Ucraina, la doi ani după Maidan

de Vasile Ernu , 28 februarie 2016 - stire actualizata la ora 21:49, 28 februarie 2016

În perioada aceasta, în presa din Ucraina, Rusia, dar şi din Occident s-a discutat mult pe tema „Ucraina – doi ani de la Maidan“. Semnalele care vin nu sunt deloc îmbucurătoare. Zona devine tot mai instabilă, mai ales din motive sociale şi economice. Din păcate, nici conflictul armat nu dă semne să se fi încheiat. În rândurile ce urmează o să mă opresc asupra câtorva date economice şi statistice.

Date. Numărul celor care cred că fenomenul luptei împotriva corupţiei nu s-a îmbunătăţit, ci s-a înrăutăţit e tot mai mare: la începutul anului 2015 era de 36%, acum este de 44%.

În ce priveşte siguranţa vieţii, lucrurile arată aşa: în 2013 aveam 40% mulţumiţi şi 50% nemulţumiţi. Astăzi procentele arată cu totul altfel: 30% mulţumiţi şi 60% nemulţumiţi.

Aprecierea nivelului de trai: la sfârşitul lui 2013 aveam 38% de mulţumiţi şi 58% de nemulţumiţi, iar astăzi cei mulţumiţi au scăzut sub 30%, iar cei nemulţumiţi au ajuns la 70%.

În ce direcţie se îndreaptă ţara: în septembrie 2014, în jur de 48% susţineau că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună şi 36% susţineau că direcţia este proastă. Astăzi, în jur de 55% susţin că direcţia este greşită.

Cum este apreciat Guvernul Iaţeniuk: în august 2014, el era apreciat pozitiv de 57% dintre respondenţi şi de 36% negativ. La începutul lui 2016, doar 15% îl apreciază pozitiv, iar numărul celor care-l apreciază negativ a ajuns la cota dramatică de peste 80%.

Indicii economici: în 2015, PIB-ul a scăzut cu 10,4%, producţia a scăzut cu 16%, iar inflaţia a atins 43,3%. Băncile au pierderi de peste 77 miliarde de grivne.

Forbes dădea la finele anului 2015 un amplu tabel cu indicii macroeconomici ai Ucrainei. Să privim atent câteva dintre aceste date, în tabelul de mai jos.

Presa occidentală. Der Spiegel titrează mare: Ucraina după revoluţie – au câştigat bătălia, dar au pierdut libertatea. Cităm: „Acum doi ani, la Kiev a învins revoluţia. Schimbarea puterii însă a avut un preţ mare. Dar pentru ce a fost plătit acest preţ? Acum în Ucraina este la putere nu libertatea, ci oligarhia“.  Deutsche Welle  trage şi acesta un semnal de alarmă afirmând că două forţe „clatină barca: oligarhii şi naţionaliştii“. The Guardian susţinea acum o săptămână: „Instabilitatea economico-politică din Kiev duce la creşterea superiorităţii poziţiei Rusiei. Dar acesta nu e un motiv pentru a nu face nimic“.
Foreign Policy făcea afirmaţii destul de grave: „Acum ştim cine conduce cu adevărat Ucraina... Conflictul guvernamental din ultima vreme ne-a dovedit controlul total al oligarhilor asupra ţării“.

Concluzii minime

1. Maidanul a înlocuit o putere coruptă cu alta, însă se pare că noua putere nu e mai puţin coruptă decât cea veche. Şi-a schimbat doar punctul de sprijin. Pe cât timp?

2. Tot mai mulţi analişti occidentali observă că, de fapt, noua configurare a puterii post-Maidan a dus la o întărire şi o monopolizare a puterii în mâna unei oligarhii tot mai consolidate.

3. Războiul geopolitic între cele două blocuri – UE & SUA (mai ales SUA), pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte – a dus la izbucnirea unui război civil care a destabilizat toată regiunea şi chiar la pierderi teritoriale ale Ucrainei, cum e cazul Peninsulei Crimeea. Acest război a dus la o instabilitate politică, economică şi socială tot mai dramatică. Preţul imens al acestui război geopolitic este plătit de cetăţeanul simplu.

4. „Dacă Ucraina va avea o creştere de 4% anual, ea are nevoie de 20 de ani ca să ajungă la nivelul lui 2013.“ Nu o zic eu. O zice Saakaşvili, actualul guvernator al Odessei şi unul dintre oamenii-cheie ai noii puteri.

5. Ar fi soluţii? Culmea e că soluţiile care se întrezăresc vin dinspre artizanii politicii externe ai SUA. Kissinger, care vizitează mai nou Moscova, susţine tot mai făţiş poziţia „căii finlandeze“ şi cere Occidentului să nu inducă starea de „cetate sub asediu“. Până şi „duşmanul de moarte“ al Rusiei, Zbigniew Brzeziński, susţine o astfel de variantă. Ce înseamnă asta? În cazul dat: o colaborare între UE şi Rusia care să garanteze integritatea teritorială Ucrainei, mișcarea în ambele direcţii, colaborarea economică cu ambele blocuri, interzicerea colaborării cu orice bloc militar etc.  Întrebarea principală este însă următoarea: după escaladarea acestui conflict, mai este posibilă o renegociere? 

 

(VEZI GALERIA FOTO PENTRU UN GRAFIC CU MAI MULTE DATE PE ACEASTĂ TEMĂ)

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  29 februarie 2016 16:35

  Organizatia terorista "Sloboda" exista si are multe sedii in SUA. In SUA "Sloboda" se scrie cu litere Chirilice. Sediile sunt mai ales in mediul rural caci membrii Sloboda sunt obsedati de arme de foc si langa sediu este in general si un poligon pentru antrenament paramilitar. Ei spun ca lupta pentru eliberarea Ucrainei si sunt filiala a Sloboda din Ucraina dar Afro-Americanii spun ca ei sunt de fapt vechiul KKK azi interzis. Recent un membru Sloboda a assasinat doi studenti Rusi. A fost arestat si unii cer la TV in SUA clasificarea Sloboda ca organizatie terorista si interzicerea ei cum a fost deja interzis KKK.

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  29 februarie 2016 11:02

  lasati ucraina in pace. sa vedeti rusia atunci cind va incepe sa se democratizeze....iar perceptia populatiei ucrainei depinde foarte mult de capacitatea de informare. inainte de maidan exista o capacitate mult ai redusa de informare iar guvernantii nu erau interesati ca populatia sa stie adevarul.l. sa nu uitam ca inainte de '89 in romania nu erau crime, nu erau violuri, nu existau corupti,....ADICA populatia nu avea cum sa se informeze ca erau destule crime si violuri iar coruptia era componenta esentioala a politicii partidului comunist. deocamdata ucraina merge normal pe calea fara de intoarcere a democratiei si nu se poate spera la mai mult....

  raspunde comentariului
  • nu-i chiar așa

   29 februarie 2016 15:25

   Nu e o problemă de "informare", ci de REALITATE ! ...înainte de decembrie '89 nu am văzut pe străzile Timișoarei violențe sau furturi, iar rata de imigrare a oltenilor și moldovenilor era aproximativ digestibilă pentru populația bănățană a orașului. După 1990 Ilici a eliberat 11000 de deținuți din închisorile din întreaga Rromînkă, în cadrul efortului lui de a-și îmbunătăți imaginea în fața "Occidentului demokratik" - că ăsta a fost considerat un "test de democrație" de i dioții ăia birocrați care acum aduc arăboii teroriști și violatori în Europa, cu navele și autocarele ! - așa că în 1993-94 era deja plin pe străzile Timișoarei de grupuri de bandiți regățeni itinerante care furau mai ales prin magazine și prin mijloacele de transport în comun, și violentau cetățenii care reacționau la actele astea, sau pe vînzătoarele care îndrăzneau să le ceară să iasă din magazine. Miliția ceșkizdă devenită Pooliție iliciană prin schimbarea uniformei era COMPLICE și ÎNCHIDEA OCHII ! ...aceleași fapte în Arad, în 1998-99. Am avut noroc, după 1999 granițele U.E. au devenit "permeabile" și nemernicii regățeni au plecat în Occidentul democratik, ca să-l încânte cu rezultatele intervențiilor lui tîmpite în societățile din Est. Apropo, am avut două cazuri - din poziție oficială, în firmă serioasă cu posibilități de cooperare infinite cu cele din Occident - de a constata că pe tîmpiții franțuji și belgieni îi phootea la melodie în vara lui 1990 DOAR situația țiganilor "persecutați de autoritățile comuniste și discriminați în continuare de populația rea majoritară" ! Acum Occidentul simte pe pielea proprie ceea ce și-a dorit cu ei ! Nu vezi nimic asemănător cu ce e acum în Ukraina ? ...nici măcar perciunii lui Yațeniuk identici cu ai lui "Rroman"-Neulander ?

   raspunde comentariului
   • dorinteodor

    29 februarie 2016 19:04

    dupa atitia si atitia ani de stat politienesc, ce puteti sa pretindeti mai mult de la o populatie romani, ucrainieni... care vede ca se poate si altfel nu neaparat cum ar fi dorit fiecare..... si la ucrainieni se intimpla cam ce s-a intimplat si la noi...

    raspunde comentariului
 • dupa cum nici fara srbia

  29 februarie 2016 2:23

  EUropa nu e intreaga fara Ucraina. Vorbiti de parca nici n-ati avea cea mai lunga granitza din UE, cu un singur stat dinafara UE! ... au NU stiati acest amanunt foarte semnificativ si determinant al bunastarii economice, actuala si viiitoare?

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  28 februarie 2016 23:19

  ucraina este sortita esecului ......oligarhii de care se vorbeste sint in aproape totalitate jid ani ca si de altfel in rusia....kissinger criminalul de razboi acum gace pe impaciuitorul si vrea sa bage rusii iar in joc ....sa vedem daca putin vrea sa joace .......ce e bine ca oricare va fi finalul , jida nii vor fi raspunzatori ....americani........

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  28 februarie 2016 22:38

  Asta e doar o fațetă a problemei, cu mulțumiți-nemulțumiți, pentru-contra. Ar lua multă vreme să fie discutate undeva avatarurile identitatii nationale ucrainene, din Austro-Ungaria, Polonia si Ucraina Sovietica, pana in ziua de azi. Chestii savante, la care publicul amator de senzational ieftin ar da bir cu fugiții. Din toata povestea asta, cu Petliura, Mahno, Skoropasky, Bandera etc, se scurge o dâră groasă de sânge închegat. Trezirea naționalismului ucrainean, în secolul XIX, a fost o consecință a trezirii naționalismului polonez, care, la rândul lui, a fost o consecință a naționalismului slav, toate ca efect a trezirii... naționalismului german. Vine apoi primul război, cu disperarea de a avea un stat. In al doilea, lucrurile s-au încurcat și mai rău. În fine, cine s-ar apuca să studieze chestia ukraineană ar trebui să umble legat la cap serios, și cu tubul de calmante și analgezice pe-aproape. Ultima chestie, cu intrarea căzăcească, stil Zaporojie, în UE, rupând ușile și spărgând geamurile, va rămâne de pomină. Se poate întâmpla ca o națiune să aibă un moment de nebunie colectivă, pe care-l va plăti amarnic, sute de ani după aceea.

  raspunde comentariului
  • AMARNIC ...

   29 februarie 2016 14:47

   ...îl va plăti anul ăsta, la numai doi ani de la accesul de nebunie indus CU BANI ȘI MINCIUNI de la Washington și Bruksăl.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design