1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce se tem pietele financiare de stanga

De ce se tem pietele financiare de stanga

Cuvantul care descrie situatia din  Romania este incertitudine. Asta pentru ca, asa cum era de altfel de asteptat, rezultatul alegerilor nu a scos la rampa o forta politica dominanta, capabila sa-si asume singura guvernarea in vremuri de criza. Incertitudinea penalizeaza leul si scumpeste orice imprumut romanesc. Observatorii pietelor financiare considera ca, fara un castigator clar al alegerilor, incertitudinea privind formula viitoare de guvernare a Romaniei va exercita o presiune negativa suplimentara asupra monedei nationale, care ar putea depasi ceea ce unii numesc pragul psihologic de 4 lei/euro.

Interesant este faptul ca, in ultima saptamana, analistii pietelor financiare au dat cele mai bune pronosticuri privind alegerile din Romania. Toti analistii straini, de la Londra pana la Tokyo, sustineau ca liberalii vor arbitra alcatuirea noului guvern si anuntau o lupta stransa intre democrat-liberali si socialisti. Totusi, in vremuri complicate de criza financiara, care a inceput sa-si arate coltii si in Romania, analistii pietelor nu considera ca o coalitie care ar avea PSD-ul la guvernare ar fi un succes. Ilker Domac, analist al Citibank, le explica investitorilor ca o coalitie intre socialisti si liberali ar fi lipsita de coerenta si nu ar reusi sa impuna o reducere a cheltuielilor statului, atat de necesara pentru a rezista in timpul crizei.

Analistii se sperie de o guvernare de stanga in vremuri de criza, deoarece, pentru a rezolva eventuale probleme sociale, care vor aparea cu siguranta, socialistii vor avea tendinta de a deterioara finantele statului. Iar statul va avea o mare problema anul viitor in incercarea sa de a colecta mai multi bani. Pentru a face fata crizei, care va mari cheltuielile oricarui guvern aflat in functie anul viitor, va trebui probabil sa se mareasca unele biruri. Socialistii nu pot insa accepta majorarea taxei pe valoarea adaugata, cel mai eficient bir nascocit de fiscalitatea moderna, deoarece ei au deja un plan de reducere a TVA la alimente. Desi Europa cocheteaza acum cu reducerea TVA, Romania nu-si permite lucrul acesta, deoarece incasarile statului nu-i sustin nici macar cheltuielile actuale.

Pentru a-si pastra electoratul de stanga, PSD se va vedea silit sa tina pe loc toate preturile administrate, beneficiu de care s-ar bucura o parte din romani, dar pe care alta parte l-ar plati prin concedieri.
Pentru a-si pune in aplicare promisiunile de reducere a taxelor pentru cei cu venituri mici, chestiune care fie vorba intre noi, are mari sanse sa spulbere cota unica, socialistii ar trebui sa mareasca alte taxe. Nimeni nu stie care vor fi nivelurile si cine si in ce masura vor fi afectati de aceasta perspectiva. Cert e ca aplicarea sa ar putea alunga de pe statul de plata romanesc o mare parte din salariile mari platite de multinationale, astfel ca, de dragul unor castiguri pe hartie, ne-am putea trezi cu o mica gaura in bugetul statului.

 

Strategia de guvernare a socialistilor ignora criza, poate din cauza goanei nebune dupa voturi, care presupune promisiuni, nu avertismente. Nu este clar de unde vor gasi banii pentru a le onora.
Cred ca daca socialistii vor guverna, ei vor fi primii care vor apela la banii Fondului Monetar International (FMI), desi, aparent, Fondul impune conditii aproape irespirabile pentru o noua guvernare. Insa ramane singura strategie de criza a socialistilor: mai intai fraiele si apoi biciul FMI, nu al nostru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă