Ce sperie cel mai mult la noua guvernare PSD nu este programul de promisiuni fără acoperire care ar putea arunca economia într-o nouă criză, ci lipsa de scrupule și viteza cu care plasează incompetenți în toate funcțiile-cheie din administrația statului.
E o cutumă, nu doar la noi, ca partidul care câștigă alegerile să-și impună la conducerea instituțiilor guvernamentale oamenii în care are încredere. E și firesc, dacă ne amintim câte piedici au pus cabinetului tehnocrat al lui Dacian Cioloș funcționarii plasați anterior de formațiunile politice.
Numai că, dincolo de această „normalitate“ a ciclurilor electorale, semnalul pe care l-a transmis PSD încă din prima săptămână de guvernare a fost că nu are, din nou, de gând să se supună regulilor democrației și ale statului de drept. Social-democrații au lăsat deja impresia că sunt gata să repete anul 2012, atunci când nu suspendarea în sine a lui Traian Băsescu a stârnit panica societății civile, cât viteza și disprețul cu care s-au încălcat unele legi și s-au modificat altele doar pentru acapararea puterii.
Condamnat penal după măsluirea referendumului din acel an, Liviu Dragnea ne arată că acțiunile sale de atunci nu au fost un accident. Deși a primit o sentință de doi ani de închisoare tocmai pentru că a încălcat regulile statului, liderul PSD este gata să facă același lucru încă o dată.
Iar acesta este chiar argumentul final pentru care Liviu Dragnea nu ar trebui să devină prim-ministru, indiferent dacă legea care îi interzice acum acest lucru este declarată neconstituțională sau nu. Președintele social-democrat nu s-a lepădat de obiceiurile care i-au adus condamnarea, nu este, cum ne sugerează unii, un infractor reabilitat.
Numirile din ultima săptămână arată că PSD pune în aplicare un nou război-fulger împotriva legilor și a regulilor care mai țin legată, cât de cât, această societate. Modul cum a fost creat actualul Guvern arată că Liviu Dragnea nu a renunțat la mentalitatea de infractor stabilită de instanțe. Camera Deputaților este condusă chiar de el, Senatul îl are ca președinte pe un urmărit penal pentru mărturie mincinoasă, Călin Popescu Tăriceanu, în fruntea Comisiei juridice a fost pus Șerban Nicolae, unul dintre cei mai duri critici ai luptei anticorupție și unul dintre artizanii ideii de amnistie pentru fapte de corupție, Comisia pentru afaceri europene este condusă de urmăritul penal Victor Ponta.
Secretar de stat la Ministerul Educației a fost numită o persoană, Liviu Pop, care nu a avut nici o reținere să desființeze un consiliu chiar în timp ce acesta delibera, pentru a-și salva șeful politic. Ministrul Justiției, Florin Iordache, este egal cu „marțea neagră“ a asaltului asupra Justiției, când s-a încercat inclusiv modificarea la secret a Codului Penal.
Orice persoană care a suferit o condamnare are dreptul la reabilitare, e și legal, e și uman. Toți greșim, unii chiar până la punctul în care ajung la închisoare. Dar deschiderea noastră față de cei care și-au ispășit pedeapsa are în vedere exclusiv dorința lor reală de a se căi.
Însă toate numirile amintite fac parte dintr-un plan care demonstrează că Liviu Dragnea nu are de gând să se căiască.
Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruță și pe rețelele sociale
sau Twitter
Cine plăteşte, totuşi, pentru dispariţia lui Sebastian Ghiţă? – https://t.co/E61ndbhXXo
— Razvan Chiruta (@razvan_chiruta) December 29, 2016