Aratam in 27 martie, in paginile acestui ziar, ca dl Basescu, intocmai ca un bun jucator de table, nu este niciodata atat de tare ca atunci cand pare slab. Pe d-sa acumularea greselilor il serveste. Dupa ce si-a pierdut o multime de colaboratori pretiosi, dupa ce "sistemul ticalosit" a primit multe lovituri, dar nici una nu i-a fost, acestui sistem, necum fatala, dar nici macar prejudiciabila, dupa ce a pierdut majoritatea din parlament, presedintele n-a scapat nici de suprema umilinta de a fi judecat de dl Voiculescu, "Felix". Acum o luna si ceva era intr-o ametitoare pierdere de popularitate si unii il vedeau ca pe un om distrus. si, cu toate acestea, Traian Basescu a refacut terenul pierdut, urcand in sondaje la cote atat de ametitoare incat pareau manipulate. Un adevarat mars triumfal! A depasit, ceea ce parea dificil de imaginat, numarul de voturi care il adusese la ocuparea functiei supreme in stat in 2004. si-a ridiculizat adversarii, al caror electorat potential a votat cu d-sa, impotriva propriilor partide (58% din alegatorii PNL, 24% din cei PSD). Acum, conducerile acestor partide se clatina si multe capete vor cadea. Cu alte cuvinte, "poporul", cel la care nu a incetat sa faca apel indispunand pe multi, i-a oferit deplinul lui sprijin si, prin ricoseu, perspectiva de a-i trimite la rebuturi pe adversari. Presedintele se intoarce la Palatul Cotroceni cu mai multa legitimitate decat a avut vreodata. A dovedit ca, deocamdata, nimeni nu reuseste mai bine ca el sa simta psihologia alegatorului roman si sa si-l apropie.
Dar, daca presedintele nu e slab cand pare slab, nu este intotdeauna cu adevarat tare atunci cand pare tare. Analiza actuala a situatiei dlui Basescu pune in lumina si unele puncte de care adversarii lui ar putea profita.
Sa privim un singur aspect. Cel mai vulnerabil este presedintele Romaniei din pricina lui insusi. Asa cum bine a spus d-na Doina Cornea, presedintele are probleme cu "balaurul sau interior". Dl Basescu are temperament, este entuziast si emotional. Am putea spune ca aceleasi calitati care-l fac simpatic in ochii acestui popor care sunt romanii, la randu-i entuziast si vibrant, ii pot juca si feste. Presedintele este un om spontan in reactii, dar chiar aceasta spontaneitate il duce cateodata la actiuni derutante. De exemplu cand, parca ametit de succesul in fata alegatorilor veniti sa-l aclame in Piata Universitatii, le propune sa se intalneasca intr-un miting o data la trei luni pentru "a le da raportul". Aceasta idee pare ciudata. De cand se conduce o tara cu mitinguri? Ce poate alege un conducator democrat din adunari publice periodice? S-a gandit d-sa ca astfel de adunari pot fi manipulate de adversarii sai? Ca pot sa cada intr-un moment nefavorabil? Din doua, una: ori aceste intalniri, cu un esantion limitat al "poporului", il pot face sa traiasca momente dificile, ori va renunta la ele, si i se va reprosa inconsecventa. Tot asa a procedat si cand a declarat ca va demisiona "la cinci minute" dupa suspendare.
Dl Basescu ii cunoaste pe romani, iar romanii se recunosc in dl Basescu. Romanii, acest popor entuziast care pricepe limbajul inimii, au convingerea ca dl Basescu le vrea binele. si ca presedintele ii iubeste sincer si le vrea, si el, binele. Dar orice dragoste este limitata. Chiar si iubirile cele mari se domolesc, intr-o buna zi. In momentul de fata, raspunderea lui Traian Basescu este enorma. Romanii au dublat miza increderii in d-sa. si asteapta rezultate corespunzatoare. De aceea, nu le vor mai fi suficiente promisiunile, iar greselile provenite din entuziasm excesiv vor fi privite cu ochi din ce in ce mai sceptici.
Inainte de orice manevre tactice care sa agraveze criza din PSD, PNL si alte PRM, dl Basescu trebuie sa puna la punct un sistem de "autoreglare" care sa-l asigure contra gafelor pe care le-ar putea comite (pentru a nu mai vorbi de accesele de furie necontrolata, ca in regretabilul incident cu jurnalista Andreea Pana). Simtul psihologic de care da dovada, forta si caldura care fac din el un lider, trebuie sa fie insotite de retinere si de prevedere. Este posibil sa dobandeasca aceste ultime calitati fara sa le inabuse pe cele dintai? Este posibil sa fie tot atat de popular pe cat de calculat in miscari? Ajuns in acest punct al carierei sale, Traian Basescu va trebui, daca vrea sa se mentina la inaltimea la care l-a adus aprecierea romanilor, sa rezolve aceasta spinoasa problema. Presedintele a spus, in interviul recent cu Sabina Fati, ca Basescu 2 va fi identic cu Basescu 1. Poate, in ce priveste scopurile propuse, dar cu reglaje mai fine in privinta mijloacelor. Un Basescu 2 tot energic, dar mai putin "spontan". Mai ales ca vin negocieri complicate. Iar PSD, asa infrant si umilit cum este, joaca sah tare.
Ion Vianu este scriitor