Dacă socialismul ne aduce atâtea rele, de ce nu interzicem socialismul? | OPINIE

de Sabin Gherman , 06 mai 2017 - stire actualizata la ora 17:02, 06 mai 2017
Dacă socialismul ne aduce atâtea rele, de ce nu interzicem socialismul? | OPINIE

De ce trebuie să suportăm hachiţele unor analfabeţi? Doar pentru că au luat voturi? – păi n-au fost votaţi ca să-i scoată pe corupţi din puşcării. Îi prindem de o jumătate de an cu ocaua mică şi musai să stăm cu ochii pe ei ca pe hoţii de cai – ăsta e destinul unei generaţii, să păzească mereu ţara de idioţi şi altceva nimic? Ocaua mică ne e stemă?

Baiu’ e că în România ma­rile averi s-au făcut vorbind mulţimii despre sărăcie; acum trăim baiu’ şi mai mare, ăla în care dai cu toată ţara asta de pământ ca să-ţi păstrezi averea. Pentru că aici e cheia asaltului continuu la Justiţie: am furat, am măsluit, pentru cinci ge­neraţii de-acum încolo am pus deoparte – şi acuma să stau la cheremul unor procurori cu caşul la gură, să mă-ntrebe ce şi cum tinereii ăştia? Nu mai bine punem în lege un moment T0, ştergem cu buretele şi fiecare rămâne cu ce-a agonisit? Mai ales că vine şi Ghiţă şi cine ştie ce scoate pe gură, rămâne Parlamentul fără personal...

Nu cunosc niciun moment în istorie în care ăştia să fi pus ţara mai presus de interesele lor – în teorie au fost îngeri mereu, că nu-i mare lucru: ia orice program de guvernare şi-ţi pătezi cămaşa cu lapte şi miere. Acum e la fel – joacă poker cu banii tăi şi-ai mei, dar e o cacealma toată pomana asta naţională; amorsează o bombă pe care economia reală n-o poate suporta, iar în paralel, prin legi, îşi pun la adăpost ţara lor ilicită.

O să-mi spui că nu-i posibil să interzici un partid. Bine, dar când lichelele se pun în frunte şi de acolo fac praf priorităţile unei ţări, ce faci? Lupţi cu instrumentele democraţiei, nu-i aşa? Păi instrument al democraţiei e şi Constituţia, care spune că „partidele politice contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei“ – acum arată-mi că scoaterea şpăgarilor din puşcării respectă statul de drept şi principiile democraţiei sau că exprimă voinţa politică a românilor. Legea partidelor zice şi ea că „partidele politice promovează valorile și interesele naționale“ – chiar crezi că românii au ca valoare naţio­nală şpaga? Şi da, întrebarea e şi pentru Traian Băsescu, cel care altădată, între fratele său şi Justiţie, alegea Justiţia, şi care, de când cu semnul madamei Udrea, cu biluţele ei de pe lângă năsuc, parc-o turbat.

Poate bânguie un răspuns şi madam Alina Gorghiu, cea care a avut o altă treabă când s-a supus la vot aiureala din Comisia Juridică. Nu de alta, dar „graţierea“ asta pare o troacă din care se adapă majoritatea partidelor – s-au întovărăşit, ca-n anii ’50.

Marele noroc al ăstora e că în stradă ies oamenii educaţi, neînvăţaţi să ia cu ei ranga proletară. Încă – încă! – nu s-a ajuns ca oamenii să blocheze pur şi simplu ieşirile din Casa Poporului și să-i ţină pe ăia captivi acolo până le vine mintea la cap. Încă nu s-a gândit nimeni, din aceeaşi speranţă că democraţia înseamnă măsură şi decenţă, să ocupe toată piaţa din faţa Guvernului sau intrările din faţa sediilor partidelor. Numai că decenţa nu ţine la infinit şi depinde nu doar de educaţia oamenilor, ci şi de încrâncenarea nemăsurată a şmecheraşilor din politică.

Ce se întâmplă acum e consecinţa curvăsăriilor din politică – cine zicea, în ’90, că Partidul Comunist Român ar trebui să ia o altă formă?; aici să avem felia socialistă, aici să fie liberalii, aici creştin-democraţii etc. Bârlădeanu? Ei bine, iată PCR-ul în toată spurcăciunea sa, cu socialişti, liberali, şi tot ce-a mai apucat să guiţe pe la tribuna Parlamentului României! Ei fi­xează marile priorităţi naţionale, ei sunt ăia care se dau betegi când se fixează bugetul Educaţiei, ăla de 6% din PIB, niciodată respectat. Ei sunt ăia care negociază sinecuri pentru neveste, amante sau şmecheraşi de partid, cu ăştia mergem noi de mânuţă să convingem lumea că suntem europeni.

Că şi-au anulat votul din Comisia Juridică aproape că nu contează – au mai arătat o dată care le sunt priorităţile şi de ce nu la educaţie, la sănătate sau la autostrăzi le e gândul. Sunt nişte hoţi prinşi cu mâna-n portofel – crezi că de mâine se vor căi şi vor munci cinstit? De o jumătate de an tot la portofel sunt prinşi – şi ce dacă?; sa­lariul le merge, pensia specială le merge, secretarele lor sunt mai blonde decât toate blondele lumii. O să spui că vin următoarele alegeri şi or păţi-o... Fals – ei se bazează pe pulime şi pulimea n-are nevoie de memorie, ci de pungi de făină şi zahăr. O să mai spui că vin partidele noi şi fac şi dreg. Fals – ăştia de acum, marii mahări ideologici, şi-au securizat intrarea în Parlament; câte partide noi crezi că pot strânge într-o lună-două 200.000 de semnături doar ca să poată participa la alegeri?

Soluţia tot Constituţia rămâne: iei articol cu articol, iei apoi faptele concrete ale liderilor partidelor şi le arăţi băbeşte că integrarea euroa­tlantică e prioritate naţio­nală; nu cadrează cu niciun atac asupra Justiţiei prioritatea asta, nicio ţară civilizată n-a scos din puşcării corupţii, adio deci, păstrează-ţi ideile ca simplu cetăţean, dar un astfel de partid nu mai are ce căuta pe scena politică. 

De ce să nu se poată duce scenariul ăsta la capăt, dacă s-au putut duce scenarii de pus industria la fier vechi, educaţia – pulbere, sănătatea – la fel? Cu ce o fi mai exagerată dorinţa asta de scoatere în afara legii a loazelor decât scoaterea din puşcării a şpăgarilor? – că dacă democraţia înseamnă decenţă şi dreaptă măsură, păi să măsurăm cu aceeaşi oca, tovarăşi!   

 

Comentarii

 • Bunicutza

  07 mai 2017 14:57

  Iar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • DZX

  07 mai 2017 14:27

  Ardeleanul dobitoc pleonasm numit Gherlan lovește din nou. Cu fiecare articol scris dovedește cât de mare tembel poate fi.

  raspunde comentariului
 • nino

  07 mai 2017 10:43

  Un indicator care spune multe despre drumul parcurs de economia noastră în ultimul deceniu este produsul intern brut. În 2006, înainte de aderare, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat cu puterea de cumpărare era de numai 39 din media UE. În 2015, a ajuns la 57 din media europeană i, cel mai probabil, la finele lui 2016 se va situa undeva la 58 din aceasta. Este cea mai mare cretere înregistrată în ultimul deceniu în rândul statelor-membre. Romania 39la suta 58 la suta - 19 procenteBulgaria38 la suta47 la suta 9 procentePolonia 51 la suta 69 la suta -18 procenteLitunia 55 la suta 65 la suta - 10 procenteLetonia 53 la suta 64 la suta -11 procenteEstonia 64 la suta- 75 la suta 11 procenteUngaria 61 la suta 68 la suta 7 procenteEurostat

  raspunde comentariului
 • ovidiu19

  06 mai 2017 19:54

  Singurul lucru ce vad si fara ochelari? Este ca Furtul ESTE Legiferat la BUCURESTI. Fura cat poti ! Ca Iti dam si amnistie! La asa o porcarie de tara, cum naiba nu va inghite Pamantul nemernicilor! Furati, furati, furati! Praf si pulbere ati facut ! Nemernicilor pusi pe ghiftuiala! "Privatizare"? Ati distrus O TARA Intreaga! Numai pentru pofte de chiverniseala! De-aia e Romania praf! Nu din cauza altora, ci, din LACOMIA de a va infrupta din ce a construit Narodul de NOROD! At vandut la fier vechi TOATA Tara! Ca erati la butoane! Mizerabililor!

  raspunde comentariului
 • [email protected]

  06 mai 2017 12:43

  Dle Gherman, noi crezut ca dvs vreti uniti Ardealul cu Ungaria, noi sustinem la dvs pentru asta. Am auzit ca dvs sunteti pe jumatate rom si vreti uniti Ardealul cu India.Noi cu asta nu suntem de accord. Daca vreti ca noi, toti patru, poate chiar cinci sustinem in continuare la dvs, dar nu uniti Ardealul cu India.

  raspunde comentariului
 • Doru

  05 mai 2017 17:41

  Gherman zice ca ai sunt analfabeti de parca alde Basescu sau Boc ar fi mari intelectuali ai lui peste congelat.

  raspunde comentariului
 • levente

  05 mai 2017 16:05

  Domnu Gherman scris cunstinte dvs ca aveti un bunica maghiar si una bunic rrom.Noua place la dunv cum scrieti

  raspunde comentariului
 • valeanu

  05 mai 2017 14:46
 • valeanu cel adevarat

  05 mai 2017 14:11
 • alex

  05 mai 2017 14:10

  O dispozitie din 1428 a regelui Sigismund Se despoaie de avere toti nobili si cnejii, care tin pe mosiile lor preoti ortodocsi, ce duc poporul la ratacire. Sa se confiste proprietatea preotilor romani si sa se expulsze din tara. Casatoria intre ortodocsi si intre cei din legea Romei e oprita, pana ce ortodoxul nu se boteaza de preotul latin. Nobilii, cnejii si taraniii isi vor pierde mosiile, daca nu-si boteaza copiii in legea catolica.Sau intr-o hotarare a Dietei din Targu Mures, decembrie 1551. Romanul nu poate denunta pe raufacatorii unguri ori sasi, celor 12 deputtti ai comitatului, dar ungurul si sasul il poate denunta pe roman.

  raspunde comentariului
 • nino

  05 mai 2017 14:07

  Sistemul politic al Transilvaniei.In Transilvania distinctiile, diferentierile sociale sunt mereu dublate cu distinctii, diferentierile dintre popoare. Procesul de evolutie sociala aci se intreteste si cu un proces de evolutie nationala. Aci asuprirea sau lupta sociala, se impleteste mereu si cu o asuprire sau o lupta nationala. Prin natura subiectului trebuie sa urmarim aci acest al doilea proces.De la inceput se fac mereu distinctii intre cele trei popoare care au dat numele celor trei natiuni politice ale Transilvaniei. Dar distinctiile cele mai mari se fac intre romani si ele.Elementele care-i disting pe romani sunt nenumarate. Ei apar in documente de la inceput cu institutii proprii, cu voievozi sau cnejii lor, cu organizatii, cu autonomii proprii, cun un drept romanesc, care se prelungesc si sub stapanire feudala. Sunt raspanditi pe intreg teritoriul tarii, dar apar si cu teritorii distincte, cu districte, cu tari proprii.Se disting adesea si economic, in resursele vitale, in ocupatii, in felul de viata. Mare parte din ei trebuie sa fructifice dealul, muntele, sa imbine in proportii distincte agriculura cu cresterea vitelor, cu pastoritul, cu pastoritul specific al oii. Redusi adesea la locuri mai dezavantajate economic, sunt expusi la diferentieri vadite de vecinii lor. Trebuind sa traiasca in genere in afara zidurilor oraselor si a organizatiilor lor mestesugaresti, trebuie sa practice mai mult meserii satesti. Sunt prezenti cu deosebire in industriile dinafara, in minerit, fierarit, aramarit.Social, sunt scazuti in nobilimea proprie. Nobilimea lor, nobilimea stapana feudala cu deosebire, asimilandu-se treptat, se confunda in nobilimea maghiara. Romaneasca in masa ei ramane doar boierimea Fagarasului si nobilimea de rand sau nobilimea mica. Tot cu asemenea nobilime se face si improspatarea nobilimii romanesti. Marea masa a romanilor cade in iobagie, in asa masura incat roman, cu timpul, in limbajul comun devine aproape sinonim cu iobag. Este iobagita sau in curs de iobagire si o buna parte a romanilor liberi de pe Pamantul Craiesc. Aici distinctia e si mai clara sasii oficialitatea lor iobagesc pe romani. Si inca o distinctie aici, spre deosebire de restul tarii, romanii sunt supusi la dijma bisericeasca, si nu fata de biserica lor, ci fata de preotimea saseasca.Dar chiar in cadrele iobagiei comune, romanii se disting adesea si prin sarcini proprii iobagesti. Ei, nefiind catolici, principal nu sunt supusi la dijmele bisericesti, au adesea si daturi specifice, distinctive, legate de cresterea vitelor, de pastorit, ca quinquagesima, tretina si altele. Voievozii, cnejii au si ei adesea sarcini distincte, daturile lor. Preotii romani, spre deosebire de ai confesiunilor constitutionale, sunt in cea mai mare parte categorie dependenta, au si scutiri, dar si sarcini, daturi specifice.Documentele fac si ele adesea distinctii. Hotarari, inasprite de pedepse se adreseaza uneori direct romanilor, incriminati mai mult decat altii.Dar mai presus de toate, romanii se deosebesc etnic, ca origine, limba, obiceiuri, credinte, imbracaminte etc. Ei fac parte din familia popoarelor romanice, se disting categoric de popoarele conlocuitoare. Sunt legati de totalitatea poporului roman dinspre rasarit, spre deosebire de unguri, de pilda, care prelungesc masa poporului lor din apus.La distinctia etnica se adauga distinctia lor religioasa. Ei sunt credinciosii religiei ortodoxe, care-i desparte categoric de catolicismul adoptat de celelalte popoare ale tarii. Cad in cealalta mare zona religioasa, nu numai distincta ci si adversa, care-i leaga de masa mare a poporului roman, de aceeasi credinta, si de lumea ortodoxa. Ierarhic chiar, ei sunt supusimitropoliei Tarii Romanesti, si prin ea Patriarhiei din Constantinopol, spre deosebire de catolici care graviteaza spre scaunul papal. S-a creat aici nu numai o deosebire intre confesiuni, ci si o opozitie intre crestini si schismatici. Separatia se mentine in asa masura, ca in raport cu catolicismul celorlalte popoare, ortodoxia ramane religia distinctiva a romanilor, legea romaneasca. Rezistand si Reformei, ea ramane legea romaneasca si in raport cu confesiunile nou-nascute de pe urma ei.Drept urmare a acestor distinctii si orientari, romanii se disting si cultural, sunt legati de cultura comuna romaneasca, legata la randul sau de cultura bizantino-slava, spre deosebire de a celorlalte popoare de aici, legata de cultura apuseana.Notiunea de natiune romana.Termenul de natiune li se aplica si lor, ca si natiunilor politice, numai in secolul al XVI-lea. Dar nu li se aplica deloc cu aceeasi consecventa. Si nu li se aplica decat in sens etnic. Evident, pentru a nu pune si natiunea romana in vreun fel in randul natiunilor politice.Reforma, care a tulburat adanc religia catolica si a dat nastere aci la inca trei religii, n-a lasat necercetati nici pe romani.Dupa ce religia lor or-todoxa a fost atata timp incercata de catolicism, un nou val de prozelitism vine sa-i puna la incercare rezistenta.Mai ales principii pun mult zel in castigarea romanilor pentru calvinism, spre a largi baza puterii centrale si a usura lupta in exterior.In acest scop ei cauta sa dea bisericii romanesti din Transilvania o ierarhie proprie, rupta de a tarilor romanesti, sa supuna aparatul bisericesc romanesc episcopilor calvini, sa castige prin avantaje si promisiuni preotimea si apoi prin ea, masele populare.Reforma n-a putut face cuceriri nici adanci, nici durabile.Cuceririle ei religioase, in afara de introducerea limbii romane in biserica, au ramas neesentiale, superficiale, nestatornice, s-au rezumat mai mult la varfurile ierarhice si la inovatii formale.Calvinismul, cu toate eforturile princiare, n-a putut castiga poporul roman din Transilvania, nu l-a putut rupe de masa mare a ortodoxiei, a reusit doar sa desprinda inca un lot din nobilimea romaneasca.Reforma a reusit mai curand sa accentueze caracterul national al ortodoxiei.Preotimea insasi, amagita de posibilitati-le de ridicare pe care le intrevedea, dezamagita, va spori si ea rezistenta. In raporturile dintre ortodoxie si religiile oficiale se accentueaza repulsia reciproca.Dar se accentueaza si atitudinile de dispret pentru romani, ca neam, pentru starea lor de supusi, pentru inferioritatile lor, pentru moravurile lor.Incep chiar insinuari la adresa originii lor daco-romane, care altfel este unanim afirmata, la originile inalte ale unui popor care acum traieste pe treapta servitutii.In secolul al XIV-lea, stabilindu-se sistemul politic al Transilvaniei intemeiat pe trei natiuni si patru religii recepte, se contura mai bine si natiunea romana lasata pe dinafara lui, se preciza fara echivoc totalitatea ei, se adancea separatia.

  raspunde comentariului
 • Alex Reich

  05 mai 2017 13:06

  Voi romani boangheni imputiti, o sa plecati din tara noastra la voi in sud Ardealul a stat destul anexat la Romania, gata, acum trebuie sa revina unde ii e locul . Romanii nu mai au ce cauta in Ardeal.

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   05 mai 2017 17:21

   Ce-i puisor, te strag chilotii ? Izmenele, poate vreo soseta ? Pantofii ? Reichul sulii, care este el reich. Aiiii, de capul meu, ce persoane deranjate la cap is pe aici ! Si nu stiu cum ciorile se face, de-ai aduna sabinica, omul cu ghergheful, laolalta.

   raspunde comentariului
 • Costin

  05 mai 2017 13:03

  Socialismul si comunismul nu pot fi interzise pentru ca sunt multe gunoaie care se opun inclusiv guverne si forte politice. Din acelasi motiv nu s-a putut aplica la noi Punctul 8 de la Timisoara, parlamentul si guvernul in forma actuala nu ar fi existat. Chiar condamnarea comunismului a fost un simulacru cu scopul de a exonera de raspundere pe unii dintre criminalii co-responsabili din Romania, ca Ana Pauker, Roller si Tismeniski.

  raspunde comentariului
  • Niros

   06 mai 2017 18:06

   Socialismul este prezent si in tari despre care tot auzim "modelul suedez" de ex. cu tot cu statul lor asistential nu face altceva decat sa manipuleze si sa distruga tot ce au construit cei dinaintea lor bun acolo.Mai ales ca multiculturali islami sunt cei mai asistati posibil, deci imposibil de renuntat la socialism in europa cand avem asa multi paraziti care trebuie asistati social.

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  05 mai 2017 11:55

  Se aseaza Satan pe scaunul de judecata si ne-nvata ce e bine si frumos, da sentinte MORALE, distribuie judecati .... ETICE. Asta e si tampit pe deasupra, e in stare de coliziune cu ideea de Romania, insa ne da lectii despre ce e bine si frumos pentru Romania, pe care, de fapt, o injura. Zicand acestea, imi mai pun odat`Maria Tanase, trenule masina mica. Ca sa vezi cum faci facultatea la olteni, sa nu sufli o vorba de chestia asta, apoi sa-i injuri groaznic.,

  raspunde comentariului
 • tatae

  05 mai 2017 11:47

  socialismul poate fi interzis dar izvorul raului nu.

  raspunde comentariului
 • Bunicutza

  05 mai 2017 11:30

  BunicutzaIar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • dusu

  05 mai 2017 10:21

  frati romini ! problema voastra e o problema culturala si alti au hoti, da majoritatea acolo dispretzuieshte hotia la voi la romini ii ziceti descurcareala sau ce jmeker si dashtep e . si asta vine din sute de ani de istorie. pacat ca ati distrus Transilvania. traiasca romania mare cu mindri romini

  raspunde comentariului
 • gogu

  05 mai 2017 10:09

  Faptul ca nu se demareaza scoaterea in afara legii a acestor canalii, arata ca exista o complicitate cu ei si un sentiment antinational la cel mai inalt nivel. Exista justificare, exita fapte si exista si vointa sociala. Ce nu exista e nationalism adevarat la cel mai inalt nivel.

  raspunde comentariului
 • D.Tivadar

  05 mai 2017 9:32

  Articol foarte bine scris, se vede ca a fost scris dupa o atenta documentare ,o analiza extrem de pertinenta asa cum ne-a invata autorul, viitorul nostru presedinte al statului Federal Transilvania.

  raspunde comentariului
  • Mihai

   05 mai 2017 9:48

   D. Tivadar,O sa vezi tu statul ala federal cand o face plopu' mere, jegule hortyst!Una-i autonomia financiara si alta-i federalizarea bai horty.

   raspunde comentariului
   • Mihai (fost coleg de facultate cu Sabin, la Craiova)

    05 mai 2017 10:53

    Sabin Gherman, noi ii spuneam RROMica, a locuit o perioada, in timpul facultatii, la o familie de rromi din Craiova, rude al bunicului sau.

    raspunde comentariului
    • dusu

     05 mai 2017 19:07

     ma mishule ! de ce trebuie tu sa te dai de gol sa vada tata lumea cit de intolerant esti ? io stiu ca mai tati regateni e intoleranti, da nu trebe sa te vada lumea aci care te cunoaste ! tu trebe sa areti ca esti doar patriotfrati romini ! regateni si iobagi asupriti ardeleni, ai de traiau odata in orasele Ardealuluinu in ctitorii !, foloseau Tz igan sa arate o insusire ! regatani cam toti e tz igani vezi nastase,iliescu,basescu,voiculescu nu doar ca sint tuciurii, da au insusire tz iganeasca rom e etnie ! ca romin, ha ha

     raspunde comentariului
    • Ella

     05 mai 2017 18:41

     Da si ?Ce daca a locuit acolo ?ce legatura are cu cele scrise in articol ? Nivi etnia lui si nici altceva nu au a face cu articolul ! Cele scrise de dinsul i articol sint perfect adevarate !

     raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design