Un trădător voluntar: Traian Băsescu | OPINIE

de Grigore Cartianu , 07 mai 2017 - stire actualizata la ora 13:14, 07 mai 2017
Un trădător voluntar: Traian Băsescu | OPINIE

Ceea ce se întâmplă cu Traian Băsescu de vreo doi ani încoace poate constitui materie primă pentru un studiu serios de patologie a puterii. Nici psihologia, nici psihiatria nu ar ieși în pierdere dintr-un asemenea demers științific.

Traian Băsescu reprezintă cel mai mare naufragiu al unui politician în era postcomunistă. Aici nu e vorba de o bărcuță eșuată pe un banc de nisip, ci de o navă de mare tonaj care, din nebunia comandantului, intră cu toată viteza în cea mai puturoasă mlaștină politică. O sinuci­dere greu de înțeles prin argumente raționale.

Băsescu a fost un fenomen al politicii românești. Prin forța personalității sale, dublată de o anumită carismă, a influențat istoria recentă a națiunii române. Ascen­siunea sa a fost spectaculoasă, iar înfrângerile pe care le-a administrat PSD-ului rămân memorabile.

Coborârea este însă la fel de abruptă, cu accente mi­zerabile. Capitalul de fost președinte îi putea asigura o bătrânețe politică liniștită, cu o doză consistentă de prestigiu și cu o apreciere publică deloc neglijabilă. Dar Bă­sescu a ales altfel. A îmbrăcat costumul de pirat când putea rămâne cu amintirea comandantului de navă. A ieșit în piața publică și s-a detonat ca un taliban anti-justiție. Nu s-a jenat să-și dea jos nădragii în piața publică, înainte de a se arunca în aer fără nicio garanție că-i vor fi hărăzite 70 de fecioare blonde de Pleșcoi.

În trecut, Traian Băsescu a câștigat simpatia a milioane de români poziționându-se clar – și corect – pe două fronturi: justiție și politică externă. Ofensiva anti-corupție și orientarea pro-occidentală i-au adus susținerea unor segmente sociale râvnite de orice politician de anvergură.

Pe acești doi piloni și-a întemeiat Băsescu cei 14 ani de putere (10 la Cotroceni și 4 la Primăria Capitalei): justiție și politică externă. Pe primul și l-a dinamitat, începând din 2015, cu inconștiența unui sinucigaș. Parcă i-a umblat cineva la circuitele neuro­nale imediat după părăsirea Palatului Cotroceni. E ca și cum ai schimba polii unui magnet: nu mai atrage, ci res­pinge. Nu mai e pro-justiție, ci anti-justiție. Nu mai e anti-corupție, ci pro-corupție. Așa s-a născut un monstru politic, capabil de abjecții specifice marelui său rival de pe vremuri: PSD.

Acum, propunerile nerușinate ale lui Băsescu, în privința grațierii corupților și a pulverizării Codului Penal, îi uimesc chiar și pe unii PSD-iști. Prin insistența cu care încearcă să-i scape de pușcărie pe marii infractori, fostul președinte e tot mai compatibil cu Dragnea și cu Tăriceanu. În fond, aceasta e formula anti-justiție a momentului: Dragnea – Tăricea­nu – Băsescu – Iordache – Nicolicea – Șerban Nicolae. Plus oastea nevăzută a PSD și lotrii de la ALDE, cărora Băsescu le adaugă câțiva locotenenți de la PMP.

Apropo de PMP: Băsescu nu se distruge doar pe el însuși, ci își condamnă și partidul. El l-a făcut, el îl omoară. În PMP există deja două tabere, care par ireconciliabile: una anti-justiție (condusă de Băsescu), cealaltă pro-justiție (repre­zentată, la vedere, de Turcescu și Tomac).

De ce a ales Băsescu o autodistrugere atât de specta­culoasă și complet irațională? Pentru un studiu obiectiv, ar fi bine să parcurgem câteva declarații ale sale, în două perioade distincte. Mai întâi, atitudinea pro-justiție.

Decembrie 2012: „Le spun eu domnilor Ponta și Crin Antonescu de ce sunt neliniștiți liderii europeni. Sunt neliniștiți din cauza atacurilor permanente la justiție“.

Aprilie 2014: „În România, când furi, trebuie să te aștepți ca mai devreme sau mai târziu să răspunzi în fața legii. Am trecut de epoca Adrian Năstase, când nimeni nu avea curajul să se atingă de politicieni. Procurorii și judecătorii, astăzi, fără să fie influențați de nimeni, ci doar de conștiința lor și de lege, condamnă oameni politici, ceea ce este absolut corect“.

Iunie 2014: „Între conso­lidarea justiției și apărarea fratelui meu, voi alege consolidarea justiției. (…) Nu sunt dispus să cred decât în varianta justiției, și nu în a fratelui meu, pentru că într-un stat de drept varianta justiției este cea adevărată“.

August 2014: „Independența justiției este scrisă în Constituție. (…) În acest document se vorbește că ne angajăm să nu atacăm instituțiile justiției și să nu contestăm hotărârile judecătorești ca oameni politici, să nu atacăm ANI, să nu atacăm DNA, să nu atacăm DIICOT, Parchetul General…“.
Martie 2015: „Am preluat o țară în care justiţia a fost la cheremul politicienilor. Am lăsat o ţară în care politicienii sunt la cheremul justiţiei. Politicienii să tremure de frica procurorilor, nu procurorii de frica politicienilor!“.

Iar acum, ce auzim? Parcă nu mai e Băsescu, ci o clonă pesedizată a acestuia. Iată: „Ţara nu mai este condusă de politicieni, ci de procurori, de magistrați“; „Am discutat cu procurori care, râzând, îşi enumerau numărul de scalpuri de politicieni pe care le au la cingătoare“; „S-a declanșat o luptă crâncenă între magistrați (în mod deosebit procurori) și politicieni“; „Magistrații vor să-i țină în lesă pe politicieni arătându-le cătușele și porțile închisorilor cu ani grei de pușcărie“.

Ce s-a întâmplat cu Traian Băsescu? Ce trăiri dramatice, necunoscute publicului, l-au transformat dintr-un lider credibil într-o caricatură politică? Ce spaime l-au făcut să se repoziționeze la 180 de grade față de justiție? Ce rol are Elena Udrea în povestea asta?

Răspunzând acestor întrebări, vom înțelege poate cine este cu adevărat Traian Băsescu. Până una-alta, foștii săi votanți îl consideră un trădător fără scrupule. Un trădător voluntar.   

 

Comentarii

 • comentator

  07 mai 2017 23:57

  O mulțime de comentarii ale unor abrutizați care nu pot înțelege ca un om poate fi de buna credință și atunci când crede în cineva, dar și atunci când se dezice de acel cineva, în cazul când respectivul dezamăgește! Prostia este atât de mare, încât nu se poate înțelege ca asta înseamna verticalitate, obiectivitate și consecventa și ca autorul ar fi cu adevarat lingău doar în cazul când ar continua sa-l susțină pe Băsescu cel de astăzi.

  raspunde comentariului
 • Lecitina Cartianule !

  07 mai 2017 19:10

  Fostul mare lingau basist a uitat cate limbi i-a tras in fund betzivului? Imediat ce Basescu a carmit timona aratand in ce hal se amesteca mafia binomului in justitie si politica si cum sunt aranjate condamarile oamenilor politici deranjanti, hop si Cartianu cu incriminarile. Nu va este rusine d-le Cartianu sa mai puneti mana pe condei?......Leo

  raspunde comentariului
 • DXZ

  07 mai 2017 14:31

  Băi rușine a jurnalismului autohton, nu erai băi tu ăla care-l lingea în coor pe Băse? Zici Cartianu și tragi apa la WC. După care constați că apa e mai inteligentă decât un *****.

  raspunde comentariului
 • aliana vasile

  07 mai 2017 14:26

  da, franceza mea are mici scapari??? as dori sa-mi faceti corecturile necesare ca sa nu le mai repet.. poate imi raspundeti in aceeasi limba, voi sta pe coji de nuca de rusine... v-as ramane indatorata....

  raspunde comentariului
 • Constantin

  07 mai 2017 12:54

  Realitate este dureroasa-Basescu este un "copac care nu moare in picioare",el nu se poarta ca un "domn"ci ca o femeie de strada!Dezgustator!!!

  raspunde comentariului
 • Gabriel Florea

  07 mai 2017 9:19

  Citez din articol "Coborârea este însă la fel de abruptă, cu accente mizerabile. Capitalul de fost președinte îi putea asigura o bătrânețe politică liniștită, cu o doză consistentă de prestigiu și cu o apreciere publică deloc neglijabilă. Dar Băsescu a ales altfel. " Nu a ales el altfel, au ales mafiotii din justitie si din servicii pentru el.Si articolul se termina cu intrebarea "Ce s-a întâmplat cu Traian Băsescu? Ce trăiri dramatice, necunoscute publicului, l-au transformat dintr-un lider credibil într-o caricatură politică? Ce spaime l-au făcut să se repoziționeze la 180 de grade față de justiție?" Deja ce se vede este cunoscut publicului si pentru mine personal ar fi fost suficient de dramatic sa le iau gatul la cativa. Ce sa faca, sa astepte sa fie calcat in picioare de niste bestii securiste si mafiote?

  raspunde comentariului
  • Escroc de mare anvergura!

   07 mai 2017 10:14

   Derbedeul Basescu a beneficiat de logistica manipulatoare, sub lozinca '' arde'i pe corupti '' si-a jertfit cativa golani ca Nastase, Voiculescu etc apoi si-a pus gasca pe furat. Aparitiile TV erau amenintari, santaj si alte masuri specifice de a inchide gura autoritatilor.

   raspunde comentariului
 • ion

  07 mai 2017 8:29

  Mai degraba un golan voluntar cu perspectiva de tradator.

  raspunde comentariului
 • nic

  07 mai 2017 3:55

  Pai omul si-a aratat acum adevarata fata, asta e tot. Nu a fost niciodata justitionar, a fost tot timpul antijustitie, doar ca vorbea ca un adept justitie ca sa-i prosteasca pe altii, si multi l-au crezut!!!!!! ASTA E ADEVARATUL BASESCU!!!

  raspunde comentariului
 • stef

  06 mai 2017 21:47

  Gazetarii de la RL, precum si toti postacii basisti merita din plin deceptia Basescu! La ce se asteptau din partea acestui sarlatan? Sigur ca se vad tradati si deceptionati dupa ce timp de 14 ani i-au lins "partea dorsala" de-i ieseau hemoroizii de o palma, de nu-i mai ajutau toate alifiile. In limba germana exista un proverb care se refera la. . . . "idiotii utili". In locul lui Grigore Cartianu si ceilalti de la RL mi-ar fi rusine sa ma uit in oglinda

  raspunde comentariului
  • Linistit

   07 mai 2017 2:27

   poti sa simti rusine uitandu-te in oglinda, pentru lipsa de educatie si de buna cuviinta, pe care le etalezi, mandru de tine insuti!

   raspunde comentariului
  • Scrii murdar!

   07 mai 2017 2:25

   Cum poti fi atat de vulgar, atat de lipsit de bun simt? Daca chiar ai de criticat cei 14 ani in care Basescu a fost primar al capitalei si presedintele tarii, ce te opreste sa vii cu argumente, civilizat, logic, echilibrat? Numai asa stii sa scrii? Improscand obscenitati?

   raspunde comentariului
 • pop

  06 mai 2017 21:31

  Traian Basescu Closet.

  raspunde comentariului
 • Grigore

  06 mai 2017 19:50

  Hai ca exagerati, dle Cartianu. Amendamentele lui TB au fost interesante si democratice. Eu sunt de acord cu amendamentul privind femeile cu copii mici. Pacat ca nu a fost adoptat. Cat despre faptul ca a spus ca are o slabiciune pentru femei mi se pare iarasi foarte frumos si natural Era mai trist sa spuna ca are o slabiciune pentru barbati nu ca as avea ceva impotriva. Si cu parere de rau pentru opinia dvs., sunt de acord si ca hotii care dau inapoi banii la prima abatere sa fie iertati. Nu sunt insa de acord cu farisei, politicienii ca Gorghiu, care una spune, alta face, se declara impotriva coruptiei, a penalilor, he, he, he, dar lipseste strategic de la vot, desi era membru al comisiei. Despre acesti ipocriti ar trebui sa vorbiti, domnule Cartianu, nu despre TB. Si pana la urma, ce e cu titlul asta, tradator voluntar? Pe cine a tradat? In calitate de presedinte, a fost fidel unor principii, ca intarirea statului de drept, apararea justitiei. In calitate de cetatean si senator, este fidel unor principii privind drepturile omului. Asata dupa ce a constatat niste derapaje ale sistemului pe care l-a propus. Poate vrea sa corecteze unele erori. Este foarte frumos ce face, voi sunteti tradatori si cam obtuzi, unii zic ca sunteti doar mercenari, dar eu nu as putea crede una ca asta. Ca sa inchei, TB are voie sa apere ce valori vrea. Presa nu are insa voie sa manipuleze si sa rastalmaceasca, ca sa faca valuri si sa acopere mizeria USL-ista.

  raspunde comentariului
  • Gresit!

   07 mai 2017 2:42

   Nu esti dumneata in masura, cu argumentele palide pe care le-ai postat, sa ii dai lectii domnului Cartianu si sa ne insulti pe noi, cei dezgustati de schimbarea radicala a fostului presednte, ca ne lasam manipulati! Ca si cand nu am avea propria capacitate de a judeca ce este bine, corect si onorabil, decat daca ne-ar spune cineva, chiar si un jurnalist respectat! Este treaba dumitale si dreptul dumitale sa sustii ceea ce crezi, dar nu veni cu insulte ca ne-am lasa manipulati! Eu, de pilda, nu as gratia nici mamele cu copii mici, ci as sustine pentru ele o reducere de pedeapsa. In ce fel isi educa o mama copiii, daca incalca legea si beneficiaza de calitatea de mama? Trebuie sa stie ca faptele ei se rasfrang si asupra copiilor sai si ca atare sa fie corecta, sa nu incalce legea! In ce priveste Alina Gorghiu, cred ca PNL ii va aplica pedeapsa pe care o merita! Dar este absurd sa pretinzi ca TB trebuie menajat acum pentru derapajele recente, datorita faptului ca a fost un presedinte bun! Cu atat mai mult, asteptam de ca el cinste, corectitudine, asteptam opozitie la murdariile pesediste, nu amendamente dezonorante!

   raspunde comentariului
  • un avorton statal, satanic si barbar, antiromanesc si antieuropean numit in totala bataie de joc ROMANIA

   06 mai 2017 21:17

   A tradat ROMANIA, cretinetz! Si ar trada-o din nou, oricand, pentru Haita = haita de partid si de stat.

   raspunde comentariului
 • Eba

  06 mai 2017 18:48

  Traian Basescu este apa de la WC.

  raspunde comentariului
 • dispozitiv

  06 mai 2017 18:16

  Base e un papaushoi satanic, nimic altceva - papushoul haitei care detine avortonul statal numit in bataie de joc Romania post RPRRSR.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  06 mai 2017 13:45

  Pentru cunoscatori Basescu a fost dintotdeauna un corupt, omizerie de om cu mai multe fete.

  raspunde comentariului
  • Alta opinie!

   06 mai 2017 17:18

   In cei 14 ani cat a fost primar si apoi presedinte, Basescu a fost un om cu coloana vertebrala, a sustinut si intarit Justitia si a avut o politica externa corecta si ferma! Este gresit sa i se anuleze aceste merite! Dupa ce si-a incheiat al doilea mandat, s-a schimbat, insa, spre dezamagirea suporterilor! Sa speram ca lectia primita acum, criticile din partea adevaratilor basisti si a jurnalistilor obiectivi il vor face sa revina la cel care a fost!

   raspunde comentariului
 • ADRIANA

  06 mai 2017 12:18

  CLASA POLITICA ACTUALA PARE INCAPABILA SA DUCA ROMANIA PE CALEA STATULUI DE DREPT SI A PROSPERITATII . SCOPUL EI VADIT ESTE SALVAREA LIBERTATII SI A AVERILOR ACUMULATE NECINSTIT . " LEGEA CONFISCARII AVERILOR NEJUSTIFICATE " AR DA O LOVITURA MORTALA SCOPULUI URMARIT DE ACEASTA SI IN ACELASI TIMP , UN MARE INCEPUT DE DREPTATE SOCIALA SI RECUPERARE A AVERIII FURATE A STATULUI . ACEI OAMENI CARE VOR INCEPE UN ASTFEL DE PROIECT VOR PUTEA FI EROII MODERNI AI ROMANIEI !

  raspunde comentariului
 • manolo

  06 mai 2017 11:24

  si daca chiar asa este.daca securitatea prin procurori si judecatori a incalecat clasa politica.....care clasa politica este hoata pina in maduva....ce este de facut?

  raspunde comentariului
 • Herman Carmen

  06 mai 2017 11:08

  E cumplit de adevarat ce ati scris.Poate intr-o zi vom afla misterul.

  raspunde comentariului
 • Herman Carmen

  06 mai 2017 11:08

  E cumplit de adevarat ce ati scris.Poate intr-o zi vom afla misterul.

  raspunde comentariului
 • wolverine

  06 mai 2017 10:40

  Esti un taran prost.

  raspunde comentariului
  • Interesant!

   06 mai 2017 17:20

   Se pare ca ai naravul sa iti vorbesti singur, cand te privesti in oglinda !!!!

   raspunde comentariului
 • zap

  06 mai 2017 10:14

  Bai grigore, ce n-ati inteles voi, basistii, este ca marlanul suprem este același ! Ce atinge, distruge ! Tot ce a facut, a omorât ! Dupa el nu ramane nimic, pentru ca tot ce a " facut " a facut numai pentru el si ai lui! Acum v-ati trezit si voi ca are ceva stricat la " circuite ", crezând-l in funcție de cum va satisfăcea niște interese salvatorul nației ! Nu a fost si nu este cat un nemernic , atât !Pentru mine ce se întâmpla acum cu basescu este satisfacția suprema !

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design