Exista doua scenarii integral negative care pot rezulta din aceste alegeri. Primul este ca guvernul propus de presedinte sa nu treaca de Parlament si sa inceapa un adevarat razboi civil, cu Basescu amenintand cu alegeri anticipate, iar PSD-PC cu suspendarea presedintelui, cu televiziunile voiculesciene facand atmosfera revolutionara. Al doilea ar fi ca PSD sa ia peste 50%, iar presedintele sa fie constitutional obligat sa numeasca un prim-ministru din acest partid. Asta ar insemna consemnarea triumfului coruptiei din Romania. Nastase ar ramane stapan pe gresia lui tibetana, ba poate si-ar mai strecura un rand prin valiza diplomatica, procurorii ar fi dati afara ca au indraznit, UE ne-ar taia fondurile. Scenariul e neplauzibil, pentru ca PSD nu va lua nici pe aproape de atat, si Constitutia ii da dreptul presedintelui sa numeasca orice prim-ministru vrea el daca nici un partid nu are majoritatea absoluta.
Dincolo de aceste doua variante, toate celelalte par mult mai acceptabile, cu conditia respectarii angajamentelor noastre fata de UE si a neamestecului in treburile justitiei de catre politicieni. Haideti deci sa facem impreuna un exercitiu azi. Sa facem o lista alba din partide. stiu, e mai greu decat una neagra – la noi. Dar a face o lista de specialisti cu diploma in strainatate e inutil, nu ar avea sprijin in Parlament. Eu o sa enumar niste nume de ministri care mi se par acceptabile, din toate partidele, pentru ca nici un partid nu va avea majoritatea absoluta. Acolo unde s-au ridicat obiectii deja, o sa le notez.
O sa incep cu prim-ministrul. Nu vad decat doi candidati seriosi: Theodor Stolojan si Mugur Isarescu, avand in vedere ca urmeaza o perioada de contractie economica. La Stolojan se ridica diverse obiectii (a confiscat valuta etc.), la Isarescu obiectia de baza e chiar aceea ca actuala sa pozitie e strategica si carma nu se lasa din mana in vremuri de criza. Dupa parerea mea, suntem carcotasi: amandoi ar face fata, amandoi se bucura de respectul lui Basescu, dar si de cel al opiniei publice, si nu prea vad un al treilea finantist de acelasi rang care sa poata fi folosit, desi alti oameni politici cu profil de premieri mai exista. Un prim-ministru mai lipsit de autoritate nu ar fi o idee buna. si asa la noi ministerele se sparg in tot atatea clientele din ziua formarii guvernului. E nevoie de un guvern tinut in mana, nu impartit ca un os intre catei. Ministrul de finante? Am doua nume.
Ionut Popescu (PD-L) si Mihai Tanasescu (PSD). Amandoi au mai fost ministri. Popescu s-a inchis la el in cabinet si a comunicat prost cu restul lumii, Tanasescu a fost slab si a semnat ce i-a cerut Nastase. Presupunem insa ca au invatat ceva din experientele lor precedente si competenta au amandoi. Ministru de Externe – pozitie care in 2004 s-a ocupat prin autoofertare? Pe Cioroianu nu il place Basescu si a pierdut simpatia presei. Ungureanu: e cam greu sa te intorci de la spioni in viata civila si a mai facut si gafa sa-si dubleze propriul salariu in valuta de la Viena in ultima zi de ministeriat. Geoana nu, ca atunci cand vrei prim-ministru (dar ar conduce el guvernul daca ar fi prim-ministru?) nu te mai multumesti cu pozitia de ministru de Externe. Cristian Diaconescu (PSD)? Propunere decenta, a mai fost secretar de stat. Dar preferinta mea merge catre Peter Eckstein-Kovacs.
E la moda sa pui minoritari la Externe in Europa. Interne? Intr-o lume realista trebuie unul ca ei sa ii conduca pe cei de acolo, si Blaga e omul potrivit. La fel, la Agricultura nu vad mari alternative la Flutur. Ilie Sarbu? O fi competent, dar omul ajunge invariabil pe lista neagra gratie ziaristilor din Timisoara care stiu lucruri despre trecutul lui. Ministerul Invatamantului? Miclea sau Ecaterina Andronescu? El, elefant printre portelanuri si ea, conservatoare fara imaginatie. Andrei Marga? Nu vad cine l-ar putea propune. Catalin Baba, vechiul lui aghiotant, azi un tanar decan de succes? Asta ar fi propunerea radicala pe placul meu, trebuie cineva complet din afara cercului strans de interese care paraziteaza ministerul si atinge chiar si Comisia prezidentiala pentru educatie.
La Sanatate, la fel. Sorin Paveliu, de exemplu? Dupa ce partidul a dat colegiul sau Elenei Udrea? Integrare europeana? Nu mai e la rang de minister si e pacat, ca mereu dam in gropi. Aurel Ciobanu-Dordea (liberal) mi se pare foarte potrivit. Lucrari publice si dezvoltare regionala? Ar trebui readus Nicolae Noica, ultima oara la Actiunea Populara, un excelent ministru. Ministerul Muncii? L-as da stangii, nu ma prea conving dreptacii astia ca se pricep la asa ceva. Simona Marinescu? Marian Sarbu? Transporturi? Berceanu e competent, dar e si integru? Nu s-a dovedit niciodata nimic contra lui, asa ca eu i l-as da. Economie, presupunand ca, datorita importantei energiei, le separam din nou? Gheorghe Pogea. Comunicatii? Dat fiind ca de la Pantis la Nagy nu ne alegem decat cu anchete, aici propun desfiintarea; daca mai exista ceva de licitat, o poate face Ministerul de Finante, iar reglementarea e la Autoritate.
Cultura? Ah, ce m-ar tenta sa-l inchidem, sa ramana doar Fondul Cultural National, ca prea s-au lansat de acolo numai baieti gen Hunor Kelemen, din astia care pot juca in "Nasul 2" fara antrenament prealabil. Justitie? stiu parerea cititorilor, Monica Macovei. Personal, nu as vrea sa o mai vad pe Monica ministru, in primul rand gandindu-ma la ea. Dar, din pacate, la rand sta dl Ponta, nu Diaconescu sau Boc. Acolo sa ramana! Intreprinderile mijlocii, minister drag dlui Voiculescu, care l-a inspirat? Il inchidem si-l poate lua acasa, daca vrea, altfel va fi intotdeauna ministerul clientilor mijlocii.
Ce am vrut eu sa va dovedesc cu textul asta? Ca se poate face un guvern decent in Romania daca iei chiar din partide personaje mai tehnocratice ca natura, ca decizia trebuie luata pe calitatea umana a ofertei partidelor si ca exista oameni in partide diferite care ar putea coopera cu relativa usurinta in situatia de criza care ne asteapta. Suna ca o blasfemie, dar o asemenea cooperare, daca nu implica alte targuri prin spate, e preferabila unor luni de instabilitate si amenintari cu alegeri anticipate sau o noua suspendare a presedintelui. Vor iesi insa, din targuiala, oamenii decenti la suprafata, sau taman dimpotriva? Pregatindu-ma sa vin sa votez acasa duminica asta, nu voi face un pronostic, ca nu vreau sa afectez prezenta la vot mai tare decat e deja afectata de dezamagirea publica.