7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialLa Guvern, doar pe bază de dosare | OPINIE

La Guvern, doar pe bază de dosare | OPINIE

Unii dintre miniștrii Cabinetului Grindeanu nu au pregătirea educațională compatibilă cu domeniul pe care trebuie să-l gestioneze. Alți membri ai Executivului, care au studii în domeniu, au făcut compromisuri în alegerea secretarilor de stat.

Premierul Sorin Grindeanu este absolvent de matematică-informatică și a urmat cursuri la Academia Națională de Informații și Institutul Diplomatic Român. Nu regăsim în CV-ul premierului niciun curs de specializare, deși i-ar fi fost de mare ajutor cunoștințe de economie, juridice sau administrative. În fond, are în fișa postului gestionarea unui buget de miliarde de euro, în conformitate cu legile în vigoare. „România liberă“ l-a acuzat că a plagiat într-un manual de informatică al cărui coautor este.

Daniel Constantin a fost ministru al Agriculturii mai mulți ani, în Executivul Ponta, recomandându-l faptul că este absolvent al Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Pentru că nu putea să rămână fără portofoliu în Guvernul Grindeanu, iar Ministerul Agriculturii fusese deja ocupat, Constantin a aterizat la Mediu. Constantin nu are nicio pregătire în domeniul extrem de sensibil al protecției mediului.

Carmen Dan, ministrul de Interne, a urmat Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică Bucureşti și a dat examen de licenţă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. În CV-ul său apar studii postuniversitare, un program de perfecționare, un program de formare specializată și program-pilot de formare. Cu aceste studii, Carmen Dan a fost angajată de diverse bănci.

Lia Olguța Vasilescu este ministru al Muncii și absolventă a Facultății de Litere şi Istorie din Craiova, specializarea română-italiană. Nu are niciun fel de specializare în domeniul economic sau financiar, ori chiar al muncii. Vasilescu a fost acuzată că a copiat masiv în teza de doctorat. Consiliul Național de Etică i-a dat verdict de neplagiat, dar aceeași instituție nu a văzut plagiatul masiv al lui Ponta și nici cele 5% paragrafe copiate de Laura Codruța Kövesi. Ministrul Energiei, Toma-Florin Petcu, are un  master în Management și Administrație Publică la Academia de Studii Economice București.

Alexandru Cuc, ministrul Transporturilor, a absolvit în 2012 Facultatea de Drept şi Administraţie Publică a Universităţii Hyperion, Bucureşti. A studiat şi economia la Universitatea Americană, Bucureşti, în perioada 2002-2006. Ar fi început un doctorat în 2009 la Academia Română, dar nimeni nu știe în ce s-a împotmolit.

Mircea Titus-Dobre are un CV extrem de bogat: management politic, management social, studii politice europene și nu mai puțin de opt certificate luate de la Ministerul Muncii și de la cel al Educației. A fost ales pentru a conduce Ministerul Turismului. Probabil pentru cele cinci luni din 2004 în care a urmat cursuri de management în specialitatea Turism, Hotel și Restaurant.

Ministrul Sporturilor, Marius Alexandru-Dunga, a absolvit Facultatea de Știința Materialelor la Universitatea Transilvania Brașov și are mai multe mastere în: optimizarea Proiectării Utilajelor Tehnologice – la Universitatea Transilvania Brașov, management politic – la Institutul „Ovidiu Șincai“ București, protecția și managementul mediului – la Universitatea Transilvania Brașov. Legăturile dânsului cu sportul sunt inexistente.

Atunci când titularul postului de ministru are o pregătire educațională corespunzătoare, își alege colaboratori controversați. Ministrul Educației, Pavel Năstase, rector al ASE, l-a numit secretar de stat pe Gabriel Ispas, consilier al fostului premier Adrian Năstase. Celălalt secretar de stat este Liviu Pop, care, în scurta sa domnie ca ministru al Educației, în 2012, a desființat Consiliul Național de Atestare a Titlurilor în timp ce acesta îi dădea lui Victor Ponta un verdict de plagiat. De neînțeles decizia ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, de a-l numi pe Mădălin Voicu în poziția de secretar de stat. Voicu își anunțase retragerea din politică în februarie 2016, după ce fusese acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, toate în formă continuată.

Chiar dacă nu sunt în asentimentul tuturor, aș impune de urgență criteriul educațional pentru numirile în posturile ministeriale. Dacă nu o probă scrisă pentru miniștri, măcar un concurs de dosare.

Cele mai citite

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...
Ultima oră
Pe aceeași temă