Rezultatele alegerilor locale nu sunt poate o surpriza, dar una este a prezice rezultatele si alta a avea in fata cifre brute si procente.
Absenteismul, atat de temut, nu a fost prea grav. Cifra medie pe tara, peste 50%, este corecta in comparatie cu ceea ce se petrece in Europa. In tari cu o constiinta civica ridicata, ca Elvetia, o asemenea cifra ar fi considerata buna. Contrar afirmatiilor pesimiste ca absenta de la vot e o expresie a dezgustului electoratului, ea poate fi interpretata si ca nu exista o miza ideologica puternica si ca, pe oricine am vota, lucrurile tot asa vor merge, in rau, ca si in bine. Daca abstentionismul, cat a fost, ar fi exprimat cu adevarat o nemultumire profunda, am fi inregistrat un avans mare al formatiilor extremiste. Dar PRM este pe duca, iar PNG pare un fenomen aproape exclusiv bucurestean si fotbalistic. Deci nu e momentul unor consideratii apocaliptice despre viitorul Romaniei, desi ele ar putea sa apara indreptatite prin alte fenomene (emigratie, colonizare a bogatiei nationale, dar nu putem aborda toate subiectele deodata).
O alta constatare este aceea ca raportul dintre fortele relative ale partidelor politice apare sub alta lumina. PSD stagneaza, dar nu da inapoi. Pare sa fi atins, pentru o perioada, un anumit grad de incompresibilitate, iar disputele interne de la centru nu-l afecteaza, bazat cum este pe o adanca patrundere in teritoriu, mai ales la sate. PD-L, in schimb, nu reuseste sa apara ca un cavaler in alb gata sa strapunga carapacea balaurului neocomunist. Cu exceptia Bucurestilor, unde isi are un bastion puternic, si a Clujului (unde a jucat efectul Boc), PD-L ramane capabil sa contrabalanseze pentru moment PSD, dar nu mai mult. Iar daca in viitor va fi mai eficient si va deveni acel partid al presedintelui capabil sa produca o mutatie a societatii romanesti ramane doar o ipoteza. Marea surpriza sunt bunele rezultate ale PNL in tara. Prin scor arata a fi intr-un maximum istoric. Daca PNL s-ar fi situat la mare distanta de PSD si PD-L, nu ar fi fost decat in mica masura o forta de arbitraj in disputele viitoare. Dar, cu un PSD si un PD-L sub 30% si cu un PNL putin sub 20%, trebuie sa admitem ca el va avea multe de spus in viitorul imediat si mai cu seama la viitoarele alegeri generale de la sfarsitul anului. PNL a dovedit o buna implantare in teritoriu, chiar in zonele preponderent rurale (Valcea, Giurgiu…).
Dupa cum am spus, Bucurestii sunt o zona aparte. Prin masivitatea abtinerii, mai intai. Prin esecul PNL, in al doilea rand, care nu l-a putut plasa pe dl Orban nici macar pe locul 3, desi domnia sa a prezentat un program foarte coerent si realist. Care l-a pus pe dl Chiliman in dificultate la sectorul 1, desi a fost un bun gospodar. Explicatia logica este ca electoratul PNL a fost inca si mai sensibil decat altele spre a migra catre partidul pomenilor si al fotbalului PNG-CD, pe de o parte, catre un PRM al carui cadavru da inca semne de viata in Capitala. In fine, trebuie sa remarcam ca dl Blaga performeaza mai prost decat partidul-reduta (al sau) care este PD-L bucurestean. Aici intervin anumite alergii fata de cineva atat de vadit nebucurestean ca dl Blaga (care, inconstient, le aminteste bucurestenilor de dl Ciorbea), pentru ca, in rest, nu vedem un motiv ca partidul sau sa aiba o performanta superioara celei proprii a dlui Blaga. Chiar cu rezultatul slab al PNL in Capitala, acest partid este chemat sa joace un rol de pivot in lupta finala pentru desemnarea primarului general. O buna parte din multimea care cauta solutii atipice ca dl Gusa va merge la candidatul "independent" Oprescu, perceput si el atipic. Dupa cum dl Oprescu are sanse sa atraga si din clientela dlui Becali, si a dlui Vadim Tudor. Electoratul de baza al PSD il va vota si el Oprescu, caci nimeni poate inghiti gogorita ca dl Oprescu ar fi un candidat independent.
E limpede ca reprezinta un al doilea candidat PSD, plasat printr-un genial artificiu al dlui Iliescu in jocul electoral. Rezulta ca apelul liberalilor va fi important. Daca vor chema sa se voteze Oprescu, ei isi asuma o grea raspundere: aceea de a contribui la aducerea, in ziua simbolica de 15 iunie (aniversarea mineriadei), a unui autentic reprezentant al partidului si al clasei nomenclaturiste care a dorit moartea schimbarii. si s-ar putea ca electoratul Capitalei sa nu-i urmeze si sa-i iubeasca inca si mai putin pe liberali din cauza acestei recomandari. De aceea ar fi cazul ca PNL sa lase la o parte dihonia din interiorul fostei Aliante D.A. si sa-l sprijine pe dl Vasile Blaga. Pentru ca alegerea dlui Oprescu este mai mult decat aducerea unui pesedist in fruntea Bucurestilor (la 18 ani dupa mineriade), ci chiar o restaurare spectaculoasa a nomenclaturii, care-l va face pe Ceausescu sa rada sardonic acolo unde se va fi gasind. Oricum, bucurestenii pot vota in primul tur cu un partid sau cu altul, dar, in marea lor majoritate, sunt foarte liberi in mintea lor si vor vota la al doilea tur cum cred, nu cum li se spune. Apelul eventual al PNL de a vota cu Oprescu ar putea deteriora si mai mult imaginea PNL in Capitala si chiar in afara ei.