Aventurile formarii guvernului nu trebuie sa ne faca sa pierdem din vedere adevaratele mize ale situatiei actuale pentru concetatenii nostri. Nici cei mai crunti adversari ai dlui Traian Basescu nu i-ar putea nega insusirile de "animal politic". Intr-un anumit fel, actualul presedinte al Romaniei poate fi considerat un tactician inca si mai de temut decat eternul si vicleanul Ion Iliescu. In timp ce acesta din urma s-a bazat in mare parte pe forta aparatului represiv comunist (ceea ce i-a usurat sarcina), fostul comandant de nava a trebuit intr-o mult mai mare masura sa se bazeze pe propria indemanare si pe extraordinara sa capacitate distructiva. El a luat riscuri enorme jucand la cacealma si la aventura si a reusit.
Felul in care a distrus guvernarea Ciorbea, din care facea parte, cucerirea Partidului Democrat in 2001, cand l-a descaunat pe un politician inteligent ca dl Petre Roman (care facea pur si simplu corp comun cu Partidul Democrat, de el intemeiat), curajul de a se apropia de liberali de pe o pozitie inferioara acestora pentru a forma Alianta D.A., trecand apoi intr-o pozitie dominanta, sunt tot atatea dovezi ale unui instinct politic extrem de viguros. In general, tactica dlui Basescu este aceea de a-i oferi victimei potentiale "sarutul mortii": imbratisarea este insotita de inocularea substantei mortale. Atinsa, victima devine un cadavru politic.
Daca dl Tariceanu a putut sa-si duca pana la capat mandatul de premier, asta nu inseamna ca nu a fost si d-sa victima a mortalei strategii basesciene. Daca judecam dupa surasul superior al dlui Patriciu in seara alegerilor in care afirma ca pe o dorinta – care trebuia neaparat sa se realizeze – viitoarea alianta guvernamentala intre liberali si PSD, putem deduce ca manevra subtila la care s-au dedat liberalii, aceea de a forta o alianta PD-L–PSD (care nu intra in calcule decat ca improbabila), a fost intoarsa si folosita ca o arma de dl Basescu pentru a-l ucide intr-un tarziu si pe adversarul liberal.
Acestia din urma – liberalii – conteaza acum pe faptul ca o parte importanta a votantilor PD-L, dezamagiti de "monstruoasa coalitie" a celor doua partide care refac vechiul FSN, vor vota in masa cu liberalii, si asta deja la alegerile europene din vara. Din mediile liberale vin autoincurajarile: "vom deveni un partid de 30%". si, efectiv, s-ar putea intampla asa ceva, daca marele vrajitor Basescu nu va aplica tactica pe care nu a ratat-o niciodata pana acum: sarutul mortii pentru parteneri, care de data asta sunt social-democratii.
Caci domnul Traian Basescu este obligat sa aplice strategia sa favorita. Daca nu ii va ucide pe social-democrati, risca el insusi sa devina victima "partenerilor" geoanici. si scadenta este apropiata: mai putin de un an ne desparte de alegerile prezidentiale.
De data asta, riscul este foarte mare. Iar arbitrul jocului este chiar rabdatorul, cumsecadele alegator roman.
Sa ne amintim care a fost promisiunea de baza pe care dl Basescu le-a facut-o romanilor la sfarsitul anului 2004: lichidarea "sistemului ticalosit". De cine era reprezentat acest sistem? – De varfurile si de clientela corupta ale PSD, in principal. De cativa moguli neocapitalisti si de liota care-i inconjura. Acestia nu au ezitat sa-l sfideze, sa-l trateze de "deseu" uman in tentativa de a-l descauna din primavara anului 2007.
…Au mai trecut 18 luni. Exercitandu-si prerogativa prezidentiala, dl Basescu i-a dat mandat omului sau, dl Theodor Stolojan, apoi, dupa prabusirea psihologica a acestuia, dlui Emil Boc, de a forma un guvern cu cei mai cainosi dintre adversarii sai.
Presedintele Basescu joaca acum cea mai tare partida de poker a carierei sale. Daca nu se razbuna in modul cel mai cumplit asupra falsilor sai aliati si realilor sai parteneri care l-au tarat in noroi – PSD –, daca nu le inoculeaza o doza mortala de venin, el se compromite in fata celor care l-au votat. El nu a reusit inca sa demonstreze ca s-a opus cu adevarat sistemului ticalosit. Mijlocul cel mai eficace prin care s-a impus simpatiei romanilor, promisiunea de a distruge, sau cel putin de a avaria serios hidra coruptiei, se va fi dovedit o promisiune desarta. si s-ar putea ca de data asta lucrul sa nu-i mai fie iertat.
Coruptia gigantica, putregaiul nasiilor si cumetriilor, privilegiile de tip medieval, neociocoismul vulgar si scandalos al noii clase postcomuniste au fost excelente motive de a-l alege pe dl Basescu. El a PROMIS ca-i va scapa pe romani de acest cancer sau macar ca-i va usura de efectele bolii cat de cat. Slabiciunea cumplita a statului de drept jigneste poporul roman, care este rabdator… dar stie sa si explodeze… da! Mamaliga explodeaza si arde pana la os. Adus la putere pe valul setei de dreptate, aspiratiilor de demnitate a acestui popor, presedintele actual al Romaniei este obligat sa-si sufoce partenerii pesedisti care incarneaza coruptia. Altfel, riscam sa nu mai intelegem care i-a fost rolul.
Oare ratand prima mutare, desemnand un incapabil care s-a desistat dupa patru zile (si nu dupa patru ani!) nu si-a ipotecat deja dl Basescu viitorul?