6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCrin Antonescu - muritorul prins între zei si titani

Crin Antonescu – muritorul prins între zei si titani

Așa cum legendara luptă pentru supremație dintre zei și titani amenința să distrugă pământul, la fel, lupta pentru supremația politică în următorii 10 ani dintre Traian Băsescu și Victor Ponta amenință să distrugă Partidul Național Liberal și, implicit, pe liderul acestui partid, un umil muritor lipsit de instrumentele puterii, mai mult sau mai puțin vizibile, pe care zeii și titanii politicii românești le dețin în acest moment.

În 2009, grija principală a lui Traian Băsescu a fost aceea de a nu ajunge Antonescu în turul doi, ca să se întâmple ceea ce s-a întâmplat. (…) Partid mare, care nu putea să suporte să nu dea preşedintele ţării, PSD a făcut tot ce a putut ca să nu intre Antonescu în turul doi” – își amintește liderul liberal în 2014. Dacă zeii și titanii și-au dat mâna în 2009 pentru eliminarea muritorului Antonescu din turul doi al prezidențialelor, așa cum sugerează acesta, de ce nu ar adopta aceeași tactică și în 2014? De ce nu ar face jocul acesta și în 2016? De ce ar împărți prada puterii cu un simplu muritor? Atât zeii, cât și titanii au ajuns la putere cu ajutorul PNL. Și-au atins toate obiectivele politice și electorale profitând cu multă abilitate de oportunismul și egoismul liderilor pe care acest partid i-a avut în ultimii 10 ani. Acum vor să-și împartă arena puterii și a opoziției pentru umătorii ani doar între ei, iar un PNL de 20% sau chiar de 10% le încurcă teribil de tare planurile. În schimb, un PNL adus la un umil scor electoral de 4-5% este util pentru sănătatea democrației, dar nu mai reprezintă o amenințare pentru nimeni. Trecerea la un sistem cu două mari partide dominante poate fi o soluție la instabilitatea politică din ultimii ani, generată în primul rând de numeroasele compromisuri toxice și de existența tot timpul a două partide relativ egale care s-au coalizat împotriva partidului care a deținut puterea.

Ceea ce-i rămâne lui Traian Băsescu pentru a juca în continuare un rol major în România este să fie liderul opoziţiei la un preşedinte şi la un guvern socialist, dar asta înseamnă eliminarea noastră ca partid cu adevărat puternic, eliminarea mea în calitate de candidat la Preşedinţie” spune Crin Antonescu, trezit într-un final din somnul presărat cu multe vise prezidențiale. Dacă Traian Băsescu are nevoie ca arena opoziției să fie eliberată la momentul reîntoarcerii sale în politică, Victor Ponta o are pregătită pe Ana Pauker Tăriceanu, gata în orice moment să execute misiunea care i-a fost încredințată, aceea de a readuce PNL la postura de partid satelit al PSD. Zeii și titanii și-au dat mâna pentru a scoate PNL din jocul mare și acest lucru nu se poate face decât prin exterminarea din punct de vedere electoral a singurului partid istoric rămas încă pe tabla de șah a politicii, așa că, Antonescu, în căutarea victimizării, lansează mesajul cu iz specific anilor `90: salvați PNL de la exterminare ! ”Așa suntem noi, cam izolați, pentru că și în 1990 eram izolați. 10-12% dintre populația României accepta să ne asculte". Da, 10-12% este un scor suficient de mare pentru a te face ascultat ca partid și pentru a încurca planurile adversarilor, dar nu mai suntem în 1990.

Pentru a ieși din această îmbrățișare mortală, și pentru a se asigura că PNL rămâne o voce importantă pe scena politică, Crin Antonescu are nevoie să arunce în lupta prezidențială un personaj nou, capabil să încurce multe planuri. Johannis este o opțiune rațională pentru oricine se uită în sondajele de opinie și o varinată care îi mai poate asigura și lui Crin Antonescu supraviețuirea politică. Că Johannis are un puternic profil prezidențiabil a spus-o chiar Tarian Băsescu, în urmă cu ceva timp, el însuși aflat în cătarea unui ”partener” pentru România, mai ales că, vechiul partener, înalt prea cinstitul Emil Boc se confruntă cu ceva dificultăți de imagine și moralitate. Johannis a fost prezentat la Bruxelles, la finalul întrevederii cu președintele Comisiei Europene, ca fiind un politician potrivit pentru a face echipă cu Traian Băsescu, pentru a sprijini intrarea României în Schengen, iar în țară, profilul prezidențial al lui Johannis a fost definitivat ca cel al unui politician care va asigura independența justiției, obișnuit sa dea dispoziții, așa cum face și un președinte de țară, și, care în niciun caz nu va avea complexe în fața generalilor din cadrul structurilor de forță.

Strategia ”salvați PNL de la exterminare” vizează strict electoratul captiv al partidului. Pentru a mai emite pretenții prezidențiale e nevoie de ceva mai mult de atât. Politica e o sumă de compromisuri, iar Antonescu s-a dovedit un politician înclinat spre cele mai toxice dintre acestea. Dacă PNL va mai fi o voce ascultată în următoarea perioadă, depinde doar de capacitatea liderului liberal de a face și compromisuri bune. Rocada cu Johannis este unul dintre ele. Cu o simplă decizie, Antonescu poate deveni ceva mai mult decât un simplu muritor.

Cele mai citite

Zona Euro, tot mai în urmă față de SUA în cursa economică

Economia zonei Euro continuă să piardă teren în fața Statelor Unite, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat vineri. Prognoza de creștere pentru Zona Euro...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Economia Rusiei se confruntă cu provocări majore din cauza războiului și sancțiunilor, spun analiștii

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că economia Rusiei se află pe cale să întâmpine dificultăți semnificative din cauza impactului războiului din Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă