Minusuri ale DNA, speculate de clienţii frăţiei penal-academice | OPINIE

de Melania Cincea , 20 iulie 2017 - stire actualizata la ora 19:12, 20 iulie 2017
Minusuri ale DNA, speculate de clienţii frăţiei penal-academice | OPINIE

“73 de ore şi peste 2.000 de pagini de manuscris, în total. Se scrie în două minute o pagină. Este imposibil să scrii atât. (…) Cărţile nu au fost redactate în penitenciar şi vă cer să înlăturaţi aceste zile de câştig”, declara, recent, un procuror DNA, în faţa magistraţilor care judecau cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu.

Judecătorii au ignorat aceste calcule. La fel, probele aduse de DNA, care le susţineau – programe de lucru şi tabele de pontaj – şi care ofereau probe de minciună, de declaraţii în fals. Pentru că legea permite scăderea din pedeapsă cu 30 de zile, pentru fiecare carte scrisă de un deţinut, dar numai dacă aceasta întruneşte caracteristicile unei lucrări ştiinţifice, numai dacă a fost redactată în penitenciar şi numai dacă a fost publicată la edituri acreditate de Ministerul Educaţiei. Judecătorilor, însă, li s-a părut verosimil, chiar rezonabil, să poţi scrie mai repede decât citeşti o pagină de lucrare ştiinţifică. Şi să o publici la edituri neacreditate. Nu i-au convins de contrariu probele depuse. Aşa că l-au crezut pe cuvânt când a declarat că a scris, în regim de detenţie, în doar câteva luni, 11 cărţi. Toate, ştiinţifice, nu volume de eseuri – că aşa cere Decizia 619/14.10.2011 a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Unde mai pui că, am aflat, ieri, de la dl Voiculescu, a stat cu ochii închiși mai mult de jumătate din timpul petrecut în detenţie, timp în care, logic, nu poţi scrie... Cert este că aceste opere i-au scurtat pedeapsa cu 330 de zile.

Iar Dan Voiculescu este doar unul dintre zecile, poate sutele de deţinuţi care au beneficiat, în ultimii ani, de reducerea pedepsei în baza unor lucrări ştiinţifice despre care au declarat că le-au scris pe perioada detenţiei. Şi nu singurul în privinţa căruia te întrebi cum a reuşit totuşi să le scrie? Sau ne-am putea întreba cine a scris, de fapt, aceste cărţi ori de la cine şi cu a cui complicitate au intrat în penitenciar gata scrise?

În ultimele luni, am publicat câteva articole pe tema aceasta, după ce am verificat mai multe lucrări zise ştiinţifice – declarate de deţinuţi ca fiind scrise de ei, în închisoare –, alegând în mod aleatoriu autori, edituri şi coordonatori ştiinţifici implicaţi. O dovadă a imposturii la scară largă, a cangrenei este că fiecare dintre speţele verificate ridică mari semne de întrebare. Iar în cazul unora, indiciile de fraudă sunt incontestabile şi vorbesc de la sine despre complicități, în defavoarea legii, între pușcăriași, cadre universitare, edituri și reprezentanți ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Sute de deținuți care au declarat – probabil nu puţini, în fals – că au scris opere științifice pentru a fi puși în libertate mai repede. Zeci de cadre universitare care le-au girat ştiinţific lucrările, deşi ştiu ce înseamnă o operă ştiinţifică şi ştiu că este imposibil de scris un astfel de volum, în decurs de câteva săptămâni, în detenţie. Administratori sau directori de edituri – unele, nici măcar acreditate de Ministerul Educaţiei, cum cere legea – care declară că le-au tipărit, dar nu le-au trimis nicăieri spre vânzare, nici măcar nu le-au declarat la Biblioteca Națională, aşa că ele sunt de negăsit, întrebându-te dacă mai există vreun exemplar în afara celui depus la dosarul din penitenciar. Angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu vigilența adormită, care nu au văzut nereguli care sunt sesizabile și la o verificare jurnalistică. Şi poate chiar magistraţi care au fost de acord cu punerea în libertate a deţinuţilor, fără să verifice dacă există probele legale care o justifică.

În ianuarie 2016 – când în presă izbucnea, ca o vâlvătaie, scandalul operelor ştiinţifice scrise în puşcării – DNA anunța că a deschis un dosar in rem, după ce s-a autosesizat cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizare a făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată: „(…) Fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. (…) Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate”. De atunci, DNA nu a mai comunicat nimic oficial din acest dosar. Nici nu a dat semne că s-ar fi autosesizat în urma vreunui articol de presă, așa cum o face în alte cazuri. Nici nu s-a mai auzit ceva despre audierea unora dintre cei implicați în această afacere – a altora decât unii dintre cei cercetați și condamnați în alte dosare instrumentate de DNA.

În opinia mea, la eliberarea condiţionată a d-lui Voiculescu – unul dintre deţinuţii care au convins judecătorii că pot scrie mai repede decât citesc o pagină de lucrare ştiinţifică – s-a ajuns şi pentru că în acest dosar penal, care vizează faptele unei frăţii penal-academice, nu se mai întâmplă nimic de mai bine de un an şi jumătate.

Comentarii

 • Emil Aluas

  03 august 2017 8:13

  Articol la subiect. Stimati si Dragi Banateni Nu ezitati sa scrieti si sa publicati ce se intampla SI la nivel de Timisoara. Pentru mine, clujean fiind, este extrem de important Banatul. Prof. Emil Aluas, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog emilaluas.blogspot.com

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  22 iulie 2017 0:21

  L-am vazut pe Voiculescu la TV. Arata mult imbatranit fata de cum il stiam. Probabil l-a afectat si operatia. Bunica mea a murit datorita unei boli similare. Sper ca el sa mai traiasca sa se bucure de libertate dar stiu ca are peste 70 de ani si sigur nu e nemuritor. Parerea mea e ca a stat in puscarie nevinovat cand acolo trebuia bagat Basescu si ziaristii Basisti care injura Romania zilnic pentru argintii vanzarii de patrie primiti de la Soros.

  raspunde comentariului
  • Moaquin jurieta

   23 iulie 2017 17:11

   Incurcatura de mate - fripte sau nu - rareori duce la moarte, doar daca bunica era oricum batrina si bolnava si cam zgircita, chiar si un chirurg mediocru ar fi rezolvat-o pentru 600 de Euro. In cazul prea-intunecimii sale varanice cred ca s-a eliberat dupa o clisma muuult mai consistenta, cu inca vre-o doua, daca nu trei ! zerouri, ca deh, omul cu ciocanelul nu e chirurg, e ... ispravnic, si fost colaborator la ... ,,Dunarea'' !

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    24 iulie 2017 21:44

    Ai dreptate, avea 88 de ani totusi a fost operata cu succes dar dupa operatie alte boli poate in legatura poate nu cu operatia i-au cauzat moartea.

    raspunde comentariului
 • Dan Plesoianu

  21 iulie 2017 4:31

  Din experienta personala recenta stiu ca la DNA central si provincie se aplica o politica de favorizare a infractorilor, prin clasarea NUP cazurilor sensibile. E posibil ca aceasta politica sa fie aplicata cu incuviintarea, daca nu chiar la indicatiile SRI-fostei si actualei Securitati. Este vorba de fraude masive cu terenuri si fonduri europene, APIA si de dezvoltare. Este posibil ca si ferma de vaci a lui Dragnea sa se include in acest tip de situatie. Poate anumite cazuri majpre sa fie prelucrate pozitiv, din dorinta de a se lua fata publicului, si de a scapa de niste delincventi majori ceea ce e bine, dar sigur DNA nu apara interesele cetateanului pagubit, ci, partial, numai pe ale Statului.

  raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  21 iulie 2017 0:10

  Foarte bun articolul, si scris cu multa seriozitate. Multumim.Asa se rostogoleste bulgarele. Asta sunt votantii PSD-ALDE toata spuma universitatilor edituri magistrati toti subalternii fara verticalitate de la ei in jos neamuri de-a lor pe bratul caracatitei copiii legali si din flori ce-i care-si doresc totul gratis sau vor sa stea acasa si sa le intre bani in cont fara munca asta apropo de comentariul dumneavoastra Humanitas vs second-hand mediul privat in afaceri cu statul, care a ajuns atat de privat, incat caderea in cap a bugetului si proasta recuperare a banilor a dus la costatarea ca FIRMELE LOR sunt cele de la care trebuie sa recupereze. UPS! Se inchide cercul contabil. Ce castigi la pod pui la vama. Mie mi-ar crapa obrazul de rusine in locul lui Daniel Morar. Eu inteleg pana la un punct, esti omul lui Basescu, stiti tipul cu gandirea pe termen lung spre control total in interes propriu, dar la un momet dat esti functionarul ROMANIEI si lupti pentru binele ei. Nu? Si ma miram de plecarea brusca din DNA si preluarea functiei de acum. HM! Stimata doamna, dumneavoastra sunteti ardeleanca, sau poate nu. Se pare ca noi ardelenii nu avem asa o determinare, atat de puternica precum moldovenii si sudistii. Probabil e o greseala in gandirea mea sau mari lipsuri in informatiile pe care le am. Si totusi, am fost mandra de Morar ca este ardelean de-al nostru. Modul meu de a privi este gresit, stiu, dar putin spirit concurential pe regiuni e de bun augur. Asta ca sa nu verificam finantarile de la buget. Revenind la ceva ce seamana a colateral sau tangential, sau mai deloc, cu tema articolului dumneavoastrala,din cartea dlui Tapalaga, interviul cu Daniel Morar, pe care urmeaza s-o termin, ce sa mai cred. Cat mai este adevar acolo avand in vedere mutarile de pe tabla de sah pe care le vedem. Cat? Ce reproseaza Morar DNA-ului de s-a folosit de cartite? Sau si aici am priceput gresit? Oare? P.S. Si pentru ca tot vorbim de VARAN, a carui arestare a fost partea palpabila in lupta anticoruptie,si un simbol al acesteia, SA-I DAM ordinul ACEASTA LAURA ANDRESAN A POLITICII SI ECONOMIEI ROMANESTI, ca tot a intrebat, in timpul unei ocluzii intestinala, lui cine-i da cei 3 ani inapoi. Si ca o precizare, Laura e tot ardeleanca, si sper ca nu am jicnit-o alaturand-o Varanului. Daca da, imi cer scuze.

  raspunde comentariului
 • EU

  20 iulie 2017 17:34

  Alexandra Cruceru minte la stiri pe surcele, CAS SI CASS NU VOR FI IN SARCINA ANGAJATILOR! NU MAI MINTITI POPORUL , DREAPTA E IN GALEATA ORICUM!

  raspunde comentariului
 • Am vrea sa stim

  20 iulie 2017 14:24

  cine sunt judecatorii care au decis elliberarea inainte de termen a lui DanVoiculescu, fara macar sa achite cele 60 de milioane de euro, care reprezinta prejudiciul adus statului. Aceasta decizie reprezinta, in opinia mea si a altora o complicitate a judecatorilor la delapidarea savarsita de Voiculescu. Odata eliberat, acesta acuza cu tupeu ca i-au fost "furati" 3 ani din viata si declara cu nerusinare ca nu va plati prejudiciul, atacand in instanta decizia asupra acestuia. Deci, cine sunt judecatorii complici la furtul de 60 de milioane de euro, comis de Voiculescu? Deocamdata nu mai mentionam banii furati din conturile lui Ceausescu.

  raspunde comentariului
  • Nela

   20 iulie 2017 20:45

   Si ce este greu de priceput in afacerea Telepatia ?. Familiei lui Voiculescu i s-a aplicat cea mai drasnica masura de Confiscare Extinsa, , Uite, noi, vanzatoarele de la supermarket, ne-am propus sa cumparam din bunurile, foste, a lui Voiculescu, ajutand in acest sens, statul

   raspunde comentariului
 • antipesede

  20 iulie 2017 12:19

  Este teribil ce se petrece. Este coplesitor pentru ca nu vad rezolvarea. Desi hotzii sunt -numeric- mai putini, ei reusesc sa se impuna, mai ales pentru ca o IMENSA parte a societatii romanesti accepta impasibil toate relele.

  raspunde comentariului
 • antipesede

  20 iulie 2017 12:18

  Este teribil ce se petrece. Este coplesitor pentru ca nu vad rezolvarea. Desi hotzii sunt -numeric- mai putini, ei reusesc sa se impuna, mai ales pentru ca o IMENSA parte a societatii romanesti accepta impasibil toate relele.

  raspunde comentariului
 • Roman

  20 iulie 2017 10:31

  Tara asta a ajuns sa fie doar o groaopa de gunoi. Cadre universitare, ? care au dat 12500 diplome universitare, am citit cu vreo 2-3 ani in usma intr-un site, zeci, poate chiar sute, de titluri de doctor si care mai sunt si partasi la eliberarea hotilor. BRAVUS

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design