7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul premier va fi mai slugă decât sluga Grindeanu | OPINIE

Noul premier va fi mai slugă decât sluga Grindeanu | OPINIE

Liviu Dragnea nu ar trebui să jubileze prea tare pentru faptul că a reuşit să-şi înjunghie fosta marionetă, pusă chiar de el în fruntea Guvernului, cu lamele altor 240 de profitori speriaţi că îşi vor pierde privilegiile pe care liderul PSD le poate încă oferi.

Nu ar trebui să jubileze, pentru că problemele sale nu doar că nu s-au rezolvat cu această premieră politică mondială de dărâmare a propriului guvern printr-o moţiune de cenzură, ci se vor adânci.

Primul hop vine chiar la numirea unui nou premier. Pe de o parte, e clar că liderul PSD va încerca să găsească o păpuşă şi mai ascultătoare decât a fost o vreme Sorin Grindeanu, pe cineva care să accepte să stea pe un scăunel şi mai mic decât a fost plasat timişoreanul şi care să nu încerce, câteva luni mai târziu, să muşte mâna stăpânului politic. Variantele la îndemâna lui Liviu Dragnea sunt, în aceste condiţii, numai nulităţi.

Dintre toţi acoliţii săi, o variantă posibilă ar fi Carmen Dan. Nu cred în numele lansate de presă până acum, precum Florin Georgescu. Economistul nu ar avea niciun motiv să părăsească postul cald de la Banca Naţională pentru o aventură cu un personaj care a demonstrat că nu vrea cu adevărat decât sclavi.

În schimb, dintre toate nulităţile din jurul său, Carmen Dan a fost cea mai activă în această săptămână. După câteva atacuri dure la adresa lui Sorin Grindeanu, Lia Olguţa Vasilescu, o scandalagioaică prin definiţie, a dispărut din spaţiul public. Gabriela Firea, o altă amazoană care l-a înţepat la ordin pe încă actualul premier, s-a retras de asemenea din luptă, şi oricum are o personalitate şi interese politice prea puternice pentru a se supune lui Liviu Dragnea. Plus că reprezintă un pericol şi mai mare decât s-a dovedit până la urmă Sorin Grindeanu.

Carmen Dan a fost singura care a ţinut să prezinte public un aşa-zis bilanţ al activităţilor sale la Ministerul de Interne, a fost cea care a venit îmbrăcată în doliu în studioul Antena 3, singura care a continuat să apară în faţa jurnaliştilor cu atacuri la adresa lui Sorin Grindeanu. Şi pare singura care, fiind progenitura politică a baronului de Teleorman de când a plecat din postul de secretară de şcoală la Videle până să ajungă ministru, nu ar avea motive reale să se revolte împotriva liderului suprem.

Mai mult, are disponibilitatea să meargă înainte cu propuneri legislative care să-l salveze de închisoare pe Liviu Dragnea prin modificări pe care Florin Iordache nu le-a putut implementa, iar Tudorel Toader a şovăit.

Să nu uităm, de altfel, şi ieşirile violente ale lui Carmen Dan împotriva protestatarilor de la manifestările #Rezist, plus reacţia ciudat de moale a jandarmilor la atacul violent pus la cale de suporteri.

Nu văd – dar e posibil să greşesc – vreo personalitate relevantă azi care să accepte de bunăvoie să se pună slugă la stăpânul Liviu Dragnea, după ce a păţit Sorin Grindeanu şi după ce liderul PSD a arătat că nu are absolut niciun scrupul şi nu îl interesează să mimeze corectitudinea nici măcar de dragul imaginii. Pentru Liviu Dragnea nu contează decât propria persoană, nu îi pasă nici de propriul partid, darmite de popor. Inclusiv colaborarea eşuată cu UDMR arată lucrul ăsta.

Apoi, deşi a câştigat bătălia cu Sorin Grindeanu şi impostorul Victor Ponta, sfârşitul carierei lui Liviu Dragnea este aproape, indiferent dacă va veni pe cale penală sau pe cale politică.

Guvernul Grindeanu a fost unul dintre cele mai slabe din istoria recentă a României. Cum Liviu Dragnea a jucat la disperare şi a ieşit şifonat rău din confruntare, cel mai probabil că va încerca să numească marionete şi mai ascultătoare în noul Cabinet şi, prin urmare, chiar mai incompetente profesional. Plus că, foarte probabil, vor scoate capul de săptămâna viitoare tot mai multe personaje toxice care şi-au dat susţinerea pentru moţiunea de cenzură, contra unor promisiuni în funcţii şi bani.

Presiunea pe economie va fi uriaşă, bugetarii – păcăliţi încă o dată – vor fi tot mai dezamăgiţi, iar promisiunile neonorate se vor aduna tot mai mult.

Marea dramă este că, după cum s-a văzut deja, Liviu Dragnea nu se va lăsa scos din joc prea uşor, ba din contră, e dispus să ne tragă pe toţi după el. 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă