După Liviu Dragnea, care a descoperit cu uimire Facebook-ul, la alegerile pierdute din noiembrie 2014, a venit şi rândul lui Gabriel Oprea să înţeleagă faptul că internetul poate răspândi o informaţie cu o viteză infinit mai mare, decât cea cu care se pot şterge urmele.
La ora la care scriu acest text, aproape 4000 de oameni au semnat deja o petiţie pe internet, care solicită demisia vicepremierului Gabriel Oprea pentru “abuzul de funcţie în folosirea ilegală a coloanelor oficiale”, în contextul morţii tragice a poliţistului de doar 28 de ani, Bogdan Cosmin Gigină. Pe Facebook şi aproape pe toate site-urile de ştiri, jurnalişti şi cetăţeni de toate felurile se declară revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat în seara de 20 octombrie, când pe o ploaie torenţială şi un trafic infernal în Bucureşti, un poliţist din coloana oficială a ministrului de interne a intrat într-o groapă din carosabil şi s-a accidentat mortal. Există câteva explicaţii ale autorităţilor, una fiind a Poliţiei Capitalei care ne spune că Oprea “beneficia de coloană oficială în condiţiile legii”. Mai important decât atât, avem şi anunţul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti cum că s-a deschis un dosar penal în acest caz.
Ok, ne spun autorităţile, staţi liniştiţi acum şi aşteptaţi rezultatele anchetei care vor lămuri dacă vicepremierul era în misiune, deci se justifica coloana oficială sau, dimpotrivă, venea de la cârciumă şi nu ar fi avut nevoie de antemergător şi închizător în trafic.
Cu toate acestea, opinia publică fierbe, iar numărul celor care cer demisia lui Oprea creşte de la o oră la alta. De ce suntem grăbiţi şi nu aşteptăm rezultatele oficiale ale anchetei?
Prima explicaţie este aceea că s-a încercat muşamalizarea cazului. Acesta e un lucru evident, vizibil din lună. Poliţia a recunoscut că agentul mort făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, abia după ce informaţia a apărut pe câteva site-uri independente. Apoi, cel care beneficia de serviciile poliţistului, vicepremierul, nu a dat nici o explicaţie în legătură cu accidentul, nu a oferit scuze publice, doar a propus, prin intermediari, decorarea acestuia post-mortem. Sunt convins să Oprea a făcut tot ce-i stă în puteri pentru a bloca informaţiile referitoare la acest accident.
În al doilea rând, dincolo de legalitatea sau nu a folosirii echipajelor de poliţie în noaptea de 20 octombrie, vicepremierul a demonstrat că nu are reflexe umane fireşti. Martorii spun că generalul nu a oprit maşina, nu a coborât, nu s-a interesat de soarta agentului căzut, deşi se proclamă un apărător al drepturilor poliţiştilor. Doar pentru comparaţie, punem spune că Băsescu a procedat exact invers, într-o situaţie mai puţin gravă.
În al treilea rând, folosirea coloanelor oficiale într-un Bucureşti sufocat de trafic este un prilej de scârbă uriaşă pentru orice şofer care trăieşte în Capitală. Or Oprea nu a dovedit până acum că pe data de 20 octombrie era într-o misiune importantă pentru patrie. Dimpotrivă, apar tot mai multe mărturii care arată că vicepremierul venea de la restaurant. În aceste condiţii, Oprea nu ar fi, în ochii oamenilor, decât un alt profitor cu girofar care-şi bate joc de nervii locuitorilor obişnuiţi ai Bucureştiului.
În al patrulea rând, sunt aruncate pe piaţă ipoteze ciudate, de-a dreptul jignitoare, despre nemulţumirea publică din acest caz, ipoteze care au ca singur scop protejarea imaginii generalului. Una dintre acestea ar fi că oamenii care cer demisia sunt de fapt manipulaţi de liberali care se folosesc de această tragedie pentru a-l forţa pe Oprea să treacă, împreună cu partidul, în barca opoziţiei. O manipulare ordinară menită să distragă atenţia publică de la adevăratele semne de întrebare ale morţii poliţistului Gigină.
Revolta publică este legată, indiscutabil, şi de trecutul personajului politic implicat. Gabriel Oprea este omul care a creat partidul traseiştilor din România, care stă mereu la putere, deşi nu-l votează nimeni. Oprea are un trecut dubios şi o avere la fel de dubioasă şi mai este omul acuzat de plagiat, un îndrumător de doctorate, de asemenea, suspecte de plagiat şi, bomboana de pe colivă, politicianul care a încercat să blocheze apariţia în presă a informaţiilor negative despre el. Cum să nu deteşti un astfel de politician?
Din motivele de mai sus, generalul trebuie să-şi dea demisia, înainte de rezultatele anchetei. Orice întârziere nu ar face decât să crească valul de nemulţumire la adresa sa, indiferent câte sfori va trage pentru a-şi curăţa imaginea. Nimic nu-l mai ajută acum. Gabriel Oprea află pe pielea lui- la fel ca Liviu Dragnea şi Victor Ponta în urmă cu aproape un an- că informaţia nu mai poate fi blocată. Cu ajutorul internetului sau a Facebook-ului informaţia circulă liber, cu o viteză infinit mai mare, decât cea cu care pot fi şterse urmele.