4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialBuget capcana

Buget capcana

Bugetul de stat s-a transformat in serial cu reprize de intalniri nocturne si rasturnari de situatii, un adevarat thriller. Toata lumea se bate pe bani. Sindicatele cer, Guvernul promite. Afacerile tipa ca vor diverse concesii, Guvernul revine si le promite si lor neimpozitarea profitului reinvestit, chestiune de bun-simt, de altfel, mai ales intr-un an care se anunta dur.
Sub lupa, bugetul de stat pe care va lucra Guvernul pare o uriasa iluzie. Porneste de la niste prognoze umflate cu pompa, deoarece este greu de crezut ca tara va rula afaceri de 144 miliarde de euro, sau ca euro va costa, in medie, patru lei in acest an. Estimarea asta a PIB-ului nu este chiar o notiune tehnica, fara insemnatate. Pe ea se bazeaza calculul sumelor pe care statul le poate incasa si apoi, le poate cheltui. Diferenta si-o cumpara din piata financiara si se numeste deficit fiscal. Deocamdata, nu deficitul fiscal e ingrijorarea unei tari care trebuie sa faca fata unei crize, care a inceput, e deja limpede, dar a carei amploare n-o putem pipai cu imaginatia.

Proiectul de buget ascunde insa nu doar primejdia ca statul va incasa mult mai putini bani decat a estimat pe hartie. El poarta in cifre amenintarea cresterii fiscalitatii. O prima perdea s-a dat deja la o parte si am aflat ca s-au marit birurile pe munca, si asa nerusinat de mari in comparatie cu alte tari. Pentru firme este o lovitura naprasnica, deoarece le mareste cheltuielile pe neprevazute, taman cand autoritatile renuntasera la obiceiul de a schimba des regulile fiscale. Pentru salariati poate insemna concediere. O privire aruncata bugetului de stat arata ca fondul de somaj nu pare a suporta un val atat de mare de concedieri, deci ei, alcatuitorii, isi inchipuie ca lumea chiar poate rezista maririlor de biruri.

Ma uit apoi la veniturile statului din impozitele pe salarii si vad, stupoare, o crestere a acestora cu 13% si ma intreb cum poate vreun analist estima ca va incasa statul mai multi bani taxand mai putini oameni. Deoarece pentru toata lumea cred ca este limpede ca somajul va urca peste asteptari in acest an. Veniturile din activitati agricole cresc de 10.000 de ori, ceea ce, in mod clar anunta impozite modificate. Incasarile din taxe de timbru se vor dubla, desi daca ne uitam peste activitatea notarilor, simtim cel putin stagnare.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) aduce si ea mai multi bani la buget in 2009, an cand criza se simte din primele luni. Chestia asta poate prevesti o marire, pe ici, pe colo, a TVA. Ceva aluzii au aparut, cum ca s-ar majora TVA la produsele de lux. Ma tem, deoarece nu cunosc definitia luxului pentru autoritati. Sa fie cafeaua un lux, sau deodorantul si sapunul, ori doar blanurile scumpe. Probabil ca vor taxa mai mult produsele electrocasnice, ceea ce ar echivala cu o scumpire, dar ar omori niste afaceri care oricum nu se simt prea bine in ultima vreme.
In esenta, cred ca Guvernul ar fi trebuit sa negocieze, in paralel, atat bugetul de stat, cat si modificarile pe care vrea sa le aduca birurilor.  Asa ar fi fost elegant. Dar cea mai mare ingrijorare este ca nu vad nici un fond de criza, nu cred ca statul roman va putea injecta, la nevoie, bani in economie, pentru ca o va prabusi sub biruri inainte.

Cele mai citite

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...

Jurgen Klopp, noul lider al cluburilor Red Bull! Ofertă surprinzătoare din Formula 1 înainte de preluarea funcției

Jurgen Klopp este pregătit să își înceapă noul rol de director general al cluburilor de fotbal deținute de Red Bull, începând cu 1 ianuarie....
Ultima oră
Pe aceeași temă