De ce Banatul e fruncea și Ardealul mintea?

de Marius Ghilezan , 14 februarie 2016 - stire actualizata la ora 16:19, 14 februarie 2016
De ce Banatul e fruncea și Ardealul mintea?

Companiile din axa București-Ilfov-Argeș-Prahova-Constanța asigură 38,6% din totalul exporturilor românești, iar cele din axa Bihor-Arad-Timiș-Sibiu-Brașov 27,8%, relevă ultimele date ale Institutului Național de Statistică.

Renumitul analist economic Nicolae Țăranu a remarcat o vizibilă discrepanță de competitivitate dintre cele două axe. Astfel, dacă în prima zonă valoarea raportului dintre deficitul comercial și valoarea exporturilor reflectă un nivel incredibil de redus al competitivității companiilor exportatoare, în cazul celei de a doua zone valoarea raportului dintre excedentul comercial și exporturi reflectă un nivel de competitivitate foarte bun. Cu alte cuvinte,firmele din zona București-Ilfov-Argeș-Prahova-Constanța au determinat în primele opt luni ale anului trecut un deficit extern de 7,5 miliarde euro, în timp ce companiile din zona Bihor-Arad-Timiș-Sibiu-Brașov au generat un excedent extern de 1,16 miliarde euro.

Practic, companiile din zona Banat și Ardealul de sud sunt mai rentabile decât cele din Muntenia și Constanța.

Ce spun aceste date? Firmele din Banat și Ardealul de sud aduc excedent bugetar. Asta în condițiile în care în Pitești se află cel mai mare producător de automobile, Dacia.

Economia românească este funcțională pentru că lucrul bine făcut e de secole așezat în matricea existenței și a firii Banatului și Ardealui, fără propaganda și emfază publicitară.

Timp de două zile am fost prezent în studiourile Realitatea.tv, care a realizat mai multe emisiuni din Timișoara. Cifrele și datele prezentate de managerii companiilor din oraș (în majoritatea lor românești) evocă și explică de ce timp de mai multe secole Bantul este fruncea.

În județul Timiș sunt 58 de companii germane care realizează exporturi de peste 10 milioane de Euro, pe locul doi fiind cele italiene, în timp ce firmele cu capital integral românesc continuă să fie rentabile.

Marea problemă a Banatului este că din sumele colectate la bugetul național, doar 42% se reîntorc în investițiile publice din zonă. Adică din 1000 de euro vărsat la finanțele centrale se întorc 420. În timp ce Vasluiul varsă 1000 de Euro și primește îndărăt 1520. Asta îi revolt nespus pe bănățeni.

Timișoara nu are centură ocolitoare, nici o sală de sport competitivă pe plan internațional, niciun stadion de mari dimensiuni. În condițiile în care este unul dintre puținele orașe care aduce valoare adăugată economiei naționale. Rata șomajului este de sub 1%. Salariul mediu este de 1770 de lei, în timp ce în București e de 2420. Zgârcenia providențială a bănățeanului care produce mai mult decât cheltuie, ține în viață economia.

Păi și atunci de ce să nu se revolte? Încă din 11 martie 1990 a cerut prin punctul 13 al Proclamației de la Timișoara descentralizarea. Dacă un om vrea să-și facă o casă în orașul luminilor nu trimite bani la București pentru ca cei de aici să decidă cum se va face aceasta. E normal să decidă el.

Sudiștii sunt cei care se sperie de autonomia locală. La Caracal și la Giurgiu există teama de unguri.

Problema maghiară e falsă. Politrucii de la București nu vor autonomie locală pentru a fura mai mult.

Reforma administrativă a fost pe masa tuturor guvernelor de după 1989. Nimeni nu a făcut nimic. Când Parlamentul era pregătit să promulge mult așteptata lege, hop apărea din pălărie câte un iredentist maghiar pe toate posturile.

Românii sunt singurul popor din regiune care știu cel mai bine cum să-și dea cu stângul în dreptul. În același timp, guvernul lui Viktor Orban se pregătește de mari manifestații internaționale prin care să reclame Trianonul, drept un abuz.

Am publicat datele seci economice pentru a aduce un simplu exemplu de ce România are nevoie de reformă administrativă. Fruntașul țărănist Sever Bocu, ucis de comuniști la Sighet, avea să reclame în 1931 că “De şapte ani Banatul varsă anual milioane, contribuind cu cea mai mare cotă – date fiind industria şi comerţul său odinioară în floare – la augmentarea fondului de ucenici. Din cele peste 25 de milioane s-a dat o singură dată, pentru îmbrăcarea ucenicilor (din Timişoara), numai 200.000 lei”.

La aproape 100 de ani de la Unire, situația e identică. Avea dreptate Traian Vuia când susținea că Unirea cu vechiul regat trebuia negociată. Și Regina Maria era de acord cu mutarea capitalei la Brașov, dar sudiștii au decis și în numele celor care continua să se conducă după expresia lucrului bine făcut, până la calendele grecești.

 “Un om care nu-şi iubeşte întâi satul, provincia sa natală restrânsă, nu-şi iubeşte ţara”! Prin centralizare, oraşele de la vest, care “alcătuiesc azi o puternică cultură de granite vor ajunge pe urmele Iaşilor, ruine glorioase în profitul unui singur oraş, al Bucureştilor”, scria Sever Bocu, în perioada interbelică.

Comentarii

 • @ StefanV

  17 februarie 2016 1:47

  Tu esti B0U, mă ? De unde "se importă" - cum zici tu, aiurea - "Coca-Cola" pentru Timișoara ? ...din Kalifornia ? ...de la Honolulu ? ...de unde. mă ? ...pe petroliere, sau pe mineraliere ? HAHAHAHAHA ! Nimeni în Europa nu importă soft-drinks, totul se produce local, iar Timișoara are propria unitate de îmbuteliere pentru "Coca-Cola". Tu știi măcar ce intră în compoziția băuturii "Coca-Cola" ? ...în afară de aromă, nu se importă nimic din S.U.A., iar aroma este 0,3 la sută din volumul băuturii, și sub 1 la sută din valoarea finală. Practic NIMIC ! Restul e doar apă, zahăr sau alți îndulcitori, colorant tot din zahăr, acidifianți și conservanți ce se găsesc pe toate drumurile din Europa și ajung direct la Timișoara, pe banii filialei locale ! ...câștigul pentru firma-mamă din S.U.A. nu iese din vînzarea aromei către filiale, asta e doar o necesitate pentru a păstra secretă formula ce dă monopolul asupra caracteristicilor băuturii. Câștigul rezultă din VOLUMUL DE VÎNZĂRI a mărcii, volum asigurat de filială. Din Constanța, singurele ce ajung în Transilvania sunt firmele de colectare a gunoiului, ce sub guvernarea lui Ponta au acaparat prin metode miticești ordinare activitățile de colectare, unde au înlocuit firmlele locale PRIN PRELUAREA PERSONALULUI ȘI TRIMITEREA A 3-4 ȘEFI MITICI HOȚI ȘI INCOMPETENȚI însărcinați cu drenarea banilor locali către Miticistanul puturos. ldiotule !

  raspunde comentariului
 • StefanV

  16 februarie 2016 19:55

  Articol scris aiurea. E drept ca Timisul si Aradul sunt mai sus decat media nationala la productivitate numai ca importurile alea care se fac prin firme din Bucuresti si Constanta se fac cam pentru toata tara. Nu cred ca cei de la Coca -Cola si-au facut o alta firma pentru a importa ce se consuma in Timisoara.

  raspunde comentariului
 • ghitza tricolor

  16 februarie 2016 1:15

  ma dezamageste dl.Ghilezan. da poate asa o fi in satul sau s-a pus coada la cireasa si au inventat si gaura la ''kurtos kalacs''. sau Gyury Fular Umilutz Bloc sunt cei mai destoinici si mai vizionari politicieni din tara.vax albina, asta e un text stupid, care ne demonstreaza doar ca dl. Ghilezan habar nu are, chiar cu harta in fata cam pe unde e Caracalul sau Vatra Dornei. nimeni nu detine monopolul prostiei, nici pe al alcoolismului sau pe al harniciei, dar unii chiar nu au habar de cum a fost implementata si desfasurata sovietizarea romaniei, sau de cum conlucreaza MOskow BUdapest, de obicei prin mediocrii miopi la propriu dar mai ales la figurat.

  raspunde comentariului
 • Grigore

  15 februarie 2016 19:32

  Mandria Banatului - clanul Carpaci din Timisoara ! la care se mai adauga primarii penali din 90 si pana in prezent . Banatu-i fruncea - nu mai este de actualitate ! Carpaciu-i fruncea ! Rusineeeeeee!

  raspunde comentariului
 • Grigore

  15 februarie 2016 19:31

  Mandria Banatului - clanul Carpaci din Timisoara ! la care se mai adauga primarii penali din 90 si pana in prezent . Banatu-i fruncea - nu mai este de actualitate ! Carpaciu-i fruncea ! Rusineeeeeee!

  raspunde comentariului
 • HmmM-hMmM

  15 februarie 2016 17:42

  ...se plateste prost MANopera, NASA!?poi, daca atat meritati, atata contribuiti voi la produsul final - si-a facut unii pomana cu voi, nu alta!HmmmmM?

  raspunde comentariului
 • Marcu Anton

  15 februarie 2016 15:51

  Răspuns pt Profesoru Corect! Ardelenii și bănățenii or fi ei oameni harnici, dar în rest știu doar să se plângă, dar de acționat nu acționează. Când voi vedea 100000 de oameni la Cluj ori Brașov ieșind în stradă și manifestând contra centralismului Bucureștiului și pentru autonomie regională atunci am să-i iau în serios. Până atunci, îi voi considera doar niște blegi care bombăne la cârciumă ori pe forumuri. Era un banc foarte sugestiv în legătură cu pasivismul ardelenilor cică trei ardeleni la cârciumă beau pălincă fără să spună nimic. După vreun sfert de oră, unul dintre ei dă din cap supărat "Of, of, of..," Continuă ei să bea,.. după încă un sfert de oră, al doilea ardelean, clătinându-și capul cu mâna pe obraz "Ioi, ioi, ioi..." după care ardelenii continuă să bea. După alte 15 minute, al treilea ardelean "Mă, dacă mai discutați politică, eu plec!!!"

  raspunde comentariului
 • imperium contraatac

  15 februarie 2016 12:39

  Foarte relevante cele scrise, atunci cand in cel mai saracorupt, nedemocratic si inapoiat membru al UE, doar 33 din pop activa lucreaza, in Romania, din care o treime sunt BUGETARI!? =4,5 mil din vreo 13mil, din care 1,2-15 mil sunt bugetari si restul ASAMBLATORI particuleri care fack ex port de ASAMBLARE SUBANSAMBLE =manopera ieftina, restul traind in prop de peste 90 de pe urma bug locale, centrale, UE!Adica, ce exporta cei de acolo?...avioane, Locomotive, Masini, unelte... realizate cu otel de la Resita, proiectare si muca bruta romaneasca, haine realizate din lina romaneasca, ce?!Aaaaaaa, ca fac altii export prin tine, deoarece in inapoierea ta organica, cosmica si endemica, esti mai ieftin momentan!, decat unGuru pe piata comuna - gratie unor interese, dar mai ales a unora care i-a incurajat sa vina si sa investeasca acolo... dupa vinatori la BiLc, NU inseamna absolut nimic altceva decat SUBDEZVOLTARE!iar STATUL CA SA POATA EXISTA SI FC TREBUIE SA EGALIZEZE COMVA veniturile prin transferuri de la bug central - avem o datorie publica de 100 de miliarde, in crestere, deoarece traim pe datorie! Ca vin niste nimeni ca tine, sa ne scrie prostii, arata foarte clar cine si de ce a INVESTIT acolo ca sa faca EXPORT de manopera or incercarea unor organizatii de a se folosi de o situatie de toata RUSINEA in tentativa realizarii unor tzeluri fatis anti statale si nationale - doar SERVIA atata asteapt = Aliata RUSIEI prietena a Ungariei.

  raspunde comentariului
 • S. Pescariu

  15 februarie 2016 12:30

  ...a remarcat o vizibilă discrepanță de competitivitate dintre cele două axe.... valoarea raportului dintre deficitul comercial și valoarea exporturilor.... Asta îi revolt nespus pe bănățenii....în numele celor care continua să se conducă după expresia lucrului bine făcut....Problema maghiară e falsă... O fi falsă, dar problema limbii române este adevărată, pentru dumneavoastră, din martie 1990, până azi și până la calendele grecești! ...Păi și atunci de ce să nu se revolte?... săracul cititor.??? Întrucât nu au fost preluate ghilimelele la citatele din articol, încerc varianta cu puncte, puncte...

  raspunde comentariului
 • S. Pescariu

  15 februarie 2016 12:14

  a remarcat o vizibilă discrepanță de competitivitate dintre cele două axe. valoarea raportului dintre deficitul comercial și valoarea exporturilor Asta îi revolt nespus pe bănățeniîn numele celor care continua să se conducă după expresia lucrului bine făcutProblema maghiară e falsă..o fi falsă, dar problema limbii române este adevărată, pentru dumneavoastră, din martie 1990, până azi și până la calendele grecești! Păi și atunci de ce să nu se revolte? săracul cititor....???

  raspunde comentariului
 • viv

  15 februarie 2016 11:44

  Marcu Si totsi ai priceput, desi era destul de clar...

  raspunde comentariului
 • vasile

  15 februarie 2016 9:33

  Lucruri adevarate, dar nu pe placul sudistilor. De 100 de ani se tot pompeaza bani din Banat si Ardeal in celelalte regiuni si nu se vede nimic. Romania trebuia sa fie federatie iar Banatul si Ardealul sa aiba conducere proprie si banii sa ramana aici. Un partid regional pentru ardeleni si banateni n-ar fi un lucru rau, dimpotriva.

  raspunde comentariului
 • SULIMANU

  15 februarie 2016 8:17

  Articol subtil de propaganda maghiara.Du-te si te ia de mana cu Jobik.Adica hai sa ne separam unii de altii ca sa fiim mai slabi si sa ne manance mai usor rusii si hungurii.

  raspunde comentariului
 • profesoru

  15 februarie 2016 7:35

  Sigur că descentralizarea trebuie făcută. Dar autorul dă vina pe alii pentru nerealizările proprii. Dacă ardelenii i bănăenii ar vrea cu adevărat autonomie, ar exista acolo partide regionale i autonomiste puternice. Dar nu există.

  raspunde comentariului
 • http://www.neuerweg.ro/transilvania-edes-heimat-ro/

  15 februarie 2016 4:05

  Iuliu Maniu către papagalul priapist miticizat Carol al II-lea, în 1938 - "Sire, timp aproape de o mie de ani, Românii din Transilvania și Banat au îndurat toate suferințele și pierderile naționale, pricinuite de jugul unei stăpâniri dușmănoase. Cucerirea străină le-a răpit ținuturi întregi, cu pământul cel mai bogat și roditor, singurul izvor de existență materială al unui popor agricultor_ o feudalitate strâns legată a ridicat în inima românismului cetăți puternic întărite, de unde stăpânea și storcea norodul iobăgit, iar țara s-a împânzit cu nenumărate târguri și orașe, citadele de forță și expansiune a elementului stăpânilor. ... Trei elemente au fost componentele de căpetenie ale ideologiei politice românești de peste Carpați_ ideea națională, dreptatea socială și regimul democratic. Aceste trei principii, adânc împletite și organic legate, formau în spiritul Ardealului și Banatului o treime atât de strânsă, încât se confundau în acelaș mare ideal de eliberare, de unire și de înălțare a națiunei. ... Un stat românesc, fără democrație și fără dreptate socială pentru țărani și muncitori, ar însemna pentru ardeleni un naționalism golit de o bună parte din conținutul lui real și ar fi continuarea vechilor nedreptăți sub formă nouă, națională. Tocmai de aceea conducătorii cari au convocat și au condus adunarea de la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, proclamând principiul însuși al unirei cu țara-mamă, au înscris în acelaș timp necesitatea celor două reforme fundamentale în însăși revoluția ce s-a votat, înțelegând ca ele să facă parte integrantă și organică din textul ei istoric, pe care îl anexăm. Hotărârile de la Alba-Iulia nu au constituit o simplă enunțare de deziderate, ci un program politic precis la a cărui realizare s-a pășit cu hotărâre și cu loială onestitate chiar a doua zi după adunarea de la Alba-Iulia. ... Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenței însăși a vieței politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare și repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu și de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului și Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naționale în timpul jugului străin, și au umplut funcțiunile politice și administrative cu elemente străine de împrejurările locale și de cetățenii acestor ținuturi. Au revocat din serviciu ardeleni și bănățeni bine cunoscuți, bucurându-se de o aleasă reputațiune, cunoscători ai nevoilor și spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naționale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacțiune ale minorităților. Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogățire a sateliților, întovărășită de imoralitate și corupțiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor național-țărăniste, Ardealul și Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepției lor de viață. O dureroasă deziluzie și o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost și mai mult agravate prin umilința ce au simțit, văzând cum dispare prestigiul și simpatia de care se bucura poporul nostru în fața tuturor străinilor. În loc de o nouă epocă de refacere materială și de înălțare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor și de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean și bănățean din funcțiunile publice imorale și printr-un favoritism cu nimic justificat. ... Sistemul centralist nu a înțeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înțelepciune politică_ metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradițiilor, a concepțiilor și datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice și prin atragerea elementelor locale reprezentative și de valoare la o colaborare activă în viața publică și administrativă. Aceste metode de înțelepciune politică au fost călcate în picioare față de o provincie care nu fusese, totuși, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimțământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat și cu prudență, nu numai spre a cruța sensibilitățile, obiceiurile și instituțiile înrădăcinate, dar și spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge și partea de tradiții bune și sănătoase, odată cu înlăturarea organizației de stat și a in fluențelor străine. ... În general, Românii ardeleni și bănățeni, în loc de a spori forța lor economică, se găsesc într-o situație inferioară față de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoțimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a țărănimii au suferit pierderi de miliarde." Memorandumul se încheia cu o cerere adresată Regelui Carol al II-lea, aceea de "... a împărtăși Transilvania și Banatul cu dreaptă participare la viața de Stat și administrativă și a ocroti interesele lor naționale, economice și culturale în măsura cuvenită. Luăm exemplul ținutului Timiș, ținut relativ bogat. Din acest ținut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Știți cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul ținutului Timiș! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 județe cari îl compun și a creat ținutul. Mijloacele au rămas aceleași, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus_ Rezidența. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii și materiale. Drumurile județene, cari au fost în sarcina județelor, au trecut în sarcina Rezidenței. Rezidența le va lăsa în aceeaș stare în care au decăzut de mult. Dealtfel șoselele naționale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În ținutul Timiș, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare cât și iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Ținutul Timiș se află la o intersecție de rase. Se întâlnesc aici ambițiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de frați. Pe granițele noastre stau două Universități, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, și cei din lăuntru și cei din afară, stau la 600 Km. de Universitățile românești. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universități dușmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi pentru noi. Banatul e lăsat sorții lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică și morală. Exemplul ținutului Timiș aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte ținuturi, ajunse într-o stare și mai tristă, ca putere de acțiune și de rezistență națională."

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  15 februarie 2016 3:24

  Articol rasist scris parca de Alesandra Musolini sau Adolf Hitler. Cica cei din Transilvania ar fi de o "rasa superioara" Germanica sau Maghiara si deci nu pot fi egali cu "inferiorii" de "rasa Latina" din restul Romaniei. Ce vor face ei daca obtin autonomia stim foarte bine de la Ip si Traznea si de aceea nu vor obtine nici-o-data autonomia. Nu exista rase "superioare" si "inferioare" in Romania. Toti Romanii sunt egali si trebue sa ramana asa fara autonomia "superiorilor" din Transilvania.

  raspunde comentariului
  • muzicantul

   15 februarie 2016 8:19

   Mortieta de data asta nu te mai injur.Ai fost si tu odata de partea romanilor.Ti s-au iertat zece pacate.

   raspunde comentariului
 • Marcu Anton

  15 februarie 2016 2:32

  Articol dezlânat, fără coerență, dar sunt de acord în mare cu ideile enunțate.România TREBUIE descentralizată. Nu se mai poate așa. România e un stat fanariot în care toată puterea e concentrată la centru, colectarea banilor proveniți din taxe se face de către autoritățile centrale și împărțirea lor -tot de autoritățile centrale. Autoritățile locale și județene merg cu căciula în mână la Centru și se milogesc pentru fonduri. Dacă ești de partea guvernului primești bani, dacă nu, nu. Crearea regiunilor n-o să rezolve mare lucru dacă nu li se acordă autonomie crescută, inclusiv autonomie financiară. E normal ca județele bogate să fie frustrate când oamenii văd cum se scurg banii rezultați din munca lor în tot felul de scamatorii menite să îmbogățească clientela politică sau în pomeni pentru zonele care nu produc ci doar consumă. Ungurii n-au nimic a face în treaba asta, fiindcă autonomia administrativă are limite clare. Comparațiile cu regiuni cu tendințe separatiste precum Scoția, Catalunya, Țara Bascilor, Flandra etc sunt lipsite de noimă, fiindcă acele entități au alte evoluții istorice, alte legi, alte principii de funcționare. Regiunile României vor funcționa strict în conformitate cu Constituția, fără a avea drept de separare sau alte basme.

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design