5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAroganța medicilor de la București

Aroganța medicilor de la București

Trei dintre cele mai importante ministere din România – al Sănătății, al Apărării și al Internelor – au apărut în mod rușinos și nefiresc în ultimele două zile în presa românească pentru a ne arăta cum salvează trei pacienți care au suferit arsuri în explozia ce a avut loc în weekend la Chișinău. 

SMURD, aeronave militare, medici de la Spitalul de Arși din București și oficiali români au mers la frații noștri moldoveni să evalueze starea pacienților și au dat zeci de interviuri despre aum ar trebui să fie organizate lucrurile. Numai că personajele de acum sunt aceleași care în urmă cu două luni s-au dovedit neputincioase atunci când au primit victimele de la Colectiv. Tinerii pacienți au murit pe capete fie din cauza lipsurilor materiale din spitalele românești, fie din pricina infecțiilor pe care le-au căpătat când au ajuns în locul unde ar fi trebuit să se trateze. În primele zile ale tragediei de la Colectiv, ministrul Sănătății de la acea vreme declara că „medicii nostri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit (din străinătate – n.m.) și medicii de aici”. Doar că în numai șase zile, aeronavele MAPN au transferat zecile de răniţi în spitale din Europa de Vest, la presiunea publică. Sistemul atât de mult lăudat de autorităţi începuse să îşi arate adevărata natură şi să cedeze. În loc să vină în faţa oamenilor cu capul plecat şi să îşi recunoască neputinţa, şefii sistemului sanitar au ales să îşi facă în continuare imagine chiar şi din transferul pacienţilor către alte ţări.

Dar tinerii au plecat din România cu infecţii nosocomiale căpătate în spitale, deşi transportul lor spre spitalele din străinătate s-a făcut și cu aeronave ale Ministerului Apărării Naționale, transferul a fost asigurat de către Ministerul Afacerilor de Interne, iar criza medicală a fost gestionată de Ministerul Sănătății. Iar acum niciunul dintre oficialii de la cele trei ministere nu îşi asumă vreo vină. Nici măcar noul ministru al Sănătății, Patriciu-Achimaș Cadariu, nu se obosește să răspundă opiniei publice, deși România liberă i-a adresat de o lună o solicitare în acest sens. A invocat că este ocupat cu realizarea bugetului.

Practic tot ce îi interesează pe foştii, actualii şi probabil viitorii demnitari este bugetul. Banul public care trebuie direcţionat spre firmele de casă ale partidelor sau clientelei politice bine înrădăcinată în sistem. În ultimii două zeci şi cinci de ani, deşi au avut la dispoziţie sute de miliarde de lei, cei care s-au perindat pe la Ministerul Sănătăţii nu au reuşit să construiască prea multe spitale noi, la standarde occidentale. Au preferat să cârpească fostele clădiri centenare şi să modernizeze anumite secţii în funcţie de influenţa politică pe care o aveau directorii respectivelor spitale.

Toate aceste cârpeli au fost făcute la preţuri uriaşe și inaugurate cu mare fast. Numai că milioanele de euro investite în clinica de arşi de la Spitalul Floreasca au fost practic aruncate pe fereastră, dacă ne gândim că acolo nu a fost tratat nici un pacient timp de un an.

În ceea ce priveşte eficienţa managementului de la Spitalul de Arşi din București, am înţeles de la oficiali că s-a făcut totul în ultimi ani, dar din lipsa fondurilor, infecţiile nosocomiale şi alte probleme persistă. Ce uită să spună mai marii sănătăţii, mult prea ocupaţi de bugetul pe 2016, este faptul că zeci de medici de la Spitalul de Arşi au tocat ani buni banii publici punând silicoane, la propriu, din banul public. Nu mai puţin de 60 de persoane implicate în scandalul silicoanelor de anul trecut au fost trimise în judecată, prejudiciul adus de acestea bugetului spitalului fiind de ordinul milioanelor de euro.

S-au scris mii de pagini în presă despre achiziţiile aberante din spitale şi multe dintre articole au rămas doar la stadiul de anchete de presă. Cu toate acestea, miniştrii, secretarii de stat sau managerii diverselor spitale, în foamea lor după o imagine cât mai bună, ies la televizor să se laude că au adus trei pacienţi cu arsuri din Moldova. Asta în timp ce unele dintre victimele tragediei de la Colectiv au supravieţuit doar pentru că au fost transferate către alte ţări şi mii de pacienţi români mor cu zile anual din cauza mizeriei pe care autorităţile o tolerează în sistemul de sănătate din România. Toate acestea se întâmplă şi în prezent, sub privirile unui ministru al Sănătăţii care nu are timp să răspundă unor solicitări despre spitale fiind ocupat cu bugetul. 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă