Preşedintele dă semne că nu mai este dispus să se lupte prea mult cu USL, nici măcar de ochii Occidentului care ar prefera un echilibru de putere în România unei conduceri monocolore. De sâmbătă, Băsescu îşi pregăteşte retragerea, ceea ce echivalează însă cu ascensiunea altui politician către puterea absolută în România.
„Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL”. Acest fragment din discursul lui Traian Băsescu, postat pe facebook sâmbătă seara, după ce a devenit oficial faptul că Vasile Blaga va conduce PDL şi de acum înainte, este în primul rând un mesaj pentru români. Nu ştiu câţi susţinători mai are în acest moment preşedintele, dar toţi ar trebui să înţeleagă faptul că acesta şi-a schimbat priorităţile faţă de acum jumătate de an. Traian Băsescu nu aşteaptă să i se termine mandatul, în 2014, şi consideră Convenţia PDL de sâmbătă momentul zero de la care ar trebui să plece într-o nouă aventură politică. În acest context, o nouă suspendare din funcţie, cu care îl ameninţă acum unii lideri ai USL, ar putea să-i convină de minune preşedintelui care ar profita astfel de oportunitatea ivită după scandalul produs de Elena Udrea, ce a acuzat fraudarea alegerilor de către Vasile Blaga. De altfel, după cum a scris şi Cristian Câmpeanu, toate semnele arată că Udrea a forţat ruptura din interiorul PDL chiar înainte de anunţarea rezultatului votului, ceea ce ar putea trăda existenţa unui plan pus la cale, în prealabil, cu Traian Băsescu. Acuzaţiile de fraudă ar trebui să-l delegitimeze pe Blaga atât în rândul partidului cât şi al electoratului, pregătind astfel terenul pentru apariţia noii “soluţii de dreapta”, anunţate de Băsescu sâmbătă.
Dincolo de speculaţiile mai mult sau mai puţin întemeiate însă, atacurile lui Traian Băsescu împotriva partidului pe care l-a creat şi a lui Vasile Blaga arată mizerabil. Când vorbim despre cei doi, nimeni nu-şi imaginează probabil că avem de-a face cu virgine ale politicii. Cu toate acestea, preşedintele pare să fi uitat că Vasile Blaga i-a condus toate campaniile electorale recente şi că, de fiecare dată, s-a folosit din plin de capacitatea acestuia de a scoate voturi, uneori prin mijloace din cele mai dubioase. Practic, (şi) capacităţii lui Blaga de a mobiliza PDL în momente cheie i se datorează faptul că Traian Băsescu este în prezent preşedintele României, funcţie de care, se pare, ar vrea să scape acum cât mai repede.
La fel de urât arată, văzute din afară, şi acuzaţiile şi jignirile care se aruncă în interiorul PDL între diferitele grupuri, fie că vorbim de tabăra “reformiştilor”, a Elenei Udrea sau a lui Vasile Blaga. Vorbim despre un partid care s-a bucurat de multă încredere în rândul electoratului, s-a aflat la guvernare în ultimii cinci şi ar trebui să dea dovadă de mai multă decenţă acum când nu se mai află în fruntea bucatelor.
De tot ce se întâmplă acum între Traian Băsescu şi PDL cel mai mult au de profitat liderii USL, şi în primul rând Victor Ponta. Cu un preşedinte care dă senzaţia că nu mai este atât de interesat de rolul de şef al statului, premierul primeşte cale liberă să se afirme în ochii românilor drept cel mai important politician al momentului. Un cadou nesperat, pe care Ponta nu se va sfii să-l încaseze cât mai repede. Rămâne de văzut cum vom resimţi noi această reaşezare care are loc pe scena politică a României.