16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCe vine după ”Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”

Ce vine după ”Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”

Sus Iohannis! Asta a fost starea de spirit din ultimele zile, o rază de speranţă după multă vreme, şi pe măsură ce opoziţia la primarul liberal este mai mai îndîrjită (PSD, dar nu numai, judecînd după calomniile din presa băsistă), cu atît mai mari şansele ca această numire să creeze linii de falie noi şi o succesiune de seisme în politica autohtonă. Mişcarea survine într-un moment în care exasperarea populară ajunsese la maxim. Lumea nu mai vrea să audă de Ponta şi Antonescu şi marea lor majoritate, dar cu o singură condiţie: să nu profite Băsescu. Contra lui s-a strigat ceva mai tare tot timpul. Existenţa lui ţine alianţa USL în picioare, pentru că atîta vreme cît e el în politică nu permite o alternativă reală la guvernarea actuală, cum s-a văzut clar săptămîna asta. Iar asta închide toate posibilităţile, minus pe aceea de lungă durată a unui partid de independenţi în spiritul străzii, dar care nu are deocamdată cap de pod decît în vreo două oraşe mari, deci nu va conta la alegerile din acest an.

Mutarea lui Crin Antonescu, ajutat şi de viteza cu care justiţia a curăţat printre baronii lui din partid a redeschis jocul. Cărţile la ora aceasta arată astfel:

Liberalii s-au afirmat clar, deşi tîrziu, ca avînd potenţialul cel mai mare pe dreapta, cu Antonescu politicianul şi Iohannis administratorul în tandem. Şi-au redeschis potenţialul de alianţă în afara USl, fără să facă nimic neloial faţă de PSD. Revirimentul început de Antonescu, atunci cînd la Roşia Montană a luat altă poziţie decît Ponta iar la amnistie ne-a scurs adevărul, continuă.

PDL a arătat că are mare parte din electoratul portocaliu, au defilat în faţa balconului meu din Lascăr Catargiu timp de 35 de minute pe o parte a străzii, asta face pe puţin 12 000 de oameni, multe filiale prezente, a arătat că e al doilea partid ca structură teritorială din România. Îi lipseşte exact ce are PNL, adică fruncea, conceptul cu echipa la vîrf e OK, arată solidaritate, dar vorbitorii erau neconvingători, şi din cauza asta prea agitaţi şi agresivi (îi şi auzeam întrerupţi de simpaticii comentatori de la B1, care îi dădeau încet ca să vorbească despre şansele Mişcării Populare).

PSD a mutat rapid să coopteze pe cei trei miniştri tehnocraţi ca să dea şi ei un alt look partidului. Cazanciuc ar fi fost mai bine să rămînă independent la Justiţie (pierderea mai mare decît cîştigul), Voinea şi Pricopie sînt un cîştig pentru orice partid. Cam greu să cădem pe spate însă, cînd Şova e locul lui şi pe faţă însărcinat să dea foc la valiză ca prin contrast să vină prim ministrul să pară echilibrat şi bun. Să ne scape de Şova dacă e aşa bun, prezenţa sa continuă acolo e sfidare, face numai gafe, e agresiv, dacă aşa arată tineretul PSD îl vreau pe Iliescu înapoi. DNA îi culege pe baronii cei mai inaccesibili, zilnic, unul cîte unul. Trebuie să aşteptăm să-i ia pe toţi ca să purcedem în fine la reforma PSD? Înainte de asta nu putem face nimic? Răspunsul e nu, preşedinţii de consilii judeţene sînt direct aleşi şi vin alegerile, la care PSD riscă din nou să se prezinte ca principalul partid penal. Aş zice că e un picuţ nedrept, că şi la PDL frumoasa trupă văzută de pe terasa mea conţine şi pe cei mai mult de o sută puşi pe lista neagră de Macovei, dar turnaţi înapoi în activ de şefii ei (să zicem că vreo douăzeci s-au dus la MP, dar totuşi). PNL a fost deja aşa de decimat de anticorupţie că stă comparativ mai bine, dar să nu ne facem vreo iluzie. PSD are ca atare din nou problema din 2004, pare iarăşi mai corupt decît cele două partide mari de dreapta, deşi nu cred că e neapărat aşa.

Dar nu îmi vine să îi compătimesc văzînd ce crimă fac săptămîna asta că reşapează UNPR şi PC doar ca să îi pună la locul lor pe liberali. Antonescu plăteşte păcatul lui din trecut cînd s-a aliat cu PC ca să obţină o alianţă egală cu PSD. De atunci s-a distanţat de ei, foarte bine, dar aceeaşi armă există şi e folosită invers. UNPR dă pe cei mai problematici parlamentari, pe cei aflaţi deasupra oricărui control electoral, că ei oricum se mută între Băsescu şi Ponta fără jenă, între timp distrugînd Codul Penal şi ce victime mai găsesc (de ce nu, dacă nu dau socoteală la nimeni). Partidele astea două, oricît de drăguţ e dl. Constantin, sînt cu adevărat o subminare a democraţiei, sînt pe bază de blat în Parlament şi se poartă acolo cu impunitate din cauza blatului. Nu or fi mai rele om cu om decît celelalte, dar sînt structural mai rele, sînt o bătaie de joc de fondul democratic, fac din voinţa poporului o vorbă goală. A recruta vicepremieri din aceste două partide, care normal ar trebui lăsate să candideze singure şi să dispară în consecinţă înseamnă a le prelungi viaţa, a sabota ideea de reprezentare, a folosi încă o dată formele contra fondului. Cine face asta nu arată decît dorinţa de a manipula instituţiile democraţiei. PSD se aşează iarăşi singur în locul rău, de unde anul trecut scriam aici că nu mai e nici o diferenţă între ei şi celelalte partide.

Perechea cea mai politică din România, Băsescu şi Udrea în acest răstimp se găsesc să pună primarii apropiaţi lor să stea în PDL dar să se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară, ca să ajute la alegeri (din resursele administrative, fireşte, cu ce altceva ajută un primar?), că altfel legea i-ar obliga să îşi dea demisia ca primari dacă ar părăsi PDL. Unde lansează ei chestia asta? La un seminar despre statul de drept.

Şi iată-ne în poziţia noastră obişnuită, aceea de a încerca să ghicim care e răul cel mai mic. Aruncînd la coş toate sondajele false, ba chiar şi inexistente, aruncate pe piaţă în ultimele două săptămîni, avem aceste variante:

Ponta să redevină şeful lui Sârbu şi Şova, să îşi dea seama că îşi consumă ultimele rezerve de acceptabilitate dacă îi ţine în braţe pe Voiculescu şi baroni dincolo de sfîrşitul previzibil al acestora, ba le mai face şi respiraţie artificială, să primească scuze că ”electorata” nu e de fapt o prostie, ci doar o încercare de a rezolva onest o problemă (asta e părerea mea) şi să se refacă USL cum a fost, cu Iohannis vicepremier şi Antonescu candidat cu mari şanse să iasă din turul 1.

Ponta să lase USL să fie rupt, să îşi facă majoritate cu traseiştii şi să candideze la preşedinţie cu aliaţii UNPR şi PC. Asta va duce automat la o alianţă PNL-PDL, cu şanse bune pentru Antonescu la preşedinţie, chiar dacă din al doilea tur şi refacerea centrului dreapta fără Băsescu.

Ponta să bată palma fie cu Băsescu, fie cu Blaga, ca să îl izoleze pe Antonescu şi cu o nouă alianţă stînga-dreapta să cucerească preşedinţia. Înţelegerea nu poate fi decît informală, un non-combat, că altfel cele două partide de dreapta îşi pierd electoratul. În formă, asta ar arăta ca o stîngă unită versus o dreaptă divizată, dar ar fi ce spun eu de fapt, o mînă de ajutor ascunsă pentru PSD. Totul e posibil. În varianta asta cîştigă PSD preşedinţia şi domnii Ponta sau Oprescu ne reprezintă în Europa.

Altă variantă. Care?

Eu nu prea mai văd alta. Cum zice un frumos proverb albanez: cînd n-ai găină, te mulţumeşti cu cioara! Eventuale recombinări în dreapta băsistă nu schimbă esenţa problemei şi sînt acoperite de scenariul 3. Ordinea preferinţelor mele este pentru ce e transparent şi pe faţă, faţă de orice combinaţii ascunse, dar personal aş ieşi probabil din casă doar la varianta 2, turul 2, deşi poate şi atunci i-aş lăsa doar pe Udrea şi Blaga, că înţeleg că amîndoi s-au declarat pentru. Nu cred că va trece Constituţia nici cu pragul scăzut, anul va fi pierdut în mare parte, ca şi precedentul, cu politica şi alegerile şi tocmai de asta mi-aş pune cărţile pe Teodorovici la fonduri şi Iohannis vicepremier, că trebuie cumva să trecem cu succes şi anul, indiferent cine cîştigă alegerile. Cine vrea mai mult şi gîndeşte pe termen lung să treacă la făcut filiale partidului lui Nicuşor Dan, desigur după ce trece testele noastre de integritate.

Puteţi comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.

Cele mai citite

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă