ce vizează piața cărților electronice cauta colaboratori dispusi să lucreze în fața calculatorului. Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice!NU este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero sub forma a 12 lectii prin email.Cerințe - cunostinte minime PC- conexiune la internet- seriozitate- răbdare- dorință să avansezi și sa înveti ceva nouPentru mai multe informații la adresa de email rodyalbayahoo.com

  raspunde comentariului
 • rodica

  11 ianuarie 2016 21:09

  Oferta accesibilă de lucru. Ai timp liber și vrei să ciștigi bani? Compania RomânăePublishers ce vizează piața cărților electronice cauta colaboratori dispusi să lucreze în fața calculatorului. Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice!NU este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero sub forma a 12 lectii prin email.Cerințe - cunostinte minime PC- conexiune la internet- seriozitate- răbdare- dorință să avansezi și sa înveti ceva nouPentru mai multe informații la adresa de email rodyalbayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  11 ianuarie 2016 17:41

  Auzi mai porcule de ziarist sexist, unele femei au nevoie de silicoane si este foarte bine ca medicii Romani le aplica acest tratament cand e necesar. Angelina Jolie are silicoane pentru ca sufera de cancer la san si mama ei a murit din aceeasi cauza. Chiar si femeile care recurg la silicoane doar ca sa fie mai frumoase au acest drept spre deosebire de barbatii betivi si fumatori care solicita medicul sa le trateze boala pe care si-au provocat-o singuri. Da ce-ti pasa tie porcule de ziarist sexist industria Romana ai distrus-o spunand ca e morman de fiare vechi si acum vrei sa distrugi si spitalele prin sub-finantare.

  raspunde comentariului
 • întrebări

  11 ianuarie 2016 16:43

  Ce caută S.M.U.R.D. la Ministerul de Interne ? De ce generalii de Miliție ai lui Ceașkă, prin Arrahat, au creeat o structură paralelă Serviciului de Ambulanță din M.S. ? Ce scopuri ascunse sunt în spatele acestei dublări ? Ce caută servicii de "urgență" stomatologică la S.M.U.R.D., cu program de 24 de ore din 24, în spațiile Ministerului Sănătății - ce a renunțat la servicii de "urgență" stomatologică ?! Din ce bani sunt plătite aceste servicii și ce ascund ele în procesul de extindere peste tot ? Cine se ocupă de astea în condițiile în care "fondatorul S.M.U.R.D." , paravanul palestinian Arrahat, ocupă o funcție în alt sistem ?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design