Cum începem să cunoaştem Basarabia? (II)

de Vasile Ernu , 14 februarie 2016 - stire actualizata la ora 19:58, 14 februarie 2016
Cum începem să cunoaştem Basarabia? (II)

Săptămâna trecută încercam să ajungem la subiectul: cum începem să cunoaştem Basarabia? De ce e nevoie să o cunoaştem? În primul rând pentru că avem pretenţia că o cunoaştem, iar realitatea ne arată că de fapt suntem foarte prost informaţi asupra istoriei şi realităţii sociale, economice şi politice a acestei regiuni. O regiune pe care tradiţional o considerăm „pământ românesc“ şi asupra căreia ar trebui să avem o strategie politică, economică, socială şi culturală.

Până în acest moment nu am dovedit, ca stat, că dispunem de o astfel de strategie. Pentru a produce astfel de strategii realiste şi coerente e nevoie ca cineva să producă cunoaştere, analiză şi reflecţie. România, ca stat, nu dispune de resurse umane suficient de organizate şi, mai ales, de instituţii care să producă o astfel de cunoaştere. Iar acest lucru spune multe despre noi ca stat.

O să încep cu o poveste. Acum câţiva ani am luat autostopul de la Iaşi spre Chişinău. Am avut noroc să dau peste un tânăr deosebit, poate ultimul ornitolog basarabean profesionist. Mergeam cu maşina de-a lungul Prutului care desparte cele două ţări şi discutam despre păsări. Omul, care ştie totul despre păsările din zonă, căci asta studiază, îmi spune la un moment dat o chestiune surprinzătoare pentru mine: „Tu ştii că avem în zona aceasta o situaţie foarte ciudată? La o distanţă de doar câţiva kilometri berzele îşi fac diferit cuiburile pe cele două maluri ale Prutului. Se aşază într-o altă ordine“.

De ce, cum se explică această evidentă anomalie? – întreb eu, nedumerit. Totul este legat, îmi explică el, de infrastructura diferită. Iată un secret şi un amănunt cu adevărat important: până şi berzele s-au prins că în anumite domenii importante lucrurile stau diferit pe cele două maluri. Pentru a simţi această diferenţă, mergeţi cu trenul: acolo totul e gândit şi construit astfel încât să simţiţi această diferenţă. Vă recomand. E cea mai bună lecţie pentru a înţelege diferenţele, ca mai apoi să ajungem şi la ceea ce ne uneşte. Până şi ecartamentul e diferit.

Zilele acestea, citeam cu atenţie un document deosebit de important din perioada României Mari: Memoriul unui grup de senatori şi deputaţi aleşi din Basarabia în Parlamentul României, printre care şi P. Halippa, I. Buzdugan, C. Stere, adresat Regelui, prin care se aduce la cunoştinţă situaţia jalnică a basarabenilor la 1924. Cei care au semnat sunt cei care au făcut Unirea şi nu pot fi învinuiţi de „trădare de neam“. Textul e scris la doar 6 ani de la Unire. Ce se vede bine din această scrisoare exemplară este incapacitatea statului român de a înţelege şi administra problemele locale. Ba chiar vedem cum anumite clişee înlocuiesc cunoaşterea şi încearcă să justifice sau să ascundă incapacitatea statului român. Şi la fel de bine vedem cum, din necunoaştere şi lipsă de expertiză pentru a implementa anumite politici, e folosit un calapod propriu, total inadecvat acestui spaţiu.

Să luăm un exemplu: „GUVERNUL MAJESTĂŢII VOASTRE caută să justifice regimul din Basarabia prin necesitatea de luptă împotriva bolşevismului, a banditismului etc... Dar aceasta constituie o grozavă confuziune dintre cauză şi efecte. Aşa-numitul bolşevism al Basarabiei, ca şi banditismul real care bântuie în unele regiuni sunt în cea mai mare parte produsul direct al regimului excepţional sub care trăieşte atâta amar de vreme această nenorocită provincie“.

Să mai luăm un exemplu: „Cu o populaţie rurală în majoritatea covârşitoare «moldovenească» şi cu o populaţie orăşenească în majoritate străină, dar care nu avea nici un motiv de simpatie pentru Rusia, după puţini ani de un regim omenos şi de administraţie corectă, desigur, nimeni în Basarabia nu şi-ar mai fi adus aminte de veacul de înstreinare, iar din afară nimeni nu ar fi putut nutri nădejdea de revindecare. Din  nenorocire, SIRE, de 6 ani Basarabia este cârmuită într-un fel în care nu mai pot fi cârmuite astăzi nici «coloniile» negre din Africa“.

De ce aduc ca exemplu acest document? Ştiu, astfel de adevăruri aduc multe înjurături din partea „patrioţilor de serviciu“. Însă eu cred că e necesar să fim cinstiţi şi să evaluăm corect situaţia. În esenţă lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, chiar dacă în Basarabia lucrurile între timp s-au complicat şi mai mult, iar România nu mai dispune de instrumente care să aibă efecte atât de directe asupra acestui spaţiu. Basarabia e la locul ei, cam în aceeaşi situaţie, iar România acţionează cu aceleaşi incapacitate, lipsă de cunoaştere şi instrumente. România face aceleaşi greşeli tactice şi strategice, în mare parte, din necunoaştere şi lipsa de instituţii şi resurse umane specifice. Ce-i de făcut?

(Despre cum să înţelegem Basarabia am scris mai pe larg aici/ engleză)

Loading...

Comentarii

 • belgica expedition

  16 februarie 2016 10:42

  httpswww.google.rosearch?q=automotorulmalaxabiw=1024bih=653tbm=ischtbo=usource=univsa=Xved=0ahUKEwi2jcTc7_vKAhWJHxoKHTHYDrYQsAQIIA La fel ca Metroul si Casa Poporului era un produs 100100 romanesc - mai putin in ce priveste partea electrica, aluminiul si otelurile speciale pe care azi le producem la discretie, DEGEABA!L-ai sarit pe George Emil Palade care chiar a luat Premiul Nobel - NU a fost si el pe-aproape, cat pe ce!Eminescu s-a nascut in botoshiANI si nu s-a considerat niciodata pe el altceva decat roman - si Grigore Vasiliu Birlic a facut scoala in Cernauti, si ce-i cu asta? e vorba de distante, in vremile acelea cand oamenii se deplasau mai mult calare si pe jos!

  raspunde comentariului
 • EXACT

  15 februarie 2016 0:56

  Romania NU e vazuta ca optiune pentru proprii ei cetateni, din corpul natiunii romane, deorece acest stat falsificat, o pseudoentitate politica - cel mai sarac, corupt, nedemocratic, antiromanesc si neeuropean avorton statal din Uniunea Europeana -, e captiv e detzinut de haita de partid si de stat COMUNISTA care-si perpetueaza privilegiile in neam, ci nu doar sabotat. Statele se distrug din interior, din interiorul tuturor institutiilor, folosind cozile de topor locale, deoarece este mult mai eficient - din BUcurESTI, ca nu doar din transnistria! - promovand impostura, furt, nemerit pana devine totul o supa primordiala din care se infrupta DeceBaL alaturi de Mihai vitezu si Kisseleff alaturi de iLiescu si Basescu laolalta cu iohanis alaturi de mihalache.

  raspunde comentariului
  • stat în disoluție

   15 februarie 2016 5:33

   Nu-i nici o problemă de "comunism", cum crezi tu ! ... e o problemă de REGĂȚENISM, din fibra genetică a valahilor ! ...și e NE-VINDECABILĂ ! .așa au fost întotdeauna, de felul lor, regățenii, dar în comunism dădeau comod vina pe fanarioții de dinainte, iar acum dau comod vina pe comunismul de dinainte. Întotdeauna altcineva e de vină pentru lipsa lor de caracter și pentru prostia lor ! ...niciodată ei !

   raspunde comentariului
   • Gasca lui Nicu Ceausescu

    15 februarie 2016 23:35

    NU te creEed. Toti cei dinainte de 1945 au fost exclusi, ucisi, marginalizati. Intre avortonul statal actual si cel anterior 1 Ianuarie 1948 NU exista nicio continuitate, iar in 70 de ani nu ni s-a nascut niciun Eminescu, Malaxa, Palade, Coanda, Racovita... 1947-70 de ani -= 1877!

    raspunde comentariului
    • din înșiruirea ta ceșkizdă rămâne doar Palade, CETĂȚEAN AMERICAN...

     16 februarie 2016 2:52

     Eminescu NU S-A NĂSCUT ȘI NU S-A FORMAT INTELECTUAL ÎN RROMÎNIKA, ci în Imperiul Chezaro-Crăiesc ! Că a murit sărac la BucaIe - ucis de un nebun sau de o conspirație miticească-jidovească - ăla nu-i un merit. Malaxa a fost "nime'-'n-drum", acum există un Videanu la fel de bogat, devenit astfel prin RAPT DIN TRANSILVANIA, căreia i-a furat prin mașinații de stat toate carierele de piatră nobilă pentru construcții ! Coandă a fost și el "nime'-'n-drum", n-a avut nici o realizare efectivă, dar asta nu cunosc cei ca tine, admiratori ai lui Ceașkă olteanul mincinos. "Contemporary sources describe the Coandă-1910 as incapable of flight. Years later, after others had developed jet technology, Coandă started making claims that it was a motorjet, and that it actually flew. According to Charles Gibbs-Smith_ "There was never any idea of injecting fuel, the machine never flew, it was never destroyed on test, and Flight noted that it was sold to a Monsieur Weyman." Gibbs-Smith continued, "The claim said that after a disastrous crash --which never happened-- Coandă wished to begin a 'second aircraft', but 'his funds were exhausted.' Within a year he was ... exhibiting --in October 1911-- a brand new propeller-driven machine at the Reims Concours Militaire" !" ... Racoviță a fost și el un "fluieră-'n-vânt", în afară de niște colecții ce le putea aduna și un elev de liceu n-a făcut nimic. Faptul că a fost primul în lume care a colecționat mostre de vietăți din peșteri nu e un merit științific ! ...e un merit doar pentru presa de senzațional.

     raspunde comentariului
 • Paul Visoianu

  14 februarie 2016 23:28

  Cred ca sintagma "Basarabia pamant romanesc" nu mai este demult de actualitate si anume de dinainte de 1812. Sunt doua state total diferite cu populatii diferite in special in ultimele 7 decenii dar cu aceeaasi "limba de stat". Nu cred ca va fi oportuna o eventuala "reunificare" pentru NICIUNUL din aceste state. Tot ce putem spera este ca cele doua state sa convietuiasca ca doi buni vecini.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  14 februarie 2016 21:53

  Întrebarea e bine pusă, e minunată, însă are un cusur capital. A fost formulată prea târziu. Românii din țară, în marea lor majoritate, habar n-au de comunitățile românești de peste graniță. Comunitățile românești de peste graniță s-au lămurit destul de repede în ce ape se scaldă autoritățile statului român, așa că s-au orientat rapid, în alte zări. Chestia basarabeană e ceva de îți face părul măciucă, date fiind niște experiențe ... știți voi de care. În plus, România nu mai este văzută ca o opțiune credibilă, în primul rând de cetățenii ei. Concluziile le trageți singuri. Ca să ieși în lume, întâi trebuie să ai ce arăta, restul vine de la sine. Cartea noastră de vizită, în momentul de față- topul sărăciei și al subdezvoltării, confirmat de toate statisticile internaționale.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design