3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialTupeu de securisti

Tupeu de securisti

Trebuie sa fie ceva teribil pe teava la CNSAS de a iesit omul cavernelor parlamentare, pe numele sau de cod serban Nicolae, cu un proiect de lichidare a acestei institutii, ba chiar de suspendare rapida si imediata a proceselor pe rol cu politicienii care au fost deja condamnati. Nu pot sa cred ca Andrei Alexandru, un etern ofiter (de presa, intre altele) pe langa Nicolae Vacaroiu, dupa ce ne-a intoxicat din gazetele de perete feseniste din anii '90 cu limba de lemn minereasca de tranzitie, este cel care i-a mobilizat pe colegii pesedisti sa se autodemaste public ca securisti doar ca sa-l scape. Nici de Voiculescu nu poate fi vorba, pe de o parte, ca nu mor ailalti securisti de dragul lui, pe de alta, ca nu il mai mantuie pe el nici sfantul Felix, oricate procese s-ar suspenda. Depunerea unui proiect atat de tupeist, prin care ar fi eliminat rapid Ticu Dumitrescu, luat dreptul CNSAS de a da verdicte de politie politica si scosi din hardau in ultima secunda dl Alexandru si altii ca el nu poate semnifica decat ca dl Nicolae si ai sai ar avea mult mai mult de pierdut din revelatiile ce stau sa vina decat din scandalul de imagine declansat prin depunerea proiectului. Dl Nicolae, in general, e expert in depus proiecte de ingropat statul de drept, secondat si de dl Eugen Nicolicea, un alt tovaras de cazma. Ne credem in UE, dar stau sa pice pe capul nostru proiecte de lichidat DNA, DIICOT si acum si CNSAS. si nimeni nu prea vorbeste despre ele, desi isi fac treptat drum prin comisii precum cartitele.

Nu ca CNSAS e perfect. Nici un juriu la care rezultatul votului se poate schimba de trei ori in functie de prezenta nu poate sa ridice pretentii de mare instanta. Dar, asa cum in 2007 am considerat ca nu e cazul sa dam cu pietre in Curtea Constitutionala, pentru ca, oricate pacate ar avea, exista evident un curent in interior care incearca sa isi faca treaba mai bine decat si-o face Parlamentul, la fel se intampla si la CNSAS. E uimitor ca s-au putut demasca atatia ierarhi, de exemplu. Chiar daca au mai ramas, efortul de a curata o instanta morala, cum e Biserica Ortodoxa, e impresionant. E adevarat, as fi preferat CNSAS sa fi lichidat intai cu parlamentarii din 2004, care, ma credeti sau nu, inca nu s-au terminat de verificat. Dar le fac credit ca de fapt nu au putut, avand aerul ca indata ce se apropie ii paste lichidarea.
Impotenta statului nostru de drept e teribila. E destul sa il auzi pe procurorul Nastasiu chicotind la telefon, doar-doar o mai afla ceva prin bunavointa lui Omar Hayssam, omul care aduce inundatii, zboara cu Iliescu si are prieteni teroristi, ca sa te ingrozesti la ce nivel suntem. Hayssam ii spune lui Nastasiu ca a iesit pe Otopeni tot asa cum si eu pot sa spun ca ultima oara am fost la Sofia cu taxiul, ca nu e nici o cale sa ma verifice cineva. E penibil ca suntem redusi la a-l intreba pe el cum a plecat si cine l-a ajutat. Ba chiar il intrebam si daca il fila careva, ca noua, procurorilor, serviciile nu ne spun nimic, nu ne-au spus nici inainte sa il lase sa dispara, nici acum. Vorba aceea, ce rost are sa mai scoti procuratura din ceata dupa ce inculpatul e deja prin Liban dand interviuri pe bani despre cat de penibil e statul european romanesc?! Lasa-i sa moara prosti!

Legatura dintre aceste doua situatii e una singura. Iliescu. Hayssam nu e decat un baron umflat cu pompa de Hrebenciuc si compania, tot asa cum si serban Nicolae nu e decat baiatul ala cu silentios care sta pe locul din dreapta fata in filmele de familie. Mai bine zis, de famiglie. Iar statul de drept nu are cum sa se intremeze daca lupta contra lui se duce si din Parlament, si din Guvern, si din servicii, e o subminare generala. Norica Nicolai, care se vrea ministru al Justitiei, a lucrat mana in mana cu baietii astia in Comisia juridica. Numirea ei ar fi ca in Afganistan, unde dupa ce mai pierdem pe la talibani vreo regiune, ungem pe cate unul dintre ei guvernator cu acte in regula.
Tot felul de destepti se trezesc sa se lamenteze din cand in cand ca avem o viata politica neideologica si ca, vezi Doamne, nu luptam pentru principii si teorii, ci asemenea salbaticilor. Pai avem de ce. Ca principiul statului de drept e ceva mai important decat daca suntem crestin-democrati sau socialisti. Ce stanga, ce dreapta! Ambele sunt perfect legitime. Dar sunt corupte din interior de un partid mult mai solid si complet nelegitim, mafia securista. Clivajul nostru politic pricipal a fost si este pentru sau impotriva statului de drept. Degeaba isi pierde dl Dancu vremea dand interviuri despre reforma din PSD, PSD vad ca ramane o mare famiglie in care mai sunt tolerati si cativa care vorbesc despre reforma sau un presedinte ca Geoana ca da bine la Bruxelles. Ce reforma? Ca PSD sa fie vreodata votat de un votant urban normal, asa cum in Ungaria e votat partidul socialist, inclusiv de multi prieteni de-ai mei, fosti disidenti, el trebuie sa inceteze sa mai fie partidul securistilor. Taman cand liberalii i-au intrecut la capitolul coruptie si se puteau si ei relaxa un pic, vine Nicolae cu bata lui de proiect ca sa nu mai fie nici o nelamurire. De ce nu l-a dat la Romania Mare? Vorba aceea, Vadimache nu mai are nimic de pierdut. E incredibil cum se poate compromite PSD cu cateva luni inainte de campanie. Ce miza trebuie sa fie la mijloc?!
In timpul asta, Vladimir Tismaneanu someaza Guvernul sa ne dea o ordonanta de urgenta prin care sa se interzica simbolurile comunismului. Nu vad de ce sa nu o si dea onor Guvernul, ba chiar de ce sa nu o voteze tot Parlamentul cu mana sus. Mai rar te poti scoate asa ieftin.

Dr. Alina Mungiu-Pippidi este presedinte SAR si profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă