3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCalcule multe, plati putine

Calcule multe, plati putine

Toti povestitorii de talent ai lumii risca sa traiasca unul dintre basmele cu care si-au sedus ascultatorii. Daca spui povesti de groaza, intrarea basmului in viata ta e aproape ca un blestem. Cam asta i se intampla ministrului Finantelor in aceste zile. Cu mare dibacie el ne-a ametit in asa masura incat nu mai stim daca avem bani pentru a sustine majorarea salariilor profesorilor, daca n-avem. Nu este clar nici daca Finantele vor incasa suficienti bani din impozite si taxe, astfel incat sa poata finanta cheltuielile publice la nivelul acesta experimental propus de liberali.
Insa chestiunea majorarii cu 50% a tuturor salariilor din spatiul public nu este cea mai mare primejdie care pandeste Ministerul Finantelor.

Se pare ca incetinirea economiei va incepe inainte de termen, din cauza blocarii temporare a creditelor date de banci companiilor. Un prim efect se vede in buget, care a colectat cu 1,5 miliarde lei mai putini bani in ultima perioada. Romania a mai trecut printr-o perioada in care multe companii foloseau, pentru a-si tine in viata activitatea, banii pe care ar fi trebuit sa-i dea Fiscului. Era un procedeu mai ieftin decat imprumutul bancar si a purtat denumirea eleganta de "credit fiscal". La un moment dat, naravul s-a extins la o mare parte din firmele romanesti, a declansat un blocaj financiar, a lasat bugetul fara bani si a indepartat investitiile straine. Autoritatile au sters cu buretele multe dintre aceste credite fiscale, uneori pentru a-si asigura sprijin politic. Romanul obisnuit a platit creditele fiscale prin inflatie mare si prin faptul ca bugetul de stat nu a putut finanta ani de zile, la un nivel rezonabil, nici sanatatea, nici invatamantul.

O alta primejdie care pluteste in aer este posibilitatea ca Romania sa depaseasca in acest an limita fixata la Maastricht pentru deficitul bugetar, de 3% din Produsul Intern Brut. Derapajul s-ar putea intampla deoarece se vor reduce incasarile la buget, din cauzele enuntate deja mai sus. Vom plati asta prin declansarea procedurii de deficit excesiv, care in esenta e o chestiune formala, dar va avea ca efect o reducere a ratingului Romaniei, urmata ca de obicei de o scumpire a imprumuturilor externe. Iar un deficit fiscal se finanteaza prin imprumuturi. In acest moment, piata externa e mai ieftina decat cea romaneasca, unde Finantele dau din colt in colt si nu pot accepta sa plateasca un imprumut la pretul la care sunt dispuse bancile sa-i dea banii. Nu numai chestiunea scumpirii imprumuturilor tarii ne va afecta, ci si faptul ca investitorii vor tine distanta fata de Romania, deoarece o tara stampilata ca nesigura e tentanta exclusiv pentru speculatori.

Sefii Finantelor par sa se fi intors cu fata catre populatie, la care vor sa apeleze pentru a cumpara titluri de stat. Reamintesc faptul ca in urma cu cateva luni am reprosat Ministerului Finantelor faptul ca titlurile de stat pe care le-a listat cu mare pompa la bursa se adreseaza exclusiv oamenilor cu bani multi, deoarece trebuie sa ai cel putin 10.000 lei (cam 2.700 euro) ca sa cumperi unul. Or, romanul obisnuit economiseste in medie 1.100 euro. Iata ca a venit momentul sa alegi dupa buzunarul contribuabililor pentru a-ti finanta deficitul fiscal.

Apropo de contribuabil, se pare ca el va fi lovit fara mila in anul viitor, deoarece, daca inca din acest an scad incasarile din biruri ale statului, singura solutie pentru a achita factura de cheltuieli este majorarea unor taxe, inclusiv a cotei unice. Ceea ce ne va impovara si, mai grav, va sterge un avantaj minimal pe care Romania il are in competitia pentru atragerea investitiilor straine directe. Deocamdata auzim zilnic socoteli de criza, zboara cifrele ca nebunele in jurul nostru, dar nu stim cine achita nota de plata.

Cele mai citite

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă