Guvernul Ponta tocmai a sărbătorit trei ani de la moţiunea de cenzură care l-a adus la putere. Atunci, pe 27 aprilie 2012, au fost de ajuns doar patru voturi în plus pentru ca Guvernul Ungureanu să cadă şi, astfel, să fie larg deschise porţile Uniunii Social Liberale şi traseiştilor politici pentru a pune mâna pe resursele statului. Deşi se făleau că scopul înfiinţarii USL, aşa cum l-a descris Dan Voiculescu, artizanul formării Uniunii, era să-l trimită acasă pe Traian Băsescu, chiar Victor Ponta a recunoscut alalteieri , că "(…) Mi-a sunat telefonul şi mi s-a spus <<Bună ziua, domnule preşedinte Ponta, domnul preşedinte Băsescu doreşte să vă invite la Cotroceni>>. Am zis politicos "Mulţumesc", am pus mâna pe acelaşi telefon şi l-am sunat pe Crin spunându-i <<M-a chemat Băsescu la Cotroceni>>. Crin a zis: <<Aoleu !>> Zic: "Da. Dacă spune să preluăm guvernarea, tu ce părere ai ?" Şi a zis: <<Bineînţeles că da, nu de asta am făcut USL? Ca să-i luăm lui Băsescu, MRU, Predoiu şi toată trupa guvernarea?>>".
Ce s-a întâmplat în cei trei ani de când Ponta este prim-ministru
Guvernarea Ponta a fost marcată de încă o suspendare nereuşită a preşedintelui Traian Băsescu, de un atac fără precedent la instituţiile statului român (schimbarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, trecerea instituţiei Avocatului Poporului sub sfera de influenţă a Guvernului, suspendare prin ordonanţă de urgenţă a atribuţiilor Curţii Constituţionale), de cearta dintre Ponta şi Antonescu, ruperea USL, formarea noului PNL (prin absorbţia integrală a Partidului Democrat Liberal), de reînfiinţarea Uniunii sub numele USL 2.0. În fine, cei trei ani au culminat cu pierderea ruşinoasă a alegerilor prezidenţiale de către premierul în funcţie, terminarea la termen al celui de al doilea mandat al lui Traian Băsescu şi instalarea la Palatul Cotroceni a noului preşedinte, Klaus Iohannis.
PNL şi moţiunea de cenzură împotriva guvernului Ponta
Chiar din seara zilei de 16 noiembrie 2014, după ce toată lumea era sigură că primarul Sibiului va fi noul preşedinte al României, gândul tuturor celor l-au votat şi, evident, al liberalilor, era formarea unei noi coaliţii puternice care să reuşească să dea jos guvernul Ponta printr-o moţiune de cenzură. Dar de la dorinţă până la realitate şi fapte este, aşa cum ştim că se întâmplă în România, cale lungă. PNL s-a bătut cu pumnii în piept şi a susţinut că din noua coaliţie nu vor face parte traseişti politici sau politicieni care au interes de moment. Şi aşa a rămas. Nu s-a întâmplat nimic.
Nu există zi în care liderii liberalilor să nu fie întrebaţi despre moţiunea de cenzură. Şi toţi răspund la fel: "lucrăm la acest obiectiv". Însă, în Parlament nu se vede o mişcare de amploare cu toate că mai aflam, din când în când, că nu ştiu ce deputat sau senator de pe la PLR sau de la fostul PPDD a trecut la liberali. Sau poate conducerea PNL s-a resemnat cu gândul că nu mai pot racola şi alţi oameni şi aşteaptă liniştiţi alegerile de anul viitor, în speranţa că vor ajunge la putere tot în baza unui val de antipatie împotriva lui Ponta şi al Partidului Social Democrat.
Ce negocieri se poartă acum
Nu mai târziu de începutul acestei săptămâni, vicepreşedinte PNL, Sulfina Barbu, a declarat într-un interviu la postul de radio RFI, că în acest moment partidul din care face parte nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară care să voteze o moţiune de cenzură şi care să ducă la căderea guvernului PSD. Cât despre negocierile din Parlament, Sulfina Barbu susţine că "negocierile sunt om cu om" şi că "avem o majoritate care sprijină Guvernul şi care are la dispoziţie resurse guvernamentale, folosind bani publici pentru a ţine această majoritate parlamentară de partea lor".
Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a declarat la Realitatea Tv că liberalii nu vor reuși să preia guvernarea în această primăvară deoarece au realizat, în urma calculelor, că nu pot atinge o majoritate parlamentară. "Prima mea opțiune și cea principală a PNL este de a schimba Guvernul Ponta. Din păcate, posibilitatea de a schimba Guvernul Ponta ține de o majoritate parlamentară, de un calcul aritmetic, care acum nu e în avantajul PNL.". Gorghiu mai spune că nici cu sprijnul UDMR nu se poate obține majoritatea. "Calculul este insuficient și cu UDMR. S-au făcut discuții cu foarte mulți parlamentari. (…) Nu știu în ce măsură numărul va fi suficient pentru a putea vota moțiunea de cenzură în scopul debarcării lui Ponta. Nu vreau să mint, să spun că sigur acest lucru se va întâmpla, dar sunt optimistă.", a mai spus Gorghiu.
Conducerea liberalilor a decis să convoace Consiliul Național al PNL la finalul lunii mai, la reuniune urmând să fie aprobată forma finală a programului de guvernare și să se discute despre depunerea unei moțiuni de cenzură în actuala sesiune parlamentară, susţine Vasile Blaga, copreşedintele liberalilor care mai spune că acum se discută tema și perioada de depunere. După ce aceste formalităţi vor fi stabilite clar, PNL va începe "discuţii ferme" cu UDMR şi cu partidul lui Mircea Geoană în vederea susținerii moţiunii.