5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialPolemica "glorioasă"

Polemica „glorioasă”

La un an de la evenimentele tulburi din vara trecută, e straniu cât de multe au ajuns să aibă în comun preşedintele şi premierul, aceşti doi oameni altfel atât de opuşi în toate.

Ca printr-o coincidenţă (dar a fost una?), la exact un an de la „puciul parlamentar“ din 2012, au apărut datele definitive ale re­cen­sământului din 2011, care au arătat că în Ro­mânia trăiesc cam cu 2 milioane de oameni mai puţin decât în urmă cu zece ani. Sporul natural negativ a contribuit cu un sfert la acest declin demografic, iar emigraţia cu res­tul. Prinzând ocazia, premierul Ponta s-a grăbit să afirme că, în fapt, referendumul pentru demitarea preşedintelui de anul trecut ar fi fost reuşit, căci în realitate s-ar fi depăşit pragul de 50%, dar, a adăugat el melancolic, „aceasta nu ne mai foloseşte la nimic“. Preşedintele a replicat iritat că afirmaţia e „lipsită de responsabilitate“; în­tr-adevăr, Ponta i-a „uitat“ pe românii ma­jori şi cu drept de vot aflaţi în străinătate şi care nu pot fi scoşi din listele electorale.

Să nu fim naivi: şi Ponta, şi Băsescu au pro­fitat de împlinirea anului pentru a-şi ralia trupele în jurul lor şi a se poziţiona mai bi­ne în raport cu rivalii din tabăra proprie şi criticii. Ponta ştia bine ce-i cu românii din stră­inătate, dar a vrut să reamintească elec­toratului uselist că „nu a uitat“ de marele proiect al întreruperii „regimului Băsescu“. De altfel, scandalul fraudei de la bac de la Li­ceul „Bolintineanu“ i-a dat ocazia să ne ara­te şi în concret că s-a intrat (reintrat) în regimul când premierul dă ordine Par­che­tu­lui, care le şi execută prompt. Închipuiţi-vă ce s-ar fi întâmplat, dacă procurorul ge­ne­ral ar fi fost Daniel Morar, aşa cum pro­pu­se­se la un moment dat preşedintele! „Se spa­rie gândul!“, vorba cronicarului. Acum în­să totul e în ordine: criticii din PNL şi de la Antene care ţipă că, prin pactul de coa­bi­tare, premierul s-a predat lui Băsescu, lui Merkel şi Departamentului de Stat să tacă ruşinaţi! Premierul cel uman ne fereşte de excesele „comuniste“ ale procurorilor!

Cât despre „tiranul“ Băsescu, acesta se află într-o poziţie similară (şi simetrică): era atacat tot mai serios de mulţi susţinători pe motiv că înţelege „pactul de coabitare“ cu Ponta ca pe o cauţionare a puterii useliste; mai mult, unii s-au întrebat chiar dacă nu ar fi fost preferabil să fi fost destituit la re­ferendum, astfel încât situaţia să fie clară cu Băsescu în opoziţie (probabil con­du­că­torul acesteia). De aceea, preşedintele a pro­fitat imediat pentru a-l ataca apăsat pe Pon­ta într-un interviu la Digi 24. S-a remarcat, printre atacuri, caracterizarea turneului asi­atic al premierului abia încheiat drept o „catastrofă“, dar şi desfiinţarea proiectului de amendare a Constituţiei. Băsescu a transmis susţinătorilor că el, şi nu Ponta, este în continuare şeful po­li­ti­cii externe a României, că are o mare experienţă de om de stat, că pre­mi­erul nu a avut mandatul său pentru turneul asiatic, că România rămâne un „partener strategic“ al SUA şi nu devine unul al Chinei; de asemenea, el a respins pretenţia parlamentului de a deveni „for suprem de decizie“ al poporului român.

Băsescu are nevoie de timp pentru a-şi fortifica Mişcarea Populară, a o transforma în partid cu care să ob­ţi­nă fie şi un succes simbolic la euro­parlamentare. La asta pactul de coa­bitare e de folos, fiindcă îl fereşte de o uzură politică prematură. Pe de al­tă parte, el trebuie să dovedească, împotriva PDL-ului condus de Blaga, că numai el, şi nu acesta, ori MRU, ori oricine altcineva, rămâne şeful in­contestabil al opoziţiei; ceea ce pre­supune reluarea periodică a polemicii „glorioase“ cu premierul şi USL. Dar şi Ponta trebuie să dovedească, îm­po­triva criticilor tot mai numeroase, că are „leadership“, că situaţia eco­no­mică se ameliorează etc. Ştie apoi că e urmărit îndeaproape de partenerii externi, pentru care respectarea „pac­tului de coabitare“ e sfântă. Şi pentru el „pactul de coabitare“ ră­mâ­ne fundamental, asigurându-i „spa­tele“, dar nu fără rememorarea pe­riodică a „antibăsismului“. Şi el are deci nevoie din când în când de o polemică „glorioasă“ cu preşedintele şi credem că nu e nefericit când aces­ta îi dă un prilej. Şi reciproc.

La un an de la evenimentele tulburi din vara trecută, e straniu cât de mul­te au ajuns să aibă în comun pre­şedintele şi premierul, aceşti doi oa­meni altfel atât de opuşi în toate: in­clusiv ceea ce numesc polemica „glo­rioasă“ cu partenerul de pact, în ca­re se angajează amândoi periodic şi prin care vor să-i convingă pe mi­li­tanţii ambelor tabere că, de fapt, „nu s-a schimbat nimic“.

Cele mai citite

IPS Teodosie a fost trimis în judecată. Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată la ÎCCJ

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins joi, ca fiind nefondată, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, privind constatarea nelegalităţii actelor de urmărire penală întocmite...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Sondaj INSCOP Research: Marcel Ciolacu 25,3%/George Simion 19,1%

Marcel Ciolacu (PSD) conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR), cu 19,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă