8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPredoiu, Băsescu și lecția de înot

Predoiu, Băsescu și lecția de înot

ACL își va desemna săptămâna viitoare candidatul la prezidențiale. Toată suflarea de dreapta așteaptă deznodământul sondajelor de opinie. Cu cine va defila ACL la aceste prezidențiale? Cu Klaus Johannis – primarul Sibiului? Sau cu Predoiu – fostul ministru al Justiției? Doi pretendenți, un singur câștigător. Favorit este de departe primarul Sibiului, însă această candidatură prezintă vulnerabilități majore. În funcție de decizia ICCJ, scenariul ”Dragă Stolo” din 2004 s-ar putea transforma în ”Dragă Klaus” în 2014.

Dreapta este extrem de fragmentată. Electoratul, extrem de radicalizat. Turul doi pare în acest moment o ”misiune imposibilă” pentru candidatul ACL. Marea bătălie între candidații de dreapta se va da pentru electoratul lui Traian Băsescu. Acolo este ”peștele” cel mare. Cine reușește să-l prindă poate spera la turul doi. Un electorat pretențios, exigent, rațional, greu de convins. Un electorat care așteaptă un candidat capabil să ducă țara în direcția corectă. Un electorat pe care candidatul ACL îl poate cuceri doar cu foarte multă abilitate.

Traian Băsescu are un mod specific de a promova oameni în politică. Nici un politician nu a fost făcut peste noapte membru al echipajului său. Cu atât mai puțin nu a primit conducerea vaporului. La Traian Băsescu trebuie să treci mai întâi testul înotului. E marinar și a învățat lecția supraviețuirii pe mare. Traian Băsescu te mângâie părintește pe creștet și te asigură de toată susținerea lui. Apoi te aruncă peste bord în apa învolburată a politicii. Dacă ai noroc, ești aruncat în mare. Dacă nu, poți să cazi într-o mlaștină. Ajuns în apă, trebuie să înoți. Dacă nu știi, trebuie să înveți. Din când în când, Traian Băsescu se mai uită la tine să vadă ce faci. Te-ai înecat? Ți-ai găsit un colac de salvare? O bărcuță? Înoți pentru a ajunge din nou pe vaporul de pe care ai fost aruncat sau ai schimbat direcția spre mal ? Sau poate spre un alt vapor? Ca să înoți printre rechini, crocodili, piranha – politica are o faună extrem de bogată și de generoasă – îți trebuie mult curaj și multă abilitate. Cei care trec testul înotului sunt primiți din nou pe vapor și li se spune bun venit în echipaj. Restul sunt lăsați în plata Domnului. Așa este la școala Traian Băsescu. Cine nu a învățat până acum lecția aceasta nu are ce căuta în politică. Și nici în echipajul lui.

Pretendenții ACL la prezidențiale nu prea știu să înoate. Până în acest moment, Johannis și MRU s-au poziționat anti-Traian Băsescu. Dacă Johannis s-a făcut remarcat prin modificarea imnului României și discursul vehement împotriva președintelui de la congresul PNL, MRU s-a dat în spectacol săptămâni întregi cu diverse scrisorele adresate șefului statului. Ambii au devenit indezirabili pentru electoratul care a susținut reformele lui Traian Băsescu.

Predoiu, în schimb, pare că a trecut testul. A dovedit că poate să înoate cu foarte multă ușurință printre toate speciile politice. A înotat prin cinci guverne, dar a reușit să-și păstreze imaginea de tehnocrat. În PDL s-a făcut acceptat și respectat de liderii organizațiilor și de activul de partid. Pentru electoratul liberal este o ofertă bună: vorbește onest, articulat, are consistență și o profesie liberală. Predoiu rămâne singurul candidat care poate capitaliza electorat din toate zonele de dreapta, mai ales din zona electoratului lui Traian Băsescu. Deși președintele l-a atacat, uneori chiar virulent, Predoiu a reușit să folosească forța adversarului în favoarea sa. A evitat confruntarea directă, dar a știut să-și sublinieze punctul de vedere în așa fel încât electoratul lui Traian Băsescu nu numai că nu-l respinge, dar începe să privească cu foarte mare interes și încredere spre el.

Nu știu dacă Predoiu va fi desemnat candidatul ACL, dar are suficiente planuri pe care poate să construiască. Candidatura la președinție ­este un plan. Are șanse foarte mari să ajungă în turul doi și șanse la fel de mari să-l învingă pe Victor Ponta. Al doilea plan este nominalizarea ­într-un tandem președinte-premier cu Klaus Johannis. Predoiu l-a apărat pe Johannis, deși este principalul său contracandidat în ACL, în fața atacurilor lui Ponta la naționalitatea și la religia acestuia. A dovedit astfel că este jucător în echipă, capabil să facă gesturi de fairplay. Al treilea plan este noul partid. Cu Johannis ajuns sau nu la Cotroceni, Predoiu devine favoritul pentru președinția noului partid. Cu foarte multe perspective pentru 2016.

Traian Băsescu este căpitan de cursă lungă. A purtat România, în toți acești zece ani de mandat ca președinte, împotriva multor valuri potrivnice. Uneori a reușit să le învingă, alteori nu. Bilanțul rămâne unul pozitiv. Electoratul lui Tra­ian Băsescu nu va putea să opteze la aceste alegeri pentru un nou căpitan de cursă lungă. În schimb, poate ­opta pentru un înotător de cursă lungă. Un înotător care, așa cum declară, vrea să înoate alături de o echipă. Rămâne de văzut dacă echipa Predoiu va fi echipa câștigătoare acum, în 2014, sau în 2016. Important este să înoate în continuare pentru România.  

Cele mai citite

George Simion propune un guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, joi, că propune formarea unui guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu, menţionând că...

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Bulgaria anunță că va introduce controale temporare la granița cu România și Grecia de la 1 ianuarie 2025

Guvernul bulgar a anunţat miercuri suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la graniţele cu România şi Grecia, în urma intrării depline a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă