Șoferul lui Crețu și soacra lui Bușoi

de Alina Mungiu-Pippidi , 16 decembrie 2015 - stire actualizata la ora 20:51, 16 decembrie 2015
Șoferul lui Crețu și soacra lui Bușoi

Șoferul Corinei Crețu de la Comisia Europeană, oficia­lul român cu cea mai mare funcție din lume la această oră, și deci, prin manierele ei, o reprezentantă a României oficiale cum nu sunt Simona Halep sau regizorii noștri de film multipremiați, a cerut transferul. Motivul a fost acela că doamna comisar, care se ocupă cu toate fondurile de coeziune din Europa, adică acei bani meniți să realizeze prinderea din urmă a Vestului dezvoltat de către Europa Mediteraneană și de Est, îl lăsa să aștepte cu orele în mașină și nu ­exista niciodată vreo certitudine când o să apară. Nici un șofer român, fără a fi plătit la fel de bine ca un șofer al Comisiei Europene, nu ar considera asta o mare ofensă. Pentru că acest comportament e destul de răspândit la omul politic român. De altfel, conform Politico.eu, o publicație din Bruxelles de prestigiu, asta a fost și scuza Corinei Crețu când i s-au imputat de către presă mulții colaboratori care ar fi plecat invocând toți încălcări repetate ale separației public-priva sau, mai rău, sfidări ale ­regulilor de drept. De exemplu, acuzată că ar fuma în birou, deși nu e voie să fumezi la Comisia Europeană nicăieri (vezi funcționarii cum ies, zgribuliți, pe trotuar sau în curți), Corina ar fi răspuns că în România un ministru face orice. Șoferul, șeful de cabinet, adjunctul lui plus nu știu câți alți colaboratori ai Corinei par însă să fi avut alte păreri și alte alternative (deși unii erau români), pentru că au refuzat să se mai împace cu un orar descris de ei ca mai degrabă gol, în care se lucrează de marți până joi în cel mai bun caz și întâlnirile sunt rare, pentru că dna comisar are nevoie să le pregătească ore îndelungate.

Fapt este că nu am mai văzut așa ceva în presa bruxelleză de la demisia forțată a comisarului maltez John Dalli și că publicitatea făcută nouă de asemenea scuze, cum că la noi asemenea comportamente sunt curente, e devastatoare. La începutul lui 2015, am fost de altfel testată de mai mulți oficiali europeni, nivelul cel mai ­înalt, dacă nu putem s-o înrolăm pe Corina Crețu la cauza noastră de bună guvernare. Mi s-a explicat (aș vrea să spun clar și răspicat că eu sunt expert, și unul academic, nu mă ocup special de România și nu torn România la Comisie, dar fiind adesea acolo așa s-a întîmplat) că așteptările Comisiei de la comisari este ca ei să promoveze, cât de puțin, cauza și principiile europene la ei în țară. ­M-am ferit să o vorbesc de rău atunci pe Corina Crețu, pe care o cunosc din 1990, când scria la Azi, împreună cu Octavian Știreanu și Dan Mihalache, cel care se simte așa de în privat, chiar și în public, că se culcă la orizontală în prezența altor diplomați. A evoluat mult Corina, de când Iliescu și Pașcu o scoteau la înaintare să se judece cu mine și o lăsau singură când pierdea. Dar nu destul. De aceea am răspuns, așa cum vă puteți imagina că nu are autoritatea de a-i explica, ce să mai spun de a impune, lui Liviu Dragnea că fondurile Ministerului Dezvoltării- adică ale UE – nu se mai distribuie politic și contra comision. Că nu are nici profilul public în România de a purta o asemenea campanie și că, dacă vrea ea să ne aliem, știe perfect de unde să mă ia și nu e nevoie de asemenea intermedieri la vârf. Eu mă bucur dacă o pot înrola la implementarea Cărții Albe a Bunei Guvernări pe dna comisar și pregătesc mielul de pe acum.

În fapt, era o idee supernaivă, cum naivi erau la Comisie să creadă și că noua lege a finanțării partidelor va schimba ceva, și de asta trebuie o experiență aprofundată ca a șofe­rului sau șefului de cabinet pentru a pricepe că aceste două lumi nu au nimic în comun, cea în care dacă nu e voie să fumezi nimeni nu fumează și cea în care miniștrii se declară ­deasupra legii. Sau parlamentarii: dna Andronescu tocmai a dat o tran­șă consistentă din banii Ministerului Educației unei asociații bidon din care fac parte ea, dnul Iliescu, ­Anghel Stanciu și o trupă întreagă, numai pentru că, fiind la Comisia de educație, are puterea să o facă. Ce să explici separația public-privat ­Corinei și conflictul de interese lui Cati ­Andronescu? Sau majorității de pe la noi.

Cultura asta nemodernă, în care relația personală bate totdeauna contractul impersonal, iar autoritatea nu face doi bani dacă nu e abuzată să producă privilegiu nu pare să se ­atenueze, oricât i-am făcut noi proces lui Gabi Oprea pentru abuz de coloane oficiale. La bombăneala cititorilor (sau or fi postaci PSD) că îi facem tratament preferențial lui Klaus Iohannis, România Curată a scris RA-APPS cerând investițiile din acest an de la vila de protocol de la Neptun, că există un raport în Libertatea care spune că s-au tăiat copaci pentru un nou teren de tenis, acoperit apoi cu zgură de două ori, raport pe care nu știu de ce Președinția nu l-a dezmințit. Cunosc vila de la Neptun, pentru că am făcut pe vremuri transmisii în direct de acolo, dar nu sunt la curent cu amenajările noi, pentru că am refuzat, după îndelungă chibzuință, să merg la piscină acolo pe vremea președintelui Băsescu, deși argumentul era că asemenea intimități ajută la cooperarea publică, constru­iesc încrederea etc. Cât fugeam eu de împărțeala piscinei cu Elena Udrea, alte rude prin alianță prezidențiale, de genul finului Paul Lambrino, curățau ANRMAP de sume enorme, iar restul familiei prezidențiale se întreținea cu interlopi țigani și alți oameni cu simț de familie. Cum are și Cristi Bușoi, doctorul sereist care, se pare, mai e și notar – câte diplome a colecționat băiatul ăsta –, loial soacrei sale, tot notar, care are deja o condamnare pentru spălare de bani. Nu mai insist, că dacă citești motivația judecătorilor la casa pierdută de președintele Iohannis cam plângi cum e cu notarii ășta și ce miraculos a înregistrat unul în aceeași zi și moștenirea, și vânzarea, deși nu era nici în jurisdicția lui, iar familia moștenitoare se pare că nu era defel rudă cu defunctul.

Inadecvare, ciocoism, profit necuvenit și un profund sentiment al îndreptățirii – asta pare a fi definiția românului ajuns în viață, care nu vede de ce nu s-ar bucura și de insulele Reunion, și de festivalul de la Bayreuth, și de tenis, și de coloană oficială, păstrând un orar oficial pe jumătate gol și ferindu-se cu grijă să deranjeze pe cine se ține din anturajul apropiat de treaba cu adevărat pravoslavnică, adică de țeapa integrală. Ca atare, iertată-mi fie amintirea, dar avea dreptate Corina Crețu atunci când, pe vremuri, am coborât în același timp din avion la Bruxelles și pe ea cu însoțitorul ei i-a oprit vameșul pentru că arătau chiar mai rău decât erau, aveau jachete identice de piele neagră, semnul distinctiv al lumii lor de joasă calitate (azi s-a progresat la casa din Voluntari, și altele). Pe mine nu m-a oprit niciodată nimeni, dar m-am întors să le vin în ajutor (că totuși nu erau traficanți ruși, deși arătau cam pe acolo) și vameșul belgian s-a răstit la mine. Corina a avut remușcări – că de fapt nu e fată rea – și a spus însoțitorului ei: „Uite, e din cauza noastră, o întârziem pe Alina“.

Chiar așa și e. De 25 de ani acești pseudoreprezentanți ai noștri ne întârzie în mod fatal. Personal, nu am progresat niciodată mai mult decât de când m-am eliberat de ei în 2007 și am plecat – mai toate vârfurile generației mele evadaseră deja. Iar acuma ăștia trag în jos alte generații, și veniților, că sunt Bușoi sau Mihalache, li se vede haina de piele neagră orice ar pune pe ei.   

Comentarii

 • Alf

  25 decembrie 2015 21:12

  Uluitor! Parcă l-am citit pe Vadim. I-a bălăcărit la grămadă pe unii care de fapt nici nu aveau vreo legătură cu paachina aia pesedistă care era subiectul principal. Ferii frailor din calea ei, că nu scăpai. Am avut un junghi numai la gândul că ar fi putut să apară în costum de baie împreună cu madam Udrea la piscina preedintelui Băsescu.

  raspunde comentariului
 • dr.justice

  20 decembrie 2015 19:46

  Nu cumva ''impecabilul''domn puie monta a ''propus-o'', ca sa nu spun a bagat-o la inaintare ca poate mananca shi gura lor de pesedei ceva de coana europa?Si pe impecabil cine l-a sfintit? Blonda de UE e si creatia dvs. doamna Mungiu.Nu sunt Base'

  raspunde comentariului
 • ESENTA REVOLUTIEI ROMANE

  17 decembrie 2015 15:09

  aha ! but dear-dearest mrs amp va implor sa nu mai girati nici personal nici cu sar sau arc pe nimeni nici persoane nici organizatii-partide ca e superfluu si redundant intrucit esenta revolutiei romane in asta a constat asa cum a statuat proclamatia de la timisoara punctul 8- lustratia pentru ca prea multa diplomatie dauneaza la democratie...si spun asta ca voluntar arc si ca sustinator al dvs in orice actiune care nu este extremista dar nici mediocra vorba aia everything that is closed to average is a bad idea ,iar in privinta punctului 8 tare as vrea sa analizati la arc-sar ce au patit semnatarii din 1990 pina azi ca eu va spun ca toooti au fost marginalizati exclusi-distrusi ei si familiile lor si oricit ar parea acum de justitiara anticoruptia si de reparatorie e clar ca nimic nu poate echivala cu distrugerea atitor vieti greu incercate poate chiar mai greu decit ale eroilor revolutiei ...si va mai rog sa promovati pe linga dvs cel putin o tinara si un tinar pe care sa-i faceti mai vizibili ... iar in ce priveste textele pe care vi le transmit incubatoarele de idei apusene fiti mai atenta ca asa cum spuneati in chestia cu fifa -ca votul lu cei mai saraci poate fi cumparat pe nimic , e clar ca aceiasi consultanti politici electorali democrati au implementat la noi stilul de finantare a partidelor si e clar acuma dupa scandalul cu prins-paul ca plata consultantei s-a facut prin jafuri facute cu miini murdare cum ar fi a lu truica et co dar si ale premierilor bombonel taricel etc care au fost implicati si in privatizari cu dedicatie interstatale ... iar gindul nu poate sa nu ne zboare la chestia ca securistii lu ceasca au negociat si cooperat de la egal la egal cu consultanti-jefuitori sau secu de la noi este chiar mai tare ...si nu pot sa nu spun aici ca secu nu a disparut ci e partea nevazuta a unui iceberg care poate scufunda romania - pentru piiina in cel mai mic sat structura secu e vie exact ca terorismul -poate faceti harta secu din romania si atunci poate vor fi anihilati ...si spun aceste lucruri ca sa va feriti sa mai urcati in vreun avion cu alde astia care ne-au facut parul cretu sau oare nici o precautie nu mai poate contracara faptul ca legitimati pe nelegitimii astia-bastarzi de romania...scuzati daca va par extremist radicalizat dar de 26 de ani am ajuns tot mai mic mai nimic desi nu am vrut sa fiu mare ci doar egal intre egali-ceee democratic ! -si nu vreau sa fiu primul fara egal in globalizarea asta de mahala de pe aici ...poate cititi azi si raspundeti peste alti 26 de ani ...recunostinta mea celor care au mers si celor care vor merge vii sau morti pina la esenta revolutiei romane !

  raspunde comentariului
 • Luminita Sanatescu

  17 decembrie 2015 13:13

  Un articol minunat, chiar cu mult umor, negru!Va citesc articolele de cate ori am ocazia,aveti perfecta dreptate.Sper sa ajute si celorlati sa vada realitatea.Oricum,felicitari!

  raspunde comentariului
 • titiriga

  17 decembrie 2015 12:22

  scrie "gusa"tarii,scrie dupa ce a lins dolarii lui Soros si nu numai..cand vom scapa de vinzatorii de tara,de impostori,de derbedeice soarta traim fratilor?cine te-a pu Iliescule sa-l impusti pe Ceausescu de Craciun?sa nu mai scapam de blestem?

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  17 decembrie 2015 9:54

  Cam trist articol Dna. Mungiu Pippidi, e clar ca v-ati pierdut orice speranta. Din pacate, sunt de acord cu Dvs.

  raspunde comentariului
 • Genus

  17 decembrie 2015 7:26

  Au trecut zeci de ani de cand profesorul Cretu, tatal Corinei asa cum am descoperit intimplator candva, predand fizica cuantica m-a facut sa-mi determin modul meu de "a progresa" "Doamne, sa nu ajung ca el", mi-am spus ca tanara studenta la care el tipa fara motiv, poate doar pentru ca asa faceau "profesorii". Acum predau eu undeva in lume si in continuare imi am referintele mele "negative" din Romania dar si pe cele "pozitive", de exemplu profesoara mea de fizica din liceu. Haina de piele avea si tatal Corinei, oricum, cumva nu ma mira ceea ce citesc azi despre ea si soferul ei. A ajuns "sus", dar ce folos pentru cei pentru care ea este raspunzatoare?

  raspunde comentariului
 • munca

  16 decembrie 2015 22:29

  .Cum se fac bani pe net! Lumea se schimba, iar cei care vor castiga vor fi numai cei care se adapteaza la noile realitati! Acum e timpul sa citesti si tu un curs gratuit care te invata repede cum se fac bani pe net! Primesti online cateva lectii detaliate si care te invata pas cu pas cum se fac bani pe net. Pentru a obtine cursul, trimite un mesaj la adresa de email cirjeleanunadeagmail.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design