1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPentru Klaus Iohannis, anticorupția e doar un instrument electoral | OPINIE

Pentru Klaus Iohannis, anticorupția e doar un instrument electoral | OPINIE

 

Nu cred că președintele Klaus Iohannis este sincer atunci când susține că lupta anticorupție este necesară în România. Nu vreau să-i fac un proces de intenție, dar cred că anticorupția îi convine, pentru că-i permite să joace politic, eventual să puncteze electoral, să strângă capital de încredere, cu gândul la un nou mandat.

Exact ca predecesorul său, Traian Băsescu. Și fostul președinte a susținut anticorupția atâta vreme cât i-a permis să fie președinte-jucător. Sau câtă vreme nu i-a atins pe apropiații săi și chiar pe el însuși.  

Anul trecut, cam pe vremea asta, eram în plin an electoral. Dacian Cioloș era la butoane, împreună cu guvernul său, iar Klaus Iohannis spera ca PNL și USR să câștige, în alegerile parlamentare de la sfârșitul lui 2016, suficiente voturi pentru a-i permite premierului de atunci să continue. Era ne­voie, așadar, ca șeful statului să pună umărul la campania electorală împotriva PSD. Era nevoie să-i dezavueze public pe social-democrați ori de câte ori avea ocazia, în speranța că electoratul care l-a trimis în 2014 la Palatul Cotroceni îl va păstra în funcție pe Cioloș. Președintele a avut ocazia să taxeze PSD la recepția dedicată Zilei Europei, de la Palatul Cotroceni. Și a fructificat-o. A refuzat să invite politicieni cercetați, urmăriți sau condamnați penal. A fost un gest de normalitate din partea unui președinte votat în funcție de un electorat care urăște corupția. Mulți au crezut că președintele crede sincer în nevoia de a-i marginaliza pe cei cu probleme în justiție. 

Nu a fost tocmai așa. Anul acesta, președintele a renunțat să-i mai pună la index pe politicienii suspecți de corupție. Anul acesta, invitații onești de la recepția de Ziua Europei vor putea ciocni cupe de șampanie cu politicieni care au deva­lizat banii contribuabililor, ținând România departe de standardele din țările dezvoltate. Atitudinea șefului statului este paradoxală, având în vedere că anul acesta avea incomparabil mai multe motive decât anul trecut să-i marginalizeze pe suspecții de corupție. Între timp, PSD a încercat să dea o lovitură mortală anticorupției prin adoptarea OUG 13/2017, se chinuie să treacă prin Parlament o lege a grațierii și o nouă legislație penală, favorabile corupților. Mai mult, acest partid este condus de un politician considerat corupția întruchipată, care nu s-ar da în lături să arunce România în afara Uniunii Europene doar pentru a se salva de brațul lung al legii. Cu toate acestea, Klaus Iohannis insistă să ciocnească șampanie cu nelegiuiții. 

În ultima vreme, PSD, dar și unii lideri ai ALDE s-au îndepărtat de valorile europene reale. Discursurile sunt dominate de un naționa­lism agresiv, cu tușe groase de protecționism economic. Multinaționalele sunt pre­zentate drept monstrul care îi împiedică pe români să prospere. În realitate, de vină sunt corupția și lipsa de profesionalism și de viziune a guvernanților. În fruntea unor proiecte europene foarte importante sunt puși  indivizi certați cu legea sau total incompetenți, care vor eșua cu siguranță. Străinii sunt excluși de peste tot, în numele unui excepționa­lism românesc nociv.

Sunt convins că PSD-ul condus de Liviu Dragnea are o agendă ascunsă de a decupla România de valo­rile europene, dacă nu chiar de Europa. Contextul este foarte periculos. Se vorbește tot mai mult de Europa cu două viteze. Dacă alegerile din Franța de la sfârșitul săptămânii nu vor repre­zenta actul de deces al Uniu­nii Europene, o astfel de Europă riscă să devină realitate. Există riscul ca România să se adâncească în zona gri dintre UE și Rusia și să devină o victimă sigură a celei din urmă.  

Klaus Iohannis greșește flagrant atunci când îi invită la recepția dedicată Zilei Europei pe liderii PSD și ALDE. Președintele legitimează un astfel de comportament. Pare că valorile pe care le promovează PSD sunt va­lorile europene. Nimic mai fals. Șeful statului nu trebuie să-l încurajeze pe Liviu Dragnea să devină un Orbán Viktor, care visează să distrugă democrația liberală și să instaureze iliberalismul.  

Când președintele a renunțat prea ușor la referendumul pro-Justiție, în care românii aveau posibilitatea să spună dacă vor corupți în funcții publice, am scris că președintele a folosit protestele #rezist pentru a negocia cu PSD. Îi era teamă de o suspendare și s-a folosit de protestatari pentru a-și securiza poziția. Acesta a fost primul său obiectiv. Poate singurul. Din păcate am obținut această confirmare, iar invitarea guvernanților suspecți de corupție la Ziua Europei este dovada că Iohannis ne minte atunci când se erijează în apărător al domniei legii.   

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă