Un trădător voluntar: Traian Băsescu | OPINIE

de Grigore Cartianu , 07 mai 2017 - stire actualizata la ora 13:14, 07 mai 2017
Un trădător voluntar: Traian Băsescu | OPINIE

Ceea ce se întâmplă cu Traian Băsescu de vreo doi ani încoace poate constitui materie primă pentru un studiu serios de patologie a puterii. Nici psihologia, nici psihiatria nu ar ieși în pierdere dintr-un asemenea demers științific.

Traian Băsescu reprezintă cel mai mare naufragiu al unui politician în era postcomunistă. Aici nu e vorba de o bărcuță eșuată pe un banc de nisip, ci de o navă de mare tonaj care, din nebunia comandantului, intră cu toată viteza în cea mai puturoasă mlaștină politică. O sinuci­dere greu de înțeles prin argumente raționale.

Băsescu a fost un fenomen al politicii românești. Prin forța personalității sale, dublată de o anumită carismă, a influențat istoria recentă a națiunii române. Ascen­siunea sa a fost spectaculoasă, iar înfrângerile pe care le-a administrat PSD-ului rămân memorabile.

Coborârea este însă la fel de abruptă, cu accente mi­zerabile. Capitalul de fost președinte îi putea asigura o bătrânețe politică liniștită, cu o doză consistentă de prestigiu și cu o apreciere publică deloc neglijabilă. Dar Bă­sescu a ales altfel. A îmbrăcat costumul de pirat când putea rămâne cu amintirea comandantului de navă. A ieșit în piața publică și s-a detonat ca un taliban anti-justiție. Nu s-a jenat să-și dea jos nădragii în piața publică, înainte de a se arunca în aer fără nicio garanție că-i vor fi hărăzite 70 de fecioare blonde de Pleșcoi.

În trecut, Traian Băsescu a câștigat simpatia a milioane de români poziționându-se clar – și corect – pe două fronturi: justiție și politică externă. Ofensiva anti-corupție și orientarea pro-occidentală i-au adus susținerea unor segmente sociale râvnite de orice politician de anvergură.

Pe acești doi piloni și-a întemeiat Băsescu cei 14 ani de putere (10 la Cotroceni și 4 la Primăria Capitalei): justiție și politică externă. Pe primul și l-a dinamitat, începând din 2015, cu inconștiența unui sinucigaș. Parcă i-a umblat cineva la circuitele neuro­nale imediat după părăsirea Palatului Cotroceni. E ca și cum ai schimba polii unui magnet: nu mai atrage, ci res­pinge. Nu mai e pro-justiție, ci anti-justiție. Nu mai e anti-corupție, ci pro-corupție. Așa s-a născut un monstru politic, capabil de abjecții specifice marelui său rival de pe vremuri: PSD.

Acum, propunerile nerușinate ale lui Băsescu, în privința grațierii corupților și a pulverizării Codului Penal, îi uimesc chiar și pe unii PSD-iști. Prin insistența cu care încearcă să-i scape de pușcărie pe marii infractori, fostul președinte e tot mai compatibil cu Dragnea și cu Tăriceanu. În fond, aceasta e formula anti-justiție a momentului: Dragnea – Tăricea­nu – Băsescu – Iordache – Nicolicea – Șerban Nicolae. Plus oastea nevăzută a PSD și lotrii de la ALDE, cărora Băsescu le adaugă câțiva locotenenți de la PMP.

Apropo de PMP: Băsescu nu se distruge doar pe el însuși, ci își condamnă și partidul. El l-a făcut, el îl omoară. În PMP există deja două tabere, care par ireconciliabile: una anti-justiție (condusă de Băsescu), cealaltă pro-justiție (repre­zentată, la vedere, de Turcescu și Tomac).

De ce a ales Băsescu o autodistrugere atât de specta­culoasă și complet irațională? Pentru un studiu obiectiv, ar fi bine să parcurgem câteva declarații ale sale, în două perioade distincte. Mai întâi, atitudinea pro-justiție.

Decembrie 2012: „Le spun eu domnilor Ponta și Crin Antonescu de ce sunt neliniștiți liderii europeni. Sunt neliniștiți din cauza atacurilor permanente la justiție“.

Aprilie 2014: „În România, când furi, trebuie să te aștepți ca mai devreme sau mai târziu să răspunzi în fața legii. Am trecut de epoca Adrian Năstase, când nimeni nu avea curajul să se atingă de politicieni. Procurorii și judecătorii, astăzi, fără să fie influențați de nimeni, ci doar de conștiința lor și de lege, condamnă oameni politici, ceea ce este absolut corect“.

Iunie 2014: „Între conso­lidarea justiției și apărarea fratelui meu, voi alege consolidarea justiției. (…) Nu sunt dispus să cred decât în varianta justiției, și nu în a fratelui meu, pentru că într-un stat de drept varianta justiției este cea adevărată“.

August 2014: „Independența justiției este scrisă în Constituție. (…) În acest document se vorbește că ne angajăm să nu atacăm instituțiile justiției și să nu contestăm hotărârile judecătorești ca oameni politici, să nu atacăm ANI, să nu atacăm DNA, să nu atacăm DIICOT, Parchetul General…“.
Martie 2015: „Am preluat o țară în care justiţia a fost la cheremul politicienilor. Am lăsat o ţară în care politicienii sunt la cheremul justiţiei. Politicienii să tremure de frica procurorilor, nu procurorii de frica politicienilor!“.

Iar acum, ce auzim? Parcă nu mai e Băsescu, ci o clonă pesedizată a acestuia. Iată: „Ţara nu mai este condusă de politicieni, ci de procurori, de magistrați“; „Am discutat cu procurori care, râzând, îşi enumerau numărul de scalpuri de politicieni pe care le au la cingătoare“; „S-a declanșat o luptă crâncenă între magistrați (în mod deosebit procurori) și politicieni“; „Magistrații vor să-i țină în lesă pe politicieni arătându-le cătușele și porțile închisorilor cu ani grei de pușcărie“.

Ce s-a întâmplat cu Traian Băsescu? Ce trăiri dramatice, necunoscute publicului, l-au transformat dintr-un lider credibil într-o caricatură politică? Ce spaime l-au făcut să se repoziționeze la 180 de grade față de justiție? Ce rol are Elena Udrea în povestea asta?

Răspunzând acestor întrebări, vom înțelege poate cine este cu adevărat Traian Băsescu. Până una-alta, foștii săi votanți îl consideră un trădător fără scrupule. Un trădător voluntar.   

 

Comentarii

 • comentator

  07 mai 2017 23:57

  O mulțime de comentarii ale unor abrutizați care nu pot înțelege ca un om poate fi de buna credință și atunci când crede în cineva, dar și atunci când se dezice de acel cineva, în cazul când respectivul dezamăgește! Prostia este atât de mare, încât nu se poate înțelege ca asta înseamna verticalitate, obiectivitate și consecventa și ca autorul ar fi cu adevarat lingău doar în cazul când ar continua sa-l susțină pe Băsescu cel de astăzi.

  raspunde comentariului
 • Lecitina Cartianule !

  07 mai 2017 19:10

  Fostul mare lingau basist a uitat cate limbi i-a tras in fund betzivului? Imediat ce Basescu a carmit timona aratand in ce hal se amesteca mafia binomului in justitie si politica si cum sunt aranjate condamarile oamenilor politici deranjanti, hop si Cartianu cu incriminarile. Nu va este rusine d-le Cartianu sa mai puneti mana pe condei?......Leo

  raspunde comentariului
 • DXZ

  07 mai 2017 14:31

  Băi rușine a jurnalismului autohton, nu erai băi tu ăla care-l lingea în coor pe Băse? Zici Cartianu și tragi apa la WC. După care constați că apa e mai inteligentă decât un *****.

  raspunde comentariului
 • aliana vasile

  07 mai 2017 14:26

  da, franceza mea are mici scapari??? as dori sa-mi faceti corecturile necesare ca sa nu le mai repet.. poate imi raspundeti in aceeasi limba, voi sta pe coji de nuca de rusine... v-as ramane indatorata....

  raspunde comentariului
 • Constantin

  07 mai 2017 12:54

  Realitate este dureroasa-Basescu este un "copac care nu moare in picioare",el nu se poarta ca un "domn"ci ca o femeie de strada!Dezgustator!!!

  raspunde comentariului
 • Gabriel Florea

  07 mai 2017 9:19

  Citez din articol "Coborârea este însă la fel de abruptă, cu accente mizerabile. Capitalul de fost președinte îi putea asigura o bătrânețe politică liniștită, cu o doză consistentă de prestigiu și cu o apreciere publică deloc neglijabilă. Dar Băsescu a ales altfel. " Nu a ales el altfel, au ales mafiotii din justitie si din servicii pentru el.Si articolul se termina cu intrebarea "Ce s-a întâmplat cu Traian Băsescu? Ce trăiri dramatice, necunoscute publicului, l-au transformat dintr-un lider credibil într-o caricatură politică? Ce spaime l-au făcut să se repoziționeze la 180 de grade față de justiție?" Deja ce se vede este cunoscut publicului si pentru mine personal ar fi fost suficient de dramatic sa le iau gatul la cativa. Ce sa faca, sa astepte sa fie calcat in picioare de niste bestii securiste si mafiote?

  raspunde comentariului
  • Escroc de mare anvergura!

   07 mai 2017 10:14

   Derbedeul Basescu a beneficiat de logistica manipulatoare, sub lozinca '' arde'i pe corupti '' si-a jertfit cativa golani ca Nastase, Voiculescu etc apoi si-a pus gasca pe furat. Aparitiile TV erau amenintari, santaj si alte masuri specifice de a inchide gura autoritatilor.

   raspunde comentariului
 • ion

  07 mai 2017 8:29

  Mai degraba un golan voluntar cu perspectiva de tradator.

  raspunde comentariului
 • nic

  07 mai 2017 3:55

  Pai omul si-a aratat acum adevarata fata, asta e tot. Nu a fost niciodata justitionar, a fost tot timpul antijustitie, doar ca vorbea ca un adept justitie ca sa-i prosteasca pe altii, si multi l-au crezut!!!!!! ASTA E ADEVARATUL BASESCU!!!

  raspunde comentariului
 • stef

  06 mai 2017 21:47

  Gazetarii de la RL, precum si toti postacii basisti merita din plin deceptia Basescu! La ce se asteptau din partea acestui sarlatan? Sigur ca se vad tradati si deceptionati dupa ce timp de 14 ani i-au lins "partea dorsala" de-i ieseau hemoroizii de o palma, de nu-i mai ajutau toate alifiile. In limba germana exista un proverb care se refera la. . . . "idiotii utili". In locul lui Grigore Cartianu si ceilalti de la RL mi-ar fi rusine sa ma uit in oglinda

  raspunde comentariului
  • Linistit

   07 mai 2017 2:27

   poti sa simti rusine uitandu-te in oglinda, pentru lipsa de educatie si de buna cuviinta, pe care le etalezi, mandru de tine insuti!

   raspunde comentariului
  • Scrii murdar!

   07 mai 2017 2:25

   Cum poti fi atat de vulgar, atat de lipsit de bun simt? Daca chiar ai de criticat cei 14 ani in care Basescu a fost primar al capitalei si presedintele tarii, ce te opreste sa vii cu argumente, civilizat, logic, echilibrat? Numai asa stii sa scrii? Improscand obscenitati?

   raspunde comentariului
 • pop

  06 mai 2017 21:31

  Traian Basescu Closet.

  raspunde comentariului
 • Grigore

  06 mai 2017 19:50

  Hai ca exagerati, dle Cartianu. Amendamentele lui TB au fost interesante si democratice. Eu sunt de acord cu amendamentul privind femeile cu copii mici. Pacat ca nu a fost adoptat. Cat despre faptul ca a spus ca are o slabiciune pentru femei mi se pare iarasi foarte frumos si natural Era mai trist sa spuna ca are o slabiciune pentru barbati nu ca as avea ceva impotriva. Si cu parere de rau pentru opinia dvs., sunt de acord si ca hotii care dau inapoi banii la prima abatere sa fie iertati. Nu sunt insa de acord cu farisei, politicienii ca Gorghiu, care una spune, alta face, se declara impotriva coruptiei, a penalilor, he, he, he, dar lipseste strategic de la vot, desi era membru al comisiei. Despre acesti ipocriti ar trebui sa vorbiti, domnule Cartianu, nu despre TB. Si pana la urma, ce e cu titlul asta, tradator voluntar? Pe cine a tradat? In calitate de presedinte, a fost fidel unor principii, ca intarirea statului de drept, apararea justitiei. In calitate de cetatean si senator, este fidel unor principii privind drepturile omului. Asata dupa ce a constatat niste derapaje ale sistemului pe care l-a propus. Poate vrea sa corecteze unele erori. Este foarte frumos ce face, voi sunteti tradatori si cam obtuzi, unii zic ca sunteti doar mercenari, dar eu nu as putea crede una ca asta. Ca sa inchei, TB are voie sa apere ce valori vrea. Presa nu are insa voie sa manipuleze si sa rastalmaceasca, ca sa faca valuri si sa acopere mizeria USL-ista.

  raspunde comentariului
  • Gresit!

   07 mai 2017 2:42

   Nu esti dumneata in masura, cu argumentele palide pe care le-ai postat, sa ii dai lectii domnului Cartianu si sa ne insulti pe noi, cei dezgustati de schimbarea radicala a fostului presednte, ca ne lasam manipulati! Ca si cand nu am avea propria capacitate de a judeca ce este bine, corect si onorabil, decat daca ne-ar spune cineva, chiar si un jurnalist respectat! Este treaba dumitale si dreptul dumitale sa sustii ceea ce crezi, dar nu veni cu insulte ca ne-am lasa manipulati! Eu, de pilda, nu as gratia nici mamele cu copii mici, ci as sustine pentru ele o reducere de pedeapsa. In ce fel isi educa o mama copiii, daca incalca legea si beneficiaza de calitatea de mama? Trebuie sa stie ca faptele ei se rasfrang si asupra copiilor sai si ca atare sa fie corecta, sa nu incalce legea! In ce priveste Alina Gorghiu, cred ca PNL ii va aplica pedeapsa pe care o merita! Dar este absurd sa pretinzi ca TB trebuie menajat acum pentru derapajele recente, datorita faptului ca a fost un presedinte bun! Cu atat mai mult, asteptam de ca el cinste, corectitudine, asteptam opozitie la murdariile pesediste, nu amendamente dezonorante!

   raspunde comentariului
  • un avorton statal, satanic si barbar, antiromanesc si antieuropean numit in totala bataie de joc ROMANIA

   06 mai 2017 21:17

   A tradat ROMANIA, cretinetz! Si ar trada-o din nou, oricand, pentru Haita = haita de partid si de stat.

   raspunde comentariului
 • Eba

  06 mai 2017 18:48

  Traian Basescu este apa de la WC.

  raspunde comentariului
 • dispozitiv

  06 mai 2017 18:16

  Base e un papaushoi satanic, nimic altceva - papushoul haitei care detine avortonul statal numit in bataie de joc Romania post RPRRSR.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  06 mai 2017 13:45

  Pentru cunoscatori Basescu a fost dintotdeauna un corupt, omizerie de om cu mai multe fete.

  raspunde comentariului
  • Alta opinie!

   06 mai 2017 17:18

   In cei 14 ani cat a fost primar si apoi presedinte, Basescu a fost un om cu coloana vertebrala, a sustinut si intarit Justitia si a avut o politica externa corecta si ferma! Este gresit sa i se anuleze aceste merite! Dupa ce si-a incheiat al doilea mandat, s-a schimbat, insa, spre dezamagirea suporterilor! Sa speram ca lectia primita acum, criticile din partea adevaratilor basisti si a jurnalistilor obiectivi il vor face sa revina la cel care a fost!

   raspunde comentariului
 • ADRIANA

  06 mai 2017 12:18

  CLASA POLITICA ACTUALA PARE INCAPABILA SA DUCA ROMANIA PE CALEA STATULUI DE DREPT SI A PROSPERITATII . SCOPUL EI VADIT ESTE SALVAREA LIBERTATII SI A AVERILOR ACUMULATE NECINSTIT . " LEGEA CONFISCARII AVERILOR NEJUSTIFICATE " AR DA O LOVITURA MORTALA SCOPULUI URMARIT DE ACEASTA SI IN ACELASI TIMP , UN MARE INCEPUT DE DREPTATE SOCIALA SI RECUPERARE A AVERIII FURATE A STATULUI . ACEI OAMENI CARE VOR INCEPE UN ASTFEL DE PROIECT VOR PUTEA FI EROII MODERNI AI ROMANIEI !

  raspunde comentariului
 • manolo

  06 mai 2017 11:24

  si daca chiar asa este.daca securitatea prin procurori si judecatori a incalecat clasa politica.....care clasa politica este hoata pina in maduva....ce este de facut?

  raspunde comentariului
 • Herman Carmen

  06 mai 2017 11:08

  E cumplit de adevarat ce ati scris.Poate intr-o zi vom afla misterul.

  raspunde comentariului
 • Herman Carmen

  06 mai 2017 11:08

  E cumplit de adevarat ce ati scris.Poate intr-o zi vom afla misterul.

  raspunde comentariului
 • wolverine

  06 mai 2017 10:40

  Esti un taran prost.

  raspunde comentariului
  • Interesant!

   06 mai 2017 17:20

   Se pare ca ai naravul sa iti vorbesti singur, cand te privesti in oglinda !!!!

   raspunde comentariului
 • zap

  06 mai 2017 10:14

  Bai grigore, ce n-ati inteles voi, basistii, este ca marlanul suprem este același ! Ce atinge, distruge ! Tot ce a facut, a omorât ! Dupa el nu ramane nimic, pentru ca tot ce a " facut " a facut numai pentru el si ai lui! Acum v-ati trezit si voi ca are ceva stricat la " circuite ", crezând-l in funcție de cum va satisfăcea niște interese salvatorul nației ! Nu a fost si nu este cat un nemernic , atât !Pentru mine ce se întâmpla acum cu basescu este satisfacția suprema !

  raspunde comentariului
 • Mardare Doina

  06 mai 2017 9:37

  Nu mai înțelegem nimic.Chiar putem sa ne anulam personalitateacăci a fost o personalitate cu câteva mișcări pentru cine și ce?Ce să mai așteptăm pentru țară această?Ne anulam toți naționalitatea, de la profesoriMme Tonegaru până la acei țărani ce plâng după comunism și cap.Vai țară, vai romane.

  raspunde comentariului
 • florin

  06 mai 2017 9:20

  Felicitari pentru articol, Grigore!

  raspunde comentariului
 • petrica motea

  06 mai 2017 8:46

  Basescu, asa a fost dintotdeauna ! Prosti au fost,cei care l-au crezut.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  06 mai 2017 7:59

  Mai trebuie spus ca acest Basescoiu, A FOST PREGATIT, inca din vara annului 1989 sa vina in guvernul format dupa caderea HETNICULUI SAU, tziganul tatar, semianalfabet, Nicolae Ceausologu. ,.In fapt, Atanasie STANCULESCU fusese coleg, in tinerete, la o SCOALA DE OFITERI de armata, cu TATAL acestui derbedeu, pe nume Traian . ,.In pregatirea formarii noului STAF neocomunist, dupa caderea lui Ceausescu, Atanasie Stanculescu L-A COOPTAT pe basescu, cu conditia ca acesta SA-SI DOSEASCA DOSARUL DE SECURIST ,.. Drept urmare, dom Traian, in dec 1989, a stat trei zile in sediul securitatii unde s-a distrus dosarul de securist

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  06 mai 2017 7:50

  Acest Basescu, un securist cu state vechi la Securitate si KGB, un om visceral, un smecher de mahala, A FOST O MARE GRESEALA a politicii romanesti ,.. ,Urmarile STRICACIUNILOR facute de acest derbedeu, in politica si justitia din Romania, abia incep sa se vada si vor avea bataie pe URMATORII 10 ANNI .. ,.. De ce avea nevoie O GASCA DE HOTI, ** FSN-ul 2 **, decat de un Parchet special, numit pompos DNA, care SA INLATURE ADVERSARII si sa le asigure UN FURT LINISTIT , .Sa iesim in strada in numar cat mai mare, sa inlaturam aceasta gasca securisto-mafiota, formata de acest derbedeu iar daca derbedeul are imunitate, barem din deciziile politice sa-l inlaturam

  raspunde comentariului
 • Robertin Rusu

  05 mai 2017 22:10

  Elena Udrea detine secrete babane, Basescu va fi distrus daca Udrea va deschde gura si va vorbi. e simplu

  raspunde comentariului
  • florin

   06 mai 2017 0:01

   Mai simplu ar fi fost sa ne dai si exemple. In locul vorbelor goale.

   raspunde comentariului
   • escu

    06 mai 2017 0:52

    "Domnule Grigore Cartianu. Nu il parasiti si dumneavoastra, acum cand este parasit de toti."... de fapt Costin, nu Cartianu il paraseste, este Basescu care ne paraseste pe toti. Intradevar, si eu cred ca madam Udrea este cheia acestui harakiri politic si personal pe care Basescu l-a facut deja. Secretul pe care il detine Elena trebuie sa fie de o uritenie iesita din comun. Basescu nu este *****, stie foarte bine la ce s-a expus... se pare ca nu are alta solutie. Partea proasta pentru el este ca pina la urma tot o sa se afle.

    raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  05 mai 2017 22:05

  Domnule Grigore Cartianu. Nu il parasiti si dumneavoastra, acum cand este parasit de toti. M-a durut tare mult, cand l-a parasit Radu Moraru la care tineam foarte mult. Fiindca sunteti in mod sigur un patriot adevarat, revin cu propunerea sa infiintati o asociatie a jurnalistilor de mare incredere, urmand ca sa largiti respectiva asociatie cu intelectuali competenti si patrioti din intreaga tara. O numiti cum gasiti de cuvinta, de exemplu o numiti INITIATIVA POPULARA si ar avea ca obiectiv sa uneasca toate formatiunile politice de centru-dreapta, incat ALIANTA POPULARA, sprijinita de MISCAREA STRADALA sa castige cu majoritate lejera urmatoarele alegeri parlamentare. In felul acesta am avea un PARLAMENT cu multi intelectuali cinstiti si patrioti, care ar putea sa indrepte Romania pe drumul pe care il merita si pe care il dorim majoritatea cetatenilor.acestei tari.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  05 mai 2017 21:07

  EU CONTINUI SA CRED IN BASESCU. Continui sa-l socot un mare patriot si cel mai dotat politician de pe scena politicii romanesti. Lui ii datoram pasii facuti de JUSTITIA noastra spre independenta totala de orice ingerinta si consolidarea atasamentului cetatenilor romani fata de OCCIDENT. Eu tin seama ca omul Basescu a fost tocat 15 ani, la rand, fara intrerupere de comunistii securisti, prin presa aservita acestora. In special hienele lui Voiculescu de la Antena 3, au rulat zilnic pe sticla otravita pe toti nemernicii care au dorit sa-l linseze public pe Basescu, sa-l scuipe si sa-l improaste de dimineata pana seara tarziu, cu acuzatii inventate insotite de imagini torsionate ale chipului fostului primar al Capitalei si ale fostului presedinte al Romaniei. Clipa de clipa, 15 ani la rand, omul Basescu, care este cu mult superior tuturor politicienilor din Romania, a fost hulit, insultat si batjocorit de toata scursura comunistoida, din cauza ca respectivii jefuitori nu mai puteau sa fure nestingheriti ca inainte. Poate momentan Basescu a cedat psihic, fiindca stie ca oameni ca Voiculescu, cu bani multi furati, nu se lasa pana nu-l vad dupa gratii pe Basescu. Acesta este motivul pentru care Basescu ,, a cedat,, si este de acord cu gratierile cerute de PSD si chiar si a condamnatilor pentru coruptie, daca achita toate prejudiciile aduse statului.

  raspunde comentariului
  • Din pacate...

   06 mai 2017 3:43

   modul in care a cedat TB psihic este extrem de ciudat! Pentru ca nu s-a multumit doar sa accepte magariile lui Serban Nicolae, Nicolicea, Iordache, etc, ci a venit cu amendamente si mai deocheate! Doar un Alzheimer ar justifica transformarea..., caz in care ar fi trebuit sa paraseasca scena politica.

   raspunde comentariului
 • Domi

  05 mai 2017 19:24

  A interpreta,a talcui inseamna existenta catorva puncte de vedere si o viziune diagnostica psihologica privind personalitatea politicianului si psihologia maselor.Cel care conduce are o echipa , puterea si o viziune privind cei condusi. Niciodata nu mi-a placut in ce oala am fost bagati si priviti de clasa conducatoare .Nici pe unul dintre actualii politicieni nu-l pot considera poarta de biserica???!!!! Prin ce mijloace sunt propulsati si interesele caror segmente reprezinta?! Ar trebui o curatenie generala a intregii societati!

  raspunde comentariului
 • @ Viorica Alexandru · Universitatea din Bucuresti

  05 mai 2017 18:01

  Prin insistenta ilogica a unor pretinse argumente in sprijinul ratacirii lui Basescu, fost sustinator aj Justitiei si actual demolator al ei, va umpleti si dumneavoastra, doamna, de ridicol. Ridicolul ca pricepeti pe dos, intentionat sau neintentionat!

  raspunde comentariului
 • Neacsu Adrian

  05 mai 2017 17:39

  Adevarul r ca de 14 ani Base se pisa pe voi !!Acum degeaba tarane ,ai supt o 14 ani ,spurcaciune ordinară!

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  05 mai 2017 17:33

  Practic, ** DERBEDEUL ** asta, pe nume Traian Basescu, a facut MAI MULT RAU JUSTITIEI, decat bine .. În primul rand ANTIJUSTITIA în România a început la modul cel mai serios, când unul din cele MAI MARI și evidente dosare de coruptie, în speță, DOSARUL FLOTA a fost mușamalizat doar pentru LINIȘTEA acestui derbedeu ,.., Voi va dati seama ca, în timp ce lui Adrian Năstase i se imputa CÂTEVA TERMOPANE, GAȘCA BASISTA FURA pe rupte din banul public .., Temele tratate de domnul Cartianu, practic, sunt un UN FLEAC, pe langa INJUSTITIA facuta de regimul Basescu . ,.Vreti sa puneti bazele unui STAT DREPT in Romania ??? ., ,.Descbideti in graba cea mai mare DOSARUL FLOTA si dati cu barda FARA MILA in STATUL SUPER MAFIOT, faurit de acest derbedeu

  raspunde comentariului
  • Bati campii!

   05 mai 2017 18:06

   Dosarul Flota a fost o facatura, menita sa il inlature pe Basescu, devenit mult prea incomod pentru garnitura politica, manjita de coruptie, imbogatita in mod nerusinat si perversa! Dosarul Flota este cam acelasi lucru cu gaura din buget, pe care Dragnea si ciracii lui se prefac ca o cauta, ca sa nu recunoasca minciuna!

   raspunde comentariului
  • Pesedist

   05 mai 2017 18:05

   Daca de atatia ani n-ai inteles dosarul Flota , numa redus mintal poti sa fii .

   raspunde comentariului
   • Pt pesedistul Ubafca

    05 mai 2017 18:21

    Daca de atatia ani n-ai inteles dosarul Flota , numa redus mintal poti sa fii .Sau asta este fisa postului , un venit suplimentar pe langa pensie ?

    raspunde comentariului
 • andrea m

  05 mai 2017 17:08

  Dl Cartianu urmeaza drumul celor cu epoleti din presa,asa ca ii explicati de pomana ,dumnealui presteaza pentru cel cu punga plina,cind era presedinte lingea clantele la Cotroceni.

  raspunde comentariului
  • Atac murdar!

   05 mai 2017 18:13

   Fiind lipsit de argumente logice, ataci sub centura! Este in stilul practicat de pesedisti si de postacii lor, gen UBAFCA, sa insulte pe jurnalistii care indraznesc sa prezinte adevaruri dure, neplacute. Te faci de ras cu asemenea postari, stimabile. Articolul este excelent si prezinta cu luciditate si obiectivitate transformarea lui Basescu, din sustinator fara rezerve al Justitiei, in inamic al acesteia, mai murdar decat trupa pesedista, Iordache - Nicolicea - Serban Nicolae!

   raspunde comentariului
 • Nikos

  05 mai 2017 16:21

  Cand il pupai la dos nu era tradator?

  raspunde comentariului
  • Fara vulgaritati! Fa un efort!

   05 mai 2017 18:21

   Faptul ca Basescu a fost apreciat, sustinut si stimat, in cei 14 ani de politica de varf, nu inseamna ceea ce iti permiti sa afirmi, cu vulgaritate - arma celor lipsiti de argumente si de educatie!! Ma numar si eu, ca multi altii, intre cei care l-au sustinut pe Basescu in perioada amintita, pentru ca a aparat Justitia! Iar acum ma numar printre cei socati si dezgustati de metamorfoza care l-a pus in fruntea dusmanilor Justitiei, cot la cot cu Serban Nicolae, Nicolicea si altii asemenea!

   raspunde comentariului
 • nic

  05 mai 2017 16:13

  Adevarul e ca omul si-a aratat abia acum adevarata fata, pana acum s-a prefacut ca e impotriva coruptiei!! Deci 10 ani ca presedinte, ne-a fentat, pe toti! Cum si-o fi ros el unghiile cand trebuia sa faca pe justitiarul...

  raspunde comentariului
 • alina vasile

  05 mai 2017 15:34

  Monsieur "Gregoire Ecrivain"... n'est ce pas que dans le monde de la presse vous etes connu comme tel?Je constate que vous etes expert dans tous les domaines, sauf celui de la deontologie de la profession dont vous vous targuez! Naguere Basescu etait pour vous le " genie" pas des Carpates , mais maintenant, grace a votre conduite professionnelle retribuee, vous avez change votre fusil d'epaule et pour etre plus precis ,vous avez " retourne votre veste il ne s'agit aps seulement de Basescu,mais la semaine passee , vous avez denigre une ex collegue en utilisant les plus basses methodes pour la detruire professionnellement et moralement dans quel but??! Monsieur Ecrivain, je savais que les habitants du judet Gorj avaient beaucoup de bon sens ,ce qui est loin d'etre votre cas...A bon entendeur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...

  raspunde comentariului
  • Efortul de a epata este inutil, doamna!

   05 mai 2017 18:33

   raspunde comentariului
   • alina vasile

    06 mai 2017 9:53

    va faceti ca nu intelegeti sau chiar nu intelegeti... dar de la o "lumina jurnalistica" te astepti la orice atitudine .. deontologia profesionala, poate, se masoara in greutatea portofelului? ce trist ca niste asa-zisi jurnalisti , formatori de opinie, murdaresc paginile unui ziar care , candva, era un reper pentru totii cititorii acum chiar seamna cu fizicul celor care opineaza aici! a bon entendeur, "messieur ecrivain"

    raspunde comentariului
    • Poate voiati sa scrieti

     06 mai 2017 17:34

     "monsieur"...

     raspunde comentariului
     • aliana vasile

      07 mai 2017 14:09

      bravooo, ati trecut clasa la ortografie, dar nu e suficient... sper ca nu ati ignorat ghilimelele la messieur!!! o sa mai fie capcane, unele in care deja ati intrat sau,altele, in care, la inteligenta dvs. , veti cadea !iar eu asteptam cu totul alte raspunsuri... mai ales despre deontologia profesionala, care, oricum , va lipseste sau nu stiti definitia conceptului..... la mai mareeeeee!!!!!

      raspunde comentariului
    • V-a dat un raspuns complet,

     06 mai 2017 17:28

     dar din motive de neinteles, comentariul meu a fost trunchiat, ramanand doar titlul. Era scris in termeni civilizati, dar se pare ca cineva de la redactie v-a apreciat franceza, trecand peste micile scapari. Nu mai scriu din nou, ca tot nu are rost!

     raspunde comentariului
     • alina vasile

      07 mai 2017 14:37

      alina vasile07 mai 2017 1426da, franceza mea are mici scapari??? as dori sa-mi faceti corecturile necesare ca sa nu le mai repet.. poate imi raspundeti in aceeasi limba, voi sta pe coji de nuca de rusine... v-as ramane indatorata....

      raspunde comentariului
 • Razvan

  05 mai 2017 15:09

  lui nenea jurnalist i-ar prinde bine ceva mai multa sinceritate. cred ca orice om normal la cap, observa fara greutate apartenenta marelui ziarist. foarte multe exagerari pentru a sublinia vina marelui si unicului rau, in toate intamplarile de pe scena politica. nu dau nume.

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  05 mai 2017 15:05

  N-am fost niciodata un "basist" in adevaratul sens al cuvantului, dar l-am votat si eu, negasind la acel moment, o alternativa mai viabila pt. democratie autentica si UE. Trebuie sa recunosc ca, si pe mine m-a dezamagit cumplit acest individ, sub toate aspectele, inclusiv cu cele politice, morale, etice si pana la cele ce tin de frenologie.

  raspunde comentariului
 • lute

  05 mai 2017 12:57

  Intrebarea e ,de cand un nene precum Cartianu - pe care in urma cu catva timp Giovani B. il trimitea sa se spele mirosea a transpiratie judeca o personalitate de talia lui Basescu.Daca ma uit pe forumul de discutii sunt foarte putini care inteleg , ce citesc ,restul injura la Bsescu ca da bine.Popor roman ,injura vechea securitate ,vechea dictatura , dar sta in pozitia ghiocel" in fata abuzurilor SRI s sau abuzurilor DNA.

  raspunde comentariului
  • Bati campii!

   06 mai 2017 3:25

   'Abuzurile DNA' - asta este o placa rasuflata, dar pusa insistent, obsesiv, de catre cei care au incalcat legea! Doar coruptii si hotii, sau cei care au rude si prieteni in categoria aceasta ataca DNA-ul. Aceasta institutie rareste randurile celor care au abuzat de functii, ca sa isi faca averi de nabab!

   raspunde comentariului
 • florin

  05 mai 2017 12:46

  Domnule Cartianu, nici eu nu inteleg fenomenul. Am fost un basist convins, nu convins de cineva sau fanatic, ci datorita atitudinii politice a fostului presedinte. Nici acum nu prea imi vine sa dau cu pietre in el, ma gindesc ca cine stie ce strategie de cistig electoral a mai pus la cale, chestie pe care n-o vedem noi, la suprafata. Oricum ar fi, m-a durut lejeritatea cu care i-a facut pe fostii sustinatori din presa lingai voluntari, m-am simtit si eu un lingau voluntar, desi n-am treaba cu presa, dar prea m-am batut gratis cu antenistii ani de zile, zi de zi, mai ales pe fostul forum Realitatea TV Vintu. Acum s-a pozitionat de partea celor cu care s-a luptat pe viata si pe moarte pina de curind ? Ca sa ce ? N-as vrea sa cred ca povestea cu Udrea e reala, iar nu scornita de hahalerele varaniste. Sigur, e greu de unul singur, mai ales cind ai pierdut puterea, nu si dusmanii, dar chiar asa, sa iti parasesti sustinatorii si sa treci, insurectional, de partea cealalta afrontului ? Mi se pare cam mult. Si tare ma tem ca nu e o strategie, ci, in cel mai bun caz, o capitulare.

  raspunde comentariului
 • Misu

  05 mai 2017 10:59

  Ce o fi discutand marinarul la ultima receptie de la Cotroceni cu mustaciosul penal teleormanean?S-au retras amandoi la un moment dat, va mai amintiti?

  raspunde comentariului
 • ilidia

  05 mai 2017 10:49

  D-l Cartianu scrie si el ce e "la moda" si mai bate si campii.... Despre "comentatori" ce sa spui decat ca par cam retardati...

  raspunde comentariului
  • Emil G.

   06 mai 2017 3:30

   Vino cu argumente, nu cu insulte! Mai ales daca zici ca nu esti 'retardat', ar trebui sa oferi explicatii convingatoare!

   raspunde comentariului
  • Remus

   05 mai 2017 11:26

   Cu mare părere de rău, dar nu cred ca bate deloc câmpii. Traian Basescu post președenție este o incredibila dezamăgire. Justiția de la noi, intr-adevar, mai are multe de făcut pana sa treacă clasa, totuși nu cred ca știe nimeni sa arate vreun politician urmărit sau condamnat si care sa fie curat sinevinovat. Hai sa fim serioși...ce sa povestim, nu-si mai pot face politicienii treaba de frica procurorilor!

   raspunde comentariului
 • Franklin

  05 mai 2017 9:21

  Complet gresit. Basescu si-a epuizat popularitatea mai inainte de 2009, iar dupa "realegerea" sa a supravietuit impaiat in rusine si plin de zoaie. E drept ca asta nu l-a deranjat catusi de putin. Exact asta nu intelege d-l Cartianu, omul a fost o mare tzeapa, in pacalici, care a pierit pe limba lui.

  raspunde comentariului
  • Remus

   05 mai 2017 11:40

   Complet greșit, dar din partea dvs. Președintele Basescu nu persoana particulara Bădescu a acționat pe toată perioada mandatelor intr-un mod foarte corect, pe cele doua mari direcții Politica externa si Justiție. Pe aceste coordonate si pt opoziția ferma făcută elementelor retrograde si falimentare din tara asta PSD, PNL, Voiculescu,,Tariceanu, buna parte din romani au rămas de partea lui pana la sfârșitul mandatului 2. Vezi 2009 si 2012. Deci nu de susținători a dus lipsa, ba din contra, s-a bazat si pe ei când și-a asumat pozițiile de forta.

   raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  05 mai 2017 9:00

  Basescu este tiot ala care a fots. Numaca in 2014 nimeni nu ondrznea sa se lege de Lenutza. Farc=tus Mircea era protejat. DNA nu se apropia de Iona Basescu. Insa azi ... Aszi inca a fots oertat de niste dosare insa daca careva da pe goarna ?!

  raspunde comentariului
 • huedinean

  05 mai 2017 8:51

  da,domnule Cartianu,subscriu neconditionat la ceea ce spuneti dv in acest articol...sunt un fost basist,tradat fara jena de cel despre care credeam numai de bine...ieseam in strada,pe fata si spuneameu sunt basist...ce tristete...nu regret ca am fost basist ci doar ca acest basescu m-a facut sa-l parasesc,DEFINITIV!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  05 mai 2017 8:47

  Pe Basescu l-au prins din urma NELEGIUIRILE FACUTE IN CEI 25 DE ANI DE ASA ZISA POLITICA !!.Despre ce moment "0" vorbesti Dle ??, scoti pe gura orce iti trece prin cap !,IN ROMANIA PUSA IN GENUNGHI ,INTR-O ROMANIE DEVALIZATA DE MAFIOTI HOTI SI TRADATORI NU MAI POATE FI LOC DE INDULGENTADE MOMENTE DE RECONCILIERE SAU DE MILA .CANCERUL SI CANGRENA HOTIEI ,CORUPTIEI , TRADARII SE TAIE IN CARNE VIE !!.SE STRINGE FUNIA LA PAR CAPITANE ??

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  05 mai 2017 8:47

  Pe Basescu l-au prins din urma NELEGIUIRILE FACUTE IN CEI 25 DE ANI DE ASA ZISA POLITICA !!.Despre ce moment "0" vorbesti Dle ??, scoti pe gura orce iti trece prin cap !,IN ROMANIA PUSA IN GENUNGHI ,INTR-O ROMANIE DEVALIZATA DE MAFIOTI HOTI SI TRADATORI NU MAI POATE FI LOC DE INDULGENTADE MOMENTE DE RECONCILIERE SAU DE MILA .CANCERUL SI CANGRENA HOTIEI ,CORUPTIEI , TRADARII SE TAIE IN CARNE VIE !!.SE STRINGE FUNIA LA PAR CAPITANE ??

  raspunde comentariului
  • florin

   05 mai 2017 12:36

   Bai Andresene, tu nu esti in stare sa postezi, ca tot omul, o sinura data ce ai de spus, e musai sa repostezi, ca nesimtitii ? Ori ai Parkinson, iar atunci esti de inteles, boala nu alege, ori esti needucat si atunci esti doar partial vinovat. Inclin sa cred partea cu nesimtirea, ca nu e prima data cind faci asta. Ce crezi, ca spusele tale au mai multa greutate daca pui de mai multe opr textul ? Dimpotriva, lumea te va vedea asa cum te vad eu, ca pe un prost-crescut. Asta voiai ?

   raspunde comentariului
   • florin

    06 mai 2017 9:16

    Florine, nu-l condamna asa tare. Se intampla din cauza paginii RL. Am scris odata un comentariu, am dat click pe butonul "Trimite" si nu mi-a aparut. Am repetat operatiunea si ulterior, au aparut cele doua postari ale aceluiasi comentariu. Partea proasta a paginii de e-mail este ca, nu poti sterge.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design