4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialTrei motive de a nu merge la vot

Trei motive de a nu merge la vot

Deși ne confruntăm cu o rată de absenteism de peste 70 la sută, adică cea mai mare din Europa, care va da dreptate celor care nu voiau ca România să fie inclusă (țară proastă cetățeană), văd că nu e clar deloc de ce lumea nu merge la vot. Iluzii, pretexte, acuze penibile (cum că lumea stă acasă să ajute PSD) țin locul unei dezbateri mai importante decît cea pe programe electorale, aceea despre rațiunea de a vota, sau nu, pentru alegerile europene. Dat fiind că alegerile astea, la care unele partide occidentale care au slogane gen Spune NU! Bruxellesului vor lua locuri fruntașe aș vrea ca nimeni să nu își imagineze, cu fantezia amorțită a românului care crede că istoria nu se schimbă pentru că niciodată nu o schimbă el, că în Europa se vor organiza veșnic alegeri europene și că Tanța și Costel vor fi întotdeauna consultați dacă dl. Juncker sau dl. Schultz vor conduce Comisia Europeană. Nu e așa sigur, dacă vor cîștiga dna Le Pen sau dl. Farage, al căror program european este să distrugă UE.

Care e motivul pentru care numai votanții de bază ai partidelor mari, în avanpremieră pentru prezidențiale, se pregătesc să se ducă duminică la vot? Într-o pondere aproximativă iată motivele- cine face sondaje și știe să le și analizeze are libertatea de a prezenta un alt model care să confirme sau să infirme ce spun eu aici prin statisticile proprii.

În primul rînd, grupul cel mai mare care va sta acasă este cel care nu știe cu cine să voteze, grupul votanților care se simt incompetenți. El ar avea poate cu cine vota dacă ar ști mai bine cine candidează. Ei sînt cei care spun în sondaje că nu știu destul despre partide și candidați ca să își fi putut forma o părere. Candidații au bătut țara iar situri ca România curată au tot făcut liste arătînd poziția unora sau altora, dar acest grup enorm de oameni nu se informează politic de pe Internet, unde ar găsi și siturile partidelor (unii au făcut programe- nu le-a citit nimeni). Circulă un video cu un cort în care un hipster vrea să știe care e programul Dacianei iar niște babe feseniste îl suduiesc. Pe video scrie că ar putea fi cortul oricărui partid. E fals. Un votant bine intenționat găsește informații despre Daciana, și favorabile, în acel cort, și nefavorabile, în ziarul de față, și neutre, pe România curată. Dacă Băsescu și Ponta au o vină că au deturnat atenția cu războiul lor civil, partidele au făcut eforturi să informeze lumea. Dacă nu au reușit, e pentru că în general nu sunt reprezentative, ajung la mult mai puțini oameni decît ar trebui, și pentru că mare parte din media noastră e tabloidă și ahtiată după bani, uitînd de rolul ei educativ și civic- media s-a comportat lamentabil campania asta și partidele nu au cum să reușească socializarea politică a omenilor fără media. O bilă neagră mediei în proprietatea oamenilor politici, care a făcut numai propagandă și nu informare.

Al doilea mare motiv de abținere este convingerea oamenilor că alegerile nu schimbă cu nimic viața lor, că vorba bancului, dacă ar schimba ceva ar fi interzise. Acest grup de oameni convinși că nu sînt afectați de cine este la putere, nici în bine și nici în rău există și la alegerile occidentale în proporție importantă. Într-o oarecare măsură se suprapune pe primul grup, că dacă eu cred, justificat sau nu, că viața mea e tot aia indiferent cine iese nu am de ce să mă țin la curent cu politica. Acest grup amenință să se stabilizeze la un mare procent în politica românească, așa cum este, de exemplu, în SUA, dar nu în Europa, unde societățile sînt mult mai politizate. Proporția între cine nu e afectat că o duce bine și cine nu e afectat că o duce rău va mai varia, dar per total au în comun mult, pentru că sub-grupurile astea sînt în mod real autarhice și autosuficiente (trăiască Western Union și subvenția la hectar), nu sînt clientela unui partid, de exemplu (sau ar fi mobilizată). Bine sau prost, acești oameni se descurcă, de asta ei sînt minoritari în categoria mai largă (prima) a incompetenților, din care mulți nu se descurcă, mulți ar avea nevoie de politică să le îmbunătățească viața, dar au pierdut firul pe undeva.

Cea de a treia categorie, și cea mai vocală, deși cea mai mică, este cea care nu votează pentru că e convinsă că toate partidele sînt corupte și toți candidații o proastă investiție. Asta e o categorie mai competentă politic (dacă ar vrea, ar ști cu cine să voteze, și față de prima, care era mai ales rurală și suburbană, asta e mai ales urbană și activă) dar nu o face pentru că nu vrea, și pentru că e destul de informată să considere pe toată lumea pe lista neagră. Acești oameni nu votează pentru că nu au cu cine vota, dar sînt creaturi politice, cu interes și competență. De ce nu au cu cine vota face obiectul unei intense dezbateri zilele astea, dar e o iluzie că doar din cauză că legea e restrictivă și nu-i lasă să se înscrie. Da, legea noastră e restrictivă, pune obstacole la oamenii obișnuiți, care nu au averi, da, domnii Ponta și Zgonea și-au călcat cuvîntul dat mie, că mi-au promis că vor coborî pragul de înscriere de la cît este acum (nivel Kazakstan) la numai 500 de semnături, dar, să fim serioși, asta a oprit pe protestatarii de astă toamnă să își facă partid? Au fost mai mult de 30 000 în toată țară, care e problema? Dacă voiau, nu puteau? Ei, aici apare autoiluzionarea, ideea că un protest poate ține locul unei asociații stabile, că entuziasmul de Facebook se poate subtitui competenței manageriale și civice (succesul de astă toamnă se datorează lungii pregătiri competente făcută de larga alianța socială pentru Roșia Montană, care a conținut arheologi, istorici, geologi, ziariști, proprietari de teren, ecologiști, juriști, lideri de opinie, economiști, artiști, etc) și nu unui grup de entuziaști Facebook care au creat Uniți, salvăm – aceasta a fost doar goarna care a strîns trupele într-un loc. De asta orice alternativă politică are nevoie de aceeași alianță socială largă, că nu pot fi emanate programe și create alianțe semnificative de niște activiști Facebook, oricît ar fi de spirituali și bine intenționați. Dacă lucrul acesta nu e înțeles, și goarna se crede roată sau bielă-manivelă și următoarele alegeri vor prinde acest grup tot nereprezentat, deși potențialul există.

Incompetență politică subiectivă sau obiectivă, scepticimul față de capacitatea politicii de a schimba ceva (în primul rînd pe sine) plus incapacitatea de organizare tradițională ne vor pune în penibila situație de a da cu piciorul unor alegeri cu miză europeană, unde ar fi trebuit ca lumea să meargă la vot ca să contrabalanseze avansul din Europa de Vest al celor care ar fi vrut ca noi să nu intrăm și ca Europa să redevină o uniune de state, în care cetățenii să nu mai fie consultați direct. De asta eu nu aprob chemarea la boicot a celor de la Uniți, salvăm deși înțeleg perfect frustrarea lor că nu au cu cine vota. Urmăriți pe România curată răspunsul nostru – al lui Nicușor Dan și al altor membri ai alianței, care îndemnăm lumea la vot, să voteze cu stînga, dreapta, independenți, partide sub prag care au nevoie de voturi, există alegere, citiți listele negre și alegeți pe cei mai puțini răi, că maica Tereza nu candidează. Nici măcar eu nu candidez, dar m-aș bucura ca voi să votați, fie și blanc, să nu fie rata de neparticipare peste 80%.

Eu personal voi vota în Germania duminică pentru liberalul german Alexander Graff Lambsdorff, pentru că a sprijinit Parteneriatul pentru Est, unde se lucrează pentru Ucraina și Moldova, și pentru că vreau ca liberalii, partenerul junior al dnei Merkel la guvernare să treacă pragul electoral și pe viitor să nu mai avem alianță între creștin-democrați și socialiști. Nu pentru că aș crede că partidele socialiste sînt nelegitime- departe de mine, sînt la fel de legitime ca orice partide neextremiste, și e destul de neuropean discursul românesc că toți socialiștii europeni sînt corupți sau vînduți rușilor- ci pentru că de la atitudinea față de Rusia la numărul de birocrați din Ministerul Dezvoltării German mă simt mai aproape de programul liberal. Vreau să votez și eu o dată pentru, nu contra- nu mă invidiați pentru tura asta, nu abandonez partida de acasă și mai vorbim pe viitor.

Puteți comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe Romaniacurata.ro.

Cele mai citite

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

Record istoric pentru Pilonul 3 de pensii facultative

Peste 133.000 de români au început să economisească în 2024 Anul 2024 a marcat un record istoric pentru Pilonul 3 de pensii facultative din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă