Scrisoare de la nea Ion | OPINIE

de Grigore Cartianu , 23 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:35, 23 octombrie 2017
Scrisoare de la nea Ion | OPINIE

Stimate domnule președinte al PSD,

Sunt Ion a lu’ Corcodica din Păducheni Deal, văru’ lu’ Gheorghe a lu’ Corcodica din Păducheni Vale. Eu te-am văzut pe matale la televizor și te-am votat, că, vorba aia, orșice om vrea o pensie mai mare. Mai ales când ne-a spus doamna Holguța că ne dublează pensia, am votat Pesedeu’ și eu, și baba mea. Ea nu știe carte, pune deștu’ când ia pensia, da’ nu-i bai, că i-am arătat eu unde să dea cu ștampila.

Noi am fi vrut să voteze tot așa și fi-mea, care lucră pentru străini, la multinațio­nală, acolo, la București, da’ mă ascultă împielițata?! Nu și nu, că Pesedeu’ e corupt și matale ești d’ăsta… cum îi zice… infractor! 

A mers și la miting, când era geru’ ăl mare, a scris pe-o bucată de carton că ăsta cu mustață ne-o furat o rață, eu așa am auzit, da’ nu mai aud bine c-o ureche de pe vremea ceapeului și cu ailaltă de acu’ doi ani, de la seceriș, că știi matale cum e cu bătrânețea asta…

Nepoți am doi, da’-s plecați unde-o-nțărcat mutu’ iapa. Băiatu lucră la construcții, în Italia, iară fata e studentă în Anglia – ce-o învăța acolo numai ea știe, de parcă n-avem și noi facultăți pe-aici… Acu’ trei ani m-or tot sunat să merg la vot, să nu votez cu domnu’ Fonta, să votez cu Iohanez, și eu cu baba mea le-am spus că am votat cu Iohanez, da’ am votat cu domnu’ Fonta. Mie tot pe matale îmi place să te votez, domnu’ Dracnea, și pe domnu’ Fonta mi-o plăcut, mai ales babii mele i-o plăcut, erea moartă după el, da’ ne sucise mintea împielițatu’ de nepotu-miu, zicea că nici nu mai trece pe la noi, prin Păducheni Deal, dacă-l votăm pe domnu’ Fonta. Și nepoată-mea, dracu’ gol, zicea la fel.

Domnu’ Dracnea,

Am avea și noi o problemă, aicișa, în sat. Primaru’ nost’ o cumpărat 700 de coșuri de gunoi, dintr-alea de plastic, și a cheltuit banii primăriei pe trei ani. 

Da’ ce-o face cu 700 de coșuri numai el știe, că noi suntem o comună mică, iar tineretu’ e plecat în țări străine. A naibii treabă, lu’ domnu’ primar i-o crescut în curte o vilă mare, un bloc, și și-o luat și mașină de-aia scumpă, mercedesă. Eu cred că el n-o avut încotro, săracu’, l-or obligat de la partid să cumpere coșuri de la Teledrumu, care zice lumea că e a lu’ matale, domnu’ Dracnea, da’ câte nu vorbește lumea...

Eu ți-am spus astea lu’ matale ca să-l ajutați cumva, cu niște bani, pe primaru’ nost’, că-i taie lumina la primărie. Și e păcat, că-i băiat bun, de la Pesedeu. I-o promis doamna Seghila, da’ acu’, dacă nu mai e ministră...

Bre, Livule,

Să știi că-s cam supărat pe matale! Mi-ai crescut pensia cât o căcărează de capră, da’ mi-ai scumpit toate alea cât o balegă de vacă. Lemnele s-or scumpit, curentu’ la fel, rata până la oraș îmi ia cu un leu în plus… Medicamentele lu’ baba mea s-or scumpit și ele, și nici nu se prea găsesc, zice farmacista să mai întrebăm și luna viitoare. Păi, așa‑mi zice de la prima prașilă, și nu de alta, da’ mă trezesc că-mi moare baba.

Și-ar mai fi ceva, Livule, tată. O nepoată de-a noastră, de-aici din sat, avea ajutor de handicap, că-i pocită rău săraca, da’ de luna asta i l-au suspendat. Lua și ea, acolo, 39 de lei, îi prindeau bine, că-i amărâtă, da’ o pus-o dracu’ să scrie niște poezii, o luat și fo’ 200 de lei pe ele – mai sunt și nebuni care dau banii pe poezii –, și-acu’ gata, a rămas fără ajutor.

A, să nu uit: mă, băiatule, spune-i lu’ Fosganian să ne lase cloța-n pace! Să nu umble el în cuibar să ne numere ouăle, că nu dă el mâncare la găini! Ia să-mi intre el în bătătură, că mi ți-l iau de cioc și-l miruiesc cu ciomagul pe spinare de nu mai nimerește Parlamentu’! Și-i păcat, că pare om citit...

Băi, infractorule,

De ce-ați dat, mă, drumu’ la tâlhari?! De trei zile ajunse acasă Coilă a lu’ Belitu, după decretu’ vostru, și nu mai e liniște în sat. Alaltăieri-noapte îi dispărură șapte găini lu’ Vetuța Afirfiricei, că trăiește singură, săraca, și a lu’ Belitu chefuiește de două zile și-o ține numa’ în fripturi.

Eu am schimbat toate încuietorile, am pus unele noi, din fier gros, făcute la Ioșka Țiganul, a dat trei ore la foale. Da’-s bătrân și eu, fac acuși 80 de ani, și baba e înțepenită de șale, și dacă mă trezesc cu nebunu’ în bătătură?! Că-i puternic nenorocitu’, nu mă mai pot pune cu el…

Cel mai rău o duce Fârsâna, fata de peste drum. De trei zile stă închisă în casă, amărâta, se teme că o mai violează ăla o dată, ba chiar că o omoară. Că așa i-a spus când l-or luat jăndarii prima oară: lasă, Fârsâno, că n-oi sta toată viața în pușcărie, și când oi ieși, te omor cu mâna mea!

Înțelegi ce-ați făcut, mă, infractorule? Și cui – mie și babei mele, și Vetuței, și Fârsânei, care v-am votat de fiecare dată de la revoluție încoace! De-acu’ să vă voteze Coilă a lu’ Belitu!   

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  25 octombrie 2017 17:18

  Articol mincinos scris de un ziarist vandut mituit de Soros cu argintii vanzarii de patrie. De la volanul Mertzanului primit ca mita de la Soros Cartianu a inventat o limba Romana pe care nu o mai vorbeste azi nimeni in Romania. Probabil doar cei care au citit cronicile lui Ureche au inteles ceva din articol. Nu mai exista de mult analfabeti in zonele rurale din Romania. In zonele rurale traiesc oameni nascuti la orash bine educati care insa si-au pierdut locul de munca datorita dezastrului Basist din Romania. Ei sunt nevoiti sa practice agricultura de subzistenta cu toate ca erau calificati in alte meserii dar le-a distrus Basescu locurile de munca. Majoritatea si-au deconectat casele de la reteaua de electricitate caci nu aveau bani sa plateasca energia. Unii mai instariti si-au cumparat baterii solare si ei au electricitate. Am intalnit la tara in Romania o ziarista doctor in filozofie care a spus ca prefera sa cultive roshii decat sa-l laude pe tiranul Basescu. Evident ea vorbea Romana corecta nu inventia lui Cartianu pe care nu o mai vorbeste nimeni in Romania. Medicamentele de import sunt scumpe peste tot in lume, in Romania pentru ca tiranul Basescu a distrus intentionat industria farmaceutica mituit de companiile straine producatore de medicamente. Am cumparat Crestor din Romania. A fost scump, 10 dolari totushi in SUA aceiashi cantitate costa 100 de dolari. PSD face ce poate ca sa scoata Romania din dezastrul Basist. Unii tarani aveau instalatii solare sbventionate de PSD pentru a incalzi apa, aveau si gaze aduse tot de PSD dar putini aveau bani ca sa plateasca factura deci cand nu era soare nu era nici apa calda.

  raspunde comentariului
 • un prost

  25 octombrie 2017 14:45

  Draga nea Car-tene ! Sa sti ca eu citesc ce scri matale foarte mult putin de loc Da ! Esti ESTRA ESTRA ORDINAR . Si sa mai sti ca asa cum esti matale in felul cum esti matale ti-ar sta bine sa fi mare FILFIZON in POLITICA A ! Scuze FILOZOF Scrie dom-le !!!!Scrie

  raspunde comentariului
 • iani

  25 octombrie 2017 11:34

  Domnule Cartianu esti un Grande -Complimenti!!!

  raspunde comentariului
 • Vere

  24 octombrie 2017 20:49

  mda....nota 10.no coment

  raspunde comentariului
 • Dan Patrascu

  24 octombrie 2017 13:01

  Excelent articol. Trebuie neaparat introdus in manualele scolare! Aminteste de pamfletele lui Arghezi.De mult n-am mai citit un articol atit de bine stilizat si mai ales...in perfecto concordanta cu realitatea cotidiana.Si totusi, tot citind critici la adresa Pasei din Teleorman, imi pun intrebarea oare asemena scrieri trec si pe sub ochii impricinatului? Ce impresie ii fac astfel de ziceri la adresa lui? caci chiar indiferent nu poate sa ramina oricit de porc nesimtit ar fi el.In orice caz, multumesc pentru aceasta desfatare literarra si politica.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  23 octombrie 2017 18:13

  Pai au dat afara hotii din puscarii ca sa aiba loc sparlementul de puscariabili, adica toti.

  raspunde comentariului
 • Gică contras

  23 octombrie 2017 17:45

  Un găozar semianalfabet care se vrea licurici in spațiul dintre bucile lui Băsescu! Cât de bou trebuie să fii ca să te recomanzi unui diplomat francez Le suis Gregoire Ecrivan??? Chiar în redacția de la Adevărul. Băi Gregoar cara-te ***** acasă că ești un bășit cu fițe de licurici!

  raspunde comentariului
  • bebica

   24 octombrie 2017 1:51

   Sint convins ca esti o vita pesedista , care a votal psd , dupa ce a primit o galeata de plastic . Stai jos animalcule .

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 octombrie 2017 15:56

  DE CE NU SUNT ARESTATI SI JUDECATI IMEDIAT 1. NASTASE,pt ca a dat industria si resursele Romaniei pe spaga ? 2. VOICULESCU pt sute de milioane de dolari furati de la CRESCENT si de la exporturi ? 3. TACRICEANU pt modificarea pe spaga a contractului cu firma STERLING RESOURCES in ultimile zile de mandat ca premier, la 12 noiembrie 2008, care s-a soldat cu prejudicii de sute de milioane de dolari pentru tara ? 4. PONTA pt ca a lasat Kazahstanului datoria de 690 milioane de dolari pe care o avea fata de tara noastra ? 5. DRAGNEA pt sutele de milioane furate de la stat cu Tel Drum, cu Hotelul Turris si alte n furturi colosale ? Si mai sunt zeci sau sute de astfel de mari talhari. DNA de ce nu-i aresteaza ??? DE CE ???

  raspunde comentariului
  • bebica

   24 octombrie 2017 1:55

   Ai perfecta dreptate . Cind aflii raspunsul , lasa-ma sa stiu .

   raspunde comentariului
  • Ouafine

   23 octombrie 2017 16:30

   Ai uitat chioru-ne-a vandut flota ,ne-a vandut rusilor prin Clopotel si ne-a mai vandut si FMI ca si cum nu intelegea notiunea de vanzator tradator.

   raspunde comentariului
   • Ia spune!

    23 octombrie 2017 16:51

    De ce a indatorat pesede tara cu 10 miliarde de euro in primele 9 luni de guvernare? Pe ce a tocat banii?

    raspunde comentariului
   • Dovedeste!

    23 octombrie 2017 16:49

    Astea-s barfe scarboase, emise la antene de slugile lui Voiculescu!

    raspunde comentariului
 • Ouafine

  23 octombrie 2017 14:14

  Ahah nu intram dar cred ca trebuie instaurata Politia Primariilor un soi de politie locala da care sa tie de Guvern.Daca aproba donu Dracnea se rezolva rezon.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 octombrie 2017 14:06

  Articolul de fata este farte bun si intruneste calitati deosebite de scriitor cu experienta.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  23 octombrie 2017 14:02

  COILA A LU BELITU !! NE TINE LA GAT CUTITU !! SI DRAC NEA, ZIS INFRACTORUL, !! MAI POATE FURA POPORUL.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 octombrie 2017 13:59

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii, pe Capitala. Apoi, timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj din Capitala, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea acestei actiuni ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor jurnalistilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La intalnirea respectiva se hotaraste infiintarea AJDR, adica ASOCIATIA JURNALISTILOR DEMOCRATI DIN ROMANIA, in care nu trebuie sa patrunda niciun journalist care nu este de totala incredere. Apoi, AJDR va lua in discutie posibilitatea infiintarii unui post de televiziune ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. AJDR isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA, pe scurt AND. Al doilea obiectiv foarte important este ca, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti, cum este, de exemplu, CATALIN AVRAMESCU. Personal, as vrea ca AND sa fie condusa la alegeri de catre Basescu. Si daca vom castiga alegerile, Basescu sa fie premier si Catalin Avramescu sa fie ministrul Justitiei. Pe scurt, ce trebuie sa realizam ? SA AVEM TOATE FORTELE DEMOCRATE UNITE si IN URMATORUL PARLAMENT SA AVEM NUMAI OAMENI CU DEMNITATE, PATRIOTI SI COMPETENTI. Doresc ca aceasta postare sa fie citita de domnul GRIGORE CARTIANU.

  raspunde comentariului
  • Dan Patrascu

   24 octombrie 2017 13:11

   Ce eroare !!Pe ce te bazezi ca tti acesti indivizi merita increderea noastra ?? Mai ales amicul nostru, Basescu' cu lantul ala cu belciuge de dulau, tot din aur dat de ****** tilhariNu mon cher, multi di cei ce-i citezi trbuie sa stea dincolo de gratii, cu Basescu in frunte! Daca toata presa arata cu degetul coruptia lui Dragnea asta nu inseamna ca trebuie sa inchidem ochii in privinta celorlalti ciocoi "mai vechi" ! Asadar, atentie !!

   raspunde comentariului
 • Inca un articol bun

  23 octombrie 2017 11:28

  httpromanialibera.roopiniicomentariiun-elefant-la-curtea-constitutionala---opinie-474442ArticleComments

  raspunde comentariului
 • maria

  23 octombrie 2017 9:51

  Minunat, ca in perioadele bune ale presei vechi ...doar ca are o sngura hiba, vina nu e a dvs. NU ajunge la Rodi a lui Bobocel a lui Pesedeaua din Casa Spagutei

  raspunde comentariului
 • Excelent!

  23 octombrie 2017 9:14

  Uite ca facem haz de necaz. Asta in loc sa iesim in strada, ca fiica lui Corcodica.

  raspunde comentariului
 • Robertin Rusu

  23 octombrie 2017 8:39

  Savuros! De mult nu am citit asa cu pofta UN pamflet politic. Felicitari domnule Grigore Cartianu

  raspunde comentariului
 • Robertin Rusu

  23 octombrie 2017 8:39

  Savuros! De mult nu am citit asa cu pofta UN pamflet politic. Felicitari domnule Grigore Cartianu

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design