3.8 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum putem să-l lăsăm pe Dragnea fără un milion de voturi |...

Cum putem să-l lăsăm pe Dragnea fără un milion de voturi | OPINIE

Da, anticipez reacția: ce naivitate! Dar nu trebuie decât să vă uitați pe rezultatele alegerilor legislative din 2000 până azi ca să înțelegeți că este perfect posibil.

În 2000, Ion Iliescu și Adrian Năstase au păcălit peste patru milioane de români să le voteze partidul. În 2004, deși controlau tot statul și, după ce furaseră pe rupte, dețineau resurse uriașe, pesediștii au colectat doar 3,7 milioane de voturi. În 2008, după patru ani de opoziție, PSD a mai adunat doar 2,23 milioane de voturi. În 2016, Liviu Dragnea a reușit să își aducă partidul la 3,2 milioane de voturi, dar dacă doriți explicații pentru acest rezultat eu cred că trebuie să discutaţi cu domnii care se află acum în opozitie sau la Cotroceni.

Eu nu doresc să împărțim mediul politic în premianți și vinovați. Ceea ce vreau să arăt este că e posibil să destructurăm PSD-ul. Mai mult, dacă schimbăm rețetele expirate folosite de vechile partide, putem re-aduce cel puțin un milion de „absenteiști” la urne.

Prima resursă anti-PSD: Diaspora. Numărul celor aflați la muncă peste hotare se apropie de patru milioane. În 2014, la alegerile prezidențiale, (doar) 377.000 au ieșit la vot și au reușit să schimbe soarta țării. Dacă li se oferă posibilitatea să voteze prin corespondență sau electronic – fără proceduri complicate de înscriere – și dacă vor ști că sunt reprezentați corect în Parlament, vor vota mult mai mulți. Nu este acceptabil ca Diaspora să aibă aceeași reprezentare parlamentară ca și Teleormanul.

A doua resursă: absenteiştii de dreapta, care s-a săturat de partide care susțin că sunt de această parte a spectrului politic, dar în Parlament votează cot la cot cu Dragnea pentru pensii speciale și super-salarii pentru bugetari. În 2004, acești alegători au fost mobilizați de promisiunea cotei unice de impozitare. De atunci, vechile partide care își spun de dreapta par să fi rămas fără idei.

Mă întreb: de ce nu ne propunem eliminarea TVA-ului? Aceasta este taxa tipică super-guvernelor din Europa – de fapt, TVA-ul este o invenție a UE, care impune  o cotă de minimum 15% – de aceea, aici, în Statele Unite, nu o dorim. Eu, ca om de dreapta, vă spun: TVA-ul, o taxă pe consum, îi lovește mai mult pe cei săraci decât pe cei cu venituri ridicate.

Mai mult: putem să tăiem din statul-obez și să ducem cota unică la 10%, pentru a face economia României cea mai competitivă din regiune. Piața muncii rămâne foarte rigidă, cu reguli stupide impuse de sindicatele pesedizate. Codul muncii trebuie rescris fără dictatul sindicatelor și simplificat. În multe state din SUA nu există contracte de muncă, iar salariații pot pleca oricând („at-will employment”): de ce să nu oferim această libertate și românilor?

A treia resursă: românii care, fie că sunt de dreapta, fie că sunt de stânga din punct de vedere al gândirii economice, vor o guvernare cinstită și morală. Nu este prea târziu pentru legea lustrației. Sunt ceva mai puțini securiști și nomenklaturiști în structurile statului, dar dețin poziții cheie. Uitați-vă ce personaje ieșite din mlaștinile comunismului ceaușist conduc azi CCR, Curtea de Conturi sau Serviciul de Informații Externe.

Acest electorat mai așteaptă ceva: o legislație care să permită judecarea cu celeritate a marilor corupți, care să nu mai poată ieși din pușcărie înainte de a plăti tot prejudiciul pe care l-au produs statului. Nu plătești, stai la închisoare până când execuți toată pedeapsa, indiferent de vârstă sau cărțile scrise. Am fost toleranți cu acești oameni, gen Dan Voiculescu, iar ei ne-au râs în nas! Vremea compasiunii a trecut.

A 4-a resursă: alegătorii pesedişti, sătui de dezastrul produs de PSD în educație și sănătate. Chiar şi cei mai resemnaţi dintre votanţii lui Dragnea, pensionarii în primul rând, nu mai vor să moară în spitale în care dau şpagă peste şpagă, îşi cumpără singuri medicamente şi sunt trataţi în regim de lagăr de concentrare. Chiar şi aceştia au priceput că vina aparţine mogulilor PSD din Sănătate, care, prin corupţie, au acumulat averi uriaşe. Cu un minim efort mediatic, alegătorii lui Dragnea pot înţelege că sistemul medical de stat s-a prăbuşit şi e nevoie de o alternativă.

Eu am recunoscut mereu că sunt un optimist incurabil. De aceea susţin că, în 2020, nu numai că îi putem desprinde pe Dragnea şi Firea de la conducta cu bani publici, dar avem şansa să destructurăm nucleul electoral al PSD, pentru a scăpa România de o plagă moştenită din comunism. Însă trebuie să le arătăm alegătorilor „luminiţa de la capătul tunelului”, adică un proiect foarte clar şi credibil. 

Cele mai citite

Maia Sandu e la Kiev. Ce discuții poartă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în...

Furt tezaur dacic din Muzeul Drents, Olanda. Toate piesele erau asigurate

Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale, transmite Ministerul Culturii, care...

Sindicatele din poliție și armată anunță proteste după negocierile de la Guvern

După protestele rezerviștilor militari și ale sindicaliștilor din mai multe domenii, reprezentanții lor au mers, vineri seară, la consultări la Palatul Victoria, potrivit Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă