Scuipatul greu de pe afișul lui Ion Rațiu | OPINIE

de Grigore Cartianu , 30 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:13, 30 octombrie 2017
Grigore Cartianu

Vă amintiți celebrul afiș al lui Ion Rațiu, din primăvara lui 1990? L-am îndrăgit de la început, iar în jurul lui am trăit o adevărată aventură.

Eram student în anul II la Politehnica bucureșteană. Veneam de la facultate, pe la începutul lunii mai. Am trecut podul peste Dâmbovița, spre căminele din Regie, iar între cantina R1 și căminul meu, P19, am văzut o mașină - Dacia 1300 - cu capota ri­dicată. Cineva împărțea afișe cu Ion Rațiu.

Am luat și eu unul. Am îndrăznit chiar mai mult: l-am întrebat dacă poate să-mi mai dea câteva, că plec sâmbătă la țară, în Gorj, și vreau să le mai dau și altora. Șoferul mașinii a băgat mâna adânc și mi-a dat un snop de afișe. Erau grele, nu glumă! Frumoase, lucioase, tipărite pe hârtie groasă. Le-am făcut sul și am grăbit pasul spre cămin, parcă temându-mă să nu mi le ceară înapoi. În cameră le‑am numărat: erau vreo 40.

Câteva zile mai târziu, lipeam afișele pe o uliță din Brădiceni, la un kilometru de Hobița lui Brâncuși. Vreo șapte-opt pe gardul meu, câte unul pe fiecare raclă; două, pe cișmeaua de peste drum, flancând avertismentele grele pe care le scrisesem cu vopsea albastră: “Treziți-vă, români! FSN = PCR“, “Iliescu, mai rău ca Ceaușescu!“ și “Cine-a stat cinci ani la ruși / Nu poate gândi ca Bush“.

Am mai lipit afișe și în alte zone din sat; de exemplu, pe gardurile a doi comuniști convinși. Am mai dat și câtorva prieteni, să le pună și ei în valoare. Mi‑au mai rămas vreo câteva, pe care le-am păstrat mulți ani după aceea, ca pe niște amintiri prețioase.

Multe sudalme mi-am atras prin sat când s-a aflat că am “pângărit“ ulucile cu afișele lui Rațiu! Dar și mai multe mi-au auzit urechile când, plasându-mă strategic în bătătura casei, am monitorizat reacțiile trecătorilor de pe uliță, fără să fiu văzut. Unul mâna vacile la câmp, altul - cu sapa în spate - mergea la prășit, un uncheș avea de cumpărat ceva de la ma­gazin, vreo trei își dăduseră întâlnire la mat, la o litră de țuică, alții se fâțâiau fără rost...

Se opreau, scuipau în direcția afișelor și șuierau printre dinți: “’R-ați ai dracu’ de țărăniști, cu Rațiu al vostru cu tot!“.

Mă amuzam, dar mă și întristam. Sudalmele veneau din partea unor oameni cu care crescusem pe uliță și care până atunci nu conteneau cu laudele: „Ăsta da băiat: ce mai cosește el... și cum prășește porumbul... și a mai ajuns și la facultate...“. Cu unii dintre ei împărțisem strachina cu mâncare și urciorul cu apă, în lungile zile toride, la cosit. Împreună făcuserăm clăi mari de fân la saivanul Colectivului, urcaserăm porumbul sau cartofii în remorci și apoi îl slobozi­serăm în pătulul C.A.P.-ului. Și tot împreună ne luptam cu țânțarii, viespoii și căpușele la tăiat de lemne, în pădure. Iar când găseam o văcăriță – ciupercă comestibilă, care se mănâncă crudă -,
o împărțeam pe din două sau pe din trei, depinde câți eram. Acum, cu alegerile, uitaseră de toate. Se înrăi­seră, căpătaseră ură, erau în stare să-ți dea în cap. Un învățător, un refugiat, niște gură-cască, o cocoșică... Toți ar fi făcut moarte de om pentru Ion Iliescu. Ce să caute pe afișe altcineva decât Ion Iliescu?! „Boșorogii fără dinți / vor s-ajungă preșe­dinți!...“

Și a fost “duminica orbului“. Ion Iliescu - 85,07%, Radu Câmpeanu - 10,64%, Ion Rațiu - 4,29%.

Îi mulțumesc lui Dum­nezeu că m-a îndrumat să pun ștampila pe Rațiu! Mi‑ar fi părut rău să-l fi votat pe Câmpeanu, cel care la scurt timp se întovărășea cu Iliescu, în tot felul de guverne de tranziție. Se vede treaba că întâlnirea cu Dacia din Regie, din portbagajul căreia erau împărțite afișe cu Rațiu, n-a fost întâmplătoare. Destinul mi-a scos în cale un mare român, pe care prea puțini compatrioți au avut ochi să-l vadă pe buletinul de vot în „duminica orbului“.

 

P.S. Mesaj de la un cititor: “Cu acel scuipat pe afișul lui Rațiu, românii și-au semnat și parafat următorii 50 de ani de sărăcie, incultură, boală și alienare socială.

În scuipatul oamenilor de atunci găsim chintesența unui trib sălbatic, ținut în frâu, într-o aparentă ordine și civilizare în ultimii 100 de ani, doar prin regimuri autoritare“. 

Comentarii

 • Tilica Cusca

  08 noiembrie 2017 11:51

  Toata viata voi tine minte vorbele colegilor de munca legionarule,taranistule tradatorule iar eu le trimit cind si cind clipuri cu Ratiu si Coposu si le spun, geaba acum mosilor daca nu ati vazut atunci !

  raspunde comentariului
 • Andrei

  31 octombrie 2017 11:16

  Nu l-am cunoscut pe Ratiu, am parasit Romania de multi ani. Din experienta mea din afara Romaniei pot sa spun ca Ratiu a fost un mare patriot. Ratiu a luptat impotriva comunismului cheltuind din banii lui. Fara sa il cunosc am admiratie pentru ce a facut si pentru el. A venit de multe ori in tara unde traiesc sa creeze in nucleu anti communist.

  raspunde comentariului
 • Iani

  31 octombrie 2017 11:04

  Mult Adevar in Articolele Dv. Domnule Cartianu!!! Am trait si eu aceste momente regretabile, descrise cu atata Profesionalism de Dv. Respect si Consideratie!!!

  raspunde comentariului
 • maria

  31 octombrie 2017 11:01

  In satul din Salaj unde tatal Monseniorului Coposu a fost preot este un Centru cultural numit "Sincai-Coposu" unde ,din cand in cand se mai organizeaza de catre scoala activitati.Vizitatori nu prea sunt ,ca deh trecutul nu trebue cunoscut. Le spun dascalilor de aici ca nimic nu va sterge amintirea zilelor negre de la inceputul anilor 9o ,cand a venit Monseniorul in vizita la Bobota ,iar satenii l-au intaminat cu Oua.

  raspunde comentariului
  • constantin bostan

   31 octombrie 2017 12:07

   Trebuie amintit acelor sateni cat mai des , pentru a realiza cat de indobitociti au ajuns datorita propagandei kgb pro Iliescu . Rusine , mare rusine pt acei sateni ! Prostie , incultura si inapoiere !

   raspunde comentariului
 • dusu

  31 octombrie 2017 10:37

  va credeti popor ,dar nu sinteti si nu puteti fi chiar daca azi toti aveti educatia data de istoria rominiei, ha ha sinteti olteni,moldoveni, iobagi asupriti ca vorbiti aceeasi limba !? pai toata America Latina vorbeste spaniola ! ha ha

  raspunde comentariului
  • Twin

   31 octombrie 2017 12:10

   Din pacate nu noi,poporul am facur revolutie.Am stat pe fundul nostru,docili,mai bombaneam in surdina cate o nemultumire.Dupa ce Gorbi a dat girul,a inceput demolarea sistemului.Spre rusinea noastra si la faza asta am fost ultimii.Nu noi ne-am ales conducatorii.Cartile erau deja impartite.Noi doar am chibitat.

   raspunde comentariului
  • constantin bostan

   31 octombrie 2017 11:58

   ...iar ai uitat sa-ti iei pastilele , ai grija , cu dementa senila nu-i de glumit !

   raspunde comentariului
 • vasile

  31 octombrie 2017 7:07

  Și eu am votat cu Rațiu dar...se pare că ne merităm soarta ca popor. Leneși, hoți, creduli, ușor de manipulat de orice agent rus... Dacă tot ne este dat să fim colonie, cum spun mulți antiamericani, de ce să nu fim colonie americană și nu rusă ? Nu ne-am lămurit în 150 de ani cum e cu rușii ?

  raspunde comentariului
 • gigi2

  30 octombrie 2017 23:49

  Kakartianu avea talent ka dat cu coasa Singurul de altfel Oltean scarbos

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  30 octombrie 2017 22:27

  Nu stiu cum a votat familia Ratiu la referendumul pentru Brexit dar Englezii spun. "Daca Hitler ar fi cashtigat razboiul azi Rolls-Royce ar fi proprietatea BMW. Daca Hitler ar fi cashtigat razboiul... Da ce l-a pierdut ?" Foarte probabil daca Ratiu ar fi cshtigat alegerile ar fi scos Romania din UE care este de fapt al 4-lea Reich nazist si Romania este azi sclava nici macar colonia Germaniei.

  raspunde comentariului
  • Bati campii!

   31 octombrie 2017 1:00

   Debitezi niste lucruri de neconceput pentru o minte sanatoasa. Nu te-ai saturat sa fii ridicol?

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  30 octombrie 2017 22:12

  Si eu l-am votat pe Ratiu. A fost un mare patriot care nefiind votat de suficienti Romani a fost nevoit sa asiste pasiv la distrugerea Romaniei de catre Basescu si alti Basisti. Roman, Stolojan , etc. Era ministrul transporturilor Basescu cand Ratiu la rugat sa nu distruga flota Romaniei si astfel sa devina shomeri echipajele navelor. S-a oferit sa cumpere el navele si sa mentina astfel locurile de munca ale echipajelor. Basescu i-a raspuns lui Ratiu. "Singurele nave pe care comandantii Romani de nava le vor mai putea conduce sunt barcile din Cishmigiu caci pe toate celelalte le-am vandut strainilor care m-au mituit pentru asta." Nu inteleg cum domnul Cartianu cica a votat cu Ratiu dar apoi a devenit Basist si a uitat de declaratia lui Basescu care a distrus flota Romaniei si l-a jignit pe Ratiu care ar fi vrut sa cumpere el navele.

  raspunde comentariului
  • Gigel

   31 octombrie 2017 10:18

   Basescu nu putea sa vinda flota pentru ca nu era in proprietatea lui, ci a Fondului Proprietatii de Stat sau cum ii spunea atunci, subordonat, daca nu gresesc, guvernului, adica prim-ministrului.

   raspunde comentariului
  • Bti campii!

   31 octombrie 2017 1:02

   Chiar, nu te-ai saturat de atatea gogomanii?

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  30 octombrie 2017 20:17

  Romania s-a facut de elite venite din interiorul ei. Acele elite intai au contestat, apoi s-au apucat de construit. Printul strain, adus in 1866, fusese preconizat inca de la 1857, de catre fortele interne, in Divanurile ad -hoc. Mai e ceva, elitele care au construit Romania au mers alaturi de marile puteri europene, cand acestea ne-au fost favorabile, insa nu s-au predat acestora. Intre a fi prieten cu o putere straina, pe baza interesului comun, si a deveni papusa acesteia, manevrata prin sforicele, e o distanta de la cer la pamant. Niciodata Franta nu si-a permis ceea ce si-au permis americanii la Bucuresti. Oricum, discutia asta se poarta prea tarziu, prin urmare e inutila.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  30 octombrie 2017 20:00

  Ion Ratiu NU avea cum sa castige alegerile. Din motive stiute si din motivele pe care nu le stiti. Chiar daca Ion Ratiu ar fi castigat alegerile, nu avea ce face. Prin simplul motiv ca lucrurile, facute din afara, tot in directia aia ne-ar fi dus. Continui sa sustin ca daca ar fi fost presedintele Romaniei, in acea perioada critica, azi ar fi fost cel mai injurat om din tara. Ni se rezervase MAREA PRADUIALA, din ordin extern, cu complicitati interne cat casa. Intre care si "statul de drept", care a tunut de sase hotilor. Daca nici macar acum n-ati inteles chestia asta, inseamna ca sunteti incurabili.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  30 octombrie 2017 18:51

  ESTE DE ACTUALITATE INCA CHEMAREA LUI GEORGE COSBUC. SA NU DEA DUMNEZEU CEL SFANT, !! SA VREM S-AJUNGEM IN MORMANT. !! SA NI-I ALEGEM PE MISEI !! SI SA MURIM DE GAT CU EI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 octombrie 2017 18:44

  DE CE A FOST PRIMA PE LISTA ??? Se stie ca actualul ministru de interne, Carmen Dan, a fost adusa la Alexandria in 2002 si incadrata pe functia de consilier juridic la CJT, adica la Liviu Dragnea. TALHARIA 1. Putem presupune ca infractorul Dragnea s-a folosit de sprijinul consilierului juridic Carmen Dan in 2005, cand pres. CJT, profitand de functie, a cumparat de la FPS restaurantele si magazinele din Turnu Magurele, de la firma pe actiuni ,,Modern,, SA, platind numai terenurile in suprafata totala de 18.000 mp, cu suma platita de Dragnea de 22.000 de euro. Hotomanul a cumparat restaurantele si magazinele comerciale din Turnu, platind numai terenurile, aproximativ cu un euro pe metru patrat. Si apoi le-a vandut, devenind miliardar. Pai, este imposibil ca supusul consilier juridic al CJT sa nu fi fost implicat direct in transarea acestei uriase talharii. TALHARIA 2. In 2006, CJT , adica pres. DRAGNEA, a vandut finului sau, Marian Fiscuci, utilajul detinut de CJT, numit ,,Trenul reciclator,, care era folosit la asfaltari. CJT a cerut pe utilajul respectiv 3.251.600 roni in 2005 si l-a vandut lui Fiscuci cu numai 1.900.000 roni in 2006, la subpret. Tot finului Fiscuci ii vanduse si Tel Drum la subpret in 2002. De fapt, si Tel Drum si utilajul amintit sunt ale lui Dragnea si pres. CJT le-a cumparat pe numele finului sau, Fiscuci, si cu bani delapidati de la Protectia Copilului, unde a angajat formal si pe cele doua pesediste, pe care in fapt le folosea la sediul PSD din Alexandria. Cred ca si de aceasta data Dragnea s-a folosit de consiliera sa juridica Dan. TALHARIA 3. In 2009, Dragnea a cumparat ,,Hotelul Turris,, cu 8 etaje, din Turnu Magurele, pe numele sotiei sale, Bombonica, pentru care a platit doar 214.320 lei, cand de fapt valora, conform Fiscului, 110.770.151 lei. In 2011, ANAF a trimis-o in judecata pe Bombonica, fiindca a refuzat sa plateasca statului 31 milioane de lei evaziune fiscala, aprox. 7,5 milioane de euro, dar familia Dragnea nu a platit nici pana in prezent impunerea, fiindca dosarul penal 6311-2-2012, care ajunsese la ICCJ, a fost blocat de Nitu la Parchetul General, unde sta blocat si acum. La toate aceste trei talharii ale lui Dragnea, si probabil si la altele, Carmen Dan a pus umarul si l-a ajutat pe seful ei in calitate de consiliera juridica a acestuia. De aceea, Dragnea a promovat-o subprefect, apoi prefect si in 2016 a trecut-o prima pe lista candidatilor PSD pentru Senat. De aceea, a facut-o senatoare si apoi ministru de interne, post din care, ca o a doua Ana Pauker, vegheaza ca seful ei, Dragnea, cel mai mare hot din istoria neamului romanesc, sa nu pateasca nimic. ,

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 octombrie 2017 18:24

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii, pe Capitala. Apoi, timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj din Capitala, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea acestei actiuni ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor jurnalistilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La intalnirea respectiva se hotaraste infiintarea AJDR, adica ASOCIATIA JURNALISTILOR DEMOCRATI DIN ROMANIA, in care nu trebuie sa patrunda niciun journalist care nu este de totala incredere. Apoi, AJDR va lua in discutie posibilitatea infiintarii unui post de televiziune ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. AJDR isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA, pe scurt AND. Al doilea obiectiv foarte important este ca, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti, cum este, de exemplu, CATALIN AVRAMESCU. Personal, as vrea ca AND sa fie condusa la alegeri de catre Basescu. Si daca vom castiga alegerile, Basescu sa fie premier si Catalin Avramescu sa fie ministrul Justitiei. Pe scurt, ce trebuie sa realizam ? SA AVEM TOATE FORTELE DEMOCRATE UNITE si IN URMATORUL PARLAMENT SA AVEM NUMAI OAMENI CU DEMNITATE, PATRIOTI SI COMPETENTI. Doresc ca aceasta postare sa fie citita de domnul GRIGORE CARTIANU.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 octombrie 2017 18:12

  CU ORICARE PRESEDINTE, SOARTA NE ERA ACEEASI. Piesa jucata la Bucuresti, fusese scrisa la Moscova de catre KGB. Directiva era sa fie inlocuit Ceausescu cu Ion Iliescu si regimul communist sa fie doar retusat in stil gorbaciovist. Bunicul lui Iliescu a fost un criminal rus, fugit la Oltenita, in Romania, in vremea tarista, ca sa scape de osanda. Tatal, Alexandru, a fugit in URSS, s-a facut bolsevic si a desfasurat activitati antiromanesti. Revenit in tara, a fost condamnat pt inalta tradare si a murit in inchisoare. Unchiul, frate cu tatal, a ajuns adjunctul lui Draghici, la Securitate. Fiindca i-au murit multi in cursul anchetelor, unchiul lui Iliescu a fost numit director intr-o fabrica de incaltaminte, unde a ucis pe adjunctul sau si a murit si el in inchisoare. Pe Iliescu l-a crescut sora mamei lui Cioaba, care era servitoare la Ana Pauker. Ion Iliescu, legat sufleteste de Rusia, a fost un bolsevic convins, si a ascultat orbeste, tot timpul, de KGB si de liderii Kremlinului. In 1991, in loc sa ceara teritoriile noastre rapite de Stalin, Iliescu a semnat un memorandum, la Moscova, in care il asigura pe Gorbaciov ca Romania nu are nimic de revendicat. Pe scurt, daca RUSIA ii cere lui Ion Iliescu sa distruga ROMANIA, Iliescu asta face. ASTA A SI FACUT. Dupa ce l-a numit pe Militaru commandant al armatei si a luat puterea, ajutat de trupe speciale kaghebiste, Iliescu a profitat de faptul ca toate functiile de decizie din institutii si intreprinderi erau ocupate de securime comunista. De aceea, Iliescu, ascultand de Moscova, a indraznit sa recurga la varsarile de sange si la mineriade securistoide in 89-90. De aceea, Iliescu a fost ales presedinte in 20 mai 1990, prin frauda, dupa o campanie desfasurata in conditii de teroare, la care numai FSN-ul a avut acces. RATIU a fost la un pas de linsaj, la Buzau. Eu, cu Radu Chesaru si doua studente, ne duceam cu masina la marginea unui judet si mergeam in viteza pana la sediul municipal al PNTCD, aruncand fluturasi pe geamurile deschise ale masinii, noaptea, cu teama ca vom fi barati de huligani cu bate, cum s-a si intamplat. Nimeni nu a indraznit sa mearga prin sate in campanie electorala pentru PNTCD si pentru Ratiu. Daca ar fi fost orice alt candidat in locul lui Ratiu, rezultatul era acelasi. Si, dupa 20 mai 1990, pana in prezent, a existat STATUL PARALEL securistic, care, indiferent de rezultatul alegerilor, a facut ce a vrut in tara asta, fiindca, fara LEGEA LUSTRATIEI, securimea si-a impartit tara si si-a infiltrat oamenii peste tot, incat nu poti face nimic fara acordul lor. Un journalist patriot ar putea sa uneasca intreaga opozitie in ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA, si acesta ar putea fi chiar GRIGORE CARTIANU.

  raspunde comentariului
 • hector

  30 octombrie 2017 17:17

  L-am votat pe Ratiu din "spirit sportiv". Nu credeam ca va lua prea multe voturi si pe vremea aceea credeam in Iliescu. Cand am spus pe cine am votat am devenit proscris intre colegi. Nici macar de gluma nu era buna fapta mea. Din pacate foarte repede mi-am dat seama ca Iliescu si prietenii acestuia de la locul meu de munca sustineau in fapt vechiul regim. Iar toti cei cel sustinusera din suflet pe Iliescu au promovat fulgerator si au ramas in functii, fara a avea prea multe calitati.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  30 octombrie 2017 15:56

  Astazi, romanii au invatat si economie, si management, si politici publice si toate alea. Cu ce folos ? Pai, nu mai au unde le aplica, astfel incat, dupa ce le studiaza, ori se fac mercenari in diverse Internationale, ori isi iau lumea in cap. Timpul nu iarta, iar erorile de decizie din trecut te urmaresc de-a pururi. Deci, sa stea linistit d-nul injiner ziarist. Cu mos Ion Ratiu presedinte, oricat de englezesti i-ar fi fost manierele, Romania tot acolo ajungea. Din ce cauza ? Simplu, iubitii nostri parteneri strategici aveau nevoie de slugi si sclavi, nu de oameni verticali. Lor le datoram, in buna parte, ruina noastra. N-au venit ca sa ne dea, au venit ca sa ne ia si ceea ce mai aveam.

  raspunde comentariului
  • Bati campii!

   30 octombrie 2017 16:16

   Dar macar iei aer curat! Poate se mai oxigeneaza neuronul acela stingher, care ti-a mai ramas! Daca ajungea domnul Ion Ratiu presedintele tarii, alta era soarta noastra acum! Eram o natiune respectata si prospera, iar Dragnea si Tariceanu erau la locul lor, unul pe tractor, celalalt la vandut ciorapi ADESGO !!

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  30 octombrie 2017 15:42

  Ion Ratiu, poreclit de poporeni, in anii `90, mos papion. Io insumi aveam simpatii PNT, pe vremea aia. Mi se pare mie c-am distribuit Dreptatea, inclusiv printre romanii de la Cernauti. Clandestin, fireste. Problema romanilor a fost ca erau ignoranti, fiindca au fost tinuti pe intuneric de regimul comunist. Habar n-aveau de economie, de management, de dreptul afacerilor. Habar n-aveai de sisteme constitutionale, de doctrine politice, de politici publice, de strategii de guvernanta. In genere, habar n-aveau de nici unele. Prin urmare, au fost niste mielusei care s-au imbulzit in directia aratata de mai-marii zilei, directie care se oprea direct in incinta abatorului. Si comunistii au fost ticalosi, insa asa-zisii democrati de dupa `89 au avut voracitatea unor lacuste, au papat tot, pentru ei si neamurile lor. Am trait apoi CATASTROFA guvernarilor de dreapta, care au ca echivalent regimul fanariot, din veacurile XVIII-XIX. Asa-zisa anticoruptie ? O adunatura de escroci, care protejeaza hotii lor, arestand exclusiv hotii altora. PNT ? Simplu, ceva ce ar fi putut sa fie. Un partid de centru-stanga, care crease in 1926, prin unirea aripii ardelenesti Maniu, cu aripa Mihalache, din Vechiul Regat. Erau asa de la stanga incat, in epoca, erau taxati de socialisti. Ca sa nu mai zic ca in perioada dintre razboaie s-au porcait ingrozitor cu liberalii, iar in campaniile electorale s-au batut ca chiorii. Mai o Skoda, mai un Romulus Boila, mai un Carol II, mai o Duduie, mai o Restauratie, mai un Tamadau. In fine, i-au lichidat pe toti, care la Sighet, care la Ramnicu Sarat, care la Aiud si Gherla. Intreb si io ca omul, ce mare branza ar fi fost daca Ion Ratiu ar fi fost presedinte ? Cu aparatul de stat stiut, cu economia distrusa, cu jocul marilor puteri peste capetele noastre ? Io cred ca Ion Ratiu a avut noroc, tocmai pentru ca n-a ajuns presedinte. Adica nu l-a injurat lumea decat in perioada electorala, insa n-a devenit obiect de porcaiala perpetua. Ghinion sau noroc, aceasta-i intrebarea.

  raspunde comentariului
  • Te dai sfatos, pesedila!

   30 octombrie 2017 17:04

   Incerci o strategie noua, te dai, aparent cu opozitia, ca, adicatelea, ai impartit afise cu domnul Ion Ratiu, mai dai cu nasul si prin istoria politicii romanesti, ca sa tragi concluzia convenabila, ca la o adicatelea, tot mai bine ca nu a fost votat Ion Ratiu ci nenea Iliescu! Te-ai rasucit in penibil, ca intotdeauna! De la Iliescu a pornit sa prinda tupeu hoarda de corupti, mincinosi, calomniatori, dusmanii din interior ai Romaniei! Ghinionul a fost al Romaniei, nu al domnului Ratiu!

   raspunde comentariului
   • Firul de praf

    30 octombrie 2017 20:33

    Bai prostanacule. Fat Frumos insusi daca ar fi venit la putere, in 1991, IN CONDITIILE DATE, tot aia ar fi facut. Era vremea marii bajbaieli. Modelul suedez. Modelul finlandez. Modelul chinezesc. Metoda MEBO. Fantasmagorii si alte rahaturi. In piata, rageau unii ca magarii, sus cutare, jos cutare. Dar solutiile care erau ? Nici una ! Nu eram pregatiti sa intelegem realitatile si sa actionam. Nici acum nu suntem pregatiti, mai ales ca NU mai avem suveranitatea deciziei. O basina daca tragi, incep sa sune telefoanele, de la Bruxelles, sau se supara ambasadele. Habar n-am cum se termina chesta asta, insa prevad lucruri urate.

    raspunde comentariului
    • Te dai sfatos, pesedila!

     31 octombrie 2017 1:12

     Asta e parerea ta, pesedila! Daca insa in locul tradatorului Ilici ajungea presedinte Ion Ratiu, Romania era acum o tara civilizata, prospera, respectata! Nu ar fi plecat atatia romani in tari straine. Economia se redresa pe baze sanatoase, coruptia nu ar fi putut sa se instaleze cum s-a intamplat sub presedintia lui Iliescu. P.S. Nu sunt eu cel prostovan, de fapt tu esti sinici nu reusesti sa convingi pe cineva cu logoreea ta rasuflata!

     raspunde comentariului
 • MIHAI 2

  30 octombrie 2017 14:34

  Erau niste afise galbene, iar RAȚIU avea papion. Undeva aproape de Gara de Nord pe o strada laturalnica am vazut atarnata cu un latz fotografia lui rațiu decupata de pe afiș si intarita cu doua baghete de lemn ca sa nu se indoaie. Lațul era in jurul gatului. Bucurestenii IL SANZURASERA PE RAȚIU ! **** Un popor de nenorociti ! Nu l-au iubit pe Rattiu care spunea ca VA LUPTA PANA LA UTIMA SUFLARE PENTRU LIBERTATEAADVERSARILOR SAI. L-ati iubit in schimb pe BASESCU care si acum cand isi deschide gura behaita nu poate sa spuna decat UITE DSMANUL ! Pe BASESCU cel care face si azi bascalie pe tema PAPIOANELOR exact ca tesatoarele ne fu tu te de la Apaca in 1990 . Cre tinilor !

  raspunde comentariului
  • Gresit!

   30 octombrie 2017 16:20

   L-ati iubit pe Iliescu, cel care a chemat minerii, sa stalceasca studentimea din Bucuresti si sa strige "Moarte intelectualilor"! Se pare ca inca il iubiti, voi, pesedimea!

   raspunde comentariului
 • Gigi

  30 octombrie 2017 14:30

  Ana D. daca in 1990 PNTCD punea un intelectual roman cu experienta Romaniei si cu gandire si viziune de dreapta, ar fi fost si acum la guvernare. Din pacate au facut doar jocul securistilor pentru castiguri imediate!

  raspunde comentariului
 • Ana D.

  30 octombrie 2017 12:42

  Pe 20 mai 1990 eram in Italia si am votat la ambasada pe Ion Ratiu. Cine nu a gandit liber inainte de decembrie 1989, nu a gandit nici dupa aceea. PNTCD a avut lideri. Traia si domnul Coposu. Dar nici pe el nu l-au vrut.

  raspunde comentariului
 • Nelu Lung

  30 octombrie 2017 12:40

  Nici D-zeu, nici *****' nu scoate din mentalitatea romanilor, batjocura, insulta, dispretul fata de ceilalti. Un om, Cartianu, scrie impresiile lui despre vremurile trecute. Altii au o alta parere. Ca vor sa le spuna in gura mare, e dreptul lor. Dar, de ce trebuie sa insulti, sa jignesti, sa-i lovesti pe cei de o alta parere ? O poti face in mod civilizat. Nuuu, ei atata stiu bata. Ca asa-i in partid. Ca se cheama pcr, fsn, su psd...Pacat de tine tara, meritai ceva mai bun ! P.S apoi majoritatea posteaza sub diferite pseudonime. De ce ? Nu aveti curajul raspunderii, pentru afirmatiile voastre ? Doar atata va poate capul ? Bata in mana si capul acoperit sa nu fi-ti recunoscuti ? Amaratilor.

  raspunde comentariului
 • "TATUKA" ION ILICI ILIESCU"

  30 octombrie 2017 12:09

  Feicitari pentru articol domnule Grigore Cartianu !!!

  raspunde comentariului
 • "TATUKA" ION ILICI ILIESCU"

  30 octombrie 2017 12:09

  Feicitari pentru articol domnule Grigore Cartianu !!!

  raspunde comentariului
 • Doina

  30 octombrie 2017 11:49

  Cu cine sa fi facut democratie romanilor? Cu PNTCD? Dupa cum ai vazut romanii sunt ca rusii, nu voteaza decat pe cel care le da, orice numai sa dea. Taranistii n-au avut lideri credibili si nici nu erau oameni cu principii. De Ciorbea nu mai pomenesc. Poate ca peste 60 de ani, dac-om mai fi o natie sa ne vina mintea la cap.

  raspunde comentariului
 • popescu

  30 octombrie 2017 8:59

  oamenii care-l scuipau, fara politehnica precum spui, stiau mai multe decat tine.Ratiu a sters-o cu taica-sau in Anglia sa nu-l duca la razboi. Cum se cheama?TRADATOR!

  raspunde comentariului
  • popescu ion

   30 octombrie 2017 17:23

   Acest individ care se ascunde in spatele pseudonimului popescu nu e un prost oarecare. E un propagandist comunistoid care lucreaza pentru pesedei. un fel de "cap de ciunga" mai sarac cu duhul.

   raspunde comentariului
  • Mare erou mai esti tu !!!

   30 octombrie 2017 16:42

   Profiti de anonimitatea pe care ti-o ofera netul, ca sa insulti o persoana cunoscuta, pretuita, care nu mai traieste! Asa viteji are pesedimea! Asta este calitatea acestui partid putred de corupt, care insulta tot ceea ce nu poate stapani! Familia Ratiu a servit tara ca putine altele si este O MURDARIE ceea ce ai scris tu, atacandu-l pe Ion Ratiu si pe tatal sau! V-ar fi placut voua sa fi fost arestat si intemnitat pe ani multi, cum a fost Corneliu Coposu. Nu dovedesti decat slugarnicie fata de psd si lipsa de discernamant si de bun simt!

   raspunde comentariului
  • ,,popescu'' sau pupescu ,adica cel care pupa k ururi neobolsevice ! De ce este Romania saraca ,inapoiata? pt ca avem prea multi popesti ,adica idioti !

   30 octombrie 2017 11:34

   .

   raspunde comentariului
   • Alt Popescu

    30 octombrie 2017 16:46

    Nu toti Popestii sunt batuti in cap, murdari la cuget si simtire, ca acela pe care il apostrofezi pe drept! Nu este vinovat numele, ci persoana! Este un ins lipsit de caracter, de onoare, de omenie!

    raspunde comentariului
  • Gigel

   30 octombrie 2017 9:21

   Ai vreo sursa pentru afirmatia ta? Din ce am mai citit, ar fi fost consilier la Ambasada Romana de la Londra in momentul instaurarii guvernului legionar, motiv pentru care si-a dat demisia si a cerut azil politic in Marea Britanie.

   raspunde comentariului
 • ion ion

  30 octombrie 2017 8:46

  Se cunoaste ca ai fost educat de comunisti si nu accepti democratia.Ai pierdut la vot ,te pregatesti pentru viitor.

  raspunde comentariului
  • Unde vezi tu democratie, la psd-alde?

   30 octombrie 2017 16:52

   Faptul ca isi acopera penalii in parlament? Faptul ca se joaca cu banii tarii, imprastiindu-i aberant si marind nebuneste datoria nationala, cu 10 miliarde de euro in numai 9 luni? Faptul ca emit pe banda rulanta bonduri guvernamentale, ca sa mai ciupeasca niste miliarde de euro, punand tara la risc? Faptul ca modifica pana si geografia tarii, ca sa poata beneficia de zone speciale, in folos propriu? Faptul ca ataca la modul murdar Justitia? Faptul ca emit legi anume croite, ca sa scape penalii pesedo-aldisti de puscarie, salvandu-si si averile? Nu e democratie, ci hotie!

   raspunde comentariului
  • ia loc ! singurul tau neuron din dotare da semne de oboseala grava !

   30 octombrie 2017 11:41

   .

   raspunde comentariului
  • ia loc ! singurul tau neuron din dotare da semne de oboseala grava !

   30 octombrie 2017 11:41

   .

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design